Publisert 24. august.2016 av

De har truffet hverandre på flere designmesser i inn- og utland. Nå har møtene resultert i et nytt felt for møbelsnekker og designer Sverre Uhnger. Og nok et norsk talent i den etter hvert svært så store stallen til Magnor Glassverk.

 

Der finner man blant andre blomsterdekoratør Finn Scjhøll, smykkedesigner Camilla Prytz og designekteparet Kristine Five Melvær og Torbjørn Anderssen, som alle har vært formgivere for glassverket som i år feirer 120 års jubileum.

 

- Jeg har hatt lyst til å jobbe med glass lenge, så dette er veldig gøy, sier Sverre Uhnger.

 

Lanseringer av høstens interiør- og designnyheter er i gang for fullt, og denne ettermiddagen er det Magnor Glassverk som har invitert til lansering av deres siste store samarbeidsprosjekt; glasserien «Brygg».

 

Sverre Uhnger spiller hovedrollen og har sikret den etiske utformingen av fire øl- og ett akevittglass. Mens gründer og daglig leder av St. Hallvards Bryggeri, Anders Roede, master blender Ivan Abrahamsen fra Arcus og restaurantsjef på Sentralen, Terje Wiese, har bidratt med kunnskap fra sine fagfelt.

 

- Jeg er veldig glad i øl, men ingen ekspert. Derfor inviterte vi med oss de som kan dette best, sier Uhnger.

 

Les mer om norsk design på Botrend her.

 

"Brygg" består av fem munnblåste og håndlagde glass. Pris fra 239,- til 299,- per stykk. FOTO: JON MARIUS NILSSON

- Vin-verden har vært bortskjemt med fine glass i alle år

«Brygg» består av fem håndlagde og munnblåste glass tilpasset de mest populære akevitt og øltypene på markedet. Etterlengtede produkter, ifølge Anders Roede hos St. Hallvards Bryggeri.

 

- Vin-verden har vært bortskjemt med fine glass i alle år. Når det kommer til øl så har det stort sett handlet om volum og ikke kvalitet. Nå er dette i endring, sier Roede.

 

- Jeg har lært mye mens vi har jobbet med smak og aroma. Hvordan riktig design får frem den beste smaken. Man bør faktisk ha forskjellige typer glass til øl - akkurat som til vin, kommenterer Uhnger.

 

Hans personlige favoritt er IPA og tyngre ølsorter som nå har fått sine respektive glass med navn «IPA» og «Fyldig». Også tradisjonelle hveteøl og pilsener kan nå skjenkes i henholdsvis «Hvete» og «Pils».

 

- Det er vanskelig å velge en favoritt blant glassene, for de er tiltenkt ulik type øl. Men en kald pils er jo ikke feil, sier Uhnger.

 

Dette er temaet for høstens design- og interiørmesse, Oslo Design Fair.

 

 

Sverre Uhnger har designet glass til sitt favorittøl. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

3D-printet 15 glass for å finne favoritten til akevitt

Magnor Glassverk er ikke alene om å satse på utvikling av øl- og akevittglass, men samarbeidet mellom unge og fremadstormende Sverre Uhnger, kombinert med norsk fagkunnskap, er nytt. De senere årene har det kommet flere alternativer til de store halvliterglassene fra blant andre eksklusive Spiegelau og Riedel - som er mest kjent for sine vinglass – og danske Rosendahl.

 

- Vi ble med i samarbeidet for å lage det optimale glasset for smaksopplevelsen. Intet mindre, sier master blender hos Arcus, Ivan Abrahamsen, med et fornøyd uttrykk.

 

Les også: - Riktig glass betyr 50 prosent av smaksopplevelsen.

 

Og prosessen var til tider krevende. Siden nyttår har de jobbet intenst med å finne rett form og fasong. Eksempelvis måtte 15 akevittglass gjennom 3D-printeren før de kunne si seg fornøyde med resultatet. Det ble til glasset "Oppland" med en høy stett som gjør det enkelt å rotere på glasset for å frigjøre aroma, en klokke med slank hals, og en bue på tuppen som gjør at væsken treffer tungens søte smaksceller først.

 

- 3D-printing er en fantastisk teknologi som gjør designprosessen lettere. På den måten kunne vi lukte og smake fra glassene før prøveblåsning, sier Sverre Uhnger.

 

- «Brygg» er skapt med tanke på at øl også fortjener egnede glass som fremhever deres ulike karakterer og særegenheter.

 

 

(F.v.) Anders Roede i St. Hallvards Bryggeri og designer Sverre Uhnger. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

Slik serverer du øl og akevitt: 

  • Foruten riktig glass, er rett temperatur avgjørende for å få frem aromaen i drikken.
  • Akevitt nytes best romtemperert og fylles til midjen av glasset.
  • Fyldige og alkoholsterke øl bør serveres med en temperatur på mellom 10-14 grader, i et glass med en romslig og rund form.
  • Humledrevne øl som IPA nytes best i glass med en spiss bunn. Temperaturen bør ligge på mellom 6 og 10 grader.
  • Pils er en av få øltyper som tåler kjøleskapstemperatur på mellom 4 og 6 grader, og bør drikkes i et glass med en slank form.
  • Hveteøl tåler også kjøleskapstemperatur, men bør drikkes i halvliterglass for å få med bunnfallet som er viktig for utvikling av smaken. Glasset bør ha en lang og slank form som buer seg litt i toppen for å holde på skummet.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her. Du kan også følge oss på Instagram under @botrend.no og på Facebook.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Publisert 13. juli.2017 av

- Yogaretreatet ligger i en jungel, så vi har banantrær og pasjonsfrukt i hagen, og sover til lyden av aper og papegøyer, sier Silje Dubey (36).

 

Hun forteller om livet i deres primitive hus midt i jungelen i Goa i India, en spasertur unna stranden.

 

Som 19-åring var jenta fra Inderøy i Nord Trøndelag klar for å utforske verden. Fra Stockholm, Madrid, Los Angeles, Oslo og til Mallorca.

 

Der startet hun opp butikken «Tipi» hvor hun solgte klær, innredning og egenproduserte smykker. 

 

- Du forelsket deg i yogalæreren din og valgte å flytte til Goa?

 

- Vi møttes på hans retreat, SWAN Yoga Retreat, hvor det kommer folk fra alle deler av verden, forteller hun.

 

Silje hadde alltid drømt om å dra på yogareise til India, men at det skulle bli Gyanmitras retreat, var tilfeldig etter et googlesøk.

 

- Jeg følte meg veldig hjemme med en gang, og selv om det kanskje ikke var «love at first sight» så var det love etter to, tre dager, sier hun.

 

Etter to ukers opphold i januar 2014, reiste hun hjem. Først på høsten begynte hun å snakke med Gyanmitra (47) igjen. Hun bestemte seg for å reise tilbake og jobbe frem til april.

 

- Men da april kom, ville jeg ikke hjem igjen, så vi har vært sammen siden da.

 

Og for 1,5 år siden fikk de sønnen Simba. Nå bor de halve året i Goa og halve året på Mallorca.

 

Hyttedrøm for storfamilien

Høyt under taket i stuen. Foto: Filippa Tredal Styling: Tone Kroken
Koselig sitteplass i stuen. Foto: Filippa Tredal Styling: Tone Kroken
Gardiner som skille mellom stue og kjøkken. Foto: Filippa Tredal Styling: Tone Kroken
Ting fra naturen tas gjerne med inn. Foto: Filippa Tredal Styling: Tone Kroken

Fryktet slanger og skorpioner

Huset på knappe 70 kvadratmeter med rause fem meters takhøyde, består av et oppholdsrom med stue og kjøkken, et soverom og bad.

 

- Det er veldig basic, men jeg trives godt med å ha lite ting.

 

- Hva har du gjort i huset siden du flyttet inn for snart tre år siden?

 

- Alt! Sier hun og ler.

 

- Da jeg flyttet inn var det bare soverommet og badet som var i bruk. Oppholdsrommet var lagerrom, så jeg turte knapt gå inn og jeg var redd for å finne både slanger og skorpioner gjemt i skapene, forteller hun.

 

Siden har de brune jordveggene blitt hvite. Meter på meter med hvit, indisk bomull har blitt til gardiner. Gardiner som skiller av stuen og kjøkkenet, og som innrammer et eget uterom.

 

Silje har innredet med egendesignede møbler og pyntegjenstander som hun har funnet på markeder i Goa. Ting fra naturen har også kommet inn i huset.

 

- Det har forresten mannen min fått lide av, ettersom han nesten hugget av seg stortåa da han skulle kutte en gren til meg som henger over kjøkkenbenken, sier hun humoristisk.

 

Hun liker det skandinaviske litt avskallede, kombinert med gamle indiske møbler og tekstiler.

 

- En ren hvit vegg med en vintage stoffbit på, funker fint for meg.

 

- Hva sier familie og venner når de kommer på besøk?

 

- De lurer på om det ikke er rart å leve så basic, men jeg synes kanskje ikke det er så basic ettersom jeg har blitt vant til å ha kokk og folk som hjelper til med vasking og rydding, sier hun med et smil.

 

Fra hvitt til fargerikt på en sommer

Silje elsker tekstiler. Foto: Filippa Tredal Styling: Tone Kroken
Drømmefanger - et ornament av indisk opphav. Foto: Filippa Tredal Styling: Tone Kroken
Hvem kunne vel ikke tenke seg å ha denne kontorplassen? Foto: Filippa Tredal Styling: Tone Kroken
Kjøpt på markeder i området. Foto: Filippa Tredal Styling: Tone Kroken
Krukker i ulike former og teksturer. Foto: Filippa Tredal Styling: Tone Kroken
Vakre omgivelser for morgenkaffen. Foto: Filippa Tredal Styling: Tone Kroken
Les mer

- Jeg husker da jeg begynte å nærme meg rundt tusen følgere at jeg tenkte: ”jøss!”, men nå om dagen tenker jeg lite på antallet som følger meg, men at det jeg legger ut er noe jeg og andre kan sette pris på. Vibeke hadde blogget om sin landlige livsstil i idylliske Heistad ved Porsgrunn i Telemark siden 2011. Interiør, billedkunst og ”the country life” var hennes store hobby. Men det var først da noen iherdige lesere begynte å mase om at hun burde komme seg på Instagram at

Les mer

Da Kaja og samboeren flyttet inn i leiligheten for tre år siden, var den gjennomgående hvit. Så endret de alt. Her kan du lese mer om bruk av farger på Botrend. 

Les mer
Annonse

 I et romslig lokale på Rud i Bærum, holder Sandvika gardiner og interiør til. Sandvika gardiner og interiør var tidligere en del av produksjonsselskapet Sandvika Veveri AS, men har drevet selvstendig siden 2000. Butikken har egen systue og skreddersyr gjerne dine gardiner.  – Vi merker økende etterspørsel etter gardiner, gjerne som et supplement til innvendig solskjerming. Med gardiner til blir det prikken over i’en, sier Nina Bø (60), daglig leder. Kari Søndbø Disch (56) nikker

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland