Publisert 11. oktober.2016 av

Det som begynte som et samarbeidsprosjekt, endte med en ny karrierevei for designer David Andersen (36). Nå er den røde løperen og champagnen byttet ut med interiør som de fleste har råd til.

 

Det var i forbindelse den danske moteuken januar 2014 at den anerkjente couturedesigneren tok kontakt med Rosendahl Design Group. Han ville bruke Bjørn Wiinblads motiver på catwalken. To år senere er det han som sitter i sjefsstolen som ny kreativ direktør for både Bjørn Wiinblad Denmark, Rosendahl, Holmegaard, Arne Jacobsen og de øvrige interiørmerkene som er samlet under Rosendahl Design Groups etter hvert så store paraply.

 

- Det er en helt annen måte å jobbe på. Fra skreddersøm til større mengder. Men all designproduksjon har interessante og gjennomarbeide detaljer, så sånn sett er det sammenlignbart, forteller David Andersen.

 

Han er i Oslo for å presentere høstens nyheter. Og det er en merkbar endring å spore i de nye produktene. Det har fått en mer maskulin touch etter at Andersen overtok direktørstolen.

 

Hold deg oppdatert på de siste interiørtrendene her.

 

Rosendahl satser stort på Nanna Ditzels design som nå videreføres til nye produktgrupper. FOTO: ROSENDAHL
Det er blitt en ny, mer maskulin look på høstens nyheter. Vankaraffelen er designet av Pil Bredahl. FOTO: ROSENDAHL

Utfordrer de klassiske rillene

Høstens nyheter fra Rosendahl byr blant annet på nye grafiske print til kjøkkenet. Nanna Ditzel (1923-2005) er kjent som danske designs «Grand Old Lady», og nå videreføres hennes karakteristiske «kryss og tvers»-mønster av Andersen og hans designteam.

 

Mønsteret inngår i mange av hennes tekstiler, men blir nå å se i en moderne serie som rommer alt fra vaser oppbevarigskrukker til smørebrett, gryteunderlag og blomsterpotte.

 

Tom Nybroe utvider sin populære vinglasserie «Premium» med en dekanterings-skjenketut, mens arkitekt Eva Harlou står bak en multifunksjonell vinåpner – formet som en kule.

 

Nytt er også karaffel designet av Pil Bredahl som også står bak en rekke populære produkter på den danske designscenen. Det blir en søsterkaraffel til Grand Cru, som med sine karakteristiske riller er en av de mest kjente produktene til Rosendahl. Samtidig med karaffelen, lanseres også matchende glass i to størrelser designet av Rosendahls designteam. David Andersen er spent på mottakelsen av de nye produktene.

 

- De klassiske rillene er det mange forbinder med Rosendahl, det er blitt en dansk klassiker. Klarer man noe sånt, ja, da har man gjort det godt. Men man må også våge å videreutvikle seg, og nå skal vi føre Rosendahl en ny og moderne vei, sier Andersen.

 

Les mer om dansk design på Botrend her.

Arkitekt og designer Eva Harlou har skapt en av David Andersens nye favoritter: Vinåpneren "Vinkulen". FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN
Vinåpneren har alt man trenger - samlet i en liten kule. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

Fra slakt til suksess

Som kreativ direktør utvikler David Andersen nytt design sammen med Rosendahl Design Groups inhouse-designere, samt eksterne bidragsytere. De ulike kolleksjonene spenner opp mot 200 ulike produkter og rommer alt fra vinglass, kniver, brukstekstiler til servise. Det er noe helt annet enn å sy klær til Hollywood-kjendiser som Puff Daddy og Paris Hilton. Eller kostymer til Det Kongelig Teater i København.

 

- Couturedesign er veldig personlig, mens jeg nå skal jobbe med produkter som passer til alle. Det handler om å skape en god stil i hjemmet.

 

Produktdesign er likevel ikke helt ukjent for Andersen som har rukket å skaffe seg bred erfaring til tross for sin forholdsvis korte karriere. Etter at han gikk ut fra Glasgow School of Arts i 2003, har han designet skokolleksjoner for Bianco og Ecco, samarbeidet med teppeprodusenten Ege og den nederlandske sykkelprodusenten Batavus. I tillegg til å drive egen butikk i Indre København.

 

 

Det er slik man er vant til å se David Andersen. FOTO: PRIVAT

- Det tok noen år før jeg kunne leve av mitt eget design. I mange år var det mer kunst enn brukbart design, og det var vanskelig å leve av, forteller Andersen.

 

Det var tøft å skape seg et navn i den danske moteverdenen som byr på mange store og anerkjente konkurrenter. Andersen hadde målene og visjonene klare, men ingen penger. Da han skulle presentere sin første kolleksjon på catwalken, ble han slaktet av dansk presse. Klærne var laget av sikkerhetsnåler – det eneste han hadde fått i spons – og avisoverskriftene var preget av ord som «Skam for dansk design», «grimt» og «grusomt».

 

Men til stede var også utenlandske reportere som roste den unge designeren opp i skyene. Uken etter var tonen en annen, og Andersen ble tatt inn i varmen.

 

København-frelst? Da må du følge vår bidragsyter Karn i København her.

 

David Andersen er et kjent fjes i dansk moteindustri. Nå er han klar for nye utfordringer som kreativ direktør i Rosendahl Design Group. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

Blir en bedre designer av å bytte beite

Etter flere år som suksessrik designer med kolleksjoner i 18 land og moteshow i storbyer som New York, Berlin og London, valgte han likevel å stenge butikken og gå over til interiør.

 

Med lengre tidsfrister og kun to kolleksjoner i året. Det var uvant for Andersen som ifølge seg selv jobber både raskt og temperamentsfullt.

 

- Jeg hadde et behov for å gjøre noe nytt. Med nye materialer og et nytt formspråk.

 

Han mener han blir bedre som designer – og som menneske – av å bytte beite.

 

- Jeg ville kanskje aldri få den samme sjansen igjen. Kjolene kan jeg alltids gå tilbake til.

 

Les mer på forsiden av Botrend og følg oss i sosiale medier her. Lurer du på noe? Send oss en e-post!

 

Publisert 02. desember.2016 av

Julens fineste festbord får du ved å samle de fineste gjestene rundt bordet.

 

Så på en måte har du allerede gjort det. Da mangler ”bare” alt det andre.

 

Jentenes julebord er for meg høydepunktet i førjulens mange festivistas. I år var det min tur til å arrangere – mitt første ordentlige selskap etter at vi flyttet inn i det ”nye” huset.

 

Riktignok har vi eid i seks år nå, men seks år føles ikke så lenge når tiden flyr. Og det gjør den.

 

Her kan du lese flere innlegg fra Fanny

 

Dyrt og unødvendig

Stilforvirring – en tilstand jeg tror at de aller fleste vil kunne relatere til, i større eller mindre grad.

 

Stilforvirring er både dyrt og unødvendig, så la oss fokusere på det vi vet.

 

Jeg vet ikke hva fremtiden vil bringe, men jeg tror mine dager med stilforvirring snart er forbi.

 

Til min glede opplever jeg at jeg trekkes tilbake til tradisjon, personlig stil og gamle minner.

 

 

Jeg trekkes tilbake til tradisjoner. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

I denne saken, til min kjære farmors fantastiske bord.

 

Farmor var en mester på kjøkkenet, og hvordan hun dekket bordet matchet maten.

 

Det var et bord etter den gamle skolen, gjennomført til fingerspissen og alltid pent å se på. Jeg er selvsagt farget av affekt og av savn, hverken før eller siden har jeg sett et slikt bord.

 

Ved å skape et flott bord, til julemiddag eller til frokost er for meg minst like viktig som hva som serveres. Det er stemningen. Og den kan ikke like enkelt tilsettes salt eller pepper for å heve smaken.

 

 

Hvit duk

En hvit duk, bør alle ha.

 

Og det er det kanskje ikke helt naturlig at man har, når man er ung voksen. Hvert fall var det det i alle fall ikke det for meg.

 

Til nå har jeg som oftest gått på julefest, og ikke invitert til. En slik duk er en investering man gjør én gang. Men det behøver ikke koste skjorta.

 

På bruktsalg fant jeg et par vakre gammeldagse, stive damaskduker med karakteristiske initialer brodert i stoffet.

 

Stoffservietter gjør et pent pyntet bord, enda penere. Også en engangsinvestering.

 

Sjekk julebordene dekket av toppdesignere

 

Husk bordbeskytter

Det finnes mange kreative måter å dandere disse på.

 

Jeg synes det både er sjarmerende og fint at duk og servietter ikke matcher helt.

 

Hvis du er så heldig at du har arvet kan bruke dette. Og sist, men ikke minst, under den hvite duken og serviettene hører det tradisjon tro til en  bordbeskytter som gjør akkurat det, og gir duken en tett flate.

 

 

Dekketøyet

Kanskje har du et eget juleservice med juletemotiv, i så fall er dette obligatorisk å dekke med til festen.

 

Man tager hva man haver, eller benytter Black Friday, innmeldingskoder eller tilbudskuponger å kjøper et nytt(!). Impulskjøp er IKKE lov.

 

De fleste har et hvitt servise som kan dekkes opp og ned. Hvitt passer til alt, også til jul. Hvis måltidet krever flere sett med bestikk, forventer de færreste at man har tilgjengelig flerfoldige sett. Lån det du mangler av noen som har.

 

Jeg har en greie for glass. Tidligere har jeg fortalt om snille tanter og samlegaver. Jeg samler stadig.

 

Personlig synes jeg det er fint å blande serie og stil. Jeg liker  vinglass elegante og moderne, mens dram,- og champagneskål kan få gjøre mer ut av seg, stå bedre selv.

 

Å finne ut at du mangler farrisglass, gjør du ikke før du dekker til en fin fest. Det kommer så klart an på hva du legger i det. Kupp kan gjøres på brukthandel eller på Finn.

 

De nyanskaffede dessertvin/dessertskålene i krystall var en kupp derfra.

 

Innredet leiligheten med kupp fra Finn.no

 

FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Dekorasjonen

Hver jul så lenge jeg kan huske har mamma kjøpt engler til meg og søstrene, en tradisjon som fremdeles lever. Englene på julebordet har etter hvert blitt mange og svarte i fjeset etter eksponering for levende lys.

 

Det er noe helt spesielt med julebordet i barndomshjemmet. Jeg er særlig begeistret for  dansk design til jul, spesielt julen til Jette Frølich.  Den kan du lese om her. 

 

Den skjøre pynten med de vakre figurene bak varmt, levende lys er jul for meg. Også det svenske englespillet, kalt Tingeling hjemme hos oss, har en helt egen nostalgi.

 

Slik lages Porsgrunds julekuler

 

Bruker naturen

Til julebordet skal det ose av levende lys, dekorasjoner i kombinasjon av gull og sølv og ikke minst – med vakre blomster.

 

Jeg liker å bruke naturen rett utenfor døren når jeg dekker, en vakker kvist med røde bær er helt gratis. Fordi misteltegn enda ikke er å få tak, brukte jeg noe så enkelt som en avskåret olivenbusk til senter. Enkelt, billig og julete, syns jeg.

 

Hvis det er din tur til å dekke i år, vil jeg gi deg noen enkle tips:

 

Bruk det du har; det som er knyttet til tradisjoner, kjøp noe nytt hvis du trenger, lån det du behøver men ikke trenger å bruke penger på og bruk naturen. Og en tallerkenvarmer, for guds skyld.

 

God fest!

 

Les mer på Botrends forside

 

Innspill til Fanny? Ta kontakt her, og følg oss gjerne på Facebook og Instagram @botrend.no

 

Les mer

Hvert år siden 1968 har det kommet en ny juleplatte fra den tradisjonsrike porselensfabrikken som holder til langs Porsgrunnselva i Porsgrunn.   Den første så dagens lys allerede i 1909, men det var ikke før på slutten av 60-tallet at en jevn produksjon ble satt ordentlig i gang. Siden den gang har den kommet årlig. I hvitt og blått, og med et julemotiv bestemt av den aktuelle designeren. For det ærefulle oppdraget går på rundgang og designeren byttes ut hvert femte år. 

Les mer

Slik skapes gode rom

Bo Naturlig gir deg råd til en enkel make-over.

Publisert 11. oktober.2016 av Tina Leqvamb Steensen

Det er noe med sesongskifter, og nå nærmer det seg jul.  Nå luner vi hjemmene våre med  gardiner  som henges opp, det fyres i peisen og endelig er det tid for levende lys igjen.  Bo Naturlig blogger fast for Botrend - besøk bloggen her  

Les mer
Annonse

 Det handler om å bygge på den eksisterende stammen og skape nye og bedre løsninger. – Dette er et miljøvennlig alternativ som gir mange muligheter. Alt vi gjør blir laget på mål og spesialtilpasset ditt kjøkken, forklarer distriktssjef for Asker og Bærum, Bjørn Langli. Norsk Kjøkkenfornying startet sin drift i 2002, og da handlet det primært om å bytte dører. I dag utfører de omfattende forvandling av eksisterende kjøkken. – Det handler om at kundene har andre krav. De f

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland