Publisert 12. august.2016 av

Den aller beste ingrediensen i et perfekt måltid er tid.

 

Det aller beste med ferie og helger er å sove over frokosten. Da er du gjerne litt ekstra sulten når du våkner. Det trengs en skikkelig brunsj. Og den kan gjerne være varm. I alle fall lun.

 

Det kan også være litt tungt kjøtt involvert, og poteter blir aldri feil. De kan skylles lett, deles i båter og godgjøres med litt olje, salt og pepper.

 

Og når du først har all verdens av tid så er det fornuftig å sette en brøddeig. Jeg har en oppskrift på et eltefritt brød som tar to minutter å lage. Det tar riktignok nesten tre timer å vente, men det er det verdt når lukten av nybakt brød begynner å spre seg rundt i huset. 

 

Les mer om mat og drikke på Botrend her.

 

Med egen salatkasse har du mat i dagevis

At matlaging tar litt tid gjør ingenting, for akkurat nå er nettopp tid den aller beste ingrediensen. Gleden ved å ta seg en runde i hagen og samle inn råvarer, som urter og poteter, er ubetalelig.

 

Når maten er klar så er det kanskje ikke brunsj lenger. Men en lunsj. Hva heter det forresten når det nesten er middagstid? Det spiller ingen rolle. La oss kalle det måltid. For maten i dagens spalte passer egentlig uansett om du har tenkt å innta den klokken 12, 14 eller 16. Smårettene passer utmerket til kveldsmat og, for den saks skyld.

 

For vi har tid. Og den som venter på noe godt venter med sulten mage. Men det kan du gjøre noe med.

 

Og husk at med en salatkasse i hagen har du mat i dagevis. Når salaten først har begynt å spire blir den nærmest som en jungel i løpet av noen dager. Og den vokser raskt! Det vil si at det fortsatt ikke er for sent å plante sin egen salat.

 

Ha en lat helg! 

Salat med roastbiff

  • 400 g roastbiff
  • Salater, ulike typer
  • 200 g cherrytomater, delte
  • ½ stk. agurk
  • 100 g blåbær
  • ½ stk. rødløk, finhakket

 

Dressing:

  • 3 ss olje
  • 2 ss hvitvinseddik
  • 1/4 stk. sitron, kun saften
  • salt og pepper

 

  • Riv salaten i små biter og bland sammen med agurk, blåbær, tomater og løk.

 

  • Rull sammen skiver av roastbiff og legg på.

 

  • Bland sammen dressingen og hell den over salaten rett før servering.

 

Salat med roastbiff. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Eltefritt urtebrød

  • 300 g hvetemel
  • 150 g speltmel
  • ½ pk. tørrgjær
  • 3 dl. lunkent vann
  • 1 ts. salt
  • Urter av ønsket slag

 

  • Bruk en bakebolle og en sleiv til å blande alt sammen. Tilsett finhakkede urter til slutt og legg plast over bollen.

 

  • La deigen heve på et lunt sted en times tid.

 

  • Varm opp ovnen til 250 grader. Bruk gjerne en jerngryte til å steke brødet. Da kan du la kjelen stå i ovnen slik at den også varmes opp.

 

Eltefritt urtebrød tar to minutter å slenge sammen. FOTO: MORTEN ØVERBYE
  • Slå deigen sammen og legg den i den varme kjelen. Senk temperaturen i ovnen til 220 grader.

 

  • Etter 20 minutter kan du legge på et lokk, ev. sølvfolie, over kjelen. Da unngår du at brødet blir for godt stekt. La brødet steke videre i 10 minutter.

 

  • Ta brødet ut av kjelen og la det avkjøles på en rist.

 

Få flere oppskrifter fra Morten Øverbye på Botrend her.

 

Lun Brie

  • 1 stk. brie
  • Soltørkede tomater
  • Gressløk, finhakket

 

  • Varm opp ovnen til 160 grader.

 

  • Finhakk soltørkede tomater og legg på osten som er plassert i en ildfast form.

 

  • Varm opp osten i ovnen i ca. 10 minutter. Du kjenner på den når den begynner å bli myk.

 

  • Legg gressløken over tomatene rett før servering.

 

Frokosten, brunsjen eller lunsjen bør være lun. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Ovnstekte poteter

  • Poteter
  • 1 ss olivenolje
  • 3 ss smør
  • Oregano
  • salt og pepper

 

  • Vask og del båtene i båter. Ha over olje, smeltet smør, salt og pepper. Pensle alle sidene på potetene og legg dem i en ildfast form.

 

  • Stekes i ovnen på 220 grader i 15–20 minutter. Du kan gjerne snu dem underveis.

 

  • Finhakk litt oregano og ha over rett før servering. 

 

Ovnstekte poteter med aioli. FOTO: MORTEN ØVERBYE

Aioli

  • 1 stk. egg
  • 2 dl. rapsolje
  • 1 ts. sennep
  • 1 ss hvitvinseddik
  • Salt og pepper
  • 1 stk. fedd hvitløk, knust

 

Verdens raskeste ailoi. Og muligens beste den aller beste oppskriften!

  • Ha alle ingrediensene i en bolle og kjør sammen med stavmikser. Det tar ti sekunder, så er aiolien klar.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Å sette salat er enkelt og vokser raskt. FOTO: MORTEN ØVERBYE
MAT
Publisert 22. mai.2017 av

Mai handler mye om fri, fest og tradisjoner. 

 

Denne rømmegrøten er signert Mamma og er virkelig et av symbolene på tradisjonsmat for meg.

 

Når storfamilien samles, enten det er bursdag, konfirmasjon, 17. mai eller dåp står denne ofte på bordet.

 

En av fordelene med rømmegrøt er at den kan gjøres klar i forkant, en annen er at det er langt mindre væravhengig å servere enn grillmat. Noe som jo kan være en fordel når mai-været er så ustabilt ... 

 

Jeg synes den søte, litt syrlige grøten i kombinasjon med salte pølser, sprøtt flattbrød og frisk, fargerik melon og jordbær er nydelig.

 

Jeg er så heldig som både har en mamma og en svigermor som baker flatbrød, så til nå har jeg hatt den luksusen å få det levert på døren.  

 

Men å lage mitt eget hjemmelaget flatbrød, står på min "to do" liste. Så forhåpentligvis kommer det oppskrift på bloggen om ikke så lenge.

 

Les historien om hvordan damene startet opp "Familiematblogg"

 

Smak av himmel: et slag for kortreist mat

Hjemmelaget rømmegrøt-tallerken. Foto: Familiematblogg

Du trenger:

 

2 bokser med seterrømme

 

2 dl hvetemel

 

0,5 l helmelk

 

1 ts salt

 

Les mer om mat på Botrend

 

Slik gjør du:

 

Kok rømmen under lokk i ca 5 minutter. Sikt inn litt og litt av melet.  Kok dette opp på middels varme.

 

Etter hvert vil du se at smøret kommer frem. Her kan du skumme av smøret om du ønsker det, og ha det over grøten ved servering. Eller du kan la det være og ha det i ved servering (mamma gjør alltid det siste, så derfor gjør jeg det også).

 

Spe med melken under omrøring til grøten er jevn og passe tykk. Kok så grøten videre i ca 5 minutter. Smak til med salt. 

 

Om grøten blir stående en stund før servering vil den tykne. Spe da med melk til du får passe konsistens.

 

Server med sukker, kanel og det varme smøret du eventuelt har skummet av.

 

Det er veldig godt å drikke god saft til, for eksempel hjemmelaget solbærsaft hvis du er så heldig å ha det.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Denne oppskriften ble opprinnelig publisert på Familiematblogg, et nettsted for travle småbarnsfamilier som ønsker å lage god og sunn mat i hverdagen. Familiematblogg er drevet av Mette Mari Sønstebø Østad og Kamilla Krogsveen som bor i Heggedal i Asker. Botrend publiserer utvalg innhold fra denne nettsiden. Innholdet velges ut av redaksjonen i Botrend på selvstendig grunnlag uten kommersielle bindinger. 

 

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

MAT
Les mer

Interiørarkitekt Nina Isabell Abrahamsen er en av dem som liker å ha noen grønne urter på kjøkkenbenken. De står aldri i direkte sol, men de får godt lys, noe urtene trives i. – Urter på kjøkkenbenken er ikke bare praktisk, men gir også et fint fargestikk, sier hun. Gjør bra mat bedre med urter 

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland