Publisert 21. oktober.2016 av

31. oktober feirer vi Halloween – Hallmarkhøytiden vi hater å elske.

 

Halloween, eller Allehelgensdag, er opprinnelig en helligdagsmarkering med en fest for ukjente helgener.

 

Tradisjonen med å kle seg ut på All Hallows Eve føres tilbake til Samhain, en keltisk høsttakkefest som feires den 31. oktober hvert år.

 

Dette skulle være en hjemsøkt natt, og troen på at de døde gjenoppstod denne natten ble tatt på alvor. Til festen ble det dekket til de døde, og ekstra stoler ble satt frem rundt bordet.

 

I siste liten til Halloween? Sjekke dette.

 

Finner gresskar hos bonden

Vår første, ordentlige familietradisjon er knyttet til akkurat denne høytiden.

 

For tredje år på rad, har vi besøkt bonden Thor i Røyken.

 

Her finnes gresskar i alle former og farger, spiselige og pyntekar. Dette er en annerledes familieaktivitet med gårdsbesøk, og ekstra morsomt er det jo å få velge seg ut sitt helt eget gresskar til Halloween.

 

Les mer om turen til bonden Thor her.

 

Finn gresskar hos bonden. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Lys = ring på

Gresskarlykten er skummel, men den har også en funksjon.

 

En lysende Halloweenlykt signaliserer til små monster og foreldrene deres at det er lov til å ringe på.

 

Der utelampene er slått av, vil man ikke forstyrres.

 

Slik lager du en gresskarlykt

 

Du trenger:

 

Gresskar må du ha! FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

 

- Et (selvplukket) fint gresskar. Prøv gjerne de i andre farger også.

 

- Inspirasjon. En enkelt Google søk eller på Pinterest finner du mange gode ideer til hvordan din lykt kan se ut.

 

- En tynn tusj

 

- En skarp kniv

 

- Telys i forskjellige størrelser

 

.. og diverse rekvisitter.

 

FOTO: FANNY DEHN ARVESEN
Skarp kniv er en nødvendighet. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

 

Slik gjør du

 

1.Start med å sjekke at gresskaret står godt. Dersom det ikke gjør det, bruker du en kniv til å jevne under gresskaret, slik at det står støtt.

 

 

2.  Skjær av toppen på gresskaret, på skrå inn i frukten. Husk å gjem denne som skal brukes til lokk til slutt. Bruk kniven til å skjære ut den øverste delen under ”lokket”. Bruk en skje til å grave ut gresskarkjerner og kjøtt. Gresskarkjøtt passer ypperlig til for eksempel gresskarsuppe. De fleste gresskar kan spises, men noen egner seg bedre til matlagning enn andre.

 

3. Bruk gjerne et motiv av et skummelt fjes og marker med en penn hvor du har tenkt til å skjære. Kniven du bruker må være skarp, her må man passe fingre og tær. Ha gjerne to kniver tilgjengelig, en stor og en litt mindre som egner seg bedre til å finskjære formen. Selv brukte vi i år også litt bandasje for å laget et snilt mumiegresskar som et artig innslag til de andre lyktene.

 

 

4. Hvis det fortsatt er gresskarkjøtt igjen, bruker du skjeen til alt er ute. Sett et telys inn i lykten og sett på lokket.

FOTO: FANNY DEHN ARVESEN
FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

 

Ha en uhuuu-hyggelig Halloweenfeiring.

 

Kilde: Wikipedia

 

Les flere saker på Botrends forside

Happy Halloween! FOTO: FANNY DEHN ARVESEN
Publisert 27. januar.2017 av

Mandag

Søndag? Det var søndag i går, som betyr at det er 6 hele dager til neste søndag, til bursdagsselskapet. Til 2-åringen. Som jo skal være veldig enkelt. Så enkelt at det nesten ikke krever forberedelser, nesten.

 

Dessuten er det bare familien som kommer.

 

Og pølser er det jo bare å slippe i en kjele med kokende vann. Også takker jeg ja til at noen (tante kake) baker en kake. Noen litt morsomme servietter, og så er alt i orden.

 

Alt under kontroll.

 

Tirsdag

Fortsatt alt under kontroll. Men jeg kom til å tenke på noe. Det er jo litt kjedelig med pølser? Dessuten er det alltid pølser i barneselskap. Og det er ikke jeg så begeistret for – selv om det ikke er min bursdag?

 

Kanskje jeg skulle ha servert noe annet til de voksne? De pølsene er det jo bare å legge i vann uansett.

 

Ja, jeg tror vi gjør det sånn. Crispy duck, asiatiske pannekaker med agurk, vårløk og hoisin er jo enkelt å tilberede.. og godt. Ja, sånn blir det. To middager, det er enkelt.

 

Les også: Den lille, store ettårsdagen

 

Onsdag

På jakt etter morsomme servietter ender jeg ironisk opp med ti tusen andre ting jeg verken trenger eller har budsjettert med.

 

Folieballonger i sølv er fint det, men selv om det er både fint og billig, trenger jeg ikke fem stykker. Og fire i gull.

 

 

Ett år er gått og mye er skjedd siden din forrige bursdag. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Og konfetti, herregud, konfetti. Det er tross alt to store år vi skal feire. Lommeboken blir slankere – men det blir jo så fint. Enkelt og fint. Ja da. Jeg konkluderer med kontroll.

 

Les også: Slik skal jeg lykkes i 2017

 

Torsdag

Mine egne behov melder seg. De er: friske blomster, duftlys og nytt baderomshåndkle (jeg veeet).

 

Og dessuten begynner jeg å innse at det ikke holder bare å rydde huset;  det må også vaskes – og det litt grundig.

 

Strek i regninga. Men heldigvis har jeg god tid. Dette skal jo bare være et enkelt barneselskap, med kake og pølser og konfetti og folieballonger… Og crispy duck.

 

Les alt fra Fanny her

 

Et enkelt barneselskap, sa jeg til meg selv. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Fredag

Så flaks at jeg kom på hva jeg hadde glemt. Polet! Vin - vi må jo ha vin når vi skal servere voksenmat! Noe som passer til.

 

Og forresten bør vi jo invitere faddere og, det har vi jo gjort for de to andre. Håper det passer? Det passer.

 

Vi føyer til syv gjester til gjestelisten, det passer bra, jeg har jo ni ballonger.

 

Les også: Hvem innreder vi egentlig barnerommet for?

 

Også var det blomstene. Og maten. Og skulle vi ha hatt noe mer en kake? Ja, boller. Svigermor er god på boller. Og det må være lov å delegere litt, spesielt fordi jeg har influensa. Legger meg med en følelse av å ikke ha kontroll på kontrollen.

 

Heldigvis er det to dager til søndag.

Jeg skal jo ikke arrangere et amerikansk bursdagsselskap akkurat. FOTO: ISTOCK

Lørdag

I fornektelse velger jeg i dag – av alle dager, å roe helt ned. Jeg er syk. Jeg har overhodet ikke kontroll. Jeg har ikke ryddet, vasket eller bakt. 

 

Og fordi dette bare skal være et enkelt, hyggelig familieselskap med veldig mange ballonger og faddere, kan jeg ta det helt med ro, får jeg beskjed om. Så da gjør jeg det.

 

Jeg begynner til og med å se en ny serie på HBO, som handler om gangstere, drugs og NY. Jeg sitter oppe til langt på natt å ser episoder under dynen på sofaen (sover gjennom et par – antakeligvis – også.)

 

I et svakt øyeblikk lot jeg meg avlede. For jeg vet jo hvordan jeg er, at jeg blir stressa hvis jeg ikke har kontroll. På alt! Skal enn ha noe gjort (på min måte), får enn gjørra det sjøl.

 

Folieballonger må i hvert fall med. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Søndag

Det irriterer meg at samboern og jeg ikke rydder likt. Han er dødsgod på å vaske, det er hans ”greie”. Men når vi skal rydde, sammen, vaser jeg oppgitt etter å rydder ”riktig”.

 

Han har heller ikke spesielt dårlig tid, det handler om en to-års dag. Om familie, og ikke kongelig besøk.

 

Det irriterer meg også, at jeg vet at han har rett, men at jeg likevel ikke klarer å la vær. Vi lager mat halve dagen, koketoppen er ødelagt. Vi rydder litt også, blåser ballonger med pumpe og maler plakater.

 

Når gjestene kommer, griser bursdagsbarnet til bordet med friske blomster og duftlys, med ketchup og smuler og sjokoladekake. Akkurat sånn som han skal. Jeg noterer meg bak øret, at jeg skal gå i meg selv. Neste gang.

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

 

Les mer

Er det mulig for en megler å ivareta interessene til både selger og kjøper? Tar vi utgangspunkt i loven som regulerer eiendomsmeglers rolle, og utøvelsen av salgsoppdraget, er svaret ja.  Megler både kan og skal "dra omsorg for" begge parters interesser. Men hvordan virker det i praksis og hvordan er dette regulert i andre land? Les flere innlegg fra Boligdama her.  

Les mer

Livet blir bedre med planter

- Det er dokumentert, skriver Fanny.

Publisert 21. oktober.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Livet blir bedre med grønne planter. Det er helt sant og ikke bare en alminnelig floskel. Det er faktisk dokumentert. Urban jungelJA! Grønne planter kler ethvert hjem og trendbildet for 2017 stemmer synkront i. Skal du gjøre noe riktig i år, skal du kle hjemmet i grønne planter. Jo flere, jo bedre. Urban jungel består av planter i ulike høyder, former og størrelser – i ditt eget hjem. Det skal være personlig og grønt. Med andre ord, du kan bare gjøre det riktig. MEN! Visste du at

Les mer
Annonse

Skal du kaste deg ut i kjøp eller salg av bolig? Det kan være mye nytt å tenke på. Denne huskelisten hjelper deg.Før du selger:Tenk gjennom hvor du vil bo og hvilken type bolig du ønsker deg. Vil du flytte inn i noe større eller mindre? Skal eiendommen ligge nærmere byen eller på landet?Velg riktig megler. Forskjellen mellom en god og en dårlig megler kan bety flere hundre tusen kroner. Vurder flere meglere for å finne den rette for deg. Tenk på lokalkunnskap, kjemi, erfaring og pris

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland