Publisert 27. oktober.2016 av

Københavnerne elsker å starte helgen med en god weekend brunch. Stort sett alle kafeer og spisesteder tilbyr ”Weekend brunch” lørdag og søndag.

 

Den består vanligvis av kaffe, juice, brød, egg, bacon eller spekepølse, yoghurt eller en smoothie bowl (les mine oppskrifter på gode og sunne smoothie bowls her) og noe søtt “attåt”.

 

I det siste har det imidlertid blitt så vanlig å spise brunch ute, at det har blitt en stor trend å lage en god brunch hjemme i stedenfor. På den måten kan man også spise så mye man vil og sitte så lenge man vil uten at det koster noe ekstra.

 

Jeg synes weekend brunsj hjemme er noe av det hyggeligste som finnes, og i denne guiden gir jeg deg derfor mine 5 beste tips til hvordan du kan lage en vellykket "weekend brunch" hjemme.

 

Håper det kan bidra til hyggelige lørdags- og søndagsmorgener hjemme hos dere også. God helg!

 

Les også: Min beste surdeigsoppskrift!

 

Fordelene ved å holde weekend brunch hjemme er mange - som at du kan sitte så lenge du vil. FOTO: KARN FJØRTOFT
Det er en egen sjarm over hjemmelagde rundstykker. FOTO: KARN FJØRTOFT

Borddekning

Selv om mat og drikke er hovedingrediensene i brunchen, blir det ekstra hyggelig hvis man dekker bordet pent. Hvordan man styler frokostbordet er selvfølgelig helt individuelt, men synes ikke nødvendigvis man behøver å ha så mange rekvisitter, hvis man kan si det sånn.

 

Man kommer imidlertid veldig langt med et ordentlig servise. Jeg samler på et blått frokostservise fra det engelske merket Spode (Italian Blue) som jeg synes passer perfekt til frokostbordet fordi det er så klassisk og hjemmekoselig. Lin-servietter gir det lille ekstra. Jeg kjøpte mine for 49,- stykket hos H&M.

 

Les også: Slik styler Fanny høstbordet.

 

Friske blomster

Friske blomster gjør bare underverker på både til hverdag og fest. Jeg elsker friske blomster!

 

Et godt tips er å sette bukettene i flere små vaser jevnt fordelt utover bordet, for så kan alle gjestene se hverandre. Det er så irriterende hvis det står en stor bukett midt på bordet, slik at du ikke kan se dem som sitter overfor deg!

 

Hvis du trenger litt inspirasjon kan du lese min guide her om hvordan du binder en fin bukett. Du trenger dessuten ikke kjøpe friske blomster, du kan jo også bruke noen du har tørket på et tidligere tidspunkt, eller finne noen fine greiner i hagen. Det passer jo ekstra godt nå om høsten. Kongler og kvister er også veldig dekorativt og naturlig!

 

Pynt bordet med friske blomster og en lekker vase. FOTO: KARN FJØRTOFT

Hjemmebakst

Det er jo ingenting som dufter så godt som nybakt brød eller rundstykker om morgenen. Jeg pleier å ha nok med å organisere, dekke bordet og lage til alt det andre, så noen ganger tar jeg en spansk en og kjøper noe lekkert brød hos bakeren.

 

Har man litt bedre tid og overskudd kan man jo klinke til med nybakt brød til gjestene kommer. Jeg har for eksempel laget en oppskrift til et eltefritt brød som er enkelt å lage, og den oppskriften finner du finner her.

 

Tips! Vi har ubakte croissanter i fryseren som vi kan bake slik at de er rykende ferske om morgenen. Det smaker farlig godt! Vi har kjøpt våre i en fransk delikatessebutikk her, men jeg vet at man kan få dem frosne i enkelte dagligvarebutikker i Norge.

 

 

Øvrig mat og drikke

Et godt tips er å gjøre det litt enkelt med det øvrige av mat og drikke, så slipper du å stresse så mye med å gjøre i stand og så blir det ikke så innmari dyrt. Jeg satser ofte på en god eggerøre, spekepølse (eventuelt laks), en god ost og hjemmelaget syltetøy.

 

Syltetøy kan man lage enkelt ved å kjøpe frosne bær og søte med enten honning (helst økologisk) eller rørsukker. Litt frukt er også lekkert! Jeg har (fremdeles) dilla på grapefruit med mynte. Noen ganger lager jeg smoothie bowls (oppskrift her). Sammen med nybakt brød (oppskrift her) med smør og en fersk croissant holder det som regel rikelig. Og selvfølgelig kaffe og en god juice. Mm!!

 

Tips! Husk at ikke alltid behøver å være en super fancy brunch med alt mulig! Det viktigste er jo at man koser seg sammen. Så lenge det er kaffe og brød med smør er jeg glad, hehe.

 

Det lille ekstra

Det beste trikset for å få en vellykket "weekend brunch" er litt champagne! Champagne-brunsj er utrolig festlig, og da liker jeg godt å lage mimosaer istedenfor å serverer ren champagne. Mimosa er litt mer friskt og frokostaktig, og dessuten superenkelt å lage.

 

Man kan selvfølgelig lage dem med prosecco eller cava hvis det er det man har tilgjengelig. Dessuten er det også godt å lage dem med kullsyreholdig vann (f.eks Farris naturell) for en virgin utgave!

 

 

 

Mimosa kan gjøres både med og uten alkohol. FOTO: KARN FJØRTOFT

 Mimosa oppskrift:

  • 1 del friskpresset økologisk appelsinjuice
  • 2 deler champagne, prosecco eller cava (helst økologisk!)

 

Et violà! Så har du en litt ekstra gøy appelsinjuice til din "weekend brunch".

 

Karn blogger også på danske Costume, du kan følge henne på Instagram under @karnfjk

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Publisert 29. juni.2017 av

Juni, du er nådeløs.

 

Jeg liker å tro at jeg lander på beina, selv om tilværelsen gjør sitt for at jeg ikke skal. Sånn pleier det å være.

 

Men nå… nå er jeg ganske sikker på at det ikke kommer til å gå, at tiden i juni ikke strekker til alt vi skal delta på og bidra med.

 

Hittil juni, tar du knekken på meg. Du verre en desember – æresord.

 

 

Hektisk

Kalenderen min ser fortsatt blank ut, men det er bare fordi jeg totalt har mistet oversikten over hva som skal skje når.

 

Ble sommeravslutningen i barnehagen avlyst pga. regn, sa du? Nei nei. Ikke avlyst, bare lagt til en helt annen dag du glemmer å notere fordi du får meldingen når du sitter i et møte eller i bilen eller er mellom ting, generelt.

 

Når det blir helt nødvendig å kalle inn familien til middag gjennom Outlook – med to dagers varsel i forkant – vet du at tempoet er høyt. Altfor høyt.

 

Det er akkurat da, akkurat nå, en dag barnefri kommer som sendt fra himmelen.

 

 

Hva bruker du fritiden din til?

Hellig fritid

 

Vi er priveligerte.  To sett med førstegangsbesteforeldere i samme kommune er ikke alle forunt.

 

Hjelp!!! - det får vi, ofte tilbudt og alltid hvis vi spør.

 

Men hva gjør man når man endelig har barnefri? Hva gjør man når man, helt plutselig, sitter hjemme alene uten barn og ikke er foventet eller regnet med noe sted?

 

Jeg vet hva vi gjør. Vi ligger. Altså rett ut. Vi spiser ikke, en gang. Vi catcher-opp på en serie vi aldri har begynt å se, eller som vi ligger etter.

 

Du vet, når spoilerne på VG.no ødelegger dagen din fordi du ligger etter. #haternårdetskjer

Men det var ikke avtalen, var det vel?  Det var i alle fall ikke planen. Fikk du ikke barnevakt for endelig å få vasket deg gjennom vinterklærne eller gjødsle gresset eller gjøre det du aldri får tid til ellers?

 

Kjenner du på den dårlige samvittigheten fordi du ikke gjør det du avtalte at du skulle, når du endelig fikk barnefri? Ikke gjør det.

 

Vi skulle jo så mye, ikke sant. Faktisk så mye at i juni blir man utslitt bare av å tenke på alt man skal.

 

Så derfor. Skaff deg en barnevakt - om så for en liten time eller to. Ta et magadrag og erkjenn nedelaget - det blir ikke rene vinterklær, denne gangen heller. Men den episoden, den armkroken som er bare din i en begrenset tid only, den er her og nå. Og veldig, veldig viktig.

 

Du er snart i mål, snart ligger dugnader, langpanner og avsluttninger bak deg. Bare at ingen ting avsluttes. De starter på nytt, bare.

 

Så bruk barnevakten din du - til hva du vil.

Les mer

- Jeg husker da jeg begynte å nærme meg rundt tusen følgere at jeg tenkte: ”jøss!”, men nå om dagen tenker jeg lite på antallet som følger meg, men at det jeg legger ut er noe jeg og andre kan sette pris på. Vibeke hadde blogget om sin landlige livsstil i idylliske Heistad ved Porsgrunn i Telemark siden 2011. Interiør, billedkunst og ”the country life” var hennes store hobby. Men det var først da noen iherdige lesere begynte å mase om at hun burde komme seg på Instagram at

Les mer

Man kan velge hvilket fokus man vil ha her i livet. Noen bemerker med oppgitt stemme om dagen at "nå, nå snur solen", mens andre lar seg glede over at vi faktisk enda ikke har startet på fellesferie, tur til både den ene og den andre fornøyelsesparken og sommermåneden juli. For ikke å minne om hvor mye varme august har å by på?! Nei, her er det for mange lyse netter og glade møter som i stedet bør få fokus. Hva passer vel da bedre enn en real sommerfest? Hvor lista legges i ove

Les mer
Annonse

Skal du kaste deg ut i kjøp eller salg av bolig? Det kan være mye nytt å tenke på. Denne huskelisten hjelper deg.Før du selger:Tenk gjennom hvor du vil bo og hvilken type bolig du ønsker deg. Vil du flytte inn i noe større eller mindre? Skal eiendommen ligge nærmere byen eller på landet?Velg riktig megler. Forskjellen mellom en god og en dårlig megler kan bety flere hundre tusen kroner. Vurder flere meglere for å finne den rette for deg. Tenk på lokalkunnskap, kjemi, erfaring og pris

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland