Publisert 09. november.2016 av

I takt med befolkningsveksten bor vi trangere og tettere i byene. Familier blir gjerne værende i sentrum, og smarte plassbesparende løsninger er ettertraktet.

 

Det var bakgrunnen for det flerfunksjonelle spisebordet «Heim» som nå stilles ut på Kjeller. Det er avgangselevene ved Høgskolen i Oslo og Akershus som stiller ut sine eksamensoppgaver i fordypningsfaget Produktdesign.

 

 

- Det skulle være et realistisk prosjekt hvor vi så på alt fra frakt og konstruksjon til byggekostnader. Vi har tatt utgangspunktet i at stadig flere har mindre plass hjemme, og laget et bord som kan brukes til mer enn bare bespisning, sier Vilde Hagelund.

 

Sammen med Martine Breen, Dag Fridtjof Nitschke, Filip Rukan og Sovei Giæver har hun designet et spisebord som også gjør nytten som arbeidsbord. En ting er plassen, men selv de som har eget arbeidsområde, ender som regel opp ved spisebordet likevel.

 

- Vi har sett det blant familie og venner – vi bruker spisebordet til det meste, sier Hagelund.

 

Les også: Internasjonal suksess for norske trefjøler

 

Designstudentene på Kjeller har laget et kombinert spise- og arbeidsbord. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

Holder det enkelt

De fem studentene har jobbet med prosjektet i kort tid. Fra idéstadiet til den ferdige prototypen som nå står utstilt på Kjeller, tok det kun to og en halv måned. Og da skulle tegningene være såpass gode at spisebordet kunne gå rett i produksjon.

 

- Vi har jobbet mer realistisk enn tidligere, studert markedet nøye og holdt igjen på kostnadene. For at det skal være et bord folk har råd til, kan det ikke ha for avanserte løsninger, forklarer Dag Fridtjof Nitschke.

 

F.v. Vilde Hagelund, Sovei Giæver, Dag Fridtjof Nitschke and Martine Breen. FOTO: SOFIE DEGE DIMMEN

Resultatet ble et spisebord i bjørkefinér belagt med eik. En hvit stålkonstruksjon bærer bordplaten og er designet slik at det rammer inn de skårvinklede bordbeina.

 

En vinklet trelist fungerer som spor for platen som skyves ned for å få frem arbeidsplassen. Usynlige hull gir plass til lader og sørger for luft. De har fått tilbakemelding om at de burde bygge plass til støpsel og kontakt ut fra beinet, men designerne ville ikke lage en «Swiss Army Knife».

 

- Det skal ikke være tusenvis av funksjoner for da løper kostnadene. Vi hadde også lyst til å bruke heltre, men det ville blitt for dyrt. Da kunne vi også risikert at skyvefunksjonene endret seg med tiden ettersom heltre er levende.

 

Les mer om interiør og design her

 

De er foreløpig ikke helt enige om prisen, men antar at den vil ligge på rundt 12.000 kroner i butikk.

 

En idé for videreutvikling er å utforme større og mindre enheter med tilsvarende priser, som kunden kan velge selv. I dag har bordet standard størrelse på 100 x 180 cm og høyde på 76 cm.

 

Les også: Rødt er trendfargen for 2017, ifølge Fargerike

 

Utprøving av funksjon i en tidlig prototype. FOTO: DAG NITSCHKE
At de var fem om designet var snarere enn fordel enn en ulempe, mener Vilde Hagelund. FOTO: DAG NITSCHKE

Skandinavisk uttrykk

I forbindelse med lanseringen av Heim lagde Vilde Hagelund en video som viser bordets unike funksjoner. Den førte til stor respons i sosiale medier og en rekke henvendelser.

 

- Avtalen var at bordet skulle stå hos Vilde når det ble ferdig, men nå som jeg ser hvor fint det er blitt begynner jeg å angre på den avgjørelsen, sier Martine Breen lattermildt.

 

Og mange har spurt Vilde Hagelund om hvor mye hun vil ha for bordet. Per dags dato er det ikke til salgs, men den store drømmen er å få bordet i produksjon.

 

Les mer om norsk design på Botrend

 

For designerne tror de har truffet med spisebordet – at det kan fylle et tomrom i markedet. Neste uke faller dommen fra veilederne og lærerne. Men vel så viktig blir dommen på alle søknadene de har sendt ut.

 

Gjennom skolen har de meldt seg på den store bransjemessen Stockholm Furniture & Light Fair, en rekke design awards, og alt annet som er relevant.

 

- Spisebordet er norsk design, og har et typisk skandinavisk uttrykk som jo er veldig i tiden. Vi er veldig stolte av hva vi har fått til, sier Vilde Hagelund.

 

Les mer på Botrends forside

 

Tips oss gjerne her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

Målet er at "Heim" kan selges i butikker som Bolia og Habitat - her fotografert hos Habitat på Skøyen. FOTO: VILDE HAGELUND
I arbeidsseksjonen kan bøkene og PC'en bli liggende under platen som skyves enkelt på plass. FOTO: VILDE HAGELUND
Publisert 17. januar.2017 av

Det er tre år siden Hedda Ferrington satte i gang med renoveringen av   kjøkkenet.

 

Hun ønsket å fornye rommet som var alt annet enn lyst og imøtekommende. Derfor sto en åpen kjøkkenløsning med lys innredning høyt på ønskelisten.

 

– Vi kikket på en rekke ulike kjøkkenløsninger, og fant noen favoritter hos Kvik og HTH. Vi var begge innstilt på et hvitt kjøkken, det var jo det vi visste om, forteller Hedda.

 

Planer om oppussing? Ler flere slike saker her

 

 

 

Tiden med det gammelmodige kjøkkenet med bonderød innredning var over, og selv om Hedda ikke liker den trendy, minimalistiske stilen, hadde hun sett for seg at det ville bli et hvitt og enkelt kjøkken også hos henne.

 

– Når vi lette etter kjøkken var det veldig mye hvitt å velge mellom, derfor var det naturlig å tenke i de baner, sier hun.

 

Les alle våre kjøkkenrelaterte saker her.

Heddas kjøkken. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Falt for fargene

I jakten på det perfekte kjøkkenet, kom de også over Mobalpa, noe Hedda raskt fikk interesse for.

 

– De hadde mye annerledes, mye stilig. De hadde kjøkken med originale løsninger, og de turte å bruke farger, noe jeg falt for. Spesielt en modell med en original sammensetning av materialer og farger fanget oppmerksomheten min, forteller hun.

 

 

 

For å utvide rommet, få mer lys og ikke minst utsikt, var en åpen kjøkkenløsning et must og leverandøren fikk derfor i oppdrag å tegne forslag til et kjøkken som kunne fungere for familien på fire.

 

Åtte lekre spisestoler

 

– Skal vi være så gærne og gå for et grønt-blått kjøkken, tenkte jeg. Jeg har alltid likt farger, og mannen var enig, men vi gikk noen runder med oss selv først. Men fordi kjøkkenet fikk mye naturlig lys inn etter at det ble åpnet opp, kom vi fram til at det ikke gjorde noe om kjøkkenet ble litt mørkere, forteller hun.

Den blå fargen i lekker kontrast med trematerialene. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Dristig valg

Kjøkkenet ble tegnet, vegger ble flyttet og revet, og innredning montert. Gode råd underveis i prosessen har også vært gull verdt, mener Hedda.

 

– Underveis fikk vi tips som har ført til en helhet av stue og kjøkken. Det ble også foreslått å integrere kjøleskapet i det som sannsynligvis en gang i tiden har vært et spiskammer. I tillegg er all skapplass utnyttet til det fulle, noe vi setter stor pris på, forklarer hun.

 

Slik ble kjøkkenet husets knutepunkt

 

Blant annet kan alle skuffer og skap dras ut, slik de kommer til hver eneste krik og krok.

 

– Det er i bunn og grunn totalen av de mange små løsningene vi setter så stor pris på. Det er både funksjonelt og god plass, forteller Hedda. I dag er hun også glad for å ha valgt en innredning ikke «alle» andre har.

 

– Det var jo et litt dristig valg, men det er jo litt kult, og det er et rom hele familien er fornøyd med. Det er her vi samles, forteller hun.

Hedda Ferrington tok et dristig valg hva innredning av kjøkken gjaldt. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

Funksjonalitet på kjøkkenet

Ifølge salgssjef hos Mobalpa, Astrid Eikum, er kundene først og fremst opptatt av funksjonalitet når de skal velge kjøkken.

 

– Kvalitet er viktig og utseendet er avgjørende når de andre punktene er på plass. Kundene ønsker også et kjøkken de stolt kan vise fram til venner og kjente, forteller hun.

 

Mulighetene til innredning er mange, men Eikum forteller at det ofte blir valgt grepsløse løsninger, gjerne med malt overflate.

 

– Det fine i dag er at ingenting er rett eller galt, man kan velge ut ifra eget hjerte og egen lommebok, mener hun.

 

Hvorfor satser dere på mer bruk av farger når mange likevel ender opp med hvit innredning?

 

­– Du har nok rett i at mange velger lyse farger på kjøkken, men ikke nødvendigvis hvitt. Samtidig er det faktisk en god del som ønsker seg litt farger. Det er også populært å legge inn noen elementer med en kontrastfarge, forteller hun.

 

 

 

Eikum forteller at det lenge har vært trendy med enten helt lyse eller mørke farger, men at de nå ser at en del av de nye nyansene som greige, kashmirgrå og ikke minst blått blir mer og mer valgt.

 

5 kjøkken vi drømmer om

 

– Mange flytter oftere og det gjør nok at valgene blir dristigere. Dessuten har vi sortimentet og mulighetene for de som både ønsker og tør å være litt sprelske i sine valg. Samtidig som de selvfølgelig har det du måtte trenge om du ønsker det mer tradisjonelle også, mener hun.

Alle skuffer kan trekkes ut slik at Hedda kommer til. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Trematerialene går igjen på kjøkken og i spisestue. FOTO: KRISTINE NYTRØEN

 

I motsetning av Eikum kan butikksjef ved Kvik Slependen, Line Nesdal fortelle at hennes kunder stort sett etterspør nøytrale, lyse farger.

 

Kjøkkendrøm i sort drakt

 

Det er også det de danske design-kjøkkenene fra Kvik baserer seg på.

 

– Folk vil gjerne ha farger, men vi har inntrykk av at de da heller maler en vegg, enn å velge et fargerikt kjøkken. Det er kult med et mørkeblått kjøkken, men det er et fåtall som våger. Derfor tar vi inn det de fleste vil ha, forklarer hun.

Farges av trendene

Felles for begge er at den minimalistiske trenden preger valgene også på kjøkkenet.

 

– Den minimalistiske stilen ser ut til å ha kommet for å bli, og for å gjøre rommet så rent og minimalistisk som mulig, går de fleste for et hvitt kjøkken. I tillegg er grepsløse overflater populært, opplyser hun.

 

– Kundene er opptatt av design, men også at det skal være praktisk å bruke. Vi har hatt mye fokus på både håndtaksløs innredning som lenge har vært trendy, i tillegg til skuffer og skap med mekanisk åpning som nå tar markedet med storm, forteller hun.

 

Nesdal legger heller ikke skjul på at økonomi spiller en stor rolle.

 

– Det ønskes gjerne mest mulig for minst mulig, men prisen er ofte avgjørende når kunder skal kjøpe kjøkken, forteller hun.

Naturmaterialer og farger i skarpe kontraster. FOTO: KRISTINE NYTRØEN
Les mer

Naturlig nok betyr et nytt år en helt ny snart. Befriende nok. Det er legitimt å legge det gamle bak seg, og begynne på ny frisk. Jeg har, som mange antar jeg, et ambivalent forhold til nyttårsforsetter. Jeg har også, som mange antar jeg, hatt utallige forsetter som aldri har blitt til annet en skam, fordi vilja er hakket mer ambisiøs enn gjennomføringsevna. Hvis du likevel drister deg til forsett, bør du sørge for å holde ut til februar. Minst. Å sprekke i løpet av januar er et st

Les mer

Vennepar bygde sammen

En fryktelig dårlig idé, mente venner og familie.

Publisert 09. november.2016 av Bettine Nicotra

Carl Hansson (42) og Jennie-Ann Hansson (41) har satt seg ned på de hvite Eames-stolene på kjøkkenet. To industrielle lamper henger over dem. På andre siden av bordet sitter Jørgen Bøhle Bakke (42) og Inger Charlotte Sundt (43). – Hva sa familie og venner da dere fant ut at dere skulle bygge sammen? – De sa at det var en fryktelig dårlig idé. De sa det ... Dere burde ikke gjøre det, sier Carl. Les mer på Botrends forside her. 

Les mer
Annonse

Vi er opptatt av at livet skal være godt å leve. Vi bruker mye tid og penger på å leve godt og tar generelt godt vare på oss selv. Vi er opptatt av bil på bakgrunn av komfort og bruksområdet. Vi sørger for at helsen er god, ved å bruke tid og penger på trening. Hos A-møbler er vi opptatt av at livet skal være godt, også i sengen. I gjennomsnitt tilbringer de fleste av oss 41.000 timer på samme madrass før vi bytter den ut. Det tilsvarer fem år på én og samme madrass. Det betyr

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland