Publisert 11. august.2016 av

En skive nybakt surdeigsbrød med smør og hvitost er noe av det beste (og mest danske) jeg vet om. Surdeig har vært en viktig del av baketradisjonen i Danmark lenge, og heldigvis begynner det å bli mer og mer vanlig, og tilgjengelig, også i Norge.

 

Det er mange grunner til at du skal skifte ut alt eller litt av gjæren med surdeig i dine egne brød. I forhold til den masseproduserte gjæren du kjøper i butikken gjør surdeig, som er en harmonisk og sur symbiose av både melkesyrebakterier og gjær, brødet ditt først og fremst rikt på smak. Det gir brødet ditt lenger holdbarhet. Det er mer gunstig for blodsukkeret og gir økt tilgjengelighet av mineraler.

 

Surdeig smaker altså bedre, samtidig som det også er bedre for kroppen din.

 

Du kan lese mer om mat og drikke på Botrend her.

 

Å lage en god surdeig krever litt tid og energi, men trenger ikke å være hokus pokus.

 

I denne saken viser jeg deg hvordan du kan lage din egen surdeig, gir deg oppskriften på et eltefritt brød med surdeig, samt mine favorittbakere i København.

 

Slik lager du din egen surdeig

  • 3 dl vann
  • 1 dl hvetemel
  • 1 dl fullkornshvetemel
  • 1 dl rugmel

 

Fremgangsmåte:

Hell alle ingrediensene i et desilitermål eller annen passende beholder. Pisk blandingen godt sammen til den er uten klumper. Sett et lokk eller en film over, men det skal ikke være helt tett! Det er viktig at deigen kan «puste».

 

La den stå i romtemperatur i 4 dager (ja, 4 dager!). Hver dag skal du røre i deigen minst en gang, husk da å komme godt rundt i hjørnene så det ikke sitter noe fast som kan mugne. Surdeigen er klar når den begynner å bli litt sur (smak litt på den). Det kan godt begynne å boble litt i den. Er ikke deigen sur kan du prøve å la den stå i en dag eller to til, men husk å røre i den hver dag.

Å lage egen surdeig krever få ingredienser. FOTO: KARN FJØRTOFT

Når deigen er sur er den klar til å brukes i bakverk!

 

Tips: Sørg for å ta vare på surdeigen som blir til overs. Den kan nemlig holdes i live og brukes til flere brød og bakverk. Den blir faktisk bare bedre og bedre med tiden. Følg følgende oppskrift:

 

  • Gjem surdeigen i en beholder i kjøleskapet og rør i den et par ganger i uken (gjerne daglig hvis du gidder det)

 

  • Dagen før du skal bake (altså dagen før du skal blande brøddeigen) tar du 1 dl surdeig i en beholder og blander inn 2 dl vann og 2 dl mel.  La den stå på kjøkkenbordet dels tildekket slik at den får «puste». På denne måten gir du nytt liv til surdeigen. Du kan kaste resten av surdeigen.

 

 

Ingenting slår hjemmelaget surdeigsbrød. FOTO: KARN FJØRTOFT

Surdeigen kan holde seg i 1-2 uker uten at du bruker av den, men da skal den «mates» for å holde seg god. Som hovedregel skal den mates en gang i uken hvis du ikke baker, og da følger du bare skrittene i punktet over. 

 

NB: Vær oppmerksom på at det godt kan komme mugg på den inntørkede deigen på målebegeret uten at deigen er ødelagt. Du skal bare helle den våte deigen over i en ny, ren beholder.

 

Ekstra tips: Hvis alt dette feiler, eller hvis du ikke orker å lage din egen, kan du også også kjøpe surdeig som pulver i dagligvarebutikk eller fersk i utvalgte butikker og hos noen bakere!

 

Eltefritt brød

(12 timers heving, 2 timers etterheving)

 

I denne oppskriften bruker jeg både gjær og surdeig, fordi det noen ganger kan være vanskelig å få deigen til å heve uten gjær. I alle fall krever dette en veldig god surdeig.

  • 625 gram mel
  • 3 dl kaldt vand
  • 2 ts salt
  • gjær på størrelse med en ert (5g ca)
  • 2dl våt surdeig

 

  • Forberedelse av deigen: Hell vann i en bolle og rør gjæren helt ut i vannet. Tilsett den våte surdeigen. Rør salt og mel ut i vannet. Rør i deigen til melet er helt rørt ut, omtrent i 1 minutt.

 

  • Heving: Dekk bollen med et rent kjøkkenhåndkle og sett den til heving i romtemperatur i 12 timer. Deigen kan uten problemer stå i 16 timer. Hvis den skal heve i 24 skal den stå i kjøleskapet. Som hovedregel er deigen ferdighevet når har dobbel størrelse.

 

Ekte, naturlig og mye sunnere enn kneip fra butikken. FOTO: KARN FJØRTOFT
  • Etterheving: I resten av oppskriften skal du generelt være litt forsiktig med deigen så du ikke slår altfor mye luft ut av den. Strø mel på kjøkkenbenken og hell deigen ut på den. Del deigen i to. Fold hver klump sammen to ganger, altså først den ene veien, og så den andre. Vend deigklumpene slik at bretten vender ned. Dryss klumpene med mel og legg dem på to bakepapir med et rent kjøkkenhåndkle over, eventuelt plastikkfilm. La klumpene etterheve i to timer.

 

NB: Deigen er relativt flytende, hvilken kan være litt vanskelig å håndtere i starten når man ikke er vant med det!

 

  • Baking: Hvis du har en bakestein, så legger du den inn i ovnen. Hvis ikke kan du sette inn en langpanne. Forvarm ovnen til 250 grader (eller så varmt det kan bli) og la den stå i 15 minutter og bli skikkelig gjennomvarm.

 

  • Når ovnen er klar skubber du bakepapiret med brødet inn på bakestenen/langpannen. Etter 5 minutter skrur du ovnen ned til 240 grader. Brødet skal så steke i 30 minutter.

 

 

Neste gang du er i København må du stikke innom Meyers Bakeri. FOTO: KARN FJØRTOFT

NB: Merk at dette kan variere litt fra ovn til ovn. Et godt tips er at brødet skal være mørkebrunt med en sprø skorpe og det skal være en hul lyd når du banker på bunnen av det.

 

Når brødene er ferdige tar du dem ut og lar dem hvile på en rist før du skjærer i dem. Server med smør og hjemmelaget jordbærsyltetøy. Vel bekomme!

 

Fem gode restaurant-tips til din neste København tur.

 

Mine 3 favorittbakerier i København

Mirabelle

Mirabelle lager det beste surdeigsbrødet jeg har smakt i hele mitt liv. Alt dette bakeriet serverer er økologisk, og de fleste av ingrediensene, både bakst og pålegg, har de produsert selv. Noen ganger sykler jeg ens ærend en lørdag morgen (man skal være tidlig ute i helgene) for å få ferskt brød til frokost. Nam!

Adresse:
Mirabelle, Guldbergsgade 29, København N

 

 

Mirabelle er ett av mine favorittbakerier i København. FOTO: KARN FJØRTOFT

Meyers bakeri

Råvarene i Meyers bakeri er også økologiske og alt korn dyrkes i Norden. Prøv det friskbakte ølandshvetebrødet eller rundstykker som er laget med surdeig. På Gammel Kongevej har de pizzaen med surdeigsbunn hvis du er middagssulten! Den med trøffel er farlig god...

Adresse:

Meyers bageri, Jægerborgsgade, København N
Meyers bageri og pizza, Gammel Kongevej, Frederiksberg

 

Det rene brød

Også et økologisk bakeri. De lager både brød og boller med surdeig, men det du skal gå hit etter er Tebirkes. Jeg elsker dem!! Det er en syndig blanding av et vinerbrød og et rundstykke, med smeltet smør, sukker og hvite valmuefrø. Oh my god det smaker godt. De blir raskt utsolgt om morgenen i helgene, så vær tidlig ute (helst før klokken 9!).

Adresse:

Det Rene Brød
Kronprinsessegade 62

Det Rene Brød
Nørrebrogade 42
2200 Kbh. N. 

Det Rene Brød
Østerbrogade 103
2100 Kbh. Ø. 

 

Karn blogger også på danske Costume, du kan følge henne på Instagram under @karnfjk

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Publisert 02. april.2017 av

Tokimeku

 

Etter en temmelig tøff del 2, som jeg ærlig må innrømme at jeg ikke riktig fikk til, har jeg konkludert med følgende: Hvis du har barn, mann, kone, dyr, en bopel, en jobb, en tv-serie du skal se, venner, aktiviteter, kort sagt et liv behøver du T I D.

 

I alle fall gjør jeg. 1 hel uke på klær, og jeg er ikke i nærheten av å nå målet. Jeg kan ikke engang skimte målstreken i det fjerne.

 

Det kan selvsagt ha mye med omfanget å gjøre. Like vel lurer jeg på akkurat når jeg skal få tid til dette?

Voksenskam

 

Så vidt jeg vet, til dit jeg har kommet, stiller ikke ryddemetoden krav til tidsperspektiv, heller til én eneste opprydning. Poenget med metoden, og som vi har vært inne på, er å ommøblere tingene for å ommøblere hodet.

 

Det er tøffere enn man skulle tro. Personlig var jeg ikke forberedt på hvor ubehagelig det er å møte seg selv i kjellerdøra, hvor fysisk uvel jeg til tider har følt meg over alle tingene vår, alle de vi ikke bruker. Som skam, for voksne.

 

Les også: Å rydde på japansk, del 1: Utgangspunktet

 

Av dramaturgiske årsaker og fordi mitt prosjekt skal dokumenteres, tar jeg fatt på neste del. Jeg har ikke mistet motet selv om klesuken ble i overkant av hva jeg kan håndtere, tvert i mot ser jeg frem til uken utfordring. Vi har nemlig mange flere klær enn bøker.

Utgangspunktet, skap 1
Stabler med bøker her og der, er slett ikke uvanlig. Fjoh.
Barnebøker i gamle Ikea kasser på hjul, sånn at rotet kan flyttes rundt.

Slik ryddes bøkene riktig

 

Bøker hadde vi beskjedent av. Jeg oppsummerer: en bokserie om Helge Ingstads ferd gjennom Canada, 12 bind, Asbjørnsen og Moe + H.C. Andersen samlede eventyr og historier, skinninnbundet og gravert i gull, Idas dans, et par lurvete krimpockets med eselører og solkrem, og så noen ytterst få lærerbøker.

 

Les flere saker om den japanske ryddemetoden konmari

 

Med tiden har vi fått flere fagbøker; om øl og brygging, bøker om mat, arkitektur og eksotiske destinasjoner. Og så to fantastiske coffetablebøker om fotografi og fashion, som ikke enda har et coffetable å pryde. (hvem har egentlig coffetables?!)

 

Og barnas bøker. Mange, mange, mange bøker. Bare fargekombinasjonene i seg selv kan fremprovosere lette migreneanfall hos meg. Med utgangspunkt i firkantede former, forskjellig innbinding, materialer – og la oss være ærlige, med særdeles varierende innhold, kupper barnebøkene verdifull hylle/hodeplass.

 

Bøker består først og fremt av papir, fylt med ord og bundet sammen. Deres fremste formål er å bli lest, det er informasjonen i boken som har mening. Vi leser bøker på grunn av opplevelsen innholdet gir oss.

Foto: Pinterest

Fotokreditering: https://no.pinterest.com/pin/151855818658057754/

 

Slik ryddes bøkene riktig

 

Bøker hadde vi beskjedent av. Jeg oppsummerer: en bokserie om Helge Ingstads ferd gjennom Canada, 12 bind, Asbjørnsen og Moe + H.C. Andersen samlede eventyr og historier, skinninnbundet og gravert i gull, Idas dans, et par lurvete krimpockets med eselører og solkrem, og så noen ytterst få lærerbøker.

 

Les også: Interiørboken alle vil ha

 

Med tiden har vi fått flere fagbøker; om øl og brygging, bøker om mat, arkitektur og eksotiske destinasjoner. Og så to fantastiske coffetablebøker om fotografi og fashion, som ikke enda har et coffetable å pryde. (hvem har egentlig coffetables?!)

 

Og barnas bøker. Mange, mange, mange bøker. Bare fargekombinasjonene i seg selv kan fremprovosere lette migreneanfall hos meg. Med utgangspunkt i firkantede former, forskjellig innbinding, materialer – og la oss være ærlige, med særdeles varierende innhold, kupper barnebøkene verdifull hylle/hodeplass.

 

Bøker består først og fremt av papir, fylt med ord og bundet sammen. Deres fremste formål er å bli lest, det er informasjonen i boken som har mening. Vi leser bøker på grunn av opplevelsen innholdet gir oss.

Foto: Pinterest

Fotokreditering: https://no.pinterest.com/pin/Af_2PLi2xdz1QbgCgqkNeag37jhwONnQ7Io4W6i9MXVoXzg6R4B58PU/

 

Ting og bøker som har stått urørt på i en bokhylle, går i dvale – de blir usynlige. Dersom du virkelig skal bestemme deg for om du skal beholde en gjenstand eller kaste den, må du vekke den fra dvalen. Det gjør du ved å ta på tingene, riste varsomt eller klappe (!) i hendene.

 

For magisk opprydning, gjør følgende:

 

1.

Fjern alle bøkene fra bokhyllen. Selv om bøkene logisk nok står med titlene ut, skal alle bøker tas ut og legges på gulvet. Du kan nemlig ikke vurdere om en bok virkelig betyr noe for deg når den står inneklemt i en kald bokhylle.

2.

Del bøkene i fire kategorier:

  • Generelle bøker (bøker du leser som underholdning)
  • Praktiske bøker (fagbøker, selvhjelpsbøker, kokebøker osv.)
  • Visuelle bøker (fotografiske)
  • Blader

3.

Ta boken i hendene dine. Gir denne boken meg glede? Bestem deg for om du vil ta vare på den, eller kaste den.

4.

Sørg for at du ikke begynner å lese i bøkene, lesing rokker ved dømmekraften din.

5.

Spør deg selv om du virkelig trenger boken.

Foto: Pinterest

Fotokreditering: https://no.pinterest.com/pin/242420392419008553/

 

Den vanligste årsaken til at man ikke kaster en bok, er at man ”kanskje kommer til å lese den” eller at man ”kanskje har lyst til å lese den på nytt”. Vel, før eller senere betyr aldri. Det finnes ingen grunn til å ta vare på bøker man bare kom seg halvveis igjennom, det var kanskje bokens hensikt.

 

Før jeg glemmer det. Hva tokimeku betyr? Gnist av glede. Det alle husets gjenstander må gi, om de skal være verdt å samle på.

 

Kreditering hovedbilde: https://no.pinterest.com/pin/398146423292125759/

 

Les flere saker av Fanny

Les mer

Fordi du klikkerHvis vi ikke skal fylle livene våre med skyhøy forventning og mermaid-toast, hva skal vi fylle de med da? Trenger verden virkelig en interaktiv brødskive? Antakeligvis ikke. Tellus hadde kanskje til og med vært et bedre sted, uten. Hvordan kan en toast med kremost (sikkert ikke økologisk en gang) bli et gigantisk fenomen som spres over hele verden, over natten? FORDI. DU. KLIKKER. OG. LIKER. OG. DELER. OG. BLIR. INSPIRERT. Jeg er ikke bedre enn deg. Jeg klikker, jeg også

Les mer

Barnas påskebord - sunt, godt og passe barnslig

NKVO, dere.

Publisert 11. august.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Et vellykket måltidGod påske, der du er. I skrivende stund er det onsdag før ferie og jeg sitter inne på hjemmekontoret mitt å venter på ferie. Snart. Før den tid skal jeg jobbe meg igjennom en urovekkende ansamling med klær som skal vaskes, brettes og pakkes. Barnas vinterklær, som jeg for øvrig har vasket og pakket bort for i år, skal dras frem igjen – mitt problem, jeg vet jeg var tidlig ute i år. Les også: Å rydde på japansk: Oppstart! Men snart. Snart kan skuldrene sen

Les mer
Annonse

Hallgeir Kvadsheim er ekspert på privatøkonomi og økonomisk rådgiver i Tjenestetorget. Her deler han bankenes tre viktige sjekkpunkter før de kan gi deg et boliglån.1: EgenkapitalDu bør ha minst 15 prosent egenkapital for å få lån. Skal du kjøpe en bolig til to millioner, betyr det at banken i utgangspunktet kun vil låne deg 1,7 millioner (85 %). Restsummen på 300 000 kroner, må du fikse selv. Et alternativ er at foreldre stiller sikkerhet i egen bolig og/eller er kausjonister. Det

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland