Publisert 24. august.2016 av

De har truffet hverandre på flere designmesser i inn- og utland. Nå har møtene resultert i et nytt felt for møbelsnekker og designer Sverre Uhnger. Og nok et norsk talent i den etter hvert svært så store stallen til Magnor Glassverk.

 

Der finner man blant andre blomsterdekoratør Finn Scjhøll, smykkedesigner Camilla Prytz og designekteparet Kristine Five Melvær og Torbjørn Anderssen, som alle har vært formgivere for glassverket som i år feirer 120 års jubileum.

 

- Jeg har hatt lyst til å jobbe med glass lenge, så dette er veldig gøy, sier Sverre Uhnger.

 

Lanseringer av høstens interiør- og designnyheter er i gang for fullt, og denne ettermiddagen er det Magnor Glassverk som har invitert til lansering av deres siste store samarbeidsprosjekt; glasserien «Brygg».

 

Sverre Uhnger spiller hovedrollen og har sikret den etiske utformingen av fire øl- og ett akevittglass. Mens gründer og daglig leder av St. Hallvards Bryggeri, Anders Roede, master blender Ivan Abrahamsen fra Arcus og restaurantsjef på Sentralen, Terje Wiese, har bidratt med kunnskap fra sine fagfelt.

 

- Jeg er veldig glad i øl, men ingen ekspert. Derfor inviterte vi med oss de som kan dette best, sier Uhnger.

 

Les mer om norsk design på Botrend her.

 

"Brygg" består av fem munnblåste og håndlagde glass. Pris fra 239,- til 299,- per stykk. FOTO: JON MARIUS NILSSON

- Vin-verden har vært bortskjemt med fine glass i alle år

«Brygg» består av fem håndlagde og munnblåste glass tilpasset de mest populære akevitt og øltypene på markedet. Etterlengtede produkter, ifølge Anders Roede hos St. Hallvards Bryggeri.

 

- Vin-verden har vært bortskjemt med fine glass i alle år. Når det kommer til øl så har det stort sett handlet om volum og ikke kvalitet. Nå er dette i endring, sier Roede.

 

- Jeg har lært mye mens vi har jobbet med smak og aroma. Hvordan riktig design får frem den beste smaken. Man bør faktisk ha forskjellige typer glass til øl - akkurat som til vin, kommenterer Uhnger.

 

Hans personlige favoritt er IPA og tyngre ølsorter som nå har fått sine respektive glass med navn «IPA» og «Fyldig». Også tradisjonelle hveteøl og pilsener kan nå skjenkes i henholdsvis «Hvete» og «Pils».

 

- Det er vanskelig å velge en favoritt blant glassene, for de er tiltenkt ulik type øl. Men en kald pils er jo ikke feil, sier Uhnger.

 

Dette er temaet for høstens design- og interiørmesse, Oslo Design Fair.

 

 

Sverre Uhnger har designet glass til sitt favorittøl. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

3D-printet 15 glass for å finne favoritten til akevitt

Magnor Glassverk er ikke alene om å satse på utvikling av øl- og akevittglass, men samarbeidet mellom unge og fremadstormende Sverre Uhnger, kombinert med norsk fagkunnskap, er nytt. De senere årene har det kommet flere alternativer til de store halvliterglassene fra blant andre eksklusive Spiegelau og Riedel - som er mest kjent for sine vinglass – og danske Rosendahl.

 

- Vi ble med i samarbeidet for å lage det optimale glasset for smaksopplevelsen. Intet mindre, sier master blender hos Arcus, Ivan Abrahamsen, med et fornøyd uttrykk.

 

Les også: - Riktig glass betyr 50 prosent av smaksopplevelsen.

 

Og prosessen var til tider krevende. Siden nyttår har de jobbet intenst med å finne rett form og fasong. Eksempelvis måtte 15 akevittglass gjennom 3D-printeren før de kunne si seg fornøyde med resultatet. Det ble til glasset "Oppland" med en høy stett som gjør det enkelt å rotere på glasset for å frigjøre aroma, en klokke med slank hals, og en bue på tuppen som gjør at væsken treffer tungens søte smaksceller først.

 

- 3D-printing er en fantastisk teknologi som gjør designprosessen lettere. På den måten kunne vi lukte og smake fra glassene før prøveblåsning, sier Sverre Uhnger.

 

- «Brygg» er skapt med tanke på at øl også fortjener egnede glass som fremhever deres ulike karakterer og særegenheter.

 

 

(F.v.) Anders Roede i St. Hallvards Bryggeri og designer Sverre Uhnger. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

Slik serverer du øl og akevitt: 

  • Foruten riktig glass, er rett temperatur avgjørende for å få frem aromaen i drikken.
  • Akevitt nytes best romtemperert og fylles til midjen av glasset.
  • Fyldige og alkoholsterke øl bør serveres med en temperatur på mellom 10-14 grader, i et glass med en romslig og rund form.
  • Humledrevne øl som IPA nytes best i glass med en spiss bunn. Temperaturen bør ligge på mellom 6 og 10 grader.
  • Pils er en av få øltyper som tåler kjøleskapstemperatur på mellom 4 og 6 grader, og bør drikkes i et glass med en slank form.
  • Hveteøl tåler også kjøleskapstemperatur, men bør drikkes i halvliterglass for å få med bunnfallet som er viktig for utvikling av smaken. Glasset bør ha en lang og slank form som buer seg litt i toppen for å holde på skummet.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her. Du kan også følge oss på Instagram under @botrend.no og på Facebook.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Publisert 17. februar.2017 av

Den majestetiske skiferpeisen gløder rommet.

 

På peishylla står ekornet som Kristine Østby Johansen (45) fikk av faren for mange år siden. Etter alle disse år står han fremdeles og gnager på en kongle, mens han forgjeves forsøker å få varmen i kroppen.

 

I den innebygde daybeden i stuen ligger Hanna (17) henslengt og slapper av, mens lillebror Markus (12) hviler på rommet.

 

På det åpne kjøkkenet, like bortenfor Hanna, sjonglerer mor og far i turantrekket, mens gordonsetteren Lea fornøyd svinser rundt. En real lørdagsfrokost er på gang.

 

Klokken har akkurat passert ni, og utenfor kan man beundre de ivrigste i full sving i skibakken.

 

Hytter vi digger på Instagram

Ståle og Kristine valgte en åpen løsning mellom stue og kjøkken. FOTO: BETTINE NICOTRA
Nøtteliten bor på peisehylla. Ekornet som Kristine fikk i gave av faren da hun var liten, er uerstattelig. FOTO: BETTINE NICOTRA
Bestefars gamle karaffel og drammeglass står fremme på kjøkkenøya. FOTO: BETTINE NICOTRA

Gikk på en smell

Siden Kristine og Ståle møttes i Hemsedal, har de gravis oppgradert: Først leide de leilighet, så kjøpte de leilighet, og til slutt klinte de til med å kjøpe tomt og bygge en splitter ny hytte.

 

Ikke det, de trivdes godt i leiligheten, men med et ønske om å ha bedre plass til familie og venner, kunne det være greit med noe større.

 

Så for noen år siden begynte de å se etter noe nytt.

 

De hadde to krav. De ville ha større plass, og stedet måtte være rett ved skibakken.

 

– Jeg tror jeg leste alle ... He he ... Alle salgsprospekter på leiligheter, hytter og tomter, men ingen hadde ski in, ski out og langrennsløyper rett utenfor, sier Kristine.

 

Men like før jul i 2013 dukket den perfekte hytta opp.

 

– Hytta hadde vært til salgs en stund og ingen andre hadde lagt inn bud. Vi følte oss så sikre på at den var vår at vi nesten hadde invitert til jul der allerede ... Og så glapp den «sånn», sier Kristine og ser mot mannen.

 

– Vi gikk fra å fantasere om jul på fjellet om en måned til, ja ... Vi trengte nesten terapi, fortsetter hun spøkefullt mens hun ler.

 

Men de trøstet seg med at det sikkert var meningen.

 

Og ikke lenge etter kunne de juble høyt – de hadde kapret drømmetomten.

 

Drømmer du om sommer? Her er en herlig sommerhytte ved vannkanten 

Ståle har tatt de fine fotografiene som henger på kjøkkenveggen. FOTO: BETTINE NICOTRA
Stoler og bord fra Riviera Maison. FOTO: BETTINE NICOTRA
Tips: plasser pynten på et kakefat. FOTO: BETTINE NICOTRA

Koselig, men praktisk

Til innredningen har de blitt inspirert av skihytter de har besøkt i USA, Canada og Mellom-Europa.

 

Men det meste av møbler og interiør har Kristine kjøpt på interiørbutikkene Riviera Maison og Home & Cottage hjemme i Norge.

 

Ikke alt er kjøpt i butikk.  Mye er også spesiallaget,  som de innebygde skapene, daybeden i stuen og konsollbordet ved sofaen.

 

Gamle møbler har også fått nytt liv – som Ståles gamle spisebord og spisestoler. Etter en runde med maling og nye stoltrekk, passet spisestuen perfekt inn blant resten av møblene.

 

Enn så lenge kan eldgamle skatter og eksotiske kupp sies å være mangelvare. Sett bort fra bestefars gamle karaffel og drammeglass som står utstilt på kjøkkenøya, da.

 

Under innredningen har paret vært opptatt av å få en koselig hytte som samtidig er praktisk. Derfor gikk de for fliser i hele hytta.

 

Like så greit for firbeinte Leas del som står ved spisebordet og tripper. Hvem vet, kanskje daler det ned noen fristelser?

 

Men frokosten er allerede fortært, og nå bærer det ut. For til tross for en fantastisk hytte, er det ute i aktivitet familien trives best.

 

Loungeliv på Blefjell

Etter et omgang med mørk maling, passet Ståles gamle spisestoler perfekt inn i hytta. FOTO: BETTINE NICOTRA
Glasskrukke fra Riviera Maison. FOTO: BETTINE NICOTRA
Inngangspartiet i første etasje, med trapp opp til andre etasje. FOTO: BETTINE NICOTRA

Hytte i Tinden hyttefelt i Hemsedal

  • Hytte på omtrent 280 kvadratmeter, over to etasjer.

 

  • Tegnet av Haakon Sander Pedersen i Vårdal Arkitekter og oppført av Sjemmedal.

 

  • Holder til her: Ståle (48), Kristine (45), Hanna (17), Markus (12) og gordonsetteren Lea (5).

 

  • Familien bor på Nesbru i Asker.

 

  1. Inspirasjonskildene våre:– Vi blir inspirert når vi ser andres hytter, eller når vi besøker en hyggelig restaurant eller kafé.

 

  1. Vårt yndlingssted hjemme:– Ute i fjellet rundt hytta, kanskje?

 

  1. Det vi ønsker oss aller mest:– Det neste prosjektet blir å lage en terrasse som vi kan bruke hele året. Markus mener også at vi bør henge opp et flagg med Bærums Skiklub-logo på. Som alpinkjører synes han det er viktig å markere territoriet overfor nabobarn som er medlem av andre klubber.

 

  1. Det siste vi skaffet til hytta:– Konsollbordet ved sofaen, laget av møbelsnekker Markus Mork i Asker Møbelsnekker & Metallsmie.

 

  1. Kjæreste eiendel:– Ekornet som jeg fikk i gave av faren min da jeg var liten. Det er uerstattelig.

 

  1. Kommer aldri over dørstokken:– I utgangspunktet minimalistiske designmøbler, men aldri si aldri.

 

  1. Mitt beste innredningstips: – Jeg er vel heller en som søker tips av andre, men selv ønsker jeg å oppnå en lun og hyggelig atmosfære hvor folk trives.
Baderom med badstue. FOTO: BETTINE NICOT
De innebygde skapene i gangen er laget av Uvdal Snekkerverksted. FOTO: BETTINE NICOTRA
Soverommet til Kristine og Ståle er innredet i duse, jordfargede toner. FOTO: BETTINE NICOTRA
Lea trives, i likhet med resten av familien, best ute i naturen. FOTO: BETTINE NICOTRA

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

Les mer

Høye vegger, en innside som er fylt med puter og en generøs dybde. Sofanyheten fra den sunnmørske møbelbedriften LK Hjelle og designer Hallgeir Homstvedt gir deg det du trenger for å bygge rede i stuen. «Niu» har de kalt den – katalansk for nettopp «rede». - Det er som en binge med puter. Mykt og godt uten at du synker for langt nedi, sier Hallgeir Homstvedt. Designeren setter seg godt til rette i sofaen som vises frem for første gang under bransjemessen Oslo Design Fair på Lill

Les mer

Derfor bør du velge gulv til hvert enkelt rom ut fra egen familiesituasjon, hva rommet brukes til og gulvets egenskaper. Ikke lag et kompromiss der hele huset får samme gulv – selv om det kan virke som det enkleste valget. Les flere interiørsaker på Botrend her 

Les mer
Annonse

Hos Inspirea kan du forsikre deg om at dundynene inneholder kun europeisk dun. − Ofte vet du ikke hvordan dyrene som dunen kommer fra har blitt behandlet. Når det gjelder våre leverandører har ikke dyrene blitt slaktet for dunens skyld, men dunen kommer fra matdyr, forklarer Anette Wiberg. Sammen med ektemannen Aksel driver hun butikken som bugner av herlige høstfarger til både soverommet, stuen og baderommet. I 12 år har de hatt tilhold på Bekkestua, nå i den eldste delen av Bekkest

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland