Publisert 02. september.2016 av

På et metallbord over noen hvite tallerkener og grønne skåler, står sjefen i hvit fjærdrakt. Den største fuglen i andefamilien. En av de største flygende fugler i verden. En utstoppet svane.

 

Slike sære og rare gjenstander kjennetegner livsstilbutikken Bolina på Stabekk. Butikken interiørbevisste reiser land og strand for å besøke.

 

 

Magefølelse er stikkordet. Følg magefølelsen så vil du nå like langt som Bolina-søstrene. Men hvordan få den rette magefølelsen? Hva skal til?

 

Jo, har du vokst opp i en butikk hele livet så har du kanskje fått med deg litt av hvert underveis.

 

2016 er rekordår for Bolina

Sjefen selv. FOTO: BETTINE NICOTRA

Suste rundt på lyseblå Vespa

For 85 år siden startet farfaren og farmoren til Hanne (50) og Cathrine Borge (47) nemlig opp jernvarehandelen på Stabekk.

 

Faren deres vokste også mer eller mindre opp i butikken. Og mens han jobbet i jernvarehandelen traff han drømmedama på butikkhjørnet.

 

- Mamma og pappa traff hverandre på vaskeriet på hjørnet. Hvis ikke mamma hadde hatt sommerjobb på vaskeriet så hadde ikke vi vært til, sier Hanne.

 

Søstrene ler høyt i kor. De sitter på en trebenk utenfor lokalene. Mørk og lys. Like, men samtidig svært ulike. Cathrine er yngst, men bestemt. Hanne, noen få år eldre - også med klare meninger. De er myke, men med bein i nesa. Det må kanskje til skal man drive butikk. Butikkfolket er nemlig et eget folkeslag, ifølge Cathrine.

 

De mimrer tilbake til barndommen.

 

- Pappa hadde lyseblå Vespa. Han var skikkelig hot!, utbryter Cathrine om den gang han traff moren deres.

 

De ble sammen og flyttet inn i andre etasje over jernvarehandelen. De to søstrene ble til. Nå var det deres tur til å vokse opp i butikken.

 

- Vi bodde i leiligheten over butikken frem til jeg var 11 eller 12 år, sier Cathrine.

 

- Ja, og jeg var 14 år, sier Hanne.

 

- Og da flyttet vi til Øvre Stabekk, sier Cathrine.

 

- Kjempe langt, legger Hanne til. 

"Bolina Stasjonen" slik det ser ut i dag. FOTO: BETTINE NICOTRA

Tante Dagnys butikk "Tobakken"

Denne høsten feirer Bolina 30-årsjubileum. 

 

For da Hanne var 20 år og Cathrine 17 år, for 30 år siden, gikk jernvarehandelen med apotek over til å bli en livsstilbutikk med apotek - etter søstrenes ønske. ”Stabekk jern og fargehandel” endret navn til ”Bolina”.

 

- Hanne jobbet i noen år før jeg kom inn i bildet, for jeg var i utlandet og studerte. Du startet da du var 18 år?, spør Cathrine søsteren.

 

- Vi har egentlig alltid jobbet her, sier Hanne.

 

Ved siden av farens butikk hadde ”tante Dagny” en liten butikk som folk kalte ”Tobakken”.

 

- Jobben vår var å tømme restene etter de ferske kokosbollene i kremmerhus. Det var en stor jobb, sier Hanne humoristisk.

 

Hvor gamle var dere da?

 

- Kanskje 8 eller 9 år?, sier Hanne.

 

- Jeg husker jeg tjente... Hva var det?  25 kroner timen, sier Cathrine.

 

Var du fornøyd med lønnen?

 

- Ja, det var ikke noe spørsmål om det.

 

Mette Hay vokste også opp i foreldrenes butikk

Søstrene vokste opp i foreldrenes butikk. FOTO: BOLINA
Tredje generasjon på stedet. FOTO: BETTINE NICOTRA

Sympati med de eldre

-  Det er faktisk bare 15 år siden vi sluttet å ha apotek i butikken, sier Cathrine.

 

Hvordan kom farfaren og farmoren deres på å ha apotek i en jernvarehandel?

 

- Det var som en landvarehandel hvor de hadde alt mulig rart. Det var litt sånn før i tiden. Da hadde man maling, verktøy og trillebårer utenfor butikken full av såpe. Det var ganske kult, sier Hanne.

 

- Ja, jeg kan huske at jeg kjørte gressklippere inn og ut av butikken om morgenen, forteller Cathrine.

 

- Men grunnen til at vi hadde apotek var mer eller mindre fordi det ikke fantes apotek på Stabekk, og jeg husker at Hanne og jeg fortalte at vi skulle slutte med apotek. Det syntes mamma og pappa var så fælt, for vi måtte jo hjelpe de eldre på Stabekk som da måtte ta bussen opp til Bekkestua og hente resepten sin.

 

De ler høyt i kor igjen.

 

Nordmenns stilvalg mot 2017

Fra jernvarehandel til livsstilbutikk. FOTO: BETTINE NICOTRA
Hva som ender opp i hyllene avgjøres av magefølelsen. FOTO: BETTINE NICOTRA
Lamper, gamle møbler, interiør og en utstoppet svane er bare noe av det man kan finne i butikken. FOTO: BETTINE NICOTRA

 

Hva er oppskriften?

I dag holder Bolina til i samme lokale som for 85 år siden.

 

- Men vi har hakket oss gjennom veggene til tre nabobutikker for å få større areal, forklarer Cathrine.

 

Det holdt tydeligvis ikke. For nå har de også fått en ny avdeling i første etasje i den gamle togstasjonen rett over plassen. Butikken kaller de for ”Bolina Stasjonen”.

 

De to lokalene bugner over av interiør, nye og gamle møbler, smykker, sko og klær.

 

Hva har dere gjort riktig? Og hva har dere gjort galt, for dere har helt sikkert feilet noen gang også?

 

- Nei, svarer Cathrine kontant og ler.

 

- Jeg tror det vi har gjort riktig er å følge magefølelsen, sier hun videre.

 

- Og ha riktige ansatte er viktig, legger Hanne til.

 

- Og der har vi også fulgt magefølelsen, sier Cathrine.

 

De har også tenkt volum. 

 

- Jeg husker vi solgte en tunika for rundt åtte år siden hvor vi ”dip-dyed” de, eller hva heter det igjen?, sier Hanne spørrende.

 

- Nei, vi ”tie-dyed” de ikke. Vi krøllet de litt, men det ble ikke psykedelisk liksom, forklarer Cathrine.

 

- Også la vi de i bøtte. Vi solgte over 400 tunikaer som kostet 800 kroner stykk. Sånne ting blir det penger av, sier Hanne.

 

Hva blir det ikke penger av?

 

- Bomkjøp og sære ting. Men igjen, det er de sære tingene som har vært med på å skape Bolina. Så det er veldig positivt – men negativt i den forstand at vi ikke tjener penger på det, sier Hanne.

 

De klarer ikke komme på de største bommertene i farten. Men helt klart er det viktig å holde kostnader nede og unngå bomkjøp, enes de om. Det er ikke alltid like lett.

 

Interiørarkitektens interiørtips

Hanne Borge startet å jobbe i butikken noen år før søsteren kom hjem fra studier. FOTO: BETTINE NICOTRA
En god miks. FOTO: BETTINE NICOTRA

Et eget folkeslag

Hvordan skal Bolina vokse videre?

 

- Vi skal ikke vokse videre. Vi vil ikke bli større nå. Vi har fått forespørsler om å åpne flere steder, men butikken er personlig drevet og hvis vi ikke styrer hvor ting skal stå, så blir det vanskelig, sier Cathrine.

 

Er butikken barnet deres?

 

- Ja, det blir en livsstil. Det er altoppslukende. Du har det i hodet hele tiden, sier Cathrine.

 

Vil barna deres overta butikken en dag?

 

- Det er vanskelig å si, sier Hanne.

 

- De er for unge enda. Det er litt for tidlig. De må komme seg ut i verden, studere og oppleve morsomme ting, sier Cathrine.

 

Håper dere at de skal ta over?

 

- Nei, ikke nødvendigvis. Jeg synes de skal gjøre det de vil. Det å drive butikk er beinhard jobbing og jeg tror ingen som ikke har gjort det selv vet hvor hardt det er. De som driver butikk er et eget folkeslag. Det er ikke for alle, sier Cathrine.

 

Fra slitt til hvitt

Det blir med de to lokalene på Stabekk. Butikken skal ikke vokse videre nå. FOTO: BETTINE NICOTRA
  • På ønskelisten: - Vi er alltid på jakt etter vintage.

 

  • Siste kjøp til butikken: - Vintage-hyller og metallbokser fra fabrikker og bakerier i London. Vi får også inn nytrukkede gamle fløyelsstoler i okergul, støvet grønn-grå og lilla, samt noen gamle lamper.

 

  • Største bomkjøp til butikken: - Glam-julepynt i fjor. Vi er ikke glam-jenter, så det var virkelig ikke oss.

 

  • Tips til andre som vil gå i våre fotspor: - Følg magefølelsen og ikke gjør det samme som alle andre. Gjør om utstillingene ofte så kundene opplever noe nytt. Tørk støv av hyllene. Sett ting på salg når det ikke selger, få det ut og få nye varer i hyllene.
Cathrine (t.v.) og Hanne Borge (t.h.) gjør sin egen greie. FOTO: BETTINE NICOTRA
Publisert 22. juni.2017 av

Man kan velge hvilket fokus man vil ha her i livet.

 

Noen bemerker med oppgitt stemme om dagen at "nå, nå snur solen", mens andre lar seg glede over at vi faktisk enda ikke har startet på fellesferie, tur til både den ene og den andre fornøyelsesparken og sommermåneden juli.

 

For ikke å minne om hvor mye varme august har å by på?! Nei, her er det for mange lyse netter og glade møter som i stedet bør få fokus.

 

Hva passer vel da bedre enn en real sommerfest? Hvor lista legges i overkommelig hopphøyde, man kommer som man er og hvor barna får testet ut sine leggerutiner.

 

Her får du noen tips til sommerfesten.

 

Karns tips til en vellykket sommerfest

Dispenser med forfriskende drikke i varmen. Foto: Bonaturlig

Spleiselag eller tapasbord

"Du tar med salat, jeg pølser". Spleiselag fungerer fortsatt like bra som tidligere. Deilig for vert/vertinnen, og like deilig for gjestene som føler de får bidratt med noe.

 

Hvis ikke så er tapas ypperlig og ettertraktet mat. Mulig du nå tenker at det er da hinsides mye jobb, men det geniale med småretter er at du kan forberede de i forkant!

 

Kjøttbollene kan lages og stekes, for deretter å hvile seg i fryseren, før de varmes i en herlig, spicy tomatsaus.

 

Potetbåtene kuttes opp og legges i vann dagen før, manchegoèn danderes på fat, og aiolien kan du lage enda tid i forveien.

 

Surdeigsbrødet kjøper du enkelt hos en av de mange som utsalg som selger de beste brød nå, så du slipper behøve å tenke på å lage din egen surdeigskultur.

 

Noe kjøpt, noe hjemmelagd er SÅ 2017! Eller du lager raskt et focacciabrød i stedet.

 

Her er noen enkle tapasfavoritter

 

  • Albondigas (Altså, disse herlige, små, spicy kjøttbollene ... )

 

  • Bakte potetklyfter.

 

  • Stekt chorizopølse.

 

  • Scampi i selskap med chilli og mango.

 

  • Manchego-ost.

 

  • Foccacia eller surdeigsbrød.

 

  • Grønn salat.

 

  • Aioli og godt smør.

 

Og vips, med det har du et favorittbord hvor alle finner noe ganen begjærer.

Tapas er alltid en favoritt. Foto: Bonaturlig

Det meste handler om forberedelser

Om været er usikkert, så er ikke inne alltid det eneste alternativet. Garasjen pyntet med lykter, lysslynger - og klaffebord gir også god, nedpå sommerfølelse.

 

Har du ikke lang nok duk til langbordet, for det er klart mange vil komme på sommerfesten din, så kan man bruke laken eller gardinfag. Og vil du kjøre papirduk som revner i kanten, ja, da er til og med det helt innafor - og det ute! 

Apropos sistnevnte, så kan jo norske somre være litt lunefulle. Sørg for å ha pledd- og puter lett tilgjengelig. Da slipper du å måtte lete kaotisk frem mens gjestene hutrer, og ting bare sklir litt lettere.

 

Det meste handler om forberedelser, og med litt planlegging, så koser man seg bare mer.

 

En ting undertegnede alltid blir tatt litt på sengen av når hun inviterer til sosiale lag, er hvor man skal oppbevare og sette fra seg all maten.

 

Jeg har balansert fat mens jeg har sjonglert med å åpne kjøleskap- og boddører, noe som blant annet har resultert i en brå slutt for 12 stk. panna cottaer.

 

Sørg for at du har ledig plass på kjellergulv, eller tømt et par kjøleskapshyller i forkant.

 

Derfor fortjener du en pause i sommervarmen

Dekorer med vimpelrekker, lysslynger og lyslykter

Når det gjelder pynting, så jubler jo stylisten i meg bare ved tanken!

 

Vimpelrekker, lysslynger og lyslykter som tåler en liten sønnavind uten at de slukner, gir raskt partystemning!

 

Skjøteledninger, tape og stiftemaskin er nødvendige hjelpemidler for å belyse festen så vel som maten for gjestene.

 

Og når mørket kommer snikende, noe som fort skjer når man er i hyggelig selskap, så ligner det med et på ei trang bakgate i Paris med alle sine smålys, levende som elektriske.

 

Alle billigkjeder har nå et variert og godt utvalg av alt du trenger, så du slipper å  bruke opp feriebudsjettet før ferien har begynt.

 

Tryll frem den rette sommerstemningen

Uformell stemning. Foto: Bonaturlig
Koselig med lyslenker. Foto: HouseDoctor DK
Hva med å invitere til piknik på stranden? Foto: HM Home

Inviter og gjennomfør – man angrer aldri

Så om det blir inne eller ute, bestilt mat eller hjemmelagd, linduker eller den i papir, bare inviter og gjennomfør.

 

Man angrer aldri når man sitter samlet rundt et bord med de man bryr seg om, ler og hvor man sammen skaper de beste sommerminner.

 

Avslutningsvis, så kan man i stedet for å gå direkte på en drink, velge denne varianten i stedet. Slikt blir det sommerfest av!

 

God sommer og ferie.

 

Les Tinas blogg - Bonaturlig her (ekstern lenke)

 

Les mer på Botrends forside 

 

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.

Les mer

Solfrid og Arild Liland bodde 19 år i en leilighet på Hvalstad sammen med to barn, før de endelig fant drømmeboligen. Paret tok seg god tid i jakten på oppgraderingen til enebolig, og kikket både på hus og tomter. Siden de følte stor tilhørighet til stedet etter to tiår, var det naturlig for dem å kikke etter egnet sted i området. 

Les mer

- Jeg husker da jeg begynte å nærme meg rundt tusen følgere at jeg tenkte: ”jøss!”, men nå om dagen tenker jeg lite på antallet som følger meg, men at det jeg legger ut er noe jeg og andre kan sette pris på. Vibeke hadde blogget om sin landlige livsstil i idylliske Heistad ved Porsgrunn i Telemark siden 2011. Interiør, billedkunst og ”the country life” var hennes store hobby. Men det var først da noen iherdige lesere begynte å mase om at hun burde komme seg på Instagram at

Les mer
Annonse

 Historien til Italian House strekker seg helt tilbake til 1979, og for tre år siden gjennomførte de en omfattende stilendring. Møblene deres føyer seg nå stilmessig inn i dagens trendbilde. Italian House produserer sine kvalitetsmøbler i Portugal og Italia. Ett nøkkelord her er «custom made». De kan produsere alle møbler etter kundens egne spesifikasjoner. − Vi har mulighet til å etterkomme kundens ønske både når det gjelder spesielle mål og egne tekstiler, forteller Nina As

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland