Publisert 15. mai.2017 av

Som nyttårsaften, kommer 17. mai bestandig bardust på. Egentlig ganske utrolig, for dagen faller bestandig på eksakt samme dato.

 

Det dreier seg om tid. Man har alltid god tid før 16. mai. Alltid.

 

For bunadskjorten vasket du i fjor, gjorde du ikke? Den trenger du bare du bare å stryke litt – og å stryke bunadskjorte er jo det letteste i hele verden. Eller?

 

Lakk- og bunadskoene passet til jul, så de passer sikkert nå også, med tykke, hvite ullstrømper i. Sikkert.

 

Og du har jo ikke noe annet du skulle ha gjort, 16.mai, har du?

 

Nei, du hadde bare tenkt til å stelle litt på kjøkkenbenken, kanskje med stemningsfull bakgrunnsmusikk og et halvt glass hvitvin, bake en vellykket, høy pavlova og gjøre i stand lekre fat til frokosten dagen derpå. Bare pusle litt, liksom.

 

Hvis dette er din 16. mai, tror jeg du juger. La meg fortelle deg om min.

 

Slik pynter denne familien til 17. mai 

Er skoene fremdeles hele? Foto: Fanny Dehn Arvesen

16.mai - en helt vanlig dag

Det starter med høy puls på vei hjem fra jobb. Allerede der er du på etterskudd, helt enkelt ved at 16. mai er en helt vanlig arbeidsdag.

 

Det er nemlig ikke bare deg som ha tenkt til å dra tidlig fra jobben den dagen, stå i kø foran ferskvarene eller på blomsterbutikken eller på polet.

 

Og er egentlig polet åpent dagen før helligdag? Og når du først er innom butikken, er det noe mer du trenger?

 

Hvordan står det til med 17.mai sløyfene fra i fjor – overlever de enda en nasjonaldag? Neppe. Men dette skulle du ha sjekket på forhånd, ikke sant?

 

Du kan jo ta en telefon, til en som er hjemme og kan sjekke – bortsett fra at det ikke er noen hjemme. De som skulle være hjemme, er nemlig på fotballkamp, i mellom trening eller i bilen.

 

Det er – som allerede nevnt – en helt vanlig dag. Bortsett fra at det ikke er det.

 

For deg med god tid - imponer med hjemmelaget is til festen

Er alt strøket? Foto: Fanny Dehn Arvesen

Kvelden før kvelden

Når alt omsider er handlet inn og alle barn er kjørt dit de skal og hentet igjen, starter kvelden før kvelden.

 

Mat må man ha og middag skal lages. Noe enkelt da, siden det er 17. mai i morgen.

 

Det er merkelig med det, for selv pølser i lompe virker som et enormt prosjekt akkurat denne kveld.

 

Nå har du jo ryddet og vasket og gjort i stand – og ingen, ingen får blande seg på kjøkkenet ditt.

 

Helst skal (de stakkars) barna sitte som tente lys, uten å ta på noen ting, resten av kvelden. Forferdelig, ikke sant?

 

Etter leggetid (som trekker ut fordi forventningsfulle små syns det er vanskelig å sove) skal det bakes. Brød, kaker og andre godsaker.

 

Det du hadde glemt, er at bakverk skal heves. Eller at eggene til marengsen skal være romtempererte for at ikke hele prosjektet skal klappe sammen – akkurat som om det ikke var stor nok sjanse for det fra før.

 

Når du starter å bake kl. 21, kan du selv regne deg frem til når du kan legge deg. For du har rukket å stryke i mellomtiden, har du ikke?

 

Opprinnelig skal 17. mai være barnas dag – la oss gå tilbake til det.

 

Gratulerer med dagen!

Én ting er sikkert; 17.mai blir det ... i år også! Foto: Fanny Dehn Arvesen

Les flere saker å Botrends forside her

 

Gi oss gjerne tilbakemelding her - og følg oss på Facebook og Instagram

Les mer
Annonse

Varsling på mobilen, fjernstyring av boligen, nøkkelløs adgang.. Ny teknologi gir nye muligheter for sikring av boligen. De ulike leverandørene har ulike løsninger og prisene kan variere mye. Nå kan du sammenligne løsninger og priser raskt og enkelt. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland