Annonse

Dette er et annonseprodukt, produsert etter gjeldende retningslinjer

Ja, det kan faktisk sies så enkelt. I dag er det mye lettere å beskytte sitt hjem og de som bor der om man har et skikkelig smarthus. Det kan for eksempel være installert når boligen ble bygget eller gjennom renoveringen. Men du kan også få et smart hus gjennom å kjøpe boligalarm. Veldig mange leverandører av boligalarmer har innsett at jo flere funksjoner de og alarmene kan tilby, jo bedre er det for forbrukeren.

 

Teknologien i dag gjør at det stadig utvikles metoder for å holde seg, familien og boligen trygg. Via mobiltelefoner kan man i dag styre alt fra kaffetrakteren til dekoderen og dette gjør vår hverdag enklere å organisere.

 

Les mer om boligalarmer

 

Med få tastetrykk kan du slå på kaffetrakteren før du trer ut fra den varme dyna eller du kan programmere brødmaskinen til å starte slik at du og familien har ferskt brød til frokost. Mulighetene er mange og det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hva man kan gjøre med et smarthus.  Det finnes snart en Ipad, Iphone eller en android i hvert eneste hjem.

 

Kombiner dette med alarmprodukter og du har et smarthus som kan tåle ganske mye før det gir seg. Men når kan det lønne seg å ha en smart bolig?

 

Fyll ut skjemaet under for å få tilbud på boligalarm - eller fortsett å lese under skjemaet.

 

Når du er ute og reiser

 

Når du er ute og reiser er det større sjanser for at tyver bryter seg inn i ditt hus. Det ser jo ut som om det ikke er noen hjemme, da er det mindre risiko for dem å bryte seg inn og sjansen for utbytte er større. Så her gjelder det å ta litt forhåndsregler før du reiser. Sørg for at naboen eller noen andre kommer og tar inn post og aviser så disse ikke hoper seg opp. Når disse flyter over er det et tegn for tyver om at ingen er hjemme og at det huset er et lett bytte.

 

Kommersielt innhold fra Tjenestetorget: Få tilbud på bolig- og innboforsikring

 

Så kommer vi til noe av det fiffige. Når du har et smarthus så kan du kontrollere mye av husets funksjoner selv om du ikke er tilstede i huset. Du kan skru på elektroniske gjenstander, du kan skru på lyset og du kan skru alt av igjen.

 

Hvorfor er det nødvendig tenker du kanskje, men faktum er lys, tv, radio og andre ting faktisk kan signalisere at det er noen hjemme. Med andre ord velger innbruddstyver å gå forbi din bolig. Sørg gjerne for å sette på utelyset ved siden av ytterdøra på kveldene og slå det av på morgenen. Skift gjerne på hvilke lys du setter på, slik at det ikke ser ut som om samme lyset står på hele tiden. Igjen, noe tyvene ser etter om de kjører rundt i området over tid.

 

Les også: Smarte løsninger for boligalarm

 

En annen ting er kontroll over varme når du er ute og reiser. Det er godt å komme hjem til varmt hus, men om du har smarthus og kontroll så trenger ikke varmen stå på hele tiden. Du kan faktisk skru den av når dere reiser og sette den på i god tid til dere kommer hjem, slik at det er varmt og godt. Det er også mulig å sette på varmen om været blir ekstremt kaldt og det er fare for at rørene blir kalde og slår seg noe som kan føre til vannlekkasje. Det finnes også alarmer som kan plasseres på kjøkken, i kjeller eller i andre våtrom for å gi beskjed om det oppstår vannlekkasje eller eventuelt flom.

 

Skulle alarmene dine gå når du er ute og reiser, er du trygg på at det vil komme vektere som sjekker hva som skjer, men du kan også selv holde øye med boligen om du har kameraer vel og merke. Har du sensorer uten kamera er det begrenset hvor mye du får sett, men du kan holde kontakt med alarmsentralen og se hva de kommer frem til i henhold til alarmen.

Når noen i boligen har spesielle behov

Det finnes en god del funksjoner som er svært nyttige om man har noen i boligen som har spesielle behov. Ta for eksempel en bolig hvor det finnes en eldre mann med Alzheimers som kanskje glemmer å skru av komfyren med jevne mellomrom men nekter å flytte inn på sykehjem. Ved å ha enkelte sikkerhetsanstalter i boligen vil han kunne bli værende, samtidig som familie og andre etater, kan holde øye med han gjennom boligalarmen sitt system.

 

Gamle kan ofte bli lett offer for innbruddstyver og andre luringer som ser dem som lette offer. Enten de kommer på døra og krever penger for tjenester de ikke har planer om å gi, eller tyver som er på jakt etter masse verdisaker. Det er godt kjent at eldre gjerne har mye kontanter og verdisaker liggende. De er eldre og kroppene er ikke i stand til å yte samme motstand som en yngre person så de presenterer liten risiko for en innbruddstyv. En god boligalarm med kamera og 24/7 alarmsentral kan bety forskjell på liv og død for den gamle mannen om det virkelig skulle skje noe tragisk.

 

Les også: Slik sikrer du boligen din

 

Andre som lett kan bli offer eller som kan oppleve situasjoner hvor det lønner seg å ha et godt alarmsystem er mennesker som lever med en form for fysisk eller psykisk funksjonshemming og deres pårørende. Det er klart at i disse to eksemplene som trekkes frem her så må man ta hensyn til privatlivets fred og veie det opp imot gevinsten der eventuelt vil ha om vedkommende har alarm med kamera eller andre funksjoner.

 

For pårørende kan det være en trygghet å vite at det er lett for deres familiemedlem å få kontakt med hjelpeapparatet om noe skulle skje. De fleste alarmselskap har forskjellige former for panikk knapper som kan monteres flere steder i boligen slik at de er lett tilgjengelige. Det er en form for velferdsteknologi og det blir stadig mer aktuelt å ha hjemme. Det er lett å utvide pakkene etter hvert som tiden går og behovene endrer seg.

Miljøbevisst og ønsker å spare penger?

Det blir stadig viktigere å spare miljøet vårt, og en måte å gjøre dette på er å kontrollere vårt forbruk av strøm og varme. Hvordan kan man gjøre det med en smart bolig? Joda, det er ikke så vanskelig som det høres ut. Skal du være ute av boligen din over en lengre periode på dager eller timer, så kan du styre akkurat hva som skal stå på av elektriske apparater og varme. Du trenger tross alt ikke at varmen står på for fullt mens du er på jobb og ingen andre er hjemme. Da er det fint å kunne slå alt av når du drar og så sette på varmen og andre ting du gjerne vil ha på, så det er klart til du kommer hjem. Dette kan gjøres gjennom en app hvor du har tilgang på alt i forbindelse med din boligalarm. Det beste er at du kan gjøre det samme på hytta om du har det installert der og!

 

Kommersielt innhold fra Tjenestetorget: Få tilbud på varmepumpe

 

Alle vet at varme er noe av det som stjeler mest strøm og dermed også koster mest. Kanskje du har gulvvarme eller mange ovner i huset. Det er ikke nødvendig at de står på alltid. Spesielt ikke om du er på en lengre ferie og du ikke har behov for noe varme hjemme. Bruk heller muligheten du har til å sette varmen på den dagen du skal komme hjem, i de rommene du skal bruke når du kommer hjem. Da sparer du miljøet og din egen lommebok.

 

En annen måte å spare penger på med smarthus, er gjennom forsikringsordningene dine. Ved å ha boligalarm med alle dens funksjoner, så vil risikoen for at ting som brann, vannlekkasje og innbrudd i boligen være veldig redusert. Det betyr at forsikringsselskapet løper lavere risiko med å ha deg som kunde, ergo de kan tilby deg lavere priser på dine forsikringer. Det kan faktisk bli snakk om en god del penger i løpet av et år.

 

Om uhellet først skulle være ute og du opplever innbrudd, vannlekkasje eller brann, så kan skadeomfanget reduseres kraftig om du har et smarthus med boligalarm.  Når alarmen går og kontakten med alarmsentralen startes, går det kort tid til vekter er på stedet og eventuelle nødetater er tilkalt og på plass. Dette betyr at tyven, brannen eller lekkasjen bare får herje fritt i et veldig kort tidsrom, hvilket igjen betyr at de får gjort mindre skade. Mindre skade betyr mindre utgifter for deg som skal erstatte det som kan erstattes og mindre utgifter for forsikringsselskapet. Det er også lettere å få reddet de personlige tingene som man ikke kan erstatte. Kanskje dere til og med har alt samlet i en safe gjennom boligalarmen?

 

Få kontroll over hvem som er i boligen

Et smarthus har mange fiffige funksjoner som kan tas i bruk til forskjellige ting. Dere kan for eksempel sørge for at alle ytterdørene i boligen er sikret med elektriske låser som man må ha kode, kort eller nøkkel til for å komme seg inn. Dette er spesielt gunstig om du har fremmede som skal inn i boligen i en begrenset periode, kanskje for å reparere eller bygge noe. Eller kanskje det er naboen som skal passe kattene dine og trenger å komme seg inn mens du er på ferie.

 

Les også: Smarte boligalarmer

 

Kanskje ungene har glemt noe på skolen og må hjem å hente det i storefri? Da er det greit at mor eller far bare kan låse opp via en app, slik at ungene kan gå inn og gjøre det de skal og så gå igjen. Man slipper problemet med at ungene mister nøklene sine og ikke kommer seg inn hjemme. Så lenge mor eller far har tilgang på app mens de er på jobb eller andre steder, så er det lett å gjøre det som skal til.

 

Om det skulle vise seg at noen uvedkommende har klart å ta seg inn i boligen er det greit å ha muligheten til å se på video eventuelt sensor hvor disse beveger seg hen. Om det er mennesker som du ikke kjenner til, er det bare å ta kontakt med alarmsentralen og si hva som skjer hjemme hos deg og be dem om å sende noen for å sjekke opp. Skulle saken gå videre til politiet er det også greit å ha beviser å legge frem så tyvene faktisk får straff for det de har gjort.

 

Lyst til å prøve?

Har du lyst til å prøve er det greit å samle inn flere tilbud før du velger leverandør av tjenesten. Dette kan du enten gjøre selv, eller gjennom en tjeneste som samler tilbud for deg basert på dine spesifikasjoner og dine behov. De fleste har tilbud som inkluderer gratis prøvemåneder og avtaler som ikke er bundet av tid. Når du skal sammenligne tilbudene se nøye over betingelsene ettersom disse kan variere fra selskap til selskap, og de kan faktisk ha konsekvenser for selve avtalen som dere inngår. Ved å gjøre god research får du gode avtaler.

 

Sjekk gjerne med andre og se hvilke erfaringer de har gjort seg og diskuter mulighetene for boligalarm med de som skal bo der alarmen er. Dette av hensyn til personvern og det faktum at det er ikke alle som vil ha andre involvert i sitt liv på den måten. Det kan oppleves invaderende og kanskje til og med krenkende. Derfor er det viktig at alle er innforstått med at boligalarmen skal installeres og hva det faktisk betyr for familien.

 

Finn ut akkurat hvilke funksjoner du ønsker og hvor smart din bolig faktisk skal bli med bolig alarmen. Det finnes mange funksjoner og det legges stadig til nye. Hvor mye har du råd til å bruke på det å sikre deg og familien din, hver måned? Spørsmålet er vel heller om du har råd til å ikke gjøre det. Alt som har med sikkerhet å gjøre, trenger gjerne en risikovurdering. Hvor mye risiko løper du og din familie der dere bor, og hva kan gjøres for å øke sikkerheten på enklest og billigst mulig måte?

Kommersielt innhold

Botrend.no samarbeider med Tjenestetorget om å gi leserne tilbud på tjenester knyttet til bolig og eiendom. For hvert tilbud som sendes inn får Botrend en provisjon. Innholdet er ikke produsert av redaksjonen i Botrend. Både Botrend og Tjenestetorget er eid av Budstikka.

Har du en eller annen form for bolig du skal leie ut? Visste du at du kan få mer inntekter på boligen om du gjorde litt ekstra før utleie?

 

De fleste tenker at en utleiebolig er det nødvendigvis ikke noen vits å gjøre så mye med, det er jo utleiers marked slik det står i dag, spesielt i de store byene. Men samtidig er det noe med å finne de rette leietagerne og sørge for at de tar godt vare på boligen. En leietager som trivs godt og som er stolt av plassen de bor, vil bli lenge og tar godt vare på leiligheten. Ønsker du derimot å leie ut en bolig som er i dårlig stand er jo det fullt mulig, men vit at da vil både pris og stand mest sannsynlig tiltrekke mennesker du ikke ønsker å ha som leieboere. Mens en leilighet som er i god stand vil gjøre det motsatte.

 

Hva skal du leie ut?

Det å tjene penger på å leie ut bolig er veldig lønnsomt i utgangspunktet, om man bare kjenner regelverket, behovet for boliger i området det er snakk om, samt har peiling på interiør og trender på boligfronten. Om du leier ut en del av egen bolig så betaler du ikke skatt så lenge utleiedelen er mindre enn boarealet i din del av boligen. Driver du profesjonelt med utleie så er det andre regler når det kommer til skatt og du må skatte som næring. Det du derimot kan gjøre er å trekke fra kostnader som vedlikehold og oppussing av boligen på skatten. Dette er nemlig driftskostnader.

 

Her kan det også være verdt å nevne at det er to rom du alltid bør sørge for at er i veldig god stand og det er kjøkken og bad. Dette er to rom mange er opptatt av at skal være så bra som mulig. Er disse rommene i dårlig stand så er det gjerne grunn god nok for en leietager til å ikke velge nettopp din bolig. Et stilfullt kjøkken med god lagringsplass trenger ikke koste all verden, det gjør ikke et malingsstrøk eller god belysning heller. På badet er det greit om det finnes hvertfall opplegg for vaskemaskin og tørketrommel om det er plass til dette. Alt som kan bety merarbeid og mer utgifter for ny leietager, som for eksempel få rørlegger på plass for å fikse opplegg til vaskemaskin og tørketrommel, kan være nok til at din leilighet ikke blir valgt.

 

– Enkelte utleiere bruker ikke penger på vedlikehold. Min erfaring er at det er viktig å bruke penger på vedlikehold og oppgradering. Gode boforhold gir stabile leietakere som ønsker å bo lenge i utleieboligen, noe som betyr forutsigbare gode leieinntekter. Det virker som folk er mer forsiktig med boliger som er godt vedlikeholdt, sier Mette Wister til E24.

 

Hva du leier ut har også litt å si for hva slags leietagere du ønsker inn i boligen. Skal du ha en hybelleilighet i din egen bolig, er det litt viktig med folk som dere kan komme godt overens med. Det er litt kjipt med store konflikter med leietager når man bor i samme huset. Det blir veldig utrivelig for alle parter. Derfor er det greit å bruke tid på å finne den helt rette leietager for nettopp din bolig. Dette betyr ikke så veldig mye når det er selvstående utleieobjekt ettersom du ikke er i direkte kontakt med leietager mer enn nødvendig. Det viktige er at du får inn leietagere som du kan stole på at betaler leien og sørger for at boligen holdes i god stand.

Fyll ut skjemaet under for gratis uforpliktende tilbud fra en utleiemegler. Artikkelen fortsetter under skjemaet.

Hvem skal få bo der?

Ja, hvem vil du egentlig skal få leie boligen? Du kan jo selvfølgelig si at det kan hvem som helst gjøre. Men ved å legge noen enkle føringer her, kan du sørge for at boligen taler direkte til de du ønsker skal leie den. Ønsker du for eksempel at en bedrift skal leie boligen til pendlerleiligheter, er det enkle grep som kan tas. Sørg for at leiligheten er møblert i enkle, stilfulle møbler i god kvalitet. At den har alt som trengs av lys og en god arbeidsplass. Leiligheten skal være komfortabel og koselig, men ikke for personlig. Det er viktig at leiligheten har alt som trengs av hvitevarer og kjøkkenutstyr, gjerne også hårføner og strykejern. Jo mer fasiliteter du har i leiligheten, jo mer penger har du nemlig sjanse for å få for boligen.

 

Å leie ut til bedrifter eller det offentlige er en god og stabil inntekt. Men alle kan jo ikke satse på det. Det er for eksempel ikke sikkert at leiligheten er mulig å få i en slik stand. Så da må man tenke på hva man kan gjøre med den leiligheten man faktisk har slik at den når den rette leietager?

 

Fleksibilitet er nøkkelen

Det gjelder her som så mange andre plasser. Ønsker du å leie ut leiligheten til god pris og rett leietager, er fleksibilitet en nødvendighet. Noen foretrekker å leie med alt av inventar, mens andre foretrekker helt uten. Du som eier av boligen kan sette inn akkurat det du vil i boligen, men sørg for at du kan være fleksibel med å ta ut og sette inn møbler. Dette skal være noen sitt hjem, det kan være de ønsker å sette sitt preg på det også med valg av møbler.

 

Det er ingen tvil om at en helt fresh leilighet med nymalte vegger og nye overflater er veldig fristende for leietagere. Sørg for å male nøytralt, men stilfullt slik at den appellerer til flest mulig leietagere så du har mange å velge i. Samtidig er det også lettere for dem å sette sitt preg på leiligheten. Jo nyere og finere det ser ut, jo mer kan du i praksis få for boligen, så enkelt er det faktisk. Folk vil gjerne ha et sted hvor de kan trives og hvor de kan bo for en lengre periode selv om livene skulle endre seg underveis.

 

Langtids eller korttidsleie?

Ja, hva foretrekker du? Dette kan både være et økonomisk spørsmål og et spørsmål om hvor mye arbeid du ønsker å legge i det, samt hvor stabil inntekt du ønsker. La oss se på hva som er fordelene på å ha leilighet til langtidsleie først. Det finnes jo en del helt åpenbare. Du kan ha en leieboer i mange år og slipper dermed aberet med å få inn nye folk hele tiden. Det er stabil inntekt så lenge husleien blir betalt. Det er ingen døtid i leietiden annet enn før og etter en leieavtale går ut. Du vil mest sannsynlig ha samme person i boligen over veldig lang tid, og du trenger dermed ikke bekymre deg for mye om hvordan leiligheten behandles. Avtalen krever veldig lite vedlikehold, og du trenger gjøre svært lite på dags/ukebasis ettersom avtalen allerede er på plass.

 

Kortidsleie har selvsagt også en del fordeler, men det er alt etter hvor mye arbeid du er villig til å legge i det. Du kan leie ut boligen på dags, ukes og månedsbasis. Det vanlige er å ha en døgnpris, men at man gjerne gir noen prosentvise avslag om det blir mellom 1 uke og noen måneder. Årsaken til dette er at du selv er spart for masse arbeid og dermed masse utgifter den perioden du faktisk har en leietager, samt du er sikret at det faktisk kommer inn penger, hvilket gjør ting mer forutsigbart for deg. Du bruker også mindre tid og penger på å klargjøre leilighet før leietager kommer, og rydde etter leietager reiser.

Markedsføring er viktig

Her kan man også spare penger om man er bevisst på hva som er god og effektiv markedsføring. Det finnes mange former for gratis markedsføring, og det er andre som man gjerne må betale litt for. Når man skal ha inn leietagere til en lang kontrakt, så er det greit å sette inn annonser god tid i forveien på for eksempel finn.no og sørge for at man er veldig synlig og treffer den delen av befolkningen som man ønsker å ha som leietagere. Man kan legge ut i sosiale medier, slik at man treffer mennesker i omgangskrets som da gjerne deler videre. Dette koster lite men kan være veldig effektivt.

 

Man kan også velge å markedsføre boligen gjennom utleiemeglere. Dette er gunstig ettersom det sparer deg tid og penger. Da vil utleiemegleren ta seg av alt det praktiske og det finansielle rundt leieavtalen, samt markedsføringen i forkant. Med andre ord det er fint lite du trenger å gjøre annet enn å betale dem deler av leiesummen. De kan også komme med gode råd til hvordan du kan få mest mulig for din bolig, så bruk dem for det de er verdt!

 

Når man skal leie ut bolig for korte perioder som dager, uker og måneder, kan det være veldig greit å bruke internett. Det finnes mange sider som for eksempel hotels.com og Airbnb hvor du kan legge ut boligen med bilder, priser og beskrivelse, og de som ønsker å leie kan ta kontakt med deg og avtale. Kostnaden på dette er veldig liten og når du har lagt inn boligen en gang, trenger du ikke gjøre det arbeidet mer. Airbnb har for eksempel muligheter for at leietagere kan legge igjen positiv eller negativ feedback, som du kan bruke i å gjøre din tjeneste desto bedre.

 

Ikke vær redd for å style!

Vi har allerede nevnt at utleieboligene bør være nøytrale slik at det er lett å gjøre den til sin egen for leietageren. Men det betyr ikke at det trenger se kjedelig og livløst ut! Før du skal ta bilder eller presentere leiligheten til eventuelle leietagere, så kan det være lurt å style boligen litt. Det trenger ikke være all verden, men nok til at det kan se litt stilig ut. Vi mennesker dras helst mot lyse fine leiligheter med lyse overflater og med små fine detaljer som man gjerne lett kan gjenskape selv når man flytter inn.

 

Hvis du tar en titt på forskjellige sider på nettet så ser du fort hvor flere utleiere gjerne bommer og det er på bildene av leiligheten. Bare tenk tilbake på når du har vært på jakt etter hus eller leilighet. Har du tatt kontakt med de som ikke har noen bilder, har veldig mørke eller rett og slett veldig dårlige bilder? Mange av oss foretrekker bilder som viser leilighetens potensiale, ikke bilder som viser en toppleilighet på Frogner som et gotisk slott. Her er det bare å kikke rundt på de forskjellige annonsene på finn.no og hos de forskjellige eiendomsmeglerne. Hvilke annonser treffer ditt blikk og hvilke velger du selv å gå inn på?

 

Og så noen små tips på tampen…

Sørg for å bruke god tid når du velger leietager for lange leieavtaler. Ta gjerne kontakt med referanser og sjekk de potensielle leietagerne nøye før du tar avgjørelsen. Når du så har funnet en leietager så skriv en juridisk bindende kontrakt som beskytter både deg og leietager. De fleste bruker Huseiernes landsforbund sin leiekontrakt. Den er enkel og grei å fylle ut. Vær obs på tidsrammene på leiekontrakten. Ønsker du tidsubestemt leiekontrakt eller vil du ha tidsbegrenset? Kontrakten i seg selv skal inneholde hva leiligheten inneholder, hvilke spesielle betingelser som eventuelt stilles og informasjon om husleie og andre eventuelle utgifter.

 

Depositumskonto er et punkt som kan by på problemer i et leieforhold. De som leier ut kan ha visse betingelser for hvor de vil ha pengene plassert og man kan i verste fall miste akkurat den leiligheten om man ikke gjør som huseier ønsker. Om man har kontant depositum så skal det inn på en depositumskonto hvor begge skal stå som ansvarlige. Det betyr at huseier ikke kan forsyne seg av depositumskontoen uten din underskrift. Det finnes også en del andre finansielle ordninger som kan benyttes, som for eksempel bankgaranti for depositum eller garanti i fra NAV. Både som leietager og som utleier, er det lurt å sette seg inn i husleieloven slik at man har oversikt over hvilke plikter man har ovenfor den andre part.

 

Kilde: http://e24.no/privat/eiendom/slik-blir-utleieboligen-loennsom/20372578

 

 

 

Les mer
Annonse

Varsling på mobilen, fjernstyring av boligen, nøkkelløs adgang. Ny teknologi gir nye muligheter for sikring av boligen. Smarte alarmerNå kommer boligalarmer med egne apper som har en rekke ekstra funksjoner. De gjør det mulig å sla alarmen av og på uansett hvor du er. Du vil i tillegg se en aktivitetslogg slik at du for oversikt over hvem som låser seg inn i huset. Hvis alarmen skulle gå vil du bli varslet på melding og du kan også styre belysning eller andre elektriske apparater. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland