Publisert 09. desember.2016 av

Eiendom Norge spår en prisoppgang på 9-11 prosent for det norske boligmarkedet neste år. 

 

I Oslo vil den ligge på 10-12 prosent, anslår bransjeforeningen for eiendomsmeglingsforetakene. De baserer sine antagelser på de gjennomsnittlige boligprisene i 2016 som har vært alt annet enn normale. Les den siste boligprisstatistikken her.

 

- Som i 2016 forventer vi at Oslo og omkringliggende områder vil ha en sterkere vekst enn landet for øvrig. Det er fremdeles svært få boliger for salg i hovedstaden, og man har over flere år ikke klart å møte den sterke befolkningsveksten med tilstrekkelig boligbygging, sier administrerende direktør, Christian Vammervold Dreyer.

 

Han legger til at boligbyggingen har tatt seg opp i inneværende år, og at de derfor forventer noe mindre press i hovedstadens boligmarked neste år.

 

Kommersiell tjeneste: Se hvilke boliger som er til salgs her

 

Forventer mindre regionale forskjeller

Boligmarkedet i 2016 har vært preget av store regionale forskjeller. Østlandet har vært en "versting" hva gjelder høye priser, mens utbudet har vært vesentlig bedre på Sør- og Vestlandet. Dette vil imidlertid snu neste år.

 

- Vi forventer en sterk prisvekst de første månedene i 2017, mens markedet utover året vil følge en mer normal utvikling med utflating i prisutviklingen i sommermånedene og en mindre prisnedgang på slutten av året. Vi forventer også at de regionale forskjellene i prisutviklingen vil bli stadig mindre utover i 2017, sier Dreyer.

 

Det legges til grunn at tilbudssiden vil normalisere seg i større deler av landet, noe som vil dempe prisveksten. Hovedårsaken er en ferdigstillelese av flere boligprosjekter i de store byene i løpet av 2017.

 

Boligprisstatistikken måned for måned i 2016 får du her

 

 

Få flere nyheter fra eiendomsmarkedet

 

Bommet på fjorårets prognoser

I fjor ble de negative utsiktene for norsk økonomi overvurdert. Eiendom Norge bommet derfor på deler av sin prognose for inneværende år. Nå er det en større grad av forutsigbarhet hva gjelder neste år, og derfor knyttes det mindre usikkerhet til viktige drivere for boligmarkedet som rentenivå og arbeidsledighet.

 

- Men en av de største usikkerhetsfaktorene er hva finansminister Siv Jensen gjør med boliglånforskriften, og hvordan eventuelle innstramninger i denne vil virke på boligmarkedet. Historisk erfaring viser at kredittkortsiden er den viktigste årsaken til brå skift i boligmarkedene, sier Christian Vammervold Dreyer.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Kontakt oss her, og følg oss på Facebook og Instagram under Botrend.no.

Publisert 07. juni.2017 av

Formannskapet besluttet tirsdag at Bærum kommune skal kjøpe Presterud gård på Bekkestua, på initiativ fra ordfører.

 

Gården ble lagt ut for salg for en drøy uke siden, og kommunen er nå i ferd med å gjennomføre kjøpet.

 

- Presterud gård er en perle midt i sentrum av Bekkestua.  Med utbyggingen som skjer på Bekkestua har det vært svært viktig for oss å ta vare på dette kulturminnet. Vi ønsker å gjøre Presterud gård tilgjengelig for allmenheten, sier ordfører Lisbeth Hammer Krog i en pressemelding.

 

Presterud gård ligger ved siden av Oslo International School i Gamle Ringeriksvei.

 

Bebyggelsen er fra 1857, med et stort våningshus, drengestue, vognskjul og stabbur. Alt rundt et tun og stor hage.

 

- Vi ønsker at Presterud gård skal være en møteplass på tvers av generasjoner. Det skal være et sted som skal minne oss om vår historie, og bidra til å holde i hevd gamle tradisjoner, sier ordføreren.

 

Inne i våningshuset er mange originale detaljer bevart.

 

Flere som kom på visningen i forrige uke la merke til originale gulv og tak, etasjeovner fra Bærums Verk og en gammel kjøkkenbenk. Likevel er det mye som må gjøres.

 

Les den første saken om da gården ble lagt ut for salg

 

Og les om da folk kom på visning

Det hvitmalte hovedhuset. Foto: Eva Groven

Kombinert bolig og næring

– Det er regulert til kombinert bolig og næring, så det har store muligheter for de med gode ideer. Det hadde vært hyggelig om de som overtar tar vare på det, sa Søren Tybring Haug til Budstikka under visningen i forrige uke.

 

Gården har vært i hans familie siden 1932.

 

Oslo-familie kjøpte småbruk i Sverige

 

Presterud var opprinnelig en selvstendig gård, før det ble lagt under Nadderud.

 

Gården har også fungert som gjestgivergård med skjenkebevilling.

 

En tid gikk gårdens jorder helt ned til Kolsåsbanen, men senere ble størstedelen frasolgt. Tomten nå er på 2,5 mål.

 

Denne saken ble opprinnelig publisert i Budstikka

 

Les mer på Botrends forside 

 

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her

Les mer

- Det er litt dårlig vær, så jeg håper det vil lette, sier fotograf Andreas Spinnangr Wiig (41) i det han titter ut vinduene. - Ja, jeg tror ikke det vil regne, sier huseier Hilde Grimstad (42). På terrassen står palmene å vaier i vinden, mens sjampanjen og en skål jordbær er pent dandert på bordet. Den 251 kvadratmeter store funkisvillaen på Hvalstad i Asker ble bygd for tre år siden. I dag har stylist Anine von Krogh tatt turen innom for å utføre siste finish på huset som ska

Les mer

«Ta med en bygningskyndig på visning» er et råd som ofte gis fra forbrukerhold.  Og i enkelte salgsoppgaver blir det sågar oppfordret til dette.   Likevel gjøres det svært sjelden.   Kanskje fordi boligsalget går raskt unna, og fordi de fleste ikke ikke ser behovet for dette, eller har kontakt med bygningskyndige fagfolk til daglig. Her får du flere tips fra Boligdama.   

Les mer
Annonse

Familien Vinje drømte om å bygge eget hus. Da eiendommene ved Ekebergåsen Boligfelt ble lagt ut for salg, slo de til umiddelbart! – Vi ønsket å kjøpe eiendom på Ekebergåsen fordi vi allerede hadde et hus på Lierskogen. Det var nemlig uaktuelt for oss å flytte herfra. Her bor vi landlig samtidig som vi bor sentralt, forteller Asbjørn Vinje. Det var nærheten til marka og de fine solforholdene som fristet han og familien. Samtidig var det en gyllen mulighet til å bygge eget hus. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland