Publisert 27. oktober.2016 av

Københavnerne elsker å starte helgen med en god weekend brunch. Stort sett alle kafeer og spisesteder tilbyr ”Weekend brunch” lørdag og søndag.

 

Den består vanligvis av kaffe, juice, brød, egg, bacon eller spekepølse, yoghurt eller en smoothie bowl (les mine oppskrifter på gode og sunne smoothie bowls her) og noe søtt “attåt”.

 

I det siste har det imidlertid blitt så vanlig å spise brunch ute, at det har blitt en stor trend å lage en god brunch hjemme i stedenfor. På den måten kan man også spise så mye man vil og sitte så lenge man vil uten at det koster noe ekstra.

 

Jeg synes weekend brunsj hjemme er noe av det hyggeligste som finnes, og i denne guiden gir jeg deg derfor mine 5 beste tips til hvordan du kan lage en vellykket "weekend brunch" hjemme.

 

Håper det kan bidra til hyggelige lørdags- og søndagsmorgener hjemme hos dere også. God helg!

 

Les også: Min beste surdeigsoppskrift!

 

Fordelene ved å holde weekend brunch hjemme er mange - som at du kan sitte så lenge du vil. FOTO: KARN FJØRTOFT
Det er en egen sjarm over hjemmelagde rundstykker. FOTO: KARN FJØRTOFT

Borddekning

Selv om mat og drikke er hovedingrediensene i brunchen, blir det ekstra hyggelig hvis man dekker bordet pent. Hvordan man styler frokostbordet er selvfølgelig helt individuelt, men synes ikke nødvendigvis man behøver å ha så mange rekvisitter, hvis man kan si det sånn.

 

Man kommer imidlertid veldig langt med et ordentlig servise. Jeg samler på et blått frokostservise fra det engelske merket Spode (Italian Blue) som jeg synes passer perfekt til frokostbordet fordi det er så klassisk og hjemmekoselig. Lin-servietter gir det lille ekstra. Jeg kjøpte mine for 49,- stykket hos H&M.

 

Les også: Slik styler Fanny høstbordet.

 

Friske blomster

Friske blomster gjør bare underverker på både til hverdag og fest. Jeg elsker friske blomster!

 

Et godt tips er å sette bukettene i flere små vaser jevnt fordelt utover bordet, for så kan alle gjestene se hverandre. Det er så irriterende hvis det står en stor bukett midt på bordet, slik at du ikke kan se dem som sitter overfor deg!

 

Hvis du trenger litt inspirasjon kan du lese min guide her om hvordan du binder en fin bukett. Du trenger dessuten ikke kjøpe friske blomster, du kan jo også bruke noen du har tørket på et tidligere tidspunkt, eller finne noen fine greiner i hagen. Det passer jo ekstra godt nå om høsten. Kongler og kvister er også veldig dekorativt og naturlig!

 

Pynt bordet med friske blomster og en lekker vase. FOTO: KARN FJØRTOFT

Hjemmebakst

Det er jo ingenting som dufter så godt som nybakt brød eller rundstykker om morgenen. Jeg pleier å ha nok med å organisere, dekke bordet og lage til alt det andre, så noen ganger tar jeg en spansk en og kjøper noe lekkert brød hos bakeren.

 

Har man litt bedre tid og overskudd kan man jo klinke til med nybakt brød til gjestene kommer. Jeg har for eksempel laget en oppskrift til et eltefritt brød som er enkelt å lage, og den oppskriften finner du finner her.

 

Tips! Vi har ubakte croissanter i fryseren som vi kan bake slik at de er rykende ferske om morgenen. Det smaker farlig godt! Vi har kjøpt våre i en fransk delikatessebutikk her, men jeg vet at man kan få dem frosne i enkelte dagligvarebutikker i Norge.

 

 

Øvrig mat og drikke

Et godt tips er å gjøre det litt enkelt med det øvrige av mat og drikke, så slipper du å stresse så mye med å gjøre i stand og så blir det ikke så innmari dyrt. Jeg satser ofte på en god eggerøre, spekepølse (eventuelt laks), en god ost og hjemmelaget syltetøy.

 

Syltetøy kan man lage enkelt ved å kjøpe frosne bær og søte med enten honning (helst økologisk) eller rørsukker. Litt frukt er også lekkert! Jeg har (fremdeles) dilla på grapefruit med mynte. Noen ganger lager jeg smoothie bowls (oppskrift her). Sammen med nybakt brød (oppskrift her) med smør og en fersk croissant holder det som regel rikelig. Og selvfølgelig kaffe og en god juice. Mm!!

 

Tips! Husk at ikke alltid behøver å være en super fancy brunch med alt mulig! Det viktigste er jo at man koser seg sammen. Så lenge det er kaffe og brød med smør er jeg glad, hehe.

 

Det lille ekstra

Det beste trikset for å få en vellykket "weekend brunch" er litt champagne! Champagne-brunsj er utrolig festlig, og da liker jeg godt å lage mimosaer istedenfor å serverer ren champagne. Mimosa er litt mer friskt og frokostaktig, og dessuten superenkelt å lage.

 

Man kan selvfølgelig lage dem med prosecco eller cava hvis det er det man har tilgjengelig. Dessuten er det også godt å lage dem med kullsyreholdig vann (f.eks Farris naturell) for en virgin utgave!

 

 

 

Mimosa kan gjøres både med og uten alkohol. FOTO: KARN FJØRTOFT

 Mimosa oppskrift:

  • 1 del friskpresset økologisk appelsinjuice
  • 2 deler champagne, prosecco eller cava (helst økologisk!)

 

Et violà! Så har du en litt ekstra gøy appelsinjuice til din "weekend brunch".

 

Karn blogger også på danske Costume, du kan følge henne på Instagram under @karnfjk

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Publisert 02. desember.2016 av

Julens fineste festbord får du ved å samle de fineste gjestene rundt bordet.

 

Så på en måte har du allerede gjort det. Da mangler ”bare” alt det andre.

 

Jentenes julebord er for meg høydepunktet i førjulens mange festivistas. I år var det min tur til å arrangere – mitt første ordentlige selskap etter at vi flyttet inn i det ”nye” huset.

 

Riktignok har vi eid i seks år nå, men seks år føles ikke så lenge når tiden flyr. Og det gjør den.

 

Her kan du lese flere innlegg fra Fanny

 

Dyrt og unødvendig

Stilforvirring – en tilstand jeg tror at de aller fleste vil kunne relatere til, i større eller mindre grad.

 

Stilforvirring er både dyrt og unødvendig, så la oss fokusere på det vi vet.

 

Jeg vet ikke hva fremtiden vil bringe, men jeg tror mine dager med stilforvirring snart er forbi.

 

Til min glede opplever jeg at jeg trekkes tilbake til tradisjon, personlig stil og gamle minner.

 

 

Jeg trekkes tilbake til tradisjoner. FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

I denne saken, til min kjære farmors fantastiske bord.

 

Farmor var en mester på kjøkkenet, og hvordan hun dekket bordet matchet maten.

 

Det var et bord etter den gamle skolen, gjennomført til fingerspissen og alltid pent å se på. Jeg er selvsagt farget av affekt og av savn, hverken før eller siden har jeg sett et slikt bord.

 

Ved å skape et flott bord, til julemiddag eller til frokost er for meg minst like viktig som hva som serveres. Det er stemningen. Og den kan ikke like enkelt tilsettes salt eller pepper for å heve smaken.

 

 

Hvit duk

En hvit duk, bør alle ha.

 

Og det er det kanskje ikke helt naturlig at man har, når man er ung voksen. Hvert fall var det det i alle fall ikke det for meg.

 

Til nå har jeg som oftest gått på julefest, og ikke invitert til. En slik duk er en investering man gjør én gang. Men det behøver ikke koste skjorta.

 

På bruktsalg fant jeg et par vakre gammeldagse, stive damaskduker med karakteristiske initialer brodert i stoffet.

 

Stoffservietter gjør et pent pyntet bord, enda penere. Også en engangsinvestering.

 

Sjekk julebordene dekket av toppdesignere

 

Husk bordbeskytter

Det finnes mange kreative måter å dandere disse på.

 

Jeg synes det både er sjarmerende og fint at duk og servietter ikke matcher helt.

 

Hvis du er så heldig at du har arvet kan bruke dette. Og sist, men ikke minst, under den hvite duken og serviettene hører det tradisjon tro til en  bordbeskytter som gjør akkurat det, og gir duken en tett flate.

 

 

Dekketøyet

Kanskje har du et eget juleservice med juletemotiv, i så fall er dette obligatorisk å dekke med til festen.

 

Man tager hva man haver, eller benytter Black Friday, innmeldingskoder eller tilbudskuponger å kjøper et nytt(!). Impulskjøp er IKKE lov.

 

De fleste har et hvitt servise som kan dekkes opp og ned. Hvitt passer til alt, også til jul. Hvis måltidet krever flere sett med bestikk, forventer de færreste at man har tilgjengelig flerfoldige sett. Lån det du mangler av noen som har.

 

Jeg har en greie for glass. Tidligere har jeg fortalt om snille tanter og samlegaver. Jeg samler stadig.

 

Personlig synes jeg det er fint å blande serie og stil. Jeg liker  vinglass elegante og moderne, mens dram,- og champagneskål kan få gjøre mer ut av seg, stå bedre selv.

 

Å finne ut at du mangler farrisglass, gjør du ikke før du dekker til en fin fest. Det kommer så klart an på hva du legger i det. Kupp kan gjøres på brukthandel eller på Finn.

 

De nyanskaffede dessertvin/dessertskålene i krystall var en kupp derfra.

 

Innredet leiligheten med kupp fra Finn.no

 

FOTO: FANNY DEHN ARVESEN

Dekorasjonen

Hver jul så lenge jeg kan huske har mamma kjøpt engler til meg og søstrene, en tradisjon som fremdeles lever. Englene på julebordet har etter hvert blitt mange og svarte i fjeset etter eksponering for levende lys.

 

Det er noe helt spesielt med julebordet i barndomshjemmet. Jeg er særlig begeistret for  dansk design til jul, spesielt julen til Jette Frølich.  Den kan du lese om her. 

 

Den skjøre pynten med de vakre figurene bak varmt, levende lys er jul for meg. Også det svenske englespillet, kalt Tingeling hjemme hos oss, har en helt egen nostalgi.

 

Slik lages Porsgrunds julekuler

 

Bruker naturen

Til julebordet skal det ose av levende lys, dekorasjoner i kombinasjon av gull og sølv og ikke minst – med vakre blomster.

 

Jeg liker å bruke naturen rett utenfor døren når jeg dekker, en vakker kvist med røde bær er helt gratis. Fordi misteltegn enda ikke er å få tak, brukte jeg noe så enkelt som en avskåret olivenbusk til senter. Enkelt, billig og julete, syns jeg.

 

Hvis det er din tur til å dekke i år, vil jeg gi deg noen enkle tips:

 

Bruk det du har; det som er knyttet til tradisjoner, kjøp noe nytt hvis du trenger, lån det du behøver men ikke trenger å bruke penger på og bruk naturen. Og en tallerkenvarmer, for guds skyld.

 

God fest!

 

Les mer på Botrends forside

 

Innspill til Fanny? Ta kontakt her, og følg oss gjerne på Facebook og Instagram @botrend.no

 

Les mer

Hvor tidlig kan jeg pynte til jul?

Hei, jeg heter Fanny og er hekta på jul.

Publisert 27. oktober.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Når er det ”lov” til å pynte til jul? Svaret er selvsagt, når du selv vil. Når det er stuerent, er en helt annen sak. Handelsstandens jul går av stabelen midt i november, et slags kompromiss med forbrukerne. Ja, vi elsker jul - til jul. Men åh, så mye fint det er å se i butikkvinduene. Julen er, snart, her. Det vil si, julen er på senteret. Så absolutt tilstede. I slutten av november er det ikke lenger bare et diskret parti med julebrus som vitner om dette. Nå heter alt det det

Les mer

Feirer vi farsdag for mor?

Sjekklister og antagelser før farsdagen.

Publisert 27. oktober.2016 av Fanny Dehn Arvesen

Kjære far. Kjære barns far, kjære svigerfar. Til lykke med farsdagen. Du gjettet det! Farsdag er opprinnelig en amerikansk tradisjon. Det også!  

Les mer
Annonse

Hallgeir Kvadsheim er ekspert på privatøkonomi og økonomisk rådgiver i Tjenestetorget. Å velge riktig eiendomsmegler for din bolig, er et av de viktigste valgene du kan gjøre før boligsalget.  

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland