Publisert 24. august.2016 av

De har truffet hverandre på flere designmesser i inn- og utland. Nå har møtene resultert i et nytt felt for møbelsnekker og designer Sverre Uhnger. Og nok et norsk talent i den etter hvert svært så store stallen til Magnor Glassverk.

 

Der finner man blant andre blomsterdekoratør Finn Scjhøll, smykkedesigner Camilla Prytz og designekteparet Kristine Five Melvær og Torbjørn Anderssen, som alle har vært formgivere for glassverket som i år feirer 120 års jubileum.

 

- Jeg har hatt lyst til å jobbe med glass lenge, så dette er veldig gøy, sier Sverre Uhnger.

 

Lanseringer av høstens interiør- og designnyheter er i gang for fullt, og denne ettermiddagen er det Magnor Glassverk som har invitert til lansering av deres siste store samarbeidsprosjekt; glasserien «Brygg».

 

Sverre Uhnger spiller hovedrollen og har sikret den etiske utformingen av fire øl- og ett akevittglass. Mens gründer og daglig leder av St. Hallvards Bryggeri, Anders Roede, master blender Ivan Abrahamsen fra Arcus og restaurantsjef på Sentralen, Terje Wiese, har bidratt med kunnskap fra sine fagfelt.

 

- Jeg er veldig glad i øl, men ingen ekspert. Derfor inviterte vi med oss de som kan dette best, sier Uhnger.

 

Les mer om norsk design på Botrend her.

 

"Brygg" består av fem munnblåste og håndlagde glass. Pris fra 239,- til 299,- per stykk. FOTO: JON MARIUS NILSSON

- Vin-verden har vært bortskjemt med fine glass i alle år

«Brygg» består av fem håndlagde og munnblåste glass tilpasset de mest populære akevitt og øltypene på markedet. Etterlengtede produkter, ifølge Anders Roede hos St. Hallvards Bryggeri.

 

- Vin-verden har vært bortskjemt med fine glass i alle år. Når det kommer til øl så har det stort sett handlet om volum og ikke kvalitet. Nå er dette i endring, sier Roede.

 

- Jeg har lært mye mens vi har jobbet med smak og aroma. Hvordan riktig design får frem den beste smaken. Man bør faktisk ha forskjellige typer glass til øl - akkurat som til vin, kommenterer Uhnger.

 

Hans personlige favoritt er IPA og tyngre ølsorter som nå har fått sine respektive glass med navn «IPA» og «Fyldig». Også tradisjonelle hveteøl og pilsener kan nå skjenkes i henholdsvis «Hvete» og «Pils».

 

- Det er vanskelig å velge en favoritt blant glassene, for de er tiltenkt ulik type øl. Men en kald pils er jo ikke feil, sier Uhnger.

 

Dette er temaet for høstens design- og interiørmesse, Oslo Design Fair.

 

 

Sverre Uhnger har designet glass til sitt favorittøl. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

3D-printet 15 glass for å finne favoritten til akevitt

Magnor Glassverk er ikke alene om å satse på utvikling av øl- og akevittglass, men samarbeidet mellom unge og fremadstormende Sverre Uhnger, kombinert med norsk fagkunnskap, er nytt. De senere årene har det kommet flere alternativer til de store halvliterglassene fra blant andre eksklusive Spiegelau og Riedel - som er mest kjent for sine vinglass – og danske Rosendahl.

 

- Vi ble med i samarbeidet for å lage det optimale glasset for smaksopplevelsen. Intet mindre, sier master blender hos Arcus, Ivan Abrahamsen, med et fornøyd uttrykk.

 

Les også: - Riktig glass betyr 50 prosent av smaksopplevelsen.

 

Og prosessen var til tider krevende. Siden nyttår har de jobbet intenst med å finne rett form og fasong. Eksempelvis måtte 15 akevittglass gjennom 3D-printeren før de kunne si seg fornøyde med resultatet. Det ble til glasset "Oppland" med en høy stett som gjør det enkelt å rotere på glasset for å frigjøre aroma, en klokke med slank hals, og en bue på tuppen som gjør at væsken treffer tungens søte smaksceller først.

 

- 3D-printing er en fantastisk teknologi som gjør designprosessen lettere. På den måten kunne vi lukte og smake fra glassene før prøveblåsning, sier Sverre Uhnger.

 

- «Brygg» er skapt med tanke på at øl også fortjener egnede glass som fremhever deres ulike karakterer og særegenheter.

 

 

(F.v.) Anders Roede i St. Hallvards Bryggeri og designer Sverre Uhnger. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

Slik serverer du øl og akevitt: 

  • Foruten riktig glass, er rett temperatur avgjørende for å få frem aromaen i drikken.
  • Akevitt nytes best romtemperert og fylles til midjen av glasset.
  • Fyldige og alkoholsterke øl bør serveres med en temperatur på mellom 10-14 grader, i et glass med en romslig og rund form.
  • Humledrevne øl som IPA nytes best i glass med en spiss bunn. Temperaturen bør ligge på mellom 6 og 10 grader.
  • Pils er en av få øltyper som tåler kjøleskapstemperatur på mellom 4 og 6 grader, og bør drikkes i et glass med en slank form.
  • Hveteøl tåler også kjøleskapstemperatur, men bør drikkes i halvliterglass for å få med bunnfallet som er viktig for utvikling av smaken. Glasset bør ha en lang og slank form som buer seg litt i toppen for å holde på skummet.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her. Du kan også følge oss på Instagram under @botrend.no og på Facebook.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Publisert 11. november.2016 av

Kjære far. Kjære barns far, kjære svigerfar. Til lykke med farsdagen.

 

Du gjettet det! Farsdag er opprinnelig en amerikansk tradisjon. Det også!

 

 

Farsdag er en hedersdag for alle fedre, for far, bestefar, svigerfar og barnas far.

 

I Norge feirer vi farsdag den andre søndagen i november. Hva han forventer av dagen, er uklart. Hva du legger i feiringen, er noe ganske annet.

 

Og antakeligvis ikke forventet. Feirer vi farsdag for mor?

 

Les flere av Fannys betraktninger her

 

Sjekkliste til mamma

Det er mange å huske på, på en dag som denne.

 

Kanskje først om fremst steller man i stand på vegne av sine barn til deres far.

 

Det behøver ikke være noe dyrt eller spektakulært. Sats på tid, omtanke eller opplevelse til far.

 

Se gavetipsene vi tidligere har anbefalt

 

Hvem forventer mest av farsdagen? FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Ikke så farlig?

Og ikke glem svigerfar. Fordi barnas far synes farsdag er unødvendig, er sjansen også stor for at han ikke kommer til å huske/prioritere sin egen fars farsdag.

 

De fleste menn, vil helst ikke innrømme at de liker å bli satt pris på. Det er ikke så farlig, med meg. Ikke sant?

 

Men for barna -  for dem gjør vi en greie ut av det. De vil jo gjerne feire pappa, og blir dessuten skuffet hvis det ikke blir kake.

 

Jeg er skråsikker på at den dagen han blir tatt på ordet, den dagen ingen vekker med kake og kaffe og kos og tegning på sengen, er det ihvertfall galt.

 

Selv om det ikke er så farlig, med meg.  

 

Oppskrifter til den perfekte helgefrokosten

 

Kaffe på senga til far. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Har alt

Far ønsker seg heller aldri noe. Det er ikke lett, for den som skal finne på noe han ikke har ønsket seg. Hver gang! Og minst to ganger i året.

 

Forresten er det ikke alltid sant at han aldri ønsker seg noe. Hvis han gjør det, er det på samme dag og i en kommentar.  

 

Det far ikke har, skaffer han selv.  Så hva gir man til han som har ”alt”?

 

Det greieste er å gi det man alltid gir, et par sokker, selvsagt. Eller? Hva med et slips? Det bruker han jo, i begravelse og til jul. Og det er jo snart jul.

 

Matblogger Espen Nersveen åpner kjøkkenskuffene

 

 

Det han ikke vet

Har du tenkt på at du kan gi tid, omtanke eller opplevelse til far?

 

Der du legger lista, med tanke på far.

 

Se bort i fra hva far tror han vil. Han vil!

 

Og han fortjener en helt egen dag. Med en lat morgen, kaffe på sengen og snille barn. Obligatorisk. Den fineste gaven du kan gi far, er en dag uten helt uten forpliktelser og gjøremål. Slik at far kan fylle dagen med det han helst vil. Ekspedisjon i skogen med bål, om så.

FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Kjære far. Kjære barns far, kjøre svigerfar. Til lykke med farsdagen.

 

Takk for alt du er for meg, og familien vår.

 

Bruk dagen til noe som gjør deg glad, og så tar vi oss av resten.

 

Vi er glad i deg.

 

Les mer på Botrends forside her

 

Følg oss gjerne på Facebook og Instagram på @botrend.no

 

Les mer

Da huseier, som ønsker å være anonym, tok kontakt med arkitekt for å få et skreddersydd hjem på Billingstad som passet familien på fem, tegnet arkitekt Lars Lantto i Askim Lantto arkitekter tre skisser.  

Les mer

I gangen er de rosa, langhalsede og langbeinte flamingoene omgitt av blomster og palmeblader. Det er disse skapningene som får folk til å trekke på smilebåndet når de kommer inn døren. – Mange ler og synes fargene er morsomme. Og det var også målet – å ha det moro. Jeg blir virkelig i godt humør av å komme inn, sier Annette (38). Hun nærmest svever over gulvet i familiens splitter nye, arkitekttegnede hus en liten rusletur unna Asker sentrum. Hun er så uendelig takknemlig for

Les mer
Annonse

Comfort Lier ligger sentralt nederst i Lierbakkene, en kort biltur fra Asker og Bærum. Den 1000 m2 store butikken rommer kjente merkevarer, inspirerende utstilling, et bredt utvalg tilbehør, rør og andre deler man behøver for å pusse opp et bad. – Hos oss finner du alt til badet på et sted. Vi er totalleverandør og vi er stolte av det, sier Hilde Trydal, daglig leder ved Comfort Lier. – Her er vi er 13 fast ansatte, inkludert administrasjon og de flinke rørleggerne våre, legger hun

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland