Publisert 17. august.2016 av

Raske retter av sammenraskede rester skaper rause rader av supre salater.

 

Salat er et vidt begrep. Det kan du raske sammen av det meste som allerede finnes i kjøleskapet eller hagen. Salatblader av alle slag. Grønnsaker i alle slags fasonger. Tomater, epler, urter og nøtter. Potetsalat, eggesalat og rødbetesalat. Grønn salat, tomatsalat og agurksalat.

 

Har du rester av rømme, majones eller crème fraîche får du kremede varianter. Olje, eddik og sitron gir deg et annet preg igjen. De sistnevnte gir deg forresten også gode marinader til grillkjøttet. Dessuten kan du gjøre et dypdykk i en eventuell urtekasse for å lage en pesto.

 

 

Øvelse gjør mester

Oppskrifter er ikke alltid så viktig. «Det er lett for deg å si, du som er kokk», sier folk. Greit nok. Men matlaging på hjemmeplan er ikke akkurat rakettforskning.

 

Du må tørre å prøve. Det er ingen som har måttet kaste så mye mat som kokker på grunn av mislykkede forsøk. Etter hvert går det over, når man forstår seg på forholdene mellom de ulike ingrediensene.

 

For det er ikke så nøye. Begynn forsiktig, og bland inn litt og litt av ingrediensene. Smak deg frem, tilsett mer av den smaken du vil ha og juster til du er fornøyd. Bruk det du har, prøv ut nye kombinasjoner og kom frem til nye retter.

 

Det er ikke så farlig. Det er spennende. Dessuten blir du kvitt litt av det du har i kjøleskapet. Og fra overskuddslageret i hagen.

 

Få flere oppskrifter fra Morten Øverbye på Botrend her.

 

 

Rødbetesalat

  • 500 g kokte rødbeter
  • ½ løk
  • 4 ss majones
  • 2 ss rømme
  • ½ sitron, kun saften
  • Salt og pepper
  • Urter, for eksempel oregano

 

  • Del opp rødbetene i ønskede biter. Finhakk løken.

 

  •  Bland sammen alle ingrediensene og smak til med salt og pepper. Ha litt finhakkede urter over før servering.

 

Rødbetsalat er et herlig innslag på sommerbordet. FOTO: MORTEN ØVERBYE

 

Agurksalat

  • Agurker
  • Paprika
  • Tomater
  • Salatblader
  • Olje
  • Eddik
  • Sitronsaft
  • Salt og pepper
  • Urter

 

  •  Grovhakk alle bitene og bland sammen i en bolle.

 

  •  Bland sammen litt olje, eddik og sitronsaft. Ha i litt salt og pepper og ha det over salaten.

 

  • Toppes gjerne med litt urter. Jeg har brukt en peppermynteaktig urt jeg fikk av en nabo i vår. Den smaker litt mynte, men er en anelse bitter. Den smaker fantastisk i alle slags salater!

 

Agurksalat er yppelig overskuddsmat. FOTO: MORTEN ØVERBYE

 

Biffsalat

  • Tomater
  • Mozzarellaost
  • Basilikum
  • Olje
  • Salt og pepper
  • Entrecôte

 

  • Del opp tomater og osten i biter og legg utover et fat.

 

  • Riv basilikumblader over.

 

  • Drypp litt olje over og ha på salt og pepper.

 

  • Grill en entrecôte, la den hvile og del opp i skiver. Legg kjøttet over salaten og server.

 

Ingen sommer uten biffsalat. FOTO: MORTEN ØVERBYE

 

Eplesalat

  • Epler
  • Paprika
  • Jordbær
  • Pinjekjerner
  • Salatblader
  • Granateple, frøene
  • Persille

 

  • Rist noen pinjekjerner i tørr panne.

 

  • Bland sammen alle ingrediensene og server.

 

Eplesalat med granateple og pinjekjerner. FOTO: MORTEN ØVERBYE

 

Pestomarinert kylling

  • Kylling
  • 1 potte basilikum (eller noen store never fra hagen)
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 3 ss. Pinjekjerner
  • 50 g Parmesan
  • 1 dl. olivenolje
  • Salt og pepper

 

  • Rist pinjekjernene i en stekepanne på middels varme til de er gylne.

 

  • Ha hvitløk og basilikum i en food processor og kjør det sammen. Du kan også bruke en stavmikser hvis den ligger nærmere.

 

 

 

Pestomarinert kylling med det du har. FOTO: MORTEN ØVERBYE
  • Tilsett kjerner og revet parmesan. Du bestemmer selv hvor grov eller fin du vil ha den.

 

  • Ha i oljen mens du pisker det hele sammen. Om du synes den blir for tykk tilsetter du bare mer olje. 

 

  • Smak til med salt og pepper.

 

  • Legg kylling i en form og ha pestoen over. Tilsett enda mer olje hvis du vil ha en tynnere pesto. La det marineres i noen timer slik at kyllingen trekker til seg de gode smakene.

 

  • Grilles på kontrollert varme til den er gjennomstekt.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

 

MAT
Publisert 14. april.2017 av

Et vellykket måltid

God påske, der du er.

 

I skrivende stund er det onsdag før ferie og jeg sitter inne på hjemmekontoret mitt å venter på ferie. Snart.

 

Før den tid skal jeg jobbe meg igjennom en urovekkende ansamling med klær som skal vaskes, brettes og pakkes.

 

Barnas vinterklær, som jeg for øvrig har vasket og pakket bort for i år, skal dras frem igjen – mitt problem, jeg vet jeg var tidlig ute i år.

 

Les også: Å rydde på japansk: Oppstart!

 

Men snart. Snart kan skuldrene senkes, helst i en solvegg et sted. Deeeet tror jeg at vi skal få til. Alt utenom været, kan man på en måte gjøre noe med selv.

Vi har ingen etablert tradisjon for påskefrokost, vi spiser frokost… i påskeferien. I vår lille familie, er frokost ofte det måltidet som blir mest vellykket, det vil si at vi sitter til bords å spiser, sammen.

 

Med en på 2, en på 5 og en på 7 år er måltidene som oftest svært fort gjort. Jeg har kokketjeneste, er servitør og flyr ellers som en annen idiot fra barn til barn. Et syn, vil jeg tro. Men når vi får det til, når vi sitter sammen å koser oss, da koser vi oss. Sånn skikkelig.

 

I grønnsakhagen

Jeg liker å pynte. Jeg er ikke glad i å lage mat. Eller det er ikke riktig, jeg prioriterer det bare ikke (har jeg hørt) – jeg liker å lage mat, når jeg har tid og mulighet til å skaffe de råvarene jeg helst vil bruke. Derfor har jeg jukset litt.

I samarbeid med de flinke jentene bak Familiematblogg, dekket vi barnas påskebord – et sunt, godt og barnslig bord.

 

Barnas bord er et lavt, lite bord med korte bein som barna kan sitte rundt på gulvet. Duken i hvitt papir er ment for å dekoreres av ivrige, små barnehender med tusjstreker på.

 

Les også: Supermamma prøver seg på unicorn-toast

 

De hvite serviettene er brettet som kaniner – eller tidsriktige påskeharer. Begrene i papp med ører på kan brukes til å drikke av, eller til å ha popcorn i. Med en lyserosa pompom til utgangspunkt, kan barna selv tegne på værhår, tenner, bokstaver eller kruseduller.

 

Den herlige maten har tema fra grønnsakhagen – favorittrestauranten til rampete harer.

 

De små terracottapottene med merkelapp til kritt fungerer perfekt som serveringsboller.

 

Gamle ispinner kan brukes til ”merke” maten, som i en ekte grønnsakhage. De mellomgrove rundstykkene er formet med ører og er til å spise opp – bokstavlig talt.

 

Alt som er lett å spise, spises opp. Og så tilfører du et par barn, før du setter deg til bords, på kne.

 

Jeg kan melde om stor suksess. Det lukter tradisjon. God ferie.

 

Les flere artikler av Fanny

 

Les mer på forsiden av Botrend

Les mer

Fordi du klikkerHvis vi ikke skal fylle livene våre med skyhøy forventning og mermaid-toast, hva skal vi fylle de med da? Trenger verden virkelig en interaktiv brødskive? Antakeligvis ikke. Tellus hadde kanskje til og med vært et bedre sted, uten. Hvordan kan en toast med kremost (sikkert ikke økologisk en gang) bli et gigantisk fenomen som spres over hele verden, over natten? FORDI. DU. KLIKKER. OG. LIKER. OG. DELER. OG. BLIR. INSPIRERT. Jeg er ikke bedre enn deg. Jeg klikker, jeg også

Les mer

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet. - Kanskje dere kan lage noe mat? - Hva da? spør Anna. - Hva vil du lage da? - Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd. Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver. - Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger. Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker. Asiati

Les mer
Annonse

En dag kom det et brev til Lisa Syltetøy - en historie om lyr og syltetøy. Hva brevet handlet om, ser du i videoen. På Vøyenenga ligger Lisa syltetøyfabrikk, et lite stykke familiehistorie og godt syltetøy. – Vi har alltid drevet i det små, det er det vi kan og vil være. Lars Horn Johannessen i Lisa syltetøy, nikker fornøyd. – I dag tidlig ringte det en kar fra Hedmark som hadde 120 kg blåbær til meg. Kanskje kan vi lage noe av det. Hvis bærene er bra. Typisk Lisa. Hiver s

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland