Publisert 24. august.2016 av

De har truffet hverandre på flere designmesser i inn- og utland. Nå har møtene resultert i et nytt felt for møbelsnekker og designer Sverre Uhnger. Og nok et norsk talent i den etter hvert svært så store stallen til Magnor Glassverk.

 

Der finner man blant andre blomsterdekoratør Finn Scjhøll, smykkedesigner Camilla Prytz og designekteparet Kristine Five Melvær og Torbjørn Anderssen, som alle har vært formgivere for glassverket som i år feirer 120 års jubileum.

 

- Jeg har hatt lyst til å jobbe med glass lenge, så dette er veldig gøy, sier Sverre Uhnger.

 

Lanseringer av høstens interiør- og designnyheter er i gang for fullt, og denne ettermiddagen er det Magnor Glassverk som har invitert til lansering av deres siste store samarbeidsprosjekt; glasserien «Brygg».

 

Sverre Uhnger spiller hovedrollen og har sikret den etiske utformingen av fire øl- og ett akevittglass. Mens gründer og daglig leder av St. Hallvards Bryggeri, Anders Roede, master blender Ivan Abrahamsen fra Arcus og restaurantsjef på Sentralen, Terje Wiese, har bidratt med kunnskap fra sine fagfelt.

 

- Jeg er veldig glad i øl, men ingen ekspert. Derfor inviterte vi med oss de som kan dette best, sier Uhnger.

 

Les mer om norsk design på Botrend her.

 

"Brygg" består av fem munnblåste og håndlagde glass. Pris fra 239,- til 299,- per stykk. FOTO: JON MARIUS NILSSON

- Vin-verden har vært bortskjemt med fine glass i alle år

«Brygg» består av fem håndlagde og munnblåste glass tilpasset de mest populære akevitt og øltypene på markedet. Etterlengtede produkter, ifølge Anders Roede hos St. Hallvards Bryggeri.

 

- Vin-verden har vært bortskjemt med fine glass i alle år. Når det kommer til øl så har det stort sett handlet om volum og ikke kvalitet. Nå er dette i endring, sier Roede.

 

- Jeg har lært mye mens vi har jobbet med smak og aroma. Hvordan riktig design får frem den beste smaken. Man bør faktisk ha forskjellige typer glass til øl - akkurat som til vin, kommenterer Uhnger.

 

Hans personlige favoritt er IPA og tyngre ølsorter som nå har fått sine respektive glass med navn «IPA» og «Fyldig». Også tradisjonelle hveteøl og pilsener kan nå skjenkes i henholdsvis «Hvete» og «Pils».

 

- Det er vanskelig å velge en favoritt blant glassene, for de er tiltenkt ulik type øl. Men en kald pils er jo ikke feil, sier Uhnger.

 

Dette er temaet for høstens design- og interiørmesse, Oslo Design Fair.

 

 

Sverre Uhnger har designet glass til sitt favorittøl. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

3D-printet 15 glass for å finne favoritten til akevitt

Magnor Glassverk er ikke alene om å satse på utvikling av øl- og akevittglass, men samarbeidet mellom unge og fremadstormende Sverre Uhnger, kombinert med norsk fagkunnskap, er nytt. De senere årene har det kommet flere alternativer til de store halvliterglassene fra blant andre eksklusive Spiegelau og Riedel - som er mest kjent for sine vinglass – og danske Rosendahl.

 

- Vi ble med i samarbeidet for å lage det optimale glasset for smaksopplevelsen. Intet mindre, sier master blender hos Arcus, Ivan Abrahamsen, med et fornøyd uttrykk.

 

Les også: - Riktig glass betyr 50 prosent av smaksopplevelsen.

 

Og prosessen var til tider krevende. Siden nyttår har de jobbet intenst med å finne rett form og fasong. Eksempelvis måtte 15 akevittglass gjennom 3D-printeren før de kunne si seg fornøyde med resultatet. Det ble til glasset "Oppland" med en høy stett som gjør det enkelt å rotere på glasset for å frigjøre aroma, en klokke med slank hals, og en bue på tuppen som gjør at væsken treffer tungens søte smaksceller først.

 

- 3D-printing er en fantastisk teknologi som gjør designprosessen lettere. På den måten kunne vi lukte og smake fra glassene før prøveblåsning, sier Sverre Uhnger.

 

- «Brygg» er skapt med tanke på at øl også fortjener egnede glass som fremhever deres ulike karakterer og særegenheter.

 

 

(F.v.) Anders Roede i St. Hallvards Bryggeri og designer Sverre Uhnger. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

Slik serverer du øl og akevitt: 

  • Foruten riktig glass, er rett temperatur avgjørende for å få frem aromaen i drikken.
  • Akevitt nytes best romtemperert og fylles til midjen av glasset.
  • Fyldige og alkoholsterke øl bør serveres med en temperatur på mellom 10-14 grader, i et glass med en romslig og rund form.
  • Humledrevne øl som IPA nytes best i glass med en spiss bunn. Temperaturen bør ligge på mellom 6 og 10 grader.
  • Pils er en av få øltyper som tåler kjøleskapstemperatur på mellom 4 og 6 grader, og bør drikkes i et glass med en slank form.
  • Hveteøl tåler også kjøleskapstemperatur, men bør drikkes i halvliterglass for å få med bunnfallet som er viktig for utvikling av smaken. Glasset bør ha en lang og slank form som buer seg litt i toppen for å holde på skummet.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her. Du kan også følge oss på Instagram under @botrend.no og på Facebook.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Publisert 13. mai.2017 av

Lene Sæbø Serck bor på Jar i Bærum og feirer nasjonaldagen med familie og venner.

 

Hun pynter gjerne huset til fest, for å gjøre omgivelsene lune og hyggelige for seg selv og gjestene, men innrømmer at bordene hun dekker til ulike anledninger gjerne blir et hastverksprosjekt like før gjestene kommer.

 

 

– Jeg liker å dille med interiør når jeg har tid, men i en travel hverdag havner det i andre rekke. Likevel synes jeg det er hyggelig å gjøre det litt ekstra fint til slike anledninger. Ved å tenke kreativt og ha fokus på gjenbruk kan man få til mye uten at det koster all verden, forteller hun.

 

 

Finner det unike

Lene er opptatt av gjenbruk, og går gjerne på loppemarked for å finne sjeldne skatter andre ikke vil ha.

 

Gjør uteplassen klar for nasjonaldagen

 

Dette bruker hun for å gi festbordet en siste finish.

 

– Jeg liker unike ting som ikke «alle» har, og finner det meste av nipset jeg pynter med på loppemarked. Det blir litt som en skattejakt når jeg har tid og mulighet. Deretter setter jeg det sammen slik jeg syntes er pent og bruker blomster og planter for å gjøre det mer frodig, forteller hun.

 

Saken fortsetter under bildene. 

Også benken ved spisebordet er blitt sløyfefin. FOTO: LENE SÆBØ SERCK
Flagget kan være vel så dekorativt som blomster og annet nips. FOTO: LENE SÆBØ SERCK
Stilige kontraster med fine funn fra loppemarked. FOTO: LENE SÆBØ SERCK

Begrenser farger og elementer

Ved å begrense fargebruken, unngår Lene at det blir rotete. Det finnes ingen fasit på hvilke farger du kan bruke, men for Lene falt valget på gull som gjerne hører en festdag til, grønt som kjennetegner våren, og et hint av både rødt, hvitt og blått.

 

Lyst til å se flere bilder fra Lenes inspirasjonsrike hjem?

Sjekk ut Instagramprofilen hennes her. 

 

Flagg og dekorative bånd er brukt som en rød tråd for å skape en helhet. Både på benken ved spisebordet i hagen, rundt servietter, i busker og trær, og på bordet.

 

– Bruken av flagg og bånd er en enkel måte å pynte på, og gjør masse ut av seg. Det gjelder bare å være litt kreativ, forteller hun.

 

Saken fortsetter under bildene. 

 

Familien Sæbø Serck klar for nasjonaldagen. FOTO: PRIVAT
Festpyntet bord med gulldetaljer og flaggets farger. FOTO: LENE SÆBØ ERCK
Røde bånd går igjen og skaper en helhet i dekoreringen. FOTO: LENE SÆBØ SERCK.

– Margeritter er favoritten 

 

Ann Kristin Eliassen, butikksjef ved Kremmerhuset i Sandvika, og medarbeider Lotte Lauten er også for bruk av bånd til nasjonaldagen.

– Små flagg, vimpler og bånd er fint. Sistnevnte er for eksempel veldig stilig rundt tøyservietter, tipser de.

 

I tillegg anbefaler de blomster på bordet, spesielt margeritter med røde bånd rundt. Det holder butikksjef på Mester Grønn, My Tuvesson med henne i.

 

 

– Margeritter er favoritten til nasjonaldagen. Ha det i potter på bordet med litt bånd rundt eller bruk kun blomsterknoppen som pynt spredt ut på bordet, tipser hun.

 

Tuvesson anbefaler også en stor bukett i senter hvis man skal har et stort bord.

 

– Det er veldig lekkert, påpeker hun.

Vannglass kan være vel så dekorativt som vaser, tipser Ekelund. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Malin, Ekelund, merchandiser hos Riviera Maison i Sandvika anbefaler å ta naturen inn på festbordet.

 

– Vær kreativ og bruk det du finner ute. Kongler, bark og kvister kan være veldig dekorativt, tipser hun.

 

Hun synes det er fint når festbordet ikke er så stivt, og forteller at man kan finne alternativer til det meste, som gjør dekorasjonen lett og ledig.

 

– Til blomster kan du for eksempel bruke små vannglass i stedet for vaser. Da tar man barndommen litt tilbake. I tillegg er det viktig å få gjestene til å føle seg spesiell. Pynt derfor tallerken til hver enkelt, for eksempel med fine tøyservietter, serviettringer og en personlig hilsen, en blomst eller lignende, sier hun.

Lyse vårblomster med et bånd rundt mener ekspertene funker fint til nasjonaldagen. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
– Pynt kake og cupcakes enkelt og dekorativt med små flagg, råder ekspertene. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

 

Ekspertenes beste råd: 

  • Malin Ekelund, visual merchandiser, Riviera Maison i Sandvika: – Pynt bordet med levende lys og blomster. Man trenger ikke nødvendigvis bruke flagg, det kan holde med for eksempel blå og hvite blomster. Få gjestene til å føle seg spesiell ved å dekorere tallrekken. Skal du servere noe i skål, er det fint å sette den oppå tellerken i stedet vi siden av. Serviettringer er fint med en blomst eller lignende inni, og bruk tøyservietter. Det gjør det hele mer høytidelig. Husk også at det skal være plass til mat på bordet, så ikke pynt for mye.

 

  • My Tuvesson, butikksjef, Mester grønn i Sandvika: – Blomster og telys gjør bordet til et festbord. Bruk farger på blomster du liker, men velg ut to. For mange farger blir rotete. Har du et stort bord kan en stor bukett i senter være fint, eller du kan pynte jevnt utover i ulike høyder, for eksempel ved å bruke fargede ølflasker som vaser med litt hamp i en sløyfe rundt.

 

  • Ann Kristin Eliassen (butikksjef) og Lotte Lauten, Kremmerhuset i Sandvika: – Sett ditt preg på bordet med det du liker! Du kommer langt med noen bånd på bordet og litt blomster. Du trenger ikke gjøre så mye ut av det, men pass på at det ser ordentlig ut, og husk å kose deg! 

 

Les mer på Botrends forside

 

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.

 

Les mer

Og det blir bare mer og mer pop. I 2016 ble det solgt nær 5 millioner kvadratmeter laminat i Norge. Det viser tall fra Prognosesenteret. Det er 7,2 prosent mer enn året før og cirka 1 million kvadratmeter mer enn parkett, som ligger på annenplass. Laminat er den store folkefavoritten når nordmenn skal legge nytt gulv. – Laminat er førstevalget for veldig mange. Det ser vi på omsetningen og utviklingen de senere årene. Tallene fra Prognosesenteret viser en forsterkning av trenden mot

Les mer

Den kjente butikken på hjørnet av Stortingsgaten midt i Oslo sentrum feirer i disse dager 60 år.  Helt siden Per Tannum etablerte stedet, har det vært en sentral leverandør av norsk  og nordisk design. Botrend har skrevet flere saker om ulike utstillinger på Norway Designs, og de kan du lese om her.  - Norway Designs ønsker å være noe mer enn butikk. Vi vil drive formidling. Vi vil vil jobbe med norske formgiver og vi vil være med å påvirke hva som produseres i dag. Ikke minst

Les mer
Annonse

 Det handler om å bygge på den eksisterende stammen og skape nye og bedre løsninger. – Dette er et miljøvennlig alternativ som gir mange muligheter. Alt vi gjør blir laget på mål og spesialtilpasset ditt kjøkken, forklarer distriktssjef for Asker og Bærum, Bjørn Langli. Norsk Kjøkkenfornying startet sin drift i 2002, og da handlet det primært om å bytte dører. I dag utfører de omfattende forvandling av eksisterende kjøkken. – Det handler om at kundene har andre krav. De f

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland