Publisert 13. april.2017 av

Et gufs av påske

 

Påske og etterlengtede fridager med familien, kanskje i fjellet. Da jeg var barn var det selvsagt at påsken ble tilbragt på hytta til Kjell, en sjarmerende fjellhytte vi leide hvert år.

 

Obligatoriske aktiviteter som skitur til Bakkestølen, påskeskirenn hos Valens, hvit solkrem på nesen etterfulgt av fregner som jeg hatet, scootertrekk og snørekjøring ble gjentatt år etter år.

Også innendørs ble ”påskelige” aktiviteter gjennomført, i et forsøk på å gjøre leiehytta hjemmekoselig.

 

Som barn tenkte jeg selvsagt aldri over dette, men nå – når jeg har mine egne barn – forstår jeg hva mamma drev med.

 

Les også: Årets pastellpåskepynt lager du selv

 

Dette er også er et godt eksempel på hva voksne henger på knaggen ”viktig”; at ting skal være hjemmekoselig. Jeg bruker selv (for) mye tid på å gjøre det hyggelig, når det egentlig hadde vært godt nok å sette frem påskepynten barna har laget.

 

Det holder det, for barna. De vil jo aller helst bare være sammen, spille yatsy og lete etter påskeegg.  

 

Jeg husker spesielt godt en skjør eggeform med spor.

 

Med all respekt å melde, min mor er mye, men spesielt kreativ – det er hun ikke. Kudos skal hun ha, for initiativet.

 

Fiks en morsom påskefrokost

 

Poenget var å legge et egg uten innmat i formen, for deretter å male eller tusje på egget. På den måten skulle egget få vakre mønstre i flotte farger. Slik gikk det i midlertidig ikke.

 

 

Formen var så skjør at den ga etter og de få eggene som ikke knuste (uansett hvor forsiktig du holdt egget), fikk farge dratt utover fordi formen ble fjernet før malingen var tørr.

 

Vi nedgraderte ambisjonsnivået til å tegne på hardkokte egg, med vannfast tusj. Når jeg tenker meg om, tror jeg at jeg har nevnt denne sekvensen tidligere, altså en spesielt traumatisk hendelse fra barndommen der.

 

Har du lyst, har du lov

Påske er høytid for krim, ikke drama.

 

La oss legge dramaet om en stor familie på en liten hytte til side.

 

Les også: Supermamma prøver seg på unicorn-toast

 

Håndverksaktiviteter m/dramatiske innslag er heller ikke for alle. Men du, det er lov til å pynte. Om ikke for noen andre, så for seg selv.

 

Kan vi ikke bare gjøre det på en ny måte? Obs! Frivillig deltakelse.

I år har jeg en ambisjon om å pynte med, tada – egg. Som vanlig gir et raskt søk på Pinterest masse inspirasjon.

 

Du trenger:

  • Egg, hvite og brune
  • Små sjokoladeegg
  • Bast til redet (Panduro Hobby)
  • Tynn ståltråd
  • Sløyfebånd
  • Gåsunger (du finner dem ute nå)

 

Pynt med egg

 

Egg til å henge

Start med å lage et lite hull midt på egget, for så å tømme innmaten ut og skylle. Dette må skje forsiktig. Stikk et hull øverst i egget og tre i en tråd med en dobbelknute nederst. Fyll egget med bast og et lite sjokoladeegg. 

 

Egg i vase

Fyll vasen med egg. Dersom du vil ha blomster i vasen kan du velge en stor vase og sette et gjennomsiktig glass med vann midt i, for så å legge eggene rundt. Kvister gjør seg også i en eggevase.

 

Egg som bordpynt

Knyt sammen grener av gåsunger og fest med tynn ståltråd. Jeg brukte tre grener per bordpynt. Plasser egg og sjokoladeegg til pynt på påskebordet.

Publisert 21. april.2017 av

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet.

 

- Kanskje dere kan lage noe mat?

 

- Hva da? spør Anna.

 

- Hva vil du lage da?

 

- Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd.

 

Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver.

 

- Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger.

 

Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker.

 

Asiatisk laks - enklere får du det ikke

Kamilla og Mattis (t.v.) smaker på bollene som Mette Mari og Anna har laget. FOTO: BETTINE NICOTRA
Barna er ivrige på å være med. FOTO: BETTINE NICOTRA

Travle småbarnsfamilier

Da damene var i barselgruppe lagde Mette Mari alltid så himla god mat da mødrene var på besøk.

 

Og etter å ha spurt flere ganger om å få oppskriftene etter å ha vært på besøk, fikk manusforfatter Kamilla en idé.

 

Hun bare måtte få med seg Mette Mari på å lage en matblogg for travle småbarnsfamilier, som i likhet med dem ofte lurer på hva de skal lage til middag.

 

Blogg ble det. Bloggen Familiemat.

Det første innlegget kom like før jul - en frokost bestående av yoghurt, ristede havregryn, kokos og varme blåbær.

 

Siden har de blogget om alt fra «tomatsuppe som på pose» til langpannekake.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Barna er det viktigste smakstesterne og de største kritikerne. FOTO: BETTINE NICOTRA

Kokeboknerder

 I en gammel vinkasse på hjul er kokebøker i ulike tykkelser og høyder stablet på rekke og rad.

 

- Vi er litt sånn kokeboknerder begge to, forteller Mette Mari.

 

Kokkeleringen foregår ofte på hvert deres kjøkken, men én gang i måneden møtes hele gjengen.

 

Barna som er deres største kritikere, er med på å lage, smake og bestemme hva som funker og hva som ikke funker.

 

- Blåskjell er den nye favoritten til Anna, sier Kamilla og smiler.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

 

Matlagingen er foreløpig kun en hobby.

 

- Men kanskje vi får gitt ut kokebok en dag, sier Mette Mari.

 

- Ja, det er drømmen, skyter Kamilla inn.

Ole Brumm-boller. FOTO: FAMILIEMATBLOGG

Oppskrift på Ole Brumm-boller som du kan lage neste gang du får besøk

 Til omtrent 24 boller trenger du:

  • 1 kg hvetemel
  • 6 dl melk (lunken)
  • 50 gram gjær
  • 175 gram sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 egg
  • 160 gram meierismør i terninger

 

Kanelfyll til svingene:

  • 100 gram smør (temperert)
  • 3 ss sukker
  • 1,5 ss kanel

 

Vaniljekrem:

  • (250-300 gram). Kjøp eller lag selv. Oppskrift finner du på Familiematblogg.

 

Slik går du frem:

Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok (eller bruk sleiv). Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i omtrent 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

 

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i omtrent 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet og vaniljekremen (om du lager denne selv). Kanelfyllet lager du ved å røre sammen det myke smøret med sukker og kanel.

 

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Kjevl deigen ut til en rektangulær leiv. Fordel kanelfyllet utover leiven. La det være igjen en kant øverst. Rull så deigen til en jevn fast pølse. Begynn nederst på langsiden.

 

Skjær pølsen opp i 24 like store emner. Legg disse på to bakepapirkledde stekebrett. Bruk hendene eller en spisekje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem. 

 

Oppskriften er hentet fra bloggen.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Følg oss på Facebook og Instagram, og tips oss gjerne her.

Les mer

Har du hørt om noen som har kjøpt en bolig og i ettertid oppdaget av boden i kjelleren eller på loftet ikke svarte til forventningene? De fleste vil svare ja til dette. Mange har rett og slett ikke sjekket dette på visning eller de har stolt på opplysninger fra megler eller selger. Mitt råd er å insistere på å se dette uansett om megler ikke har tid, ikke har nøkler tilgjengelig eller gir gode muntlige forklaringer. Boden eller bodene kan nemlig være viktige for din bokvalitet, og

Les mer

Undersøkelser viser at yngre hyttekjøpere  er mer villig til å leie ut hyttene sine enn den eldre generasjon.  De ser dette som en mulighet til å finansiere hyttelivet mens de ennå er unge

Les mer
Annonse

Varsling på mobilen, fjernstyring av boligen, nøkkelløs adgang.. Ny teknologi gir nye muligheter for sikring av boligen. De ulike leverandørene har ulike løsninger og prisene kan variere mye. Nå kan du sammenligne løsninger og priser raskt og enkelt. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland