Annonse

Dette er et annonseprodukt, produsert etter gjeldende retningslinjer

Har du en eller annen form for bolig du skal leie ut? Visste du at du kan få mer inntekter på boligen om du gjorde litt ekstra før utleie?

 

De fleste tenker at en utleiebolig er det nødvendigvis ikke noen vits å gjøre så mye med, det er jo utleiers marked slik det står i dag, spesielt i de store byene. Men samtidig er det noe med å finne de rette leietagerne og sørge for at de tar godt vare på boligen. En leietager som trivs godt og som er stolt av plassen de bor, vil bli lenge og tar godt vare på leiligheten. Ønsker du derimot å leie ut en bolig som er i dårlig stand er jo det fullt mulig, men vit at da vil både pris og stand mest sannsynlig tiltrekke mennesker du ikke ønsker å ha som leieboere. Mens en leilighet som er i god stand vil gjøre det motsatte.

 

Hva skal du leie ut?

Det å tjene penger på å leie ut bolig er veldig lønnsomt i utgangspunktet, om man bare kjenner regelverket, behovet for boliger i området det er snakk om, samt har peiling på interiør og trender på boligfronten. Om du leier ut en del av egen bolig så betaler du ikke skatt så lenge utleiedelen er mindre enn boarealet i din del av boligen. Driver du profesjonelt med utleie så er det andre regler når det kommer til skatt og du må skatte som næring. Det du derimot kan gjøre er å trekke fra kostnader som vedlikehold og oppussing av boligen på skatten. Dette er nemlig driftskostnader.

 

Her kan det også være verdt å nevne at det er to rom du alltid bør sørge for at er i veldig god stand og det er kjøkken og bad. Dette er to rom mange er opptatt av at skal være så bra som mulig. Er disse rommene i dårlig stand så er det gjerne grunn god nok for en leietager til å ikke velge nettopp din bolig. Et stilfullt kjøkken med god lagringsplass trenger ikke koste all verden, det gjør ikke et malingsstrøk eller god belysning heller. På badet er det greit om det finnes hvertfall opplegg for vaskemaskin og tørketrommel om det er plass til dette. Alt som kan bety merarbeid og mer utgifter for ny leietager, som for eksempel få rørlegger på plass for å fikse opplegg til vaskemaskin og tørketrommel, kan være nok til at din leilighet ikke blir valgt.

 

– Enkelte utleiere bruker ikke penger på vedlikehold. Min erfaring er at det er viktig å bruke penger på vedlikehold og oppgradering. Gode boforhold gir stabile leietakere som ønsker å bo lenge i utleieboligen, noe som betyr forutsigbare gode leieinntekter. Det virker som folk er mer forsiktig med boliger som er godt vedlikeholdt, sier Mette Wister til E24.

 

Hva du leier ut har også litt å si for hva slags leietagere du ønsker inn i boligen. Skal du ha en hybelleilighet i din egen bolig, er det litt viktig med folk som dere kan komme godt overens med. Det er litt kjipt med store konflikter med leietager når man bor i samme huset. Det blir veldig utrivelig for alle parter. Derfor er det greit å bruke tid på å finne den helt rette leietager for nettopp din bolig. Dette betyr ikke så veldig mye når det er selvstående utleieobjekt ettersom du ikke er i direkte kontakt med leietager mer enn nødvendig. Det viktige er at du får inn leietagere som du kan stole på at betaler leien og sørger for at boligen holdes i god stand.

Fyll ut skjemaet under for gratis uforpliktende tilbud fra en utleiemegler. Artikkelen fortsetter under skjemaet.

Hvem skal få bo der?

Ja, hvem vil du egentlig skal få leie boligen? Du kan jo selvfølgelig si at det kan hvem som helst gjøre. Men ved å legge noen enkle føringer her, kan du sørge for at boligen taler direkte til de du ønsker skal leie den. Ønsker du for eksempel at en bedrift skal leie boligen til pendlerleiligheter, er det enkle grep som kan tas. Sørg for at leiligheten er møblert i enkle, stilfulle møbler i god kvalitet. At den har alt som trengs av lys og en god arbeidsplass. Leiligheten skal være komfortabel og koselig, men ikke for personlig. Det er viktig at leiligheten har alt som trengs av hvitevarer og kjøkkenutstyr, gjerne også hårføner og strykejern. Jo mer fasiliteter du har i leiligheten, jo mer penger har du nemlig sjanse for å få for boligen.

 

Å leie ut til bedrifter eller det offentlige er en god og stabil inntekt. Men alle kan jo ikke satse på det. Det er for eksempel ikke sikkert at leiligheten er mulig å få i en slik stand. Så da må man tenke på hva man kan gjøre med den leiligheten man faktisk har slik at den når den rette leietager?

 

Fleksibilitet er nøkkelen

Det gjelder her som så mange andre plasser. Ønsker du å leie ut leiligheten til god pris og rett leietager, er fleksibilitet en nødvendighet. Noen foretrekker å leie med alt av inventar, mens andre foretrekker helt uten. Du som eier av boligen kan sette inn akkurat det du vil i boligen, men sørg for at du kan være fleksibel med å ta ut og sette inn møbler. Dette skal være noen sitt hjem, det kan være de ønsker å sette sitt preg på det også med valg av møbler.

 

Det er ingen tvil om at en helt fresh leilighet med nymalte vegger og nye overflater er veldig fristende for leietagere. Sørg for å male nøytralt, men stilfullt slik at den appellerer til flest mulig leietagere så du har mange å velge i. Samtidig er det også lettere for dem å sette sitt preg på leiligheten. Jo nyere og finere det ser ut, jo mer kan du i praksis få for boligen, så enkelt er det faktisk. Folk vil gjerne ha et sted hvor de kan trives og hvor de kan bo for en lengre periode selv om livene skulle endre seg underveis.

 

Langtids eller korttidsleie?

Ja, hva foretrekker du? Dette kan både være et økonomisk spørsmål og et spørsmål om hvor mye arbeid du ønsker å legge i det, samt hvor stabil inntekt du ønsker. La oss se på hva som er fordelene på å ha leilighet til langtidsleie først. Det finnes jo en del helt åpenbare. Du kan ha en leieboer i mange år og slipper dermed aberet med å få inn nye folk hele tiden. Det er stabil inntekt så lenge husleien blir betalt. Det er ingen døtid i leietiden annet enn før og etter en leieavtale går ut. Du vil mest sannsynlig ha samme person i boligen over veldig lang tid, og du trenger dermed ikke bekymre deg for mye om hvordan leiligheten behandles. Avtalen krever veldig lite vedlikehold, og du trenger gjøre svært lite på dags/ukebasis ettersom avtalen allerede er på plass.

 

Kortidsleie har selvsagt også en del fordeler, men det er alt etter hvor mye arbeid du er villig til å legge i det. Du kan leie ut boligen på dags, ukes og månedsbasis. Det vanlige er å ha en døgnpris, men at man gjerne gir noen prosentvise avslag om det blir mellom 1 uke og noen måneder. Årsaken til dette er at du selv er spart for masse arbeid og dermed masse utgifter den perioden du faktisk har en leietager, samt du er sikret at det faktisk kommer inn penger, hvilket gjør ting mer forutsigbart for deg. Du bruker også mindre tid og penger på å klargjøre leilighet før leietager kommer, og rydde etter leietager reiser.

Markedsføring er viktig

Her kan man også spare penger om man er bevisst på hva som er god og effektiv markedsføring. Det finnes mange former for gratis markedsføring, og det er andre som man gjerne må betale litt for. Når man skal ha inn leietagere til en lang kontrakt, så er det greit å sette inn annonser god tid i forveien på for eksempel finn.no og sørge for at man er veldig synlig og treffer den delen av befolkningen som man ønsker å ha som leietagere. Man kan legge ut i sosiale medier, slik at man treffer mennesker i omgangskrets som da gjerne deler videre. Dette koster lite men kan være veldig effektivt.

 

Man kan også velge å markedsføre boligen gjennom utleiemeglere. Dette er gunstig ettersom det sparer deg tid og penger. Da vil utleiemegleren ta seg av alt det praktiske og det finansielle rundt leieavtalen, samt markedsføringen i forkant. Med andre ord det er fint lite du trenger å gjøre annet enn å betale dem deler av leiesummen. De kan også komme med gode råd til hvordan du kan få mest mulig for din bolig, så bruk dem for det de er verdt!

 

Når man skal leie ut bolig for korte perioder som dager, uker og måneder, kan det være veldig greit å bruke internett. Det finnes mange sider som for eksempel hotels.com og Airbnb hvor du kan legge ut boligen med bilder, priser og beskrivelse, og de som ønsker å leie kan ta kontakt med deg og avtale. Kostnaden på dette er veldig liten og når du har lagt inn boligen en gang, trenger du ikke gjøre det arbeidet mer. Airbnb har for eksempel muligheter for at leietagere kan legge igjen positiv eller negativ feedback, som du kan bruke i å gjøre din tjeneste desto bedre.

 

Ikke vær redd for å style!

Vi har allerede nevnt at utleieboligene bør være nøytrale slik at det er lett å gjøre den til sin egen for leietageren. Men det betyr ikke at det trenger se kjedelig og livløst ut! Før du skal ta bilder eller presentere leiligheten til eventuelle leietagere, så kan det være lurt å style boligen litt. Det trenger ikke være all verden, men nok til at det kan se litt stilig ut. Vi mennesker dras helst mot lyse fine leiligheter med lyse overflater og med små fine detaljer som man gjerne lett kan gjenskape selv når man flytter inn.

 

Hvis du tar en titt på forskjellige sider på nettet så ser du fort hvor flere utleiere gjerne bommer og det er på bildene av leiligheten. Bare tenk tilbake på når du har vært på jakt etter hus eller leilighet. Har du tatt kontakt med de som ikke har noen bilder, har veldig mørke eller rett og slett veldig dårlige bilder? Mange av oss foretrekker bilder som viser leilighetens potensiale, ikke bilder som viser en toppleilighet på Frogner som et gotisk slott. Her er det bare å kikke rundt på de forskjellige annonsene på finn.no og hos de forskjellige eiendomsmeglerne. Hvilke annonser treffer ditt blikk og hvilke velger du selv å gå inn på?

 

Og så noen små tips på tampen…

Sørg for å bruke god tid når du velger leietager for lange leieavtaler. Ta gjerne kontakt med referanser og sjekk de potensielle leietagerne nøye før du tar avgjørelsen. Når du så har funnet en leietager så skriv en juridisk bindende kontrakt som beskytter både deg og leietager. De fleste bruker Huseiernes landsforbund sin leiekontrakt. Den er enkel og grei å fylle ut. Vær obs på tidsrammene på leiekontrakten. Ønsker du tidsubestemt leiekontrakt eller vil du ha tidsbegrenset? Kontrakten i seg selv skal inneholde hva leiligheten inneholder, hvilke spesielle betingelser som eventuelt stilles og informasjon om husleie og andre eventuelle utgifter.

 

Depositumskonto er et punkt som kan by på problemer i et leieforhold. De som leier ut kan ha visse betingelser for hvor de vil ha pengene plassert og man kan i verste fall miste akkurat den leiligheten om man ikke gjør som huseier ønsker. Om man har kontant depositum så skal det inn på en depositumskonto hvor begge skal stå som ansvarlige. Det betyr at huseier ikke kan forsyne seg av depositumskontoen uten din underskrift. Det finnes også en del andre finansielle ordninger som kan benyttes, som for eksempel bankgaranti for depositum eller garanti i fra NAV. Både som leietager og som utleier, er det lurt å sette seg inn i husleieloven slik at man har oversikt over hvilke plikter man har ovenfor den andre part.

 

Kilde: http://e24.no/privat/eiendom/slik-blir-utleieboligen-loennsom/20372578

 

 

 

Les mer
Annonse

Hvordan fungerer en varmepumpe?I en varmepumpe brukes elektrisitet for å hente ut varme fra luft, vann, fjell eller jord. Mest populær er luft/luft-varmepumpen. På denne måten kan du få flere ganger mer varme enn energien som brukes. Med en varmepumpe vil du senke de faktiske kostnadene fordi du bruker mindre elektrisitet/olje på oppvarmingen. Grunner til å velge varmepumpeDet er mange grunner til å velge en varmepumpe:Minimer utgifter til energiSparer miljøetNedkjøling på varme dage

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland