Innfører 40 prosent egenkapital

Men bare hvis du skal kjøpe sekundærbolig i Oslo.

Publisert 14. desember.2016 av

Finansminister Siv Jensen innfører ekstra strenge boliglånskrav i Oslo fra nyttår. Det melder Dagens Næringsliv i dag.

 

Det er de høye boligprisene i hovedstaden som ligger til grunn for innstramningene. Det vil i første omgang være en midlertidig forskrift frem til sommeren 2018.

 

– Dette gjør vi først og fremst fordi utviklingen i boligmarkedet i Oslo har gått mye brattere og raskere enn i resten av landet. Det har vært vekst i resten av landet også, men veksten er mye høyere i Oslo, sier Jensen til avisen.

 

Les også: Nok en måned med rekordsalg av nyboliger

 

Det nye reglementet rammer folk som skal kjøpe sekundærbolig og ble allerede foreslått da finansministeren la frem statsbudsjettet i oktober. Du kan lese mer om dette her.

 

Nå er det klart at det blir et krav om 40 prosent egenkapital når boligkjøpere i Oslo skal sikre seg bolig nummer to eller mer. I dag er kravet 15 prosent.

 

Siv Jensen strammer også inn lånepraksisen til banker som gir lån til kjøp av bolig i Oslo. De vil kun få muligheten til å gi 10 millioner kroner i lån utover kravene hvert kvartal fra nyttår av.

 

Få siste nytt fra eiendomsmarkedet her

 Vil gjøre det lettere for førstegangskjøpere

– Det er en ærlig sak å investere i bolig nummer 2,3 og fire hvis man har kapital til det, men det bidrar til høyere press i budrundene og spekulasjon. Det gjør det mer krevende for de som skal kjøpe bolig rett og slett, sier Siv Jensen til avisen.

 

Hun mener det vil gjøre det lettere for førstegangskjøpere å etablere seg i boligmarkedet dersom egenkapitalkravet økes til 40 prosent på sekundærboliger.

 

Stadig høyere priser har gjort det svært vanskelig for førstegangskjøpere å komme inn på dagens boligmarked. Det har også ført til prispress i nærliggende kommuner, og særlig i Asker og Bærum.

 

Flere eksperter har ment at den eneste løsningen på prispresset er å bygge mer og større. Spesielt leilighetsbygg bør prioriteres, mener flere. Det tar imidlertid lang tid før byggeprosesser kan gjennomføres, og administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, sa tidligere i høst at de er usikker på om en innstramning er rett vei å gå.

 

– Vi er usikker på om dette vil ha en effekt i boligmarkedet på kort sikt, og merker oss at regjeringen belegger dette med en mye omtalt undersøkelse om kjøp av sekundærbolig i hovedstaden så langt i 2016. Vi gjør oppmerksom på at Eiendomsverdi understreker at det knyttes usikkerhet til funnene i denne undersøkelsen.

 

Les også: Tror på fortsatt prisvekst i 2017

 

 Siv Jensen mener derimot at en strengere boliglånsforskrift er riktig nå.

 

– Det har vært en grundig prosess. Jeg har brukt mye tid på høringsrunden. Det var mye motstand mot tilsynets forslag om å fjerne fleksibiliteten for bankene. Det var også uaktuelt for meg å fjerne den. Dette er utfra en erkjennelse om at det er dypt urimelig hvis vi som er i boligmarkedet, skal trekke opp stigen etter oss for nye som vil inn. Fleksibiliteten videreføres i resten av landet, men strammes noe inn i Oslo, sier finansministeren til Dagens Næringsliv.

 

Den nye forskriften gjelder fra 01.01.17 til 30.06.18, og vil bare gjelde nye lån. For hele landet vil det bli strengere krav til avdragsfrihet. Kundenes samlede lån skal heller ikke overstige fem ganger brutto inntekt.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Kontakt oss her, og følg oss på Facebook og Instagram under Botrend.no

Publisert 01. juni.2017 av

De senere årene har  Bekkestua  i  Bærum  blitt fortettet med stadig flere boligblokker.

 

Sentrum blir tettere og eser utover. Likevel kan man ennå bo «på landet» her. Nylig var det visning på  Presterud gård, som ligger ved siden av Oslo International School i Gamle Ringeriksvei.

 

Bebyggelsen er fra 1857, med et stort våningshus, drengestue, vognskjul og stabbur. Alt rundt et tun og stor hage.

 

Her kan du lese egen sak om da gården ble lagt ut for salg

 

Prisantydningen er på 16,5 millioner kroner, og gården er registrert som kulturminne.

 

 

Etasjeovn fra Bærums Verk

– Det betyr at uttrykket skal beholdes, men man kan gjøre hva man vil innvendig, sier Krogsveen-megler Mats Lund.

 

Inne i våningshuset er mange originale detaljer bevart i første etasje. Flere som kom på visningen la merke til originale gulv og tak, etasjeovner fra Bærums Verk og en gammel kjøkkenbenk.

 

Likevel er det mye som må gjøres.

 

– Det er regulert til kombinert bolig og næring, så det har store muligheter for de med gode ideer. Det hadde vært hyggelig om de som overtar tar vare på det, sier Søren Tybring Haug. Gården har vært i hans familie siden 1932, og nå har de bestemt seg for å selge.

 

Nordmenn drømmer om småbruk

 

- Her sto bestefars bil, forklarer Søren Tybring Haug. Foto: Eva Groven
Mats Lund hos Krogsveen står for salget. Foto: Eva Groven

Liker å pusse opp

– Vi liker å kjøpe gammelt og pusse opp. Vi bor i en gammel enebolig på Blommenholm, som vi snart er ferdig med. Dette stedet synes vi har mye sjarm, og det kan jo være fint å bo på Bekkestua når vi blir gamle, sier Morten Foss Willums og Fiona Willums.

 

Presterud var opprinnelig en selvstendig gård, før det ble lagt under Nadderud. Gården har også fungert som gjestgivergård med skjenkebevilling. En tid gikk gårdens jorder helt ned til Kolsåsbanen, men senere ble størstedelen frasolgt.

 

Tomten nå er på 2,5 mål.

 

Oslo-familie kjøpte småbruk i Sverige

 

Boligkjøpere Morten Foss Willums og Fiona Willums. Foto: Eva Groven

 

Les mer på Botrends forside 

 

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.  

Gården har røtter til 1300-tallet. Foto: Eva Groven
Mange møtte på visning på Bekkestua. Foto: Eva Groven
Historisk interiør. Foto: Eva Groven
Ellen Christine Røøk var på visning med ektemannen Cedric Jucker og lille Lou Ellen. Foto: Eva Groven
Foto: Zentuvo
Les mer

Bekymret for førstegangsetablerere

Salget av nye boliger faller.

Publisert 14. desember.2016 av Elin Reffhaug Craig

Boligprodusentenes Forening  la denne uken frem helt ferske tall om boligbygging i Norge.   Igangsettingen for nye boliger faller 5 prosent mot samme måned i fjor. Salget faller i samme periode 8 prosent. - Vi ser med bekymring på situasjonen for førstegangsetablererne, sier Per  Jæger i Boligprodusentenes Forening. - Mange unge som ønsker å kjøpe seg sin første bolig har ikke nok egenkapital, og Boliglånsforskriften slår hardt, spesielt i distriktene. Her kan du lese mer om bo

Les mer

Formannskapet besluttet tirsdag at Bærum kommune skal kjøpe Presterud gård på Bekkestua, på initiativ fra ordfører. Gården ble lagt ut for salg for en drøy uke siden, og kommunen er nå i ferd med å gjennomføre kjøpet. - Presterud gård er en perle midt i sentrum av Bekkestua.  Med utbyggingen som skjer på Bekkestua har det vært svært viktig for oss å ta vare på dette kulturminnet. Vi ønsker å gjøre Presterud gård tilgjengelig for allmenheten, sier ordfører Lisbeth Hammer

Les mer
Annonse

Hallgeir Kvadsheim er ekspert på privatøkonomi og økonomisk rådgiver i Tjenestetorget. Her deler han bankenes tre viktige sjekkpunkter før de kan gi deg et boliglån.1: EgenkapitalDu bør ha minst 15 prosent egenkapital for å få lån. Skal du kjøpe en bolig til to millioner, betyr det at banken i utgangspunktet kun vil låne deg 1,7 millioner (85 %). Restsummen på 300 000 kroner, må du fikse selv. Et alternativ er at foreldre stiller sikkerhet i egen bolig og/eller er kausjonister. Det

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland