Publisert 12. august.2016 av

Den aller beste ingrediensen i et perfekt måltid er tid.

 

Det aller beste med ferie og helger er å sove over frokosten. Da er du gjerne litt ekstra sulten når du våkner. Det trengs en skikkelig brunsj. Og den kan gjerne være varm. I alle fall lun.

 

Det kan også være litt tungt kjøtt involvert, og poteter blir aldri feil. De kan skylles lett, deles i båter og godgjøres med litt olje, salt og pepper.

 

Og når du først har all verdens av tid så er det fornuftig å sette en brøddeig. Jeg har en oppskrift på et eltefritt brød som tar to minutter å lage. Det tar riktignok nesten tre timer å vente, men det er det verdt når lukten av nybakt brød begynner å spre seg rundt i huset. 

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

 

Med egen salatkasse har du mat i dagevis

At matlaging tar litt tid gjør ingenting, for akkurat nå er nettopp tid den aller beste ingrediensen. Gleden ved å ta seg en runde i hagen og samle inn råvarer, som urter og poteter, er ubetalelig.

 

Når maten er klar så er det kanskje ikke brunsj lenger. Men en lunsj. Hva heter det forresten når det nesten er middagstid? Det spiller ingen rolle. La oss kalle det måltid. For maten i dagens spalte passer egentlig uansett om du har tenkt å innta den klokken 12, 14 eller 16. Smårettene passer utmerket til kveldsmat og, for den saks skyld.

 

For vi har tid. Og den som venter på noe godt venter med sulten mage. Men det kan du gjøre noe med.

 

Og husk at med en salatkasse i hagen har du mat i dagevis. Når salaten først har begynt å spire blir den nærmest som en jungel i løpet av noen dager. Og den vokser raskt! Det vil si at det fortsatt ikke er for sent å plante sin egen salat.

 

Ha en lat helg! 

Salat med roastbiff

  • 400 g roastbiff
  • Salater, ulike typer
  • 200 g cherrytomater, delte
  • ½ stk. agurk
  • 100 g blåbær
  • ½ stk. rødløk, finhakket

 

Dressing:

  • 3 ss olje
  • 2 ss hvitvinseddik
  • 1/4 stk. sitron, kun saften
  • salt og pepper

 

  • Riv salaten i små biter og bland sammen med agurk, blåbær, tomater og løk.

 

  • Rull sammen skiver av roastbiff og legg på.

 

  • Bland sammen dressingen og hell den over salaten rett før servering.

 

Salat med roastbiff. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Eltefritt urtebrød

  • 300 g hvetemel
  • 150 g speltmel
  • ½ pk. tørrgjær
  • 3 dl. lunkent vann
  • 1 ts. salt
  • Urter av ønsket slag

 

  • Bruk en bakebolle og en sleiv til å blande alt sammen. Tilsett finhakkede urter til slutt og legg plast over bollen.

 

  • La deigen heve på et lunt sted en times tid.

 

  • Varm opp ovnen til 250 grader. Bruk gjerne en jerngryte til å steke brødet. Da kan du la kjelen stå i ovnen slik at den også varmes opp.

 

Eltefritt urtebrød tar to minutter å slenge sammen. FOTO: MORTEN ØVERBYE
  • Slå deigen sammen og legg den i den varme kjelen. Senk temperaturen i ovnen til 220 grader.

 

  • Etter 20 minutter kan du legge på et lokk, ev. sølvfolie, over kjelen. Da unngår du at brødet blir for godt stekt. La brødet steke videre i 10 minutter.

 

  • Ta brødet ut av kjelen og la det avkjøles på en rist.

 

Få flere oppskrifter fra Morten Øverbye på Botrend her.

 

Lun Brie

  • 1 stk. brie
  • Soltørkede tomater
  • Gressløk, finhakket

 

  • Varm opp ovnen til 160 grader.

 

  • Finhakk soltørkede tomater og legg på osten som er plassert i en ildfast form.

 

  • Varm opp osten i ovnen i ca. 10 minutter. Du kjenner på den når den begynner å bli myk.

 

  • Legg gressløken over tomatene rett før servering.

 

Frokosten, brunsjen eller lunsjen bør være lun. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Ovnstekte poteter

  • Poteter
  • 1 ss olivenolje
  • 3 ss smør
  • Oregano
  • salt og pepper

 

  • Vask og del båtene i båter. Ha over olje, smeltet smør, salt og pepper. Pensle alle sidene på potetene og legg dem i en ildfast form.

 

  • Stekes i ovnen på 220 grader i 15–20 minutter. Du kan gjerne snu dem underveis.

 

  • Finhakk litt oregano og ha over rett før servering. 

 

Ovnstekte poteter med aioli. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Aioli

  • 1 stk. egg
  • 2 dl. rapsolje
  • 1 ts. sennep
  • 1 ss hvitvinseddik
  • Salt og pepper
  • 1 stk. fedd hvitløk, knust

 

Verdens raskeste ailoi. Og muligens beste den aller beste oppskriften!

  • Ha alle ingrediensene i en bolle og kjør sammen med stavmikser. Det tar ti sekunder, så er aiolien klar.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Å sette salat er enkelt og vokser raskt. FOTO: MORTEN ØVERBYE
MAT
Publisert 21. mars.2017 av

Sunn, kortreist, hjemmelaget og ikke minst god mat er det Caroline Schjærve Sagafos (27) fra Bærum brenner for.

 

For rundt fem år siden startet hun matbloggen Smakavhimmel.

 

Siden den gang har vi kunne følge hennes matreise – fra deilige og saftige, men ikke fullt så sunne kaker, til mer fokus på helsemat.

 

- De første innleggene gjenspeiler ikke helt det jeg spiser nå. Nå spiser jeg mer fett og mindre karbohydrater og jeg har vel et mer sunt fokus. Men jeg har valgt å la alle innleggene stå for å vise hvordan jeg har endret meg og lært underveis, sier hun.

 

Da hun for tre år siden fikk sønnen Jonathan sammen men mannen Kjetil (31), ble ikke interessen for mat noe mindre.

 

Og selv om Caroline studerer jus, er drømmen – ikke overraskende –å jobbe med noe innen mat.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

Familien har fokus på næringsrik mat laget fra bunnen av. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Potetgryte med hvitløk, chorizo og parmesan. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Rødbetsalat med chévre og karamelliserte valnøtter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Delte elg med en fremmed på Frogner

 I butikken handler hun helst grønnsaker, frukt, rent kjøtt og fisk, smør, egg og krydder. Kjøtt, melk og egg kjøper hun fra bønder i nær og fjern omkrets.

 

- Jeg har kjøpt lam fra bonden Johan Persbråten i Bærum, og jeg har også planer om å kjøpe en del av en okse fra ham, sier hun.

 

For Caroline er det viktig at dyrene har det bra. Derfor er hun også glad i å kjøpe vilt.

 

- Forrige høst kjøpte jeg faktisk en del av en elg, sier hun før hun fortsetter;

 

- Jeg søkte på Facebook etter grupper hvor man kunne kjøpe og selge vilt, og da kom jeg inn på en gruppe hvor jeg skrev et innlegg om at jeg ønsket å kjøpe elgkjøtt.

 

Elgen delte hun med en ukjent dame på Frogner som hun kom i kontakt med gjennom gruppen. Siden vakuumpakket hun kjøttet i porsjoner på kjøkkenet hjemme og frøs det ned.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Pølsegryte med grønnsaker. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Nøkkelen til suksess - fyll opp fryseren 

Familien er også andelsbønder på Virgenes Gård i nærheten av Larvik. Her høster de så mye grønnsaker og jordbær som de bare orker.

 

Bringebær kjøper de fra blant annet Østre Enger i Sylling, mens blåbær, brennesle og andre spiselige vekster høstes fra naturen. Det meste fryses ned.

 

Drømmen er et drivhus

På favoritt-listen står thai-kyllingsuppe eller kjøtt med hjemmelaget bearnaise. Kylling og grønnsaker i form, med smør og krydder, er også en klassiker i hjemmet.

 

- Jeg lager mye enkel mat som kan stå lenge i ovnen, sier hun.

 

Formen kan gjøres klar dagen i forveien og settes med plast over i kjøleskapet.

 

Av dessert går det helst i sjokoladefondant og hjemmelaget is.

 

- Jeg liker å se på gamle familieoppskrifter og gamle klassikere og gjøre rettene litt sunnere, sier hun.

 

Å spise økologisk, kortreist mat handler mye om planlegging.

 

- Jeg skjønner at folk blir frustrerte hvis de går i butikken og plutselig skal handle alt økologisk. Da blir man fort blakk, sier hun.

 

Derfor er det alltid nok kjøtt, grønnsaker og bær i Carolines fryser.

Hjemmelaget is er en favoritt. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Jonathan (3) koser seg med å lage is. FOTO: SMAK AV HIMMEL
Boller med deilig bringebær og vaniljefyll. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Planlegger søndag kveld

Søndag kveld planlegger hun neste ukes meny. Da lar hun seg inspirere av matblogger og på godt.no.

 

På mandag handler hun inn for hele uken.

 

- Jeg har et budsjett å forholde meg til, men siden jeg kun handler på mandager og allerede har mye av kjøttet i fryseren, så sparer jeg mye penger, sier hun.

 

Men i likhet med oss andre dødelige er ikke Caroline alltid perfekt.

 

- Det hender at jeg ikke har planlagt middag og da kan det hende at vi spiser pasta uten tilbehør, sier hun og ler.

Hjemmelaget marshmallows. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Hjemmelaget gave  

 Ikke alle kan imponere med hjemmelagde marshmallows. 

 

Her får du oppskriften på Carolines hjemmelagde go´biter som du kan ta med i gave neste gang du skal på besøk til kjære og nære. 

 

Kanskje har du alle ingrediensene liggende i skapet fra før? 

 

For å lage rundt 25 marshmallows trenger du: 

 

  • 230 gram vann

 

  • 3 spiseskjeer gelatinpulver

 

  • 300 gram honning

 

  • ½ teskje vaniljesukker 

 

  • 1 klype havsalt

 

  • Topping: kakaopulverog melis 

 

  • Utstyr: kjøkkenmaskin (eller håndmikser), sukkertermometer og kjøkkenvekt

 

Slik går du frem: 

 

  1. Legg gelatinpulveret i kjøkkenmaskinen sammen med halvparten av vannet uten å sette på maskinen. 

 

  1. Bland resten av vannet sammen med honning, vanilje og havsalt i en gryte.Sett sukkertermometeret i gryta. 

 

  1. Sett platen på medium temperatur og la blandingen koke til den er på rundt 115 varmegrader. Det tar rundt 7 minutter. Ta gryten av platen med en gang. 

 

  1. Sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet og hell den varme honningblandingen forsiktig inn. 

 

  1. Visp i rundt 10 minutter til du har en stiv marshmallowmasse. 

 

  1. Mens maskinen går, kler du en kakeform med bakepapir. Fordel topping i bunnen av formen.

 

  1. Fordel marshmallowmassen i formen. Bre massen utover med slikkepott så den blir jevn på toppen. Dryss over topping. 

 

  1. La formen stå minst et par timer, eller gjerne over natten til den er helt stiv. Skjær i firkanter (rundt 24 biter) og nyyt! 

 

Oppskriften som er noe tilpasset Botrend, ble opprinnelig publisert på bloggen. 

Del opp i saftige, gode biter. FOTO: SMAK AV HIMMEL

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland