Publisert 27. oktober.2016 av

Københavnerne elsker å starte helgen med en god weekend brunch. Stort sett alle kafeer og spisesteder tilbyr ”Weekend brunch” lørdag og søndag.

 

Den består vanligvis av kaffe, juice, brød, egg, bacon eller spekepølse, yoghurt eller en smoothie bowl (les mine oppskrifter på gode og sunne smoothie bowls her) og noe søtt “attåt”.

 

I det siste har det imidlertid blitt så vanlig å spise brunch ute, at det har blitt en stor trend å lage en god brunch hjemme i stedenfor. På den måten kan man også spise så mye man vil og sitte så lenge man vil uten at det koster noe ekstra.

 

Jeg synes weekend brunsj hjemme er noe av det hyggeligste som finnes, og i denne guiden gir jeg deg derfor mine 5 beste tips til hvordan du kan lage en vellykket "weekend brunch" hjemme.

 

Håper det kan bidra til hyggelige lørdags- og søndagsmorgener hjemme hos dere også. God helg!

 

Les også: Min beste surdeigsoppskrift!

 

Fordelene ved å holde weekend brunch hjemme er mange - som at du kan sitte så lenge du vil. FOTO: KARN FJØRTOFT
Det er en egen sjarm over hjemmelagde rundstykker. FOTO: KARN FJØRTOFT

Borddekning

Selv om mat og drikke er hovedingrediensene i brunchen, blir det ekstra hyggelig hvis man dekker bordet pent. Hvordan man styler frokostbordet er selvfølgelig helt individuelt, men synes ikke nødvendigvis man behøver å ha så mange rekvisitter, hvis man kan si det sånn.

 

Man kommer imidlertid veldig langt med et ordentlig servise. Jeg samler på et blått frokostservise fra det engelske merket Spode (Italian Blue) som jeg synes passer perfekt til frokostbordet fordi det er så klassisk og hjemmekoselig. Lin-servietter gir det lille ekstra. Jeg kjøpte mine for 49,- stykket hos H&M.

 

Les også: Slik styler Fanny høstbordet.

 

Friske blomster

Friske blomster gjør bare underverker på både til hverdag og fest. Jeg elsker friske blomster!

 

Et godt tips er å sette bukettene i flere små vaser jevnt fordelt utover bordet, for så kan alle gjestene se hverandre. Det er så irriterende hvis det står en stor bukett midt på bordet, slik at du ikke kan se dem som sitter overfor deg!

 

Hvis du trenger litt inspirasjon kan du lese min guide her om hvordan du binder en fin bukett. Du trenger dessuten ikke kjøpe friske blomster, du kan jo også bruke noen du har tørket på et tidligere tidspunkt, eller finne noen fine greiner i hagen. Det passer jo ekstra godt nå om høsten. Kongler og kvister er også veldig dekorativt og naturlig!

 

Pynt bordet med friske blomster og en lekker vase. FOTO: KARN FJØRTOFT

Hjemmebakst

Det er jo ingenting som dufter så godt som nybakt brød eller rundstykker om morgenen. Jeg pleier å ha nok med å organisere, dekke bordet og lage til alt det andre, så noen ganger tar jeg en spansk en og kjøper noe lekkert brød hos bakeren.

 

Har man litt bedre tid og overskudd kan man jo klinke til med nybakt brød til gjestene kommer. Jeg har for eksempel laget en oppskrift til et eltefritt brød som er enkelt å lage, og den oppskriften finner du finner her.

 

Tips! Vi har ubakte croissanter i fryseren som vi kan bake slik at de er rykende ferske om morgenen. Det smaker farlig godt! Vi har kjøpt våre i en fransk delikatessebutikk her, men jeg vet at man kan få dem frosne i enkelte dagligvarebutikker i Norge.

 

 

Øvrig mat og drikke

Et godt tips er å gjøre det litt enkelt med det øvrige av mat og drikke, så slipper du å stresse så mye med å gjøre i stand og så blir det ikke så innmari dyrt. Jeg satser ofte på en god eggerøre, spekepølse (eventuelt laks), en god ost og hjemmelaget syltetøy.

 

Syltetøy kan man lage enkelt ved å kjøpe frosne bær og søte med enten honning (helst økologisk) eller rørsukker. Litt frukt er også lekkert! Jeg har (fremdeles) dilla på grapefruit med mynte. Noen ganger lager jeg smoothie bowls (oppskrift her). Sammen med nybakt brød (oppskrift her) med smør og en fersk croissant holder det som regel rikelig. Og selvfølgelig kaffe og en god juice. Mm!!

 

Tips! Husk at ikke alltid behøver å være en super fancy brunch med alt mulig! Det viktigste er jo at man koser seg sammen. Så lenge det er kaffe og brød med smør er jeg glad, hehe.

 

Det lille ekstra

Det beste trikset for å få en vellykket "weekend brunch" er litt champagne! Champagne-brunsj er utrolig festlig, og da liker jeg godt å lage mimosaer istedenfor å serverer ren champagne. Mimosa er litt mer friskt og frokostaktig, og dessuten superenkelt å lage.

 

Man kan selvfølgelig lage dem med prosecco eller cava hvis det er det man har tilgjengelig. Dessuten er det også godt å lage dem med kullsyreholdig vann (f.eks Farris naturell) for en virgin utgave!

 

 

 

Mimosa kan gjøres både med og uten alkohol. FOTO: KARN FJØRTOFT

 Mimosa oppskrift:

  • 1 del friskpresset økologisk appelsinjuice
  • 2 deler champagne, prosecco eller cava (helst økologisk!)

 

Et violà! Så har du en litt ekstra gøy appelsinjuice til din "weekend brunch".

 

Karn blogger også på danske Costume, du kan følge henne på Instagram under @karnfjk

 

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

 

Tips og innspill? Kontakt oss her.

Å rydde på japansk, del 2: Oppstart

På et tidspunkt må man dra en strek i sanden; hvor mange utvaskede bomullsbodyer med tomatflekker er det helt nødvendig å spare på?

Publisert 26. mars.2017 av

Bør jeg bli bekymret?

 

Hva har jeg egentlig begitt meg ut på? Når jeg ser utover kjellerboden min, mangler jeg motivasjon til i det hele tatt å ta fatt. Det kjennes overveldende å ha bestemt seg for å rydde på trykk, dokumentert. Enda bedre/verre er det, at det selvvalgt. Hvor skal man, eller jeg da, starte?

 

Den ene kjellerboden min er 9 m2. På et tidspunkt har jeg begynt å stable i høyden, jeg vet ikke når. Her jeg står ser jeg akkurat 5 flis på gulvet, resten er dekket av for små klær, for store klær, gammelt servise, mye papp, bursdagsboks og andre bokser fylt med påske, 17. mai, halloween og jul, noe klipp og noe lim, GLANSBILDER!, regiftables, bokser med tegninger som ikke skal kastes (fordi jeg helt objektivt kan tolke følelse i en strekmann med en blå strek ved siden av som skal være himmel), håndklær, sengetøy, tøy som SKAL passe igjen, skoesker, en bilstol som i følge Babyshop ikke lenger er godkjent + en kalesje med hull, 3 sett med regntrekk til samme vogn, redningsvester, reflekser, dyner og puter i store poser, rammer med knust glass og motiver som ikke betyr noe spesielt. Skal jeg fortsette?

 

Les også: Å rydde på japansk, del 1: Utgangspunktet

 

 

Jeg har aldri ansett meg selv som en samler, men nå… bør jeg bli bekymret? Jeg klarer liksom ikke helt å kaste det heller. Har disse tingene en verdi for meg, blir livet mitt bedre av å ta vare på dette?

 

Les også: Heidi er hekta på japansk ekstremrydding

 

Rydd etter kategori

 

The life-changing magic of tidying eller Magisk opprydning er skrevet av den legendariske ryddeguruen, Mari Kondo. Som jeg var inne på i del 1 handler boken i korte trekk om at du kun skal omgi deg med ting som gjør deg glad, og hvordan du skal gå frem for å organisere resten av tingene dine. Du forholder deg til en plan og et mål.  

 

Helt konkrete tips er:

  • Visualiser resultatet – målet.
  • Gjør oppryddingen på en gang.
  • Start med å kvitte deg med ting.
  • Rydd etter kategori. Kondo anbefaler først klær, så bøker, papirer, annet og personlige eiendeler.
  • Samle alt du skal rydde, hold hver gjenstand i hendene og føl om den gir deg glede. På denne måten skal du ikke velge hva du skal kaste, men heller hva du vil beholde.
  • Når du sitter igjen med ting som gir deg glede, må du gi hver gjenstand sin egen plass.
  • Gjenstander av samme kategori skal samles på samme sted i huset.

 

Respekter gjenstandene dine og huset ditt. Ta godt vare på dem slik de tar vare på deg.

Konmari - Fanny
Har alt dette en verdi for meg?
Konmari - Fanny
Hva føler jeg når jeg holder i en utvasket babybody? Egentlig ingen ting.

Jeg blir paff av å se på hva jeg har foran meg – om mulig – enda paffere av alt jeg har brukt penger på, som ender her, i kjellerboden min. Noe brukes ved jevne mellomrom, det aller meste brukes ikke lenger. Noe kan kastes, mye kan gis videre og noe… noe har affeksjonsverdi. På et tidspunkt må man dra en strek i sanden; hvor mange utvaskede bomullsbodyer med tomatflekker er det helt nødvendig å spare på? Hvor sannsynlig er det at mine fremtidige svigerdøtre/sønner ønsker å bruke mine barns utvaskede, flekkete klær? Jeg tenker ikke på den fine ullen eller hentesettet – jeg tenker på alle de andre klærne og alle lekene. Hvordan vet jeg hva jeg skal spare på?

 

Jeg begynner, jeg da. Antar jeg. La meg forholde meg til tipsene:

 

Rydd etter kategori. (Huk av)

 

Gjør oppryddingen på en gang – umulig.

 

Start med å kvitte deg med ting – overkommelig.

 

Løftet om et bedre, mer harmonisk liv virker i skrivende stund som et hån. Andre som har ryddet skal ha følt seg gladere, mottakelig for nye utfordringer og mer engasjert i sine lidenskaper. De færreste som fullfører har sjelden tilbakefall, som er fordelen med å rydde alt på en gang.

 

Vi får se.

 

Les flere artikler av Fanny

 

Les flere saker på forsiden av Botrend.no

Konmari - Fanny
Jeg ser at jeg har prøvd før. Denne gangen skal jeg få det til.
Les mer

Bolighandel er forbundet med risiko, både for selger og kjøper.  Særlig hvis det blir reklamasjoner i ettertid.  Forbrukerrådet: - Kupping er utelukkende negativt Selger kan risikere å få økonomiske krav mot seg og kjøper risikerer å sitte igjen med store kostnader til utbedring.  Men hvem bærer den største risikoen?

Les mer

Selv om vi kan ha noen kalde dager og uker igjen, er det liksom noe helt symbolsk med å bikke mars. Det er den første vårmåneden – for alt det er verdt. Det skal nevnes at vinteren har vært særdeles mild i år. Men! For et sommerbarn (som er født på vinteren) som meg, er det intet mindre helt fantastisk å endelig skrive mars. Solen varmer på en måte litt mer og jeg har overlevd enda en vinter. Halleluja.   Det fineste med våren, er vårtegnene. Man har på en måte alt foran seg

Les mer
Annonse

Familien Vinje drømte om å bygge eget hus. Da eiendommene ved Ekebergåsen Boligfelt ble lagt ut for salg, slo de til umiddelbart! – Vi ønsket å kjøpe eiendom på Ekebergåsen fordi vi allerede hadde et hus på Lierskogen. Det var nemlig uaktuelt for oss å flytte herfra. Her bor vi landlig samtidig som vi bor sentralt, forteller Asbjørn Vinje. Det var nærheten til marka og de fine solforholdene som fristet han og familien. Samtidig var det en gyllen mulighet til å bygge eget hus. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland