Publisert 19. september.2016 av

Med gjenbrukte materialer og et kreativt sinn, har Jason Kitt bygget en miljøvennlig drømmeleilighet til seg og familien.

 

For to år siden gikk kjernefamilien Jason Kitt (42), Line N. Jernæs (40) og Olivia (6) til anskaffelse av et oppussingsopbjekt på Emma Hjorth i Bærum. Men før familien flyttet inn, satte Jason i gang med å rive ned det meste inne i leiligheten.

 

Målet var å bygge om boligen til en mest mulig miljøvennlig og bærekraftig boenhet.

 

– Jeg har alltid vært interessert i gjenbruk. Jeg prøver å bidra med det jeg kan for planeten vår, forteller Jason, som opprinnelig kommer fra England.

 

Drømmen om å bygge sitt eget, bærekraftige hjem går langt tilbake. Jason har studert arkitektur og har vært interessert i miljødesign i mange år.

 

– Tanken med miljødesign er å bruke ressursene vi har rundt oss så mye som mulig. For eksempel via sol- og vindenergi. På den måten sparer man både energi og penger, forklarer Jason.

 

Kommersiell tjeneste: Se hvilke boliger som er til salgs her.

 

Doblet isolasjonen

Prosessen med å rive opp gulv og ned vegger i den da 44 kvadratmeter store leiligheten tok tre arbeidsintense måneder. Jason jobbet i leiligheten hver dag etter jobb, mens Line tok hovedansvaret for Olivia. Etter den tre måneder lange riveprosessen, fulgte tre nye intense måneder med oppbygging av leiligheten.

 

All gammel isolasjon i veggene ble erstattet med ny, i et mye tykkere lag.

 

– Vi la inn dobbelt så mye isolasjon som tidligere for å få best mulig effekt, forteller Jason.

 

Les mer om interiør her.

 

Veggen på soverommet er bygget opp av gamle paller. FOTO: MARI SANDENE

Gulvet ble også tykkere – hele to lag isolasjon og ett lag gipsplater ligger gjemt under det øvre gulvbelegget.

 

Idag er én beskjeden varmeovn alt som skal til for å varme opp hele leiligheten gjennom vinteren.

 

– Sist vinter brukte vi peisen vår omtrent tre ganger, forteller Jason.

 

Morsomt er det også at etter oppussingen frigjorde Jason hele to innvendige kvadratmeter, slik at leiligheten i dag har fått et større bruksareal.

 

Selger oppussingsobjektet med ny annonsestrategi.

 

Bruker lite strøm

I dag er leiligheten så å si ferdigstilt. Bortsett fra på badet har Jason og samboeren gjort alt arbeidet selv. Målet om en optimalt bærekraftig leilighet, er definitivt nådd. Størrelsen og isolasjonen sørger for at boligen krever lite energi til oppvarming.

 

Jason har også bygget flere innendørs vinduer, slik at naturlig lys utenfra spres i hele boligen.

 

– Akkurat nå er det ingen elektronikk på her inne, bortsett fra litt til Ipad-lading, smiler Jason.

 

Olivias soverom med blant annet en omgjort dukkevugge. FOTO: MARI SANDENE

At familien klarer seg på kun 46 kvadrat, er også et miljøtiltak.

 

– Man trenger ikke så mye plass som det mange mennesker tror, mener Jason.

 

Han og samboeren etterstreber å kun ha ting de faktisk trenger hjemme.

 

Slik innredet Haakon leiligheten med kupp fra Finn.no

 

Foruten badet og rør til kjøkkenet, har paret brukt rundt 40.000 kroner på oppussingen. FOTO: PRIVAT

Andres avfall

Store deler av materialet som er brukt for å sette i stand leiligheten, har de fått tak i på en grønn måte. Mesteparten av materialet er gjenbrukt, og skulle i mange tilfeller egentlig kastes.

 

– Alt annet enn isolasjonen og gulvmaterialet var gratis. Til og med malingen, forteller Jason.

 

Benkeplatene på kjøkkenet er gamle spisebord. De rosa flisene på veggene på kjøkkenet har de fått gratis på finn.no. Veggen som skiller kjøkkenet fra soverommet til Line og Jason er bygget av paller.

 

Til og med innhentingen av materialer har foregått uten et snev av CO2₂-utslipp. Jason har nemlig konsekvent brukt sykkel og sykkelvogn når han har skullet hente ting.

 

– Og prisen på det hele?

 

– Bortsett fra utgifter til bad og rør på kjøkken, har vi brukt et sted mellom 30.000-40.000 kroner, opplyser Jason og legger til:

 

– Hvis dette kan bidra til at jeg inspirerer noen flere til å gjøre noe sånt som dette, så er det veldig hyggelig.

 

Les mer på forsiden av Botrend her. Denne saken ble først publisert i Asker- og Bærumsavisene.

 

Tips og innspill? Ta kontakt her.  Og følg oss på Facebook og Instagram under Botrend.no

Et gammelt piknikbord ble til vindu på kjøkkenet. FOTO: MARI SANDENE
Bordet er redesignet av Jason, etter en idé fra Line. FOTO: MARI SANDENE
Publisert 11. mars.2017 av

Familien Sletbak elsker sosiale sammenkomster.

 

Da de skulle bygge hus på familietomten til fruen, tegnet de huset med utgangspunkt i oppholdsrommet, med ønske om å kunne ha et stort spisebord og plass til å samle både familie og venner.

Det er tre år siden Lene og Geirr Sletbak startet byggingen av det som skulle parets drømmehjem.

 

Sammen med arkitekt Eilert Gabrielsen planla de huset ned til hver minste detalj, og et stort oppholdsrom med åpen stue- og kjøkkenløsning sto i fokus.

 

­– Da skissen av huset var ferdig så vi klart for oss et nytt liv i drømmehuset vårt, og vi ble derfor skuffet da vi innså at budsjettet sprakk. På det tidspunktet vurderte vi til å med ferdighus, men etter en samtale med arkitekt og et tett samarbeid, ble det gjort noen grep på tegningene, som gjorde at det likevel ble mulig å bygge, forteller Geirr.

Spisebordet er i utgangspunktet stort, men kan bli opptil fem menter langt. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Huset ble 20 kvadratmeter mindre, de måtte sette opp noen søyler under overbygg og endre trappeoppgangen, men paret er i dag glad for resultatet.

 

– Selv om det måtte gå på kompromiss med noe annet, er vi glad for resultatet og spesielt det unike ved at vi ikke kan finne et identisk hus noe annet sted, sier han.

 

Slik styler du hjemmet ditt

Familien er glad i kontraster, og bruker gjerne farger. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Lampen «Scheisse» fikk paret i innflyttingsgave fra Geirrs foreldre. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Klar visjon

Arkitektens klare visjon var hele tiden å bygge huset rundt dagligstuen og få inn så mye dagslys som mulig. Det mener Geirr han har klart med stil.

 

­ – Vi er veldig sosiale mennesker, og det å ha mulighet til å holde store middagsselskap og lignende var viktig for oss. Også det at den som står på kjøkkenet og lager mat kan ta del i selskapet. Derfor ønsket vi en åpen, stor løsning, forteller Geirr.

 

Dette bør du tenke på før du velger utebelysning

 

Oppholdsrommet er på hele 70 av funkishusets 180 kvadratmeter.

Plassbygde møbler i stuen har vært alfa omega for familien for å få nok skapplass. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Paret er glad i den minimalistiske og moderne funkisstilen, noe som gjenspeiler eneboligen på Huken gård.

 

Huset er innredet i en skandinavisk stil, og kjøkkendelen er lys og åpen, med hvit innredning.

 

Overskap har de droppet nettopp for at det skal samsvare med den minimalistiske stilen. I stedet har de satset på plassbygde møbler i stue for mer skapplass.

 

– Vi har ikke en overflod av skapplass på kjøkken og derfor bestemte vi at hele den ene veggen langs stuen skulle være et møbel med mye skapplass. Vi var veldig usikker om det ville bli visuelt pent, men i dag er både lagringsplass og møbelet noe vi setter stor pris, sier Geir.

Sønnen Vetle trives godt i det nyt huset på Huken gård. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Sammen med arkitekt Eilert Gabrielsen planla de huset ned til hver minste detalj. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

– Less is more 

Mens Lene er den som har ordnet med interiør og møblering i hjemmet, har Geirr, som jobber som lysdesigner for Erco lighting, hatt ansvaret for belysningen.

 

Slik ble kjøkkenet husets knutepunkt

 

Hans beste tips for en ryddig og god belysning i hjemmet er å tenke nøye gjennom dette allerede før du bygger og møblerer hjemmet ditt.

 

– Ha lys der du trenger det og husk at «less is more». Et eksempel er å belyse inngang eller utgangen av en trapp. Du trenger ikke belyse hele trappen, forklarer han.

Kona Lene har sørget for at gangen har fått freshe detaljer. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Stor og åpen stue- og kjøkkenløsning var viktig da paret bygget huset. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Selv er han glad i vertikal belysning og dimmefunksjonen mener han er viktig.

 

– Vertikal belysning er med på å definere rommet og kan gi større romvirkning. Ha også mulighet for å justere lys etter behov. Det er ikke alltid du trenger like mye lys, mener han.

 

Fordi huset er ferdig lyssatt, ommøblerer de aldri, men lene er glad i å fornye uttrykket ved å flytte på interiøret.

 

Vanskelig byggeprosjekt ble drømmehus

Geirr har sørget for god belysning også på badet. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
På soverommet har Lene valgt en mørk blå fondvegg for å gi rommet karakter. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Funkishuset på den gamle Huken gård i Asker. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Tips og innspill? Ta kontakt her.

 

Les flere saker på Botrends forside her.

 

Følg oss gjerne på Instagram og Facebook. 

Les mer

Slik bor du på 20 kvadrat

Lev enklere med færre ting. Mikrohus til folket.

Publisert 19. september.2016 av Bettine Nicotra

Sivilarkitekt Kirsti Sveindal i Startmicrohousing, og sivilarkitekt Magnus Øgård Meisal i MyBox vil tilby mikrohus til det norske folk. Til nå har de satt opp hver sin prototype for å overbevise folk om at; jo, man kan faktisk bo på under 20 kvadratmeter. Hørt om eneboligen på 75 kvadratmeter? Det handler om smarte løsninger, og ikke minst om å omgi seg med færre ting. På en parkeringsplass ved Haugesund sentrum står mikrohuset på 60 kvadratmeter som er Sveindals kontor.

Les mer

Forvandlet bestefars gamle hus

Fikk drømmekjøkkenet.

Publisert 19. september.2016 av Bettine Nicotra

Med moren og faren i nabohuset og morfar i huset som lå vegg-i-vegg, hadde Ellen Hege Johansen (45) og Dan Røssing (45), med tvillingene Mats (5) og Jonatan (5), det som plommen i egget. Det var bare én ting de savnet – litt mer boltreplass.

Les mer
Annonse

 – Design for Flere, det er det vi vil gi kunden, smiler Anne Kathrine Sandbrekke (50), eier og daglig leder av den hyggelige designbutikken midt i Sandvika. – Vårt utvalg skal gi varig glede for øyne og hjerter, men også ha en funksjon som gjør at interiøret blir en del av hjemmet, tilføyer Elisabeth Hjertø Høidahl (47), som eier og driver butikken sammen med Anne Kathrine.  Den lokale, lille designdrømmen ble til virkelighet for drøyt to år siden. Design for Flere har et svær

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland