Publisert 11. august.2016 av

En skive nybakt surdeigsbrød med smør og hvitost er noe av det beste (og mest danske) jeg vet om. Surdeig har vært en viktig del av baketradisjonen i Danmark lenge, og heldigvis begynner det å bli mer og mer vanlig, og tilgjengelig, også i Norge.

 

Det er mange grunner til at du skal skifte ut alt eller litt av gjæren med surdeig i dine egne brød. I forhold til den masseproduserte gjæren du kjøper i butikken gjør surdeig, som er en harmonisk og sur symbiose av både melkesyrebakterier og gjær, brødet ditt først og fremst rikt på smak. Det gir brødet ditt lenger holdbarhet. Det er mer gunstig for blodsukkeret og gir økt tilgjengelighet av mineraler.

 

Surdeig smaker altså bedre, samtidig som det også er bedre for kroppen din.

 

Du kan lese mer om mat og drikke på Botrend her.

 

Å lage en god surdeig krever litt tid og energi, men trenger ikke å være hokus pokus.

 

I denne saken viser jeg deg hvordan du kan lage din egen surdeig, gir deg oppskriften på et eltefritt brød med surdeig, samt mine favorittbakere i København.

 

Slik lager du din egen surdeig

  • 3 dl vann
  • 1 dl hvetemel
  • 1 dl fullkornshvetemel
  • 1 dl rugmel

 

Fremgangsmåte:

Hell alle ingrediensene i et desilitermål eller annen passende beholder. Pisk blandingen godt sammen til den er uten klumper. Sett et lokk eller en film over, men det skal ikke være helt tett! Det er viktig at deigen kan «puste».

 

La den stå i romtemperatur i 4 dager (ja, 4 dager!). Hver dag skal du røre i deigen minst en gang, husk da å komme godt rundt i hjørnene så det ikke sitter noe fast som kan mugne. Surdeigen er klar når den begynner å bli litt sur (smak litt på den). Det kan godt begynne å boble litt i den. Er ikke deigen sur kan du prøve å la den stå i en dag eller to til, men husk å røre i den hver dag.

Å lage egen surdeig krever få ingredienser. FOTO: KARN FJØRTOFT

Når deigen er sur er den klar til å brukes i bakverk!

 

Tips: Sørg for å ta vare på surdeigen som blir til overs. Den kan nemlig holdes i live og brukes til flere brød og bakverk. Den blir faktisk bare bedre og bedre med tiden. Følg følgende oppskrift:

 

  • Gjem surdeigen i en beholder i kjøleskapet og rør i den et par ganger i uken (gjerne daglig hvis du gidder det)

 

  • Dagen før du skal bake (altså dagen før du skal blande brøddeigen) tar du 1 dl surdeig i en beholder og blander inn 2 dl vann og 2 dl mel.  La den stå på kjøkkenbordet dels tildekket slik at den får «puste». På denne måten gir du nytt liv til surdeigen. Du kan kaste resten av surdeigen.

 

 

Ingenting slår hjemmelaget surdeigsbrød. FOTO: KARN FJØRTOFT

Surdeigen kan holde seg i 1-2 uker uten at du bruker av den, men da skal den «mates» for å holde seg god. Som hovedregel skal den mates en gang i uken hvis du ikke baker, og da følger du bare skrittene i punktet over. 

 

NB: Vær oppmerksom på at det godt kan komme mugg på den inntørkede deigen på målebegeret uten at deigen er ødelagt. Du skal bare helle den våte deigen over i en ny, ren beholder.

 

Ekstra tips: Hvis alt dette feiler, eller hvis du ikke orker å lage din egen, kan du også også kjøpe surdeig som pulver i dagligvarebutikk eller fersk i utvalgte butikker og hos noen bakere!

 

Eltefritt brød

(12 timers heving, 2 timers etterheving)

 

I denne oppskriften bruker jeg både gjær og surdeig, fordi det noen ganger kan være vanskelig å få deigen til å heve uten gjær. I alle fall krever dette en veldig god surdeig.

  • 625 gram mel
  • 3 dl kaldt vand
  • 2 ts salt
  • gjær på størrelse med en ert (5g ca)
  • 2dl våt surdeig

 

  • Forberedelse av deigen: Hell vann i en bolle og rør gjæren helt ut i vannet. Tilsett den våte surdeigen. Rør salt og mel ut i vannet. Rør i deigen til melet er helt rørt ut, omtrent i 1 minutt.

 

  • Heving: Dekk bollen med et rent kjøkkenhåndkle og sett den til heving i romtemperatur i 12 timer. Deigen kan uten problemer stå i 16 timer. Hvis den skal heve i 24 skal den stå i kjøleskapet. Som hovedregel er deigen ferdighevet når har dobbel størrelse.

 

Ekte, naturlig og mye sunnere enn kneip fra butikken. FOTO: KARN FJØRTOFT
  • Etterheving: I resten av oppskriften skal du generelt være litt forsiktig med deigen så du ikke slår altfor mye luft ut av den. Strø mel på kjøkkenbenken og hell deigen ut på den. Del deigen i to. Fold hver klump sammen to ganger, altså først den ene veien, og så den andre. Vend deigklumpene slik at bretten vender ned. Dryss klumpene med mel og legg dem på to bakepapir med et rent kjøkkenhåndkle over, eventuelt plastikkfilm. La klumpene etterheve i to timer.

 

NB: Deigen er relativt flytende, hvilken kan være litt vanskelig å håndtere i starten når man ikke er vant med det!

 

  • Baking: Hvis du har en bakestein, så legger du den inn i ovnen. Hvis ikke kan du sette inn en langpanne. Forvarm ovnen til 250 grader (eller så varmt det kan bli) og la den stå i 15 minutter og bli skikkelig gjennomvarm.

 

  • Når ovnen er klar skubber du bakepapiret med brødet inn på bakestenen/langpannen. Etter 5 minutter skrur du ovnen ned til 240 grader. Brødet skal så steke i 30 minutter.

 

 

Neste gang du er i København må du stikke innom Meyers Bakeri. FOTO: KARN FJØRTOFT

NB: Merk at dette kan variere litt fra ovn til ovn. Et godt tips er at brødet skal være mørkebrunt med en sprø skorpe og det skal være en hul lyd når du banker på bunnen av det.

 

Når brødene er ferdige tar du dem ut og lar dem hvile på en rist før du skjærer i dem. Server med smør og hjemmelaget jordbærsyltetøy. Vel bekomme!

 

Fem gode restaurant-tips til din neste København tur.

 

Mine 3 favorittbakerier i København

Mirabelle

Mirabelle lager det beste surdeigsbrødet jeg har smakt i hele mitt liv. Alt dette bakeriet serverer er økologisk, og de fleste av ingrediensene, både bakst og pålegg, har de produsert selv. Noen ganger sykler jeg ens ærend en lørdag morgen (man skal være tidlig ute i helgene) for å få ferskt brød til frokost. Nam!

Adresse:
Mirabelle, Guldbergsgade 29, København N

 

 

Mirabelle er ett av mine favorittbakerier i København. FOTO: KARN FJØRTOFT

Meyers bakeri

Råvarene i Meyers bakeri er også økologiske og alt korn dyrkes i Norden. Prøv det friskbakte ølandshvetebrødet eller rundstykker som er laget med surdeig. På Gammel Kongevej har de pizzaen med surdeigsbunn hvis du er middagssulten! Den med trøffel er farlig god...

Adresse:

Meyers bageri, Jægerborgsgade, København N
Meyers bageri og pizza, Gammel Kongevej, Frederiksberg

 

Det rene brød

Også et økologisk bakeri. De lager både brød og boller med surdeig, men det du skal gå hit etter er Tebirkes. Jeg elsker dem!! Det er en syndig blanding av et vinerbrød og et rundstykke, med smeltet smør, sukker og hvite valmuefrø. Oh my god det smaker godt. De blir raskt utsolgt om morgenen i helgene, så vær tidlig ute (helst før klokken 9!).

Adresse:

Det Rene Brød
Kronprinsessegade 62

Det Rene Brød
Nørrebrogade 42
2200 Kbh. N. 

Det Rene Brød
Østerbrogade 103
2100 Kbh. Ø. 

 

Karn blogger også på danske Costume, du kan følge henne på Instagram under @karnfjk

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Publisert 15. januar.2017 av

Alle som skal kjøpe bolig, også mine kunder, har en forestilling om hva de bare MÅ ha når de skal kjøpe bolig.

 

Kanskje er det mulig å bytte ut noen MÅ ha med KJEKT å ha og dermed komme nærmere målet?

 

Høye priser påvirker

Det er ikke min oppgave å knuse folks drømmer, men å tilpasse deler av drømmen til virkeligheten kan ikke skade.  

 

Veien blir ofte til mens man går, og det endelige kjøpet avviker ofte fra det opprinnelige drømmescenariet. Ikke minst på grunn av de høye boligprisene. 

 

Les alt om boligpriser her

 

Allikevel blir de fleste veldig fornøyd, fordi de har vært gjennom en prosess med realitetsorientering.

 

Les alt fra Boligdama her

 

Sorter ut MÅ ha fra KJEKT å ha

Her er noen tips for å sortere ut MÅ ha og KJEKT å ha:

 

  • MÅ ha heis. Hva med å finne en bolig i høy 1.etasje eller 2. etasje?
  • MÅ ha privat garasje/p-plass. Hva med å spare penger og miljøet ved å bruke et bilkollektiv eller offentlig kommunikasjon?
  • MÅ ha stor leilighet og gjesterom. Hva med å bruke skapseng kombinert med kontorplass som gjesterom? Og dermed bytte ut noen kvadratmeter med en virkelig god beliggenhet?
  • MÅ ha ferdig oppusset og god standard. Hva med å betale en lavere inngangsverdi, se potensialet for endring og pusse opp? 
  • MÅ ha “riktig” område og beliggenhet. Hva med å søke råd for å finne alternative boområder?
  • MÅ ha peis?  Hva med å kjøpe en biopeis eller klare deg uten?

 

Les også: Hva er egentlig "god beliggenhet"?

 

Dine MÅ ha bestemmer hvor høyt opp i pris du må gå for å få den riktige boligen for deg. Er det noen MÅ ha punkter du føler du  absolutt ikke kan fire på, hold fast ved disse og prøv igjen senere.

Bolig er tross alt ikke noe du kjøper bare fordi du MÅ ha det…

Planlegging er halve jobben

Det å sile ut ønskene sine og relatere disse til virkeligheten er noe av det viktigste du gjør når du skal kjøpe bolig.

 

Derfor er dette det første jeg gjør sammen med kundene som  oppsøker meg for uavhengig kjøpsrådgivning. Noen har gjort seg opp klare forestillinger om hva de må ha, noen er svært usikre på hva de vil ha, og noen par er uenige om hva de skal ha.

 

Tilbakemeldingen er at de setter pris på å få sortert ut ønskene sine sammen med noen som kan se behovene fra en faglig og objektiv synsvinkel.

 

Om du oppsøker hjelp i boligjakten eller ikke:

 

Legg arbeid i å sile ut MÅ ha og KJEKT å ha faktorene.

 

Lykke til!

 

Boligdama er fast blogger for Botrend og daglig leder i firmaet Boligkjøpsrådgiver Krogsveen AS. 

 

Følg Botrend på Facebook og Instagram

 

Kommersielt innhold

Skal du selge bolig eller ønsker verdivurdering av boligen du har? Fyll ut skjemaet fra Tjenestetorget (link) under, for å få gratis, uforpliktende tilbud.

Les mer

Med dagens boligpriser kan det være en dyd av nødvendighet å gjøre fysiske endringer i leiligheten man kjøper.   For eksempel å få lagt inn et soverom for utleie. Og kreativitet lønner seg både når det gjelder bokvalitet og senere videresalg.   Her er noen praktiske eksempler: 

Les mer

Slik dekker du nyttårsbordet

Bloggeren Bo Naturlig viser deg lekker borddekking

Publisert 11. august.2016 av Tina Leqvamb Steensen

Det kan jo være at noen og enhver av oss er litt mette på fest og god mat nå - magen kjennes i hvert fall godt forsynt ut. Med fare for å høres for banal ut, så oppfordrer jeg likevel til å tåle en fest til. Fordi det er noe spesielt med et år som avløses av et nytt. Les flere innlegg fra bloggeren Bo Naturlig 

Les mer
Annonse

Familien Vinje drømte om å bygge eget hus. Da eiendommene ved Ekebergåsen Boligfelt ble lagt ut for salg, slo de til umiddelbart! – Vi ønsket å kjøpe eiendom på Ekebergåsen fordi vi allerede hadde et hus på Lierskogen. Det var nemlig uaktuelt for oss å flytte herfra. Her bor vi landlig samtidig som vi bor sentralt, forteller Asbjørn Vinje. Det var nærheten til marka og de fine solforholdene som fristet han og familien. Samtidig var det en gyllen mulighet til å bygge eget hus. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland