Publisert 21. april.2017 av

Anna (4) og Mattis (4) løper mot kjøkkenet.

 

- Kanskje dere kan lage noe mat?

 

- Hva da? spør Anna.

 

- Hva vil du lage da?

 

- Jeg vil skjære agurk! sier hun fornøyd.

 

Mamma, Mette Mari Sønstebø Østad (37), henter frem en skjærefjøl og to kniver.

 

- Se på den rosa kniven min, jeg fikk den i kalenderen, sier Anna stolt mens hun skjærer agurk i terninger.

 

Kamilla Krogsveen (38) og sønnen Mattis er på besøk hos Mette Mari og Anna denne solfylte formiddagen i Heggedal i Asker.

 

Asiatisk laks - enklere får du det ikke

Kamilla og Mattis (t.v.) smaker på bollene som Mette Mari og Anna har laget. FOTO: BETTINE NICOTRA
Barna er ivrige på å være med. FOTO: BETTINE NICOTRA

Travle småbarnsfamilier

Da damene var i barselgruppe lagde Mette Mari alltid så himla god mat da mødrene var på besøk.

 

Og etter å ha spurt flere ganger om å få oppskriftene etter å ha vært på besøk, fikk manusforfatter Kamilla en idé.

 

Hun bare måtte få med seg Mette Mari på å lage en matblogg for travle småbarnsfamilier, som i likhet med dem ofte lurer på hva de skal lage til middag.

 

Blogg ble det. Bloggen Familiemat.

Det første innlegget kom like før jul - en frokost bestående av yoghurt, ristede havregryn, kokos og varme blåbær.

 

Siden har de blogget om alt fra «tomatsuppe som på pose» til langpannekake.

 

Gjør bra mat bedre med urter

Barna er det viktigste smakstesterne og de største kritikerne. FOTO: BETTINE NICOTRA

Kokeboknerder

 I en gammel vinkasse på hjul er kokebøker i ulike tykkelser og høyder stablet på rekke og rad.

 

- Vi er litt sånn kokeboknerder begge to, forteller Mette Mari.

 

Kokkeleringen foregår ofte på hvert deres kjøkken, men én gang i måneden møtes hele gjengen.

 

Barna som er deres største kritikere, er med på å lage, smake og bestemme hva som funker og hva som ikke funker.

 

- Blåskjell er den nye favoritten til Anna, sier Kamilla og smiler.

 

Slik blir du en mester på kjøkkenet

 

Matlagingen er foreløpig kun en hobby.

 

- Men kanskje vi får gitt ut kokebok en dag, sier Mette Mari.

 

- Ja, det er drømmen, skyter Kamilla inn.

Ole Brumm-boller. FOTO: FAMILIEMATBLOGG

Oppskrift på Ole Brumm-boller som du kan lage neste gang du får besøk

 Til omtrent 24 boller trenger du:

  • 1 kg hvetemel
  • 6 dl melk (lunken)
  • 50 gram gjær
  • 175 gram sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 egg
  • 160 gram meierismør i terninger

 

Kanelfyll til svingene:

  • 100 gram smør (temperert)
  • 3 ss sukker
  • 1,5 ss kanel

 

Vaniljekrem:

  • (250-300 gram). Kjøp eller lag selv. Oppskrift finner du på Familiematblogg.

 

Slik går du frem:

Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok (eller bruk sleiv). Bland egget med de tørre ingrediensene. Ha i den lunkne melken hvor du har rørt ut gjæren. Elt dette i 10 minutter. Ha så i smøret litt og litt mens deigen elter. Elt så videre i omtrent 10 minutter etter at smøret er tilsatt. Du har nå en seig og smidig deig.

 

Dekk deigen med et håndkle eller plast og la den heve i omtrent 1, 5 timer på et lunt sted. Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet og vaniljekremen (om du lager denne selv). Kanelfyllet lager du ved å røre sammen det myke smøret med sukker og kanel.

 

Når deigen er ferdig hevet har du den over på et melet underlag. Kjevl deigen ut til en rektangulær leiv. Fordel kanelfyllet utover leiven. La det være igjen en kant øverst. Rull så deigen til en jevn fast pølse. Begynn nederst på langsiden.

 

Skjær pølsen opp i 24 like store emner. Legg disse på to bakepapirkledde stekebrett. Bruk hendene eller en spisekje og lag en god grop i midten av hver bolle. Her har du så i en toppet spiseskje med vaniljekrem. 

 

Oppskriften er hentet fra bloggen.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Følg oss på Facebook og Instagram, og tips oss gjerne her.

Publisert 05. mai.2017 av

Tross snø- og vind, nå er endelig utesesongen straks i gang!

 

Utvalget strekker seg fra rotting, heltre, plast, betong og til aluminium.

 

Det blir som å stå i verdens største godtebutikk å velge ut kun en favoritt - altså totalt håpløst.

 

Jeg deler derfor raust, håper på at våren istemmer og gir av sin varme, så du kan få satt deg i vårsola. Nevnte jeg at det er forresten er helt innenfor å sitte ute med både pledd, varmelampe og gjerne noe varmt i koppen?!

 

For slikt må man gjøre for å få mest mulig ut av sesongene når "alt håp er ute"...

 

Her får du flere innlegg fra Bonaturlig.

 

Dette er bloggen til Bonaturlig

 

Inne blir ute

Vi ser som tidligere at skillet mellom ute og inne, viskes ut.

 

Puter, pledd, fat med mat, ja til og med en lysekrone er nå plutselig et helt naturlig innslag utendørs.

Og lykter, lanterner og eksotiske plantearter har nå blitt allemannseie, akkurat som "hagens runde skrekk", nemlig trampolinen.

 

Når ute- og innerommene harmonerer, oppleves hver sone enda større fordi de spiller på lag. Har du for eksempel en liten stue, men en stor veranda utenfor med et stort vindu, skal du tenke grundig igjennom hvordan du bevisst kan trekke linjene fra inne, helt ut.

 

Benytt samme type gulv, hold deg til samme fargeskala, tresorter og materialer, og du vil visuelt sett oppleve begge rom som adskillig romsligere.

 

Fikk drømmehagen med eget drivhus

 

Se for eksempel på dette utemiljøet fra Slettvoll.

 

Hav og gress kunne lett vært byttet ut med tepper og tapet. Og hvis du nå tenker at du må løpe som Usain Bolt inn med putene når en liten skur nærmer seg, så finnes det nå så mye flott i impregnerte tekstiler, at du kan bare legge beina tilbake på utebordet.

 

Foto: Slettvoll

Har du derimot noen favorittputer som er tiltenkt innendørs bruk, men som du tenker er litt slitne i selskap av den nye sofaen din, så kan du lett impregnere de og la de få utgjøre sin del av hageselskapet.

 

Se prisvinnerens nydelige uterom

 

Bruk balkongen

Alle har jo riktignok ikke hage.

 

Men la ikke det legge en demper på sommerfølelsen, og dekorèr takterrassen eller balkongen i stedet med de samme grep. Sammenleggbare cafèstoler og bord fungerer også svært godt som mobile møbler om du i stedet lar deg rive med på en impulsiv strandtur.

Fra kolleksjonen til TineK Home. Foto: TineK Home

Ikke tenk begrensninger, men tenk komfort og hva som skaper hygge.

 

Altså, når Lars "Hardhaus" Monsen, har med favorittdunputa si på tur, ja, da kan du lett ta med et par ut selv.

 

Slik fikk de større uterom og egen takterrasse

Frame sofagruppe fra Sunday Designs på det norske konsulatet i NYC. Foto: Sunday Designs

Der det passer best

Nå har vi sett rotting, bambus og plastmøbler, så det er jo naturlig å la plast- og aluminiumsmøbler også få sin plass.

 

Lettere å vedlikeholde, noe kaldere å komme borti, men akk så lette og lekre. Og ikke minst i utallige forskjellige fargevalører.

 

Her kan alle få sin favorittfarge og faste stol. Alt kommer best til sin rett, der det nettopp passer best.

 

Så har du et funkishus, ja, da bør møblene gjenspeile dette og by på den samme stramme linjen. Bor du derimot i en sveitservilla med snirkler og utskjæringer, ja, da kan du med fordel la hagemøblene by på like mye raust rent håndverksmessig.

 

Jakten på de perfekte utemøblene

 

Tenk på omgivelsene

Husk også på å hensynta omgivelsene rundt og la dette gjenspeiles på møbler, dekor og materialer.

 

Skal du innrede en sitteplass ned mot sjøen med selskap av måkeskrik, så er det flott å benytte naturens elementer som skjell, drivved, beholde den grå patinaen på treverket og gjerne lune det hele med en bastmatte under føtter og bord.

 

Foto: Slettvoll
Foto: Artwood
Credit: http://asaaabakken.blogspot.no/

Glem ikke dekoren

Og glem ikke dekoren som gir lysere kvelder. 

 

Lyskilder i ulike former fås med solcelle, men å alliere seg med en elektriker så man kan få montert en dobbel stikkontakt til både lys, og kanskje vaffeljernet, ja, det må da sørge for god både hage- og bakgårdsstemning.

 

Hvis du serverer noe godt i glasset, enten om det er i mer flytende form eller som i mer fast med pana cotta, så tipper jeg både vår- og sommerkveld fort kan bli til natt.

 

Et lite fresht tips til desserten er å blande hakket basilikum sammen med jordbærene rett før servering.

 

Og med det, håper jeg du med dine, rigger deg til for en skikkelig utehelg.

 

Les mer på Botrends forside

 

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.

Tina Leqvamb er stylist, blogger og skribent. Foto: Privat
Les mer

Oppussing og interiør er i skuddet som aldri før.   Folk bruker masse penger på oppussing, og på TV er programmer hvor folk får hjelp til å forandre og pusse opp boligen sin veldig populære.   En ting er det som foregår på TV.   Er det lønnsomt å investere i profesjonell hjelp til interiørdesign i det virkelige liv? Her kan du lese flere innlegg fra Boligdama. 

Les mer

Tinglysing er en offentlig registrering av avtale mellom to parter om rettigheter og forpliktelser. De viktigste avtalene som er gjenstand for tinglysning når det gjelder fast eiendom og bolig er skjøter (dokumenter som overfører og dokumenterer eiendomsrett) og pantobligasjoner(gjeldsbevis som er sikret med pant i fast eiendom).  En avtale kan godt være bindende mellom parter selv om den er tinglyst, men ved å tinglyse oppnår du rettsvern overfor utenforstående (tredjemann) og tinglys

Les mer
Annonse

Hallgeir Kvadsheim er ekspert på privatøkonomi og økonomisk rådgiver i Tjenestetorget. Her deler han bankenes tre viktige sjekkpunkter før de kan gi deg et boliglån.1: EgenkapitalDu bør ha minst 15 prosent egenkapital for å få lån. Skal du kjøpe en bolig til to millioner, betyr det at banken i utgangspunktet kun vil låne deg 1,7 millioner (85 %). Restsummen på 300 000 kroner, må du fikse selv. Et alternativ er at foreldre stiller sikkerhet i egen bolig og/eller er kausjonister. Det

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland