Publisert 10. oktober.2016 av

For tredje høsten på rad skal vinduene til designbutikken ved Nationaltheatret, Norway Designs, vise frem småskalaproduksjon av norsk design og kunsthåndverk.

 

Salgsutstillingen et samarbeid mellom Klubben, Norske Kunsthåndverkere og butikken, og retter oppmerksomheten mot den renessansen norsk kunsthåndverk og design gjennomgår for tiden.

 

Årets tema er en videreføring av de to foregående «Verdi» og «Skala», som har gått i dybden på verdien av objektene og småskalaproduksjon.

 

I år får småskalaproduksjonens kvaliteter enda større oppmerksomhet gjennom utstillingen Norway Designs NÅ, Vol.3. Utstillerne ble bedt om å søke med et utgangspunkt i tallet 16, og temaet er tolket vidt forskjellig av deltakerne som spenner fra Anette Krogstad, til Sverre Uhnger og Kristine Bjaadal, som også er prosjektleder for Klubben.

 

- Objekter som er produsert på denne måten bærer en helt annen historie med seg enn de masseproduserte produktene vi ellers omgir oss med. Som kunde og bruker av produktene kommer du mye tettere på både formgiveren og produksjonsprosessen. Jeg tror dette er med på å skape et tettere bånd mellom produkt og bruker; historien som følger med produktet gjør at du blir mer glad i det og ønsker å ta godt vare på det, sier Bjaadal.

 

Les mer om norsk design på Botrend her.

 

Må ofte forsvare prisen

Salgsobjektene spenner fra treverk til smykker, metall og tekstil. Og vil stå utstilt i to uker fra torsdag 13. oktober. 

 

Alle produktene er produsert lokalt, enten i formgivernes egne verksteder eller i samarbeid med andre lokale småskalaprodusenter. 16 av 36 søkere er antatt, og blant dem er Noidoi som stiller ut keramikkserien "Handlewithcare" i stengods - produsert i deres studio i en gammel melkefabrikk på Toten.

 

Cosmin i Noidoi sitt verksted på Toten. FOTO: PRIVAT

- Vi mener det er viktig å fronte norsk småskalaproduksjon fordi det stimulerer til kreative arbeidsplasser lokalt, og fordi det nettopp opprettholder lokale håndverkstradisjoner, sier Kathrine Lønstad i Noidoi.

 

Sare Skotte jobber med produkter som befinner seg i skjæringspunktet mellom design og kunst. Hun deltar i Norway Designs NÅ for tredje gang, og har i år tatt utgangspunkt i funksjonalismen og laget smykkekolleksjonen PUR. Den består av fire ulike komponenter og delt inn i temaet 16 gjennom fire former, fire produkter og fire materialer.

 

 

Smykkekolleksjonen "PUR" fra Sara Skotte og består av ring, anheng, ørepynt og smykkeskrin.

 

- Det beste med småskalaproduksjon er at det er en kort vei fra idé til ferdig produkt. Man har kontrollen selv, og en frihet til at man kan teste ut materialer og konsepter, sier Sara Skotte.

 

Hun produserer det meste selv, og opplever ofte å måtte forsvare prisen på produktene sine. 

 

- Jeg tror ikke folk forstår fullt ut hvorfor produktet har den prisen det har. Disse utstillingene bidrar til folkeopplysning hvor kunden blir gjort kjent med at det er unik kvalitet og håndverk. All kunnskapen vi besitter har jo en pris, men også en stor verdi, sier Skotte.

 

- Man vil ha design og håndverk, men vet ikke hvor mye som ligger bak produktprisen. Den skal dekke blant annet skatt, lokalleie og pensjonssparing, i tillegg til faktiske materialkostnader, sier Skotte.

 

Blant de 16 utstillerne er også Lars Beller Fjetland som har vunnet flere priser og etablert seg internasjonalt med sitt design.

 

I Norway Designs NÅ stiller han ut serveringsbestikket Monstera som også ble vist frem under Structure-utstillingen i Milano. 

 

Bestikket er et samarbeidsprosjekt med Theodor Olsen Sølvvareverksted i Bergen hvor designeren driver studioet "Beller". 

 

Også Runa Klock er opptatt av en bærekraftig produksjon og stiller ut "Moving Mamas cutting boards". 

 

 

Kunsthåndverker Anne Line Sund stiller ut kopper i engelsk terracotta. Palett fra arbeidet. FOTO: PRIVAT

De geometriske trefjælene er laget av restmateriale fra Kebony, og produsert av kvinner med innvandrerbakgrunn. Bedriften Moving Mamas fokuserer på nettopp verdiskapning, arbeidstrening og god utnyttelse av ressurser.

 

Årets utstillere:

Anette Krogstad, Ann Kristin Einarsen, Anne Pfeffer Gjengedal, Anne Line Sund, Barmen & brekke, Bodil Mogstad Skipnes, Helen Mørken, Kristine Bjaadal, Lars Beller Fjetland, Marisa Molin, Mirjam Tho, Noidoi, Runa Klock, Sara Skotte, Silje Nesdal og Sverre Uhnger.

 

Se flere bilder under, og les mer på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her. Og følg oss på Facebook og Instagram under Botrend.no

 

"Handlewithcare" består av ulike objekter tilegnet bordet og er laget av Noidoi på Toten. FOTO: TUDOR CIOROIU
Sølvtøy designet av Lars Beller Fjetland og formgitt av Bjørn Steffen Thorsen. FOTO: SJUR POLLEN
Barmen & Brekke har utviklet 16 sylindriske former som kombinerer ulike treslag med porselen. FOTO: BARMEN&BREKKE
"Moving Mamas cutting boards" produseres av kvinner med innvandrerbakgrunn og er designet av Runa Klock. FOTO: ILLUSION PHOTOGRAPHY
Silje Nesdal stiller ut glassvasene "Lasi". FOTO: ILLUSION PHOTOGRAPHY
Publisert 20. april.2017 av

Treverk og hvite flater er det første som slår meg i det jeg kommer inn på kjøkkenet. Jeg titter rundt etter den stripete vasen alle har hørt om, Omaggio-vasen fra danske Kähler. 

 

Huseieren, Stamati Stenseth (51) er nemlig kjent for å forsyne nordmenn med disse vasene gjennom agenturselskapet Bo Bedre as. 

 

Men ingen vase å se. 

 

På kjøkkenøya står to hvite lysestaker, en glassvase med ”gåsunger” og en gul- og hvitstripete bolle med løkblomster.

 

Men det er ikke Stamatis vase-suksess vi skal snakke om i dag. 

 

Vi setter oss ned på barkrakkene. Skrått over oss henger en ”opp-ned-benk” med grønne planter og en gammel vekt brukt som blomsterpotte. 

 

– Vil du ha en kopp kaffe? spør Stamati. 

 

Samboeren Trine Bakkeli (51) spretter opp, går mot den integrerte kaffemaskinen og trykker på knappen. Duften av kaffe brer seg i rommet. 

 

Entusiastisk fyrer de løs om det siste årets kjøkkenjakt.

 

Fem kjøkken vi drømmer om

En rusletur unna drammen sentrum. Foto: Bettine Nicotra
Trine og Stamati flyttet inn i fjor sommer. Foto: Bettine Nicotra

Var noe som manglet

 Midt i sentrum i ”Drammens fineste leilighet” bodde paret. 

 

Et par skritt ut, en kjapp heistur ned, et par skitt til – så var de midt i smørøyet. Her kunne de bli gamle og bare nyte. 

 

Men Trine som alltid har elsket det grønne, savnet en hage å pusle rundt i. 

 

Så da 60-tallshuset på høyden med kongeutsikt over Drammen, dukket opp for ett år siden, satte tankespinneriet i gang. Kanskje de skulle flytte ”på landet”? 

 

De måtte gruble litt. Såpass lenge at visningene var over. Men å legge det helt fra seg klarte de ikke, så paret spurte megleren om å få en privatvisning. 

 

En halvtimes rundtur i huset var det som skulle til. De var solgt. 

 

Kulturarv ble drømmehjem

Spisebord og stoler fra Skagerak og lampe fra Voga. Foto: Bettine Nicotra

Bukkehorn på kjøkkenet

 Det meste var nylig pusset opp, så det var lite som måtte gjøres. 

 

– Jeg skal se om jeg finner et opprinnelig bilde av kjøkkenet, sier Stamati før han reiser seg for å hente prospektet.  

 

– På ett av bildene vi har sett fra da kjøkkenet var relativt nytt, hang det et bukkehorn på grua over komfyren, fortsetter han. 

 

Siden den gang var kjøkkenet pusset opp, men det var fremdeles mørkt og sto ikke i stil med resten av 60-tallshuset. Litt vel luksus, litt unødvendig å skifte ut et kjøkken som tross alt fungerte godt, tenkte de. 

 

Men de trøstet seg med at det nye kjøkkenet ikke skulle skiftes ut igjen – i hvert fall ikke under deres tid i huset. 

 

Trine peker mot den lange kjøkkenbenken. 

 

– Vi ville ha et enkelt kjøkken med lavt tyngdepunkt som gikk i den lengderetningen, i likhet med det langstrakte huset.

 

– Og for å få mest mulig luft, ville vi helst unngå overskap hvis det var mulig. Også visste vi at vi ville ha en stor øy, fortsetter hun.

 

– Et sosialt samlingspunkt, ja, legger Stamati til.

 

Så da gjensto én ting – å velge kjøkken. 

 

Heddas dristige kjøkkenvalg

Slik så kjøkkenet ut da de overtok huset. Foto: Nordvik & Partners/Settovenfra
Slik ser det ut i dag. Foto: Bettine Nicotra

Skulle ha spiler 

 Med stor kjærlighet for trespiler, var valget i utgangspunktet lett. 

 

– Det skulle bli et dansk kjøkken fra Unoform, det var vi helt klare på, sier Stamati. 

 

Håndtaksløse fronter med skuffelameller var det de ville ha. Kjøkkenet skulle være i massiv tre – innenfra og ut. 

 

Men de slo seg ikke helt til ro med ”det første og beste”. Så etter å ha sett litt rundt, endte de opp med å beundre et par kjøkken fra Hamran Snekkerverksted som var utstilt i en interiørbutikk i Kristiansand. 

 

Og i mars i fjor bestemte de seg for å ta turen innom showrommet deres på Skøyen, fremdeles med spile-ideen i bakhodet. 

 

– Vi spurte om de kunne lage disse litt tynnere og ha flere nedover, sier Trine mens hun stryker hånden nedover eikefronten.

 

Svaret de fikk var nølende. 

 

– Der møtte vi vel egentlig litt veggen, og det er vi glad for i dag. De ville ikke gå på kompromiss med det de sto for, og da vi fikk en av disse frontene tilsendt i posten var vi egentlig solgt, sier Stamati. 

 

Kjøkken på få kvadrat

Stripete bolle fra Cathrineholm. Foto: Bettine Nicotra

Ikke "bare, bare" å planlegge ut fra hukommelsen

 De hadde flere ønsker for sitt nye kjøkken. 

 

– Vi ville ha to kjøleskap – og isbitmaskin, for det hadde vi i leiligheten og da var vi flinkere til å drikke vann, sier han og ler. 

 

Men å planlegge et kjøkken ut fra hukommelsen var ikke ”bare, bare”. 

 

– Vi husket jo ingenting, vi hadde bare prospektet og skulle ikke overta huset før 1. juli, så vi planla litt i blinde, sier han før han fortsetter:

 

– Vi hadde bare vært her en halvtime. Det er sykt hvordan vi handler hus, vi kastet oss over det, så fikk det briste eller bære. Det er litt snålt. Men vi hadde med oss prosjektleder og svigerfar Bjørn. Han er tidligere takstmann og var velvillig rådgiver for oppdraget. 

 

– Ja, svigerfar var med på befaring. Vi ville ikke ha et oppussingsprosjekt som raste over hodet på oss om to år. Der var vi ikke. Vi ville ha et hus som var så nær leilighet som vi kunne komme, sier samboeren.

 

Har alt hun trenger på 47 kvadrat

Ventilator integrert i kokeplaten. Foto: Bettine Nicotra
Håndtaksløse eikefronter. Foto: Bettine Nicotra

Midt i ingenmannsland

 Etter å ha flyttet inn i huset tok de kjøreturen til Hamrans verksted på Sørlandet. En lang og snirklete kjøretur gjennom tett skog. Og der, midt i ingenmannsland, lå verkstedet. 

 

– De har laget høvelbenker til så og si alle norske skoler, for det var deres kjernevirksomhet. Vi møtte en av de som startet Hamran, og han var noe og 80 år og gikk fremdeles rundt på verkstedet og lagde høvelbenker, sier Trine og smiler mens hun mimrer tilbake til det hyggelig møtet med den lille bedriften. 

 

Hamran Snekkerverksted lager kjøkken i liten skala. Med det menes rundt 300 kjøkken i året. 

 

Oppfølgingen har vært eksemplarisk, ifølge paret. Og etter å ha planlagt i åtte måneder, ble kjøkkenet smelt opp på under én uke i november. 

 

For Stamati som er en gammel traver innen ”gamet”, og som lenge har tilført skandinavisk design til det norske folk, var det ekstra stas å velge et helnorsk kjøkken. 

 

Og selv om prosessen har gått knirkefritt, blir nok ikke eikekjøkkenet byttet ut med det første. 

Massiv tre – innenfra og ut. Foto: Bettine Nicotra
Peis på kjøkkenet og peis i garderobeskapet på motsatt side av veggen. Foto: Bettine Nicotra
Den gamle kjøkkenvekten som Trine har arvet av farmoren sin er brukt som blomsterpotte. Foto: Bettine Nicotra

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram @botrend.no

Les mer

Hvor gøy er det ikke når det spirer og gror i vinduskarmen? For å så karse trenger man: Karsefrø, en potte (et halvt eggeskall, bunnen av en melkekartong, en kopp eller en frokostskål), bomull og vann. Fyll potten med bomull, hell vann over og strø på frøene. Etter noen dager vil dere se at det begynner å spire og gro, og etter en ukes tid er karsen klar for å spises. Husk å holde bomullen fuktig hele tiden. Karse er godt på brødskiven med gulost, leverpostei eller kjøttpål

Les mer

Norges største kunstfestival «Oslo Open» arrangeres 22. og 23. april. Denne helgen vil rundt 380 kunstnere åpne dørene til sitt mest hemmelige rom. Her skal de vise frem hva de driver med til daglig – alt fra maleri, fotografi, keramikk, smykkekunst, skulptur og det fantasien kan tenke seg. - Jeg mener alle mennesker har godt av å møte en kunstner på jobb. Da får man drept noen myter, sier prosjektkoordinator Marthe Elise Stramrud (32), som selv er kunstner. - Man ser kanskje for

Les mer
Annonse

 Historien til Italian House strekker seg helt tilbake til 1979, og for tre år siden gjennomførte de en omfattende stilendring. Møblene deres føyer seg nå stilmessig inn i dagens trendbilde. Italian House produserer sine kvalitetsmøbler i Portugal og Italia. Ett nøkkelord her er «custom made». De kan produsere alle møbler etter kundens egne spesifikasjoner. − Vi har mulighet til å etterkomme kundens ønske både når det gjelder spesielle mål og egne tekstiler, forteller Nina As

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland