Publisert 12. august.2016 av

Den aller beste ingrediensen i et perfekt måltid er tid.

 

Det aller beste med ferie og helger er å sove over frokosten. Da er du gjerne litt ekstra sulten når du våkner. Det trengs en skikkelig brunsj. Og den kan gjerne være varm. I alle fall lun.

 

Det kan også være litt tungt kjøtt involvert, og poteter blir aldri feil. De kan skylles lett, deles i båter og godgjøres med litt olje, salt og pepper.

 

Og når du først har all verdens av tid så er det fornuftig å sette en brøddeig. Jeg har en oppskrift på et eltefritt brød som tar to minutter å lage. Det tar riktignok nesten tre timer å vente, men det er det verdt når lukten av nybakt brød begynner å spre seg rundt i huset. 

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

 

Med egen salatkasse har du mat i dagevis

At matlaging tar litt tid gjør ingenting, for akkurat nå er nettopp tid den aller beste ingrediensen. Gleden ved å ta seg en runde i hagen og samle inn råvarer, som urter og poteter, er ubetalelig.

 

Når maten er klar så er det kanskje ikke brunsj lenger. Men en lunsj. Hva heter det forresten når det nesten er middagstid? Det spiller ingen rolle. La oss kalle det måltid. For maten i dagens spalte passer egentlig uansett om du har tenkt å innta den klokken 12, 14 eller 16. Smårettene passer utmerket til kveldsmat og, for den saks skyld.

 

For vi har tid. Og den som venter på noe godt venter med sulten mage. Men det kan du gjøre noe med.

 

Og husk at med en salatkasse i hagen har du mat i dagevis. Når salaten først har begynt å spire blir den nærmest som en jungel i løpet av noen dager. Og den vokser raskt! Det vil si at det fortsatt ikke er for sent å plante sin egen salat.

 

Ha en lat helg! 

Salat med roastbiff

  • 400 g roastbiff
  • Salater, ulike typer
  • 200 g cherrytomater, delte
  • ½ stk. agurk
  • 100 g blåbær
  • ½ stk. rødløk, finhakket

 

Dressing:

  • 3 ss olje
  • 2 ss hvitvinseddik
  • 1/4 stk. sitron, kun saften
  • salt og pepper

 

  • Riv salaten i små biter og bland sammen med agurk, blåbær, tomater og løk.

 

  • Rull sammen skiver av roastbiff og legg på.

 

  • Bland sammen dressingen og hell den over salaten rett før servering.

 

Salat med roastbiff. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Eltefritt urtebrød

  • 300 g hvetemel
  • 150 g speltmel
  • ½ pk. tørrgjær
  • 3 dl. lunkent vann
  • 1 ts. salt
  • Urter av ønsket slag

 

  • Bruk en bakebolle og en sleiv til å blande alt sammen. Tilsett finhakkede urter til slutt og legg plast over bollen.

 

  • La deigen heve på et lunt sted en times tid.

 

  • Varm opp ovnen til 250 grader. Bruk gjerne en jerngryte til å steke brødet. Da kan du la kjelen stå i ovnen slik at den også varmes opp.

 

Eltefritt urtebrød tar to minutter å slenge sammen. FOTO: MORTEN ØVERBYE
  • Slå deigen sammen og legg den i den varme kjelen. Senk temperaturen i ovnen til 220 grader.

 

  • Etter 20 minutter kan du legge på et lokk, ev. sølvfolie, over kjelen. Da unngår du at brødet blir for godt stekt. La brødet steke videre i 10 minutter.

 

  • Ta brødet ut av kjelen og la det avkjøles på en rist.

 

Få flere oppskrifter fra Morten Øverbye på Botrend her.

 

Lun Brie

  • 1 stk. brie
  • Soltørkede tomater
  • Gressløk, finhakket

 

  • Varm opp ovnen til 160 grader.

 

  • Finhakk soltørkede tomater og legg på osten som er plassert i en ildfast form.

 

  • Varm opp osten i ovnen i ca. 10 minutter. Du kjenner på den når den begynner å bli myk.

 

  • Legg gressløken over tomatene rett før servering.

 

Frokosten, brunsjen eller lunsjen bør være lun. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Ovnstekte poteter

  • Poteter
  • 1 ss olivenolje
  • 3 ss smør
  • Oregano
  • salt og pepper

 

  • Vask og del båtene i båter. Ha over olje, smeltet smør, salt og pepper. Pensle alle sidene på potetene og legg dem i en ildfast form.

 

  • Stekes i ovnen på 220 grader i 15–20 minutter. Du kan gjerne snu dem underveis.

 

  • Finhakk litt oregano og ha over rett før servering. 

 

Ovnstekte poteter med aioli. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Aioli

  • 1 stk. egg
  • 2 dl. rapsolje
  • 1 ts. sennep
  • 1 ss hvitvinseddik
  • Salt og pepper
  • 1 stk. fedd hvitløk, knust

 

Verdens raskeste ailoi. Og muligens beste den aller beste oppskriften!

  • Ha alle ingrediensene i en bolle og kjør sammen med stavmikser. Det tar ti sekunder, så er aiolien klar.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Å sette salat er enkelt og vokser raskt. FOTO: MORTEN ØVERBYE
MAT
Publisert 14. april.2017 av

Et vellykket måltid

God påske, der du er.

 

I skrivende stund er det onsdag før ferie og jeg sitter inne på hjemmekontoret mitt å venter på ferie. Snart.

 

Før den tid skal jeg jobbe meg igjennom en urovekkende ansamling med klær som skal vaskes, brettes og pakkes.

 

Barnas vinterklær, som jeg for øvrig har vasket og pakket bort for i år, skal dras frem igjen – mitt problem, jeg vet jeg var tidlig ute i år.

 

Les også: Å rydde på japansk: Oppstart!

 

Men snart. Snart kan skuldrene senkes, helst i en solvegg et sted. Deeeet tror jeg at vi skal få til. Alt utenom været, kan man på en måte gjøre noe med selv.

Vi har ingen etablert tradisjon for påskefrokost, vi spiser frokost… i påskeferien. I vår lille familie, er frokost ofte det måltidet som blir mest vellykket, det vil si at vi sitter til bords å spiser, sammen.

 

Med en på 2, en på 5 og en på 7 år er måltidene som oftest svært fort gjort. Jeg har kokketjeneste, er servitør og flyr ellers som en annen idiot fra barn til barn. Et syn, vil jeg tro. Men når vi får det til, når vi sitter sammen å koser oss, da koser vi oss. Sånn skikkelig.

 

I grønnsakhagen

Jeg liker å pynte. Jeg er ikke glad i å lage mat. Eller det er ikke riktig, jeg prioriterer det bare ikke (har jeg hørt) – jeg liker å lage mat, når jeg har tid og mulighet til å skaffe de råvarene jeg helst vil bruke. Derfor har jeg jukset litt.

I samarbeid med de flinke jentene bak Familiematblogg, dekket vi barnas påskebord – et sunt, godt og barnslig bord.

 

Barnas bord er et lavt, lite bord med korte bein som barna kan sitte rundt på gulvet. Duken i hvitt papir er ment for å dekoreres av ivrige, små barnehender med tusjstreker på.

 

Les også: Supermamma prøver seg på unicorn-toast

 

De hvite serviettene er brettet som kaniner – eller tidsriktige påskeharer. Begrene i papp med ører på kan brukes til å drikke av, eller til å ha popcorn i. Med en lyserosa pompom til utgangspunkt, kan barna selv tegne på værhår, tenner, bokstaver eller kruseduller.

 

Den herlige maten har tema fra grønnsakhagen – favorittrestauranten til rampete harer.

 

De små terracottapottene med merkelapp til kritt fungerer perfekt som serveringsboller.

 

Gamle ispinner kan brukes til ”merke” maten, som i en ekte grønnsakhage. De mellomgrove rundstykkene er formet med ører og er til å spise opp – bokstavlig talt.

 

Alt som er lett å spise, spises opp. Og så tilfører du et par barn, før du setter deg til bords, på kne.

 

Jeg kan melde om stor suksess. Det lukter tradisjon. God ferie.

 

Les flere artikler av Fanny

 

Les mer på forsiden av Botrend

Les mer

Fordi du klikkerHvis vi ikke skal fylle livene våre med skyhøy forventning og mermaid-toast, hva skal vi fylle de med da? Trenger verden virkelig en interaktiv brødskive? Antakeligvis ikke. Tellus hadde kanskje til og med vært et bedre sted, uten. Hvordan kan en toast med kremost (sikkert ikke økologisk en gang) bli et gigantisk fenomen som spres over hele verden, over natten? FORDI. DU. KLIKKER. OG. LIKER. OG. DELER. OG. BLIR. INSPIRERT. Jeg er ikke bedre enn deg. Jeg klikker, jeg også

Les mer

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet. - Kanskje dere kan lage noe mat? - Hva da? spør Anna. - Hva vil du lage da? - Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd. Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver. - Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger. Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker. Asiati

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland