Publisert 19. august.2016 av

De produserer de kjente apene til Kay Bojesen, det hjulbaserte salongbordet til den danske arkitekten Hans Bølling og den kritikeroste lampen til den norske designeren Sverre Uhnger.

 

Hos familieforetaket Brdr. Krüger holdes fremdeles danske tredreie-tradisjoner i hevd. Ved siden av moderne maskiner, finnes fremdeles dreiebenker og dreiejern møbelsnekkerne bruker for å utforme møbler og interiør i bjørk, bøk, ask, eik, og teak.

 

Et håndverk få mestrer i dag. Spesielt etter at datastyrte dreiebenker entret markedet for å sikre en mer lønnsom drift.

 

Vokste opp i familieverkstedet

Familieforetaket Brdr. Krüger ble stiftet av brødrene Theodor og Ferdinand i 1886, og teller i dag 21 personer totalt. Det er nå femte generasjon Krüger som drifter tredreieriet i Værløse, en liten halvtime utenfor København.

 

Niels og Jyliane Krüger driver i kompaniskap med sine barn Julie og Jonas. Begge med hver sine respektive utdannelser, men tilstedeværelsen i fabrikken gjennom hele oppveksten gjorde at også deres veier førte tilbake til familieforetaket.

 

- Jonas er utdannet grafisk designer, mens jeg er skredder. Fabrikken har alltid vært en del av livene våre, vi kan alle maskinene og vet hva som skal gjøres. Da ble det bare slik, forklarer Julie Krüger.

 

Sammen med moren Jyliane arbeider Julie mest i administrasjonen, men også i fabrikken når det trengs. Broren Jonas arbeider med markedsføring og presse i tillegg til produksjon, mens faren Niels er tredreier av den gamle skolen.

 

- Far deltar i produksjonen og gjør fremdeles alt. Han kjenner maskinene ut og inn og vet svaret på alt, forteller Julie.

 

 

Hans Bøllings "Bakkebord" dreies og pusses for hånd. FOTO: BRDR. KRÜGER

Hun står omgitt av sagflis og durende maskiner. De gule hørselsklokkene er tatt av. På grunn av flytteprosessen går ikke fabrikken for full maskin i disse dagene.

 

Bli med inn i verkstedet til en møbeltapetserer.

 

Familien Krüger, f.v. mor Jyliane, datter Julie, sønn Jonas og far Niels. FOTO: BRDR. KRÜGER

Familier monterer Kay Bojesens aper i pysjen

Brdr. Krügers produkter selges i dag i 171 butikker over hele verden. Fabrikken er blitt utvidet fem ganger, og i vår flyttet de inn i nye lokaler.

 

- Det er forhåpentligvis den siste flyttingen på lenge, kommenterer mor Jyliane og datter Julie nærmest i kor.

 

Foruten å design egne produkter, produserer nå Brdr. Krüger blant annet trekrybben «Lulu», som den verdensberømte danske designeren Nanna Ditzel (1923-2005) står bak, og salongbordet «Bakkebord» laget av den danske arkitekten Hans Bølling. Og de ikoniske apene til Kay Bojesen.

 

- Ved siden av apene er største delen av produksjonen viet salongbordene. Bakkebordet har vi produsert siden 1963, og det er fremdeles en bestselger. Men også stolene, lampen til Sverre Uhnger, krybben og gyngehesten er populære, sier Julie.

 

Christian Pommergaard monterer Kay Bojesens aper og har selv en hjemme. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

Ape-produksjonen har de hatt siden 1992 og kom i stand etter at Niels Krügers gamle læremester selv gikk i lære hos tredreier Magne Monsen – en tett og nær venn av Kay Bojesen.

 

I fjor produserte de til sammen 90.000 av den populære apen i limbatre og teak. Den består av 31 deler og engasjerer flere familier utenfor verkstedet. Det er nemlig faste familier rundt om i Værløse som limer apens ulike stykker sammen. Mens én familie limer munnen sammen, monterer andre hodene og beina.

 

- De kan sitte i pysjen og lage apene. Til slutt kommer tredelene hit og vi setter det hele sammen. Det er en gammel tradisjon hvor de samme familiene har vært med fra start, forteller Julie.

 

Les mer om dansk design på Botrend her.

 

Vil videreutvikle eget design i egne produkter

Å holde tradisjoner i hevd er viktig for familien Krüger. I dag fins det kun et fåtall tredreiere igjen ettersom håndverket er tidkrevende og dyrt. Moderne maskiner har erstattet håndarbeidet danskene var ledende på.

 

 

- Det er ikke mulig å erstatte godt håndverk, sier Jyliane Krüger. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

- Det er lite håndarbeid igjen, maskinene kjøres etter program og greier det meste. Men det er ikke mulig å erstatte godt håndverk, derfor leter vi etter noen som kan drive det videre, forteller Jyliane.

 

Nå vil de styrke håndverksfagene i Norge.

 

 

Til tross for at dagens ansatte ikke har svennebred i tredreiing, har flere arbeidet tett med tredreiere.

 

- I dag har vi to møbelsnekkerlærlinger som vil få opplæring i tredreiing også. Det er noen som aldri lærer faget, men de vi oppdager at har interesse ønsker vi lære opp videre, sier Julie.

 

I et nytt og større verksted skal Brdr. Krüger nå utvide produksjonen av eget design.

 

Ifølge Julie blir mange produksjonsforespørsler avslått for å prioritere eget, men noen ganger skjer det likevel. Som med lampen «Lune Lamp» til den norske designeren Sverre Uhnger.

 

Julie Krüger er utdannet skredder, men endte opp i familieforetaket. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

- Vi var på utkikk etter nye produkter og Sverre lette etter en produsent til sin prototype. Hans trelampe passer perfekt inn i vårt DNA med elegant design og dreiet tre. 

 

Se flere bilder fra fabrikkbesøket under:

 

Flere saker fra Botrend får du her - og har du tips og innspill kan du gjerne sende oss en e-post her.

 

Siden starten i 1886 har de utvidet fabrikken fem ganger. Forhåpentligvis blir vårens flytting den siste. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN
Avskjær fra produksjonen brukes til fyringsved i fabrikkens selvdrevne fyrhus. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN
Teak har ulike fargenyanser - det er et puslespill å finne deler som matcher. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN
Bakkebordet fra 1963 er fremdeles en bestselger. FOTO: BRDR. KRÜGER
Publisert 29. desember.2016 av

Det kan jo være at noen og enhver av oss er litt mette på fest og god mat nå - magen kjennes i hvert fall godt forsynt ut.

 

Med fare for å høres for banal ut, så oppfordrer jeg likevel til å tåle en fest til.

 

Fordi det er noe spesielt med et år som avløses av et nytt.

 

Les flere innlegg fra bloggeren Bo Naturlig

 

FOTO: SKJERMDUMP/ INSTAGRAM @TILBORDS

Tid for refleksjon

Like viktig som å dekke et hyggelig bord, er det å reflektere over året som har gått.

 

Tipper de fleste av oss har kjent på gleder så vel som på sorger.

 

Ta deg en liten pust i romjuls-bakken, tenk over hva du er takknemlig for og hva du både håper og drømmer om i 2017.

 

De største hårete nyttårsforsettene kan man kanskje like greit styre unna, men å ha en ambisjon om at man ønsker å benytte mer tid med de man er glad i, det kan være et godt og oppnåelig ønske.

Ofte er det nettopp disse vi setter oss rundt et bord med, hvor vi deler god mat, så vel som drikke og prat.

 

Jeg er tilhenger av at vertskapet har gjort ting så enkelt, men likevel har så koll på logistikken at de har god tid til å sitte  ned mellom retter og glass som fylles.

 

Besøk Bo Naturlig på bloggen her.

 

Ha noen retningslinjer

 

Om du velger å dekke et bord som er rustikt med trematerialer, kongler og julens leftovers, eller om du drar frem det som skinner og går for en litt mer glamorøs inntreden til det nye året, så er det greit å holde seg til noen retningslinjer.

 

- Husk at alle, på kryss og tvers av bordet, synes det er hyggelig å kunne se hverandre i øynene. Altså ikke ha for høye gjenstander på bordet. Velger du noe med høyde, bør det i så fall være smalt og høyt, ikke volumiøst, høyt og bredt.

 

Mer inspirasjon til borddekking her

 

FOTO: SKJERMDUMP/INSTAGRAM @SILJE707

Fordel pynten

Ellers er det lurt å huske på det samme som man gjør når man pynter kaker, nemlig at alle skal få et like godt stykke med like mye pynt. Fordel pynten utover bordet, ikke bare på midten, og husk å benytte lengderetningene.

 

Servietter benytter de fleste av oss til fest, men om du velger den klassiske papirvarianten, går for linservietter eller du bretter de så de utgjør et dekorativt supplement som her i form av et juletre, så er det bare din kreativitet som setter grenser.

FOTO: SKJERMDUMP/INSTAGRAM @MOA_HOME

 

Har du slått på kokke- stortromma og skal servere flere retter, så trenger du fort flere typer bestikk og glass.

 

En enkel huskeregel er at du alltid starter ytterst med bestikket, og jobber deg innover. Dette er en enkel måte å slippe unna med å sitte igjen med fiskekniven, når indrefiletèn entrer bordet.

 

Ellers kan du plukke frem og benytte pynt du ellers har litt her og der av i huset. Telysstaker, noen kongler, litt granbar, noe som skimrer og hyggelig belysning- slikt tilrettelegger for god feststemning.

 

 - Riktig glass er 50 % av smaksopplevelsen

 

FOTO: BO NATURLIG
FOTO: SKJERMDUMP/INSTAGRAM @TILBORDS
FOTO: SKJERMDUMP/INSTAGRAM @INGERLISELILLE

Klar for nytt år

Jeg vet hva jeg er takknemlig for dette året som har gått, og jeg er veldig klar for det nye året.

 

Med stormen «Urd» hylende utenfor vinduet og på tampen av året, så avslutter jeg med å takke dere alle for engasjement, klapp på skuldra og ikke minst følget her, så vel som i øvrige sosiale medier.

 

Slik velger du riktig champagneglass

 

 

Også synes jeg vi alle bør huske på at livets oppturer ikke hadde vært så store, hvis det ikke var for samspillet og kontrastene med noen nedturer.

 

Så gjør deg klar og 2017 blir akkurat hva du gjør det til!

 

Diktet fra Kjerstin Aune gjør meg klar til å ta fatt på det nye året!

 

Livet byr på mere spenning
fart og fest og mang en vending
Her er dagen, her er året
Pakk det opp og sett av gårde.

 

Riktig godt og varmt nytt år til dere alle fra  Tina

 

Følg Tina og Bo Naturlig på  bloggen  og på Instagram på @bonaturlig

 

Mer på Botrends forside

 

SKJERMDUMP / INSTAGRAM @CGNORGE (CHRISTIANIA GLASSMAGASIN)
Illustrasjonsbilde Istock.com
Les mer

August 2015 møtte vi industridesigner Hans-Christian Bauer fra Slemmestad. Hans andre kolleksjon for den danske designgiganten skulle slippes, og forventningene var til å ta og føle på. Nå, over ett år senere, er det en suksessrik og etablert designer som møter oss i København. Han kan puste lettet ut. På kun to år har Hammershøi nå etablert seg som selskapets bestselgende serie. - Det er den store drømmen for en designer. At det du lager blir likt av så mange, og på så kort ti

Les mer

4 av 10 skal pusse opp i 2017

Nordmenn elsker fremdeles oppussing.

Publisert 19. august.2016 av Mari Andersen Rosenberg/Ifi

Nesten 1 million husstander oppgir at de planlegger å  pusse opp  boligen innvendig eller utvendig det kommende året, ifølge tall fra Prognosesenteret. Vi vet at nordmenn elsker å pusse opp. Og 2017 blir intet unntak. Mer enn 4 av 10 går med konkrete planer om å pusse opp egen bolig i løpet av året som kommer. 26 prosent oppgir at de vil gjennomføre innvendige oppussingsarbeider, mens 15 prosent svarer at de skal pusse opp boligen utvendig. – Det er aldersgruppen 30-39 år og 40-5

Les mer
Annonse

Hos Fyr & Flamme er grillsesongen langt fra sesongbasert. Det moderne utleielokalet har sitteplasser til 50 personer, et storkjøkken med alle fasiliteter og en lounge med barløsning. Et avansert grillrom der du kan grille og røyke maten innendørs, er elegant integrert bak hele glassflater. Et innholdsrikt konferanserom er tilgjengelig for møter og annen kursvirksomhet. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland