Publisert 31. mai.2017 av

Bordplater i ubehandlet tre gir en rustikk look, men hvis man ikke husker på å behandle og pleie bordplaten korrekt vil den raskt ende opp med å falme eller se slitt ut.

 

Ubehandlet tre behøver man kanskje ikke være så forsiktig med, men flekker fra olje, kaffe eller rødvin kan både være plagsomme og skade bordet.

 

Her kan du lese flere innlegg fra Karn

 

Karn Fjørtoft har over 12.000 følgere på Instagram - følg henne her på @karnfjk

 

Øker motstandskraften

En såpebehandling vil ikke bare fremheve treets struktur og gjøre bordplaten lys og fin, men kanskje viktigst av alt vil det også øke overflatens motstandskraft mot alt man risikerer å søle på en bordplate.

 

Treets porer blir utfylt og overflaten blir glatt og rimelig avvisende for flekker i forhold til helt ubehandlet tre.

 

Karn: Slik binder du en vakker blomsterbukett

 

Følgende bruksanvisning kan brukes til både ask, bøk og eik:

 

Foto: Karn Fjørtoft Kjerstad

 

Dette trenger du:

 

  • 2 ss såpespon

 

  • 1 liter vann

 

  • Svamp

 

  • Sandpapir, for eksempel 180-240

 

Fremgangsmåten er enkel:

 

Dag 1:

 

Kok opp vannet og oppløs såpesponet i en skål.

 

Bruk gjerne en kjøkkenvisp. Pisk godt slik at såpesponet blir skikkelig oppløst i vannet.

 

Såpevannet skal være avkjølt når det skal brukes (og maksimalt 20 grader), så såpevannet skal derfor stå i et døgn før det er klart til bruk.

 

Slik holder du en vellykket hagefest

 

Slik såpebehandler du bordet ditt. Foto: Karn Fjørtoft Kjerstad

Dag 2:

 

Nå har blandingen blitt stiv og fin. Bruk svampen din eller fingrene til å ”kna” i såpeblandingen slik at den er grundig rørt opp og skummer. Sørg for at bordet er rent (vask eventuelt med varmt vann først).

 

Såpeblandingen påføres i rikelig mengde på bordet og masseres inn i treets lengderetning. Her er det viktig å huske på at treet trenger såpefettet (ikke vannet), så det er viktig å få nok såpe med. La såpen tørke inn i ca 10 minutter. 

 

Hvis den tørker inn før dette påfører du mer såpe. Etter 10 minutter skal du tørke den overflødige såpen av bordet med en tørr klut. Resten av såpeblandingen kan du oppbevare sammen med svampen i en tett beholder til neste gang.

 

NB! Husk alltid også å behandle undersiden av bordplaten for å unngå at treet slår seg.

 

Karns fem tips til innredning av terrassen

 

Puss med sandpapir

Etter såpebehandlingen (og særlig hvis du ikke har behandlet bordet med såpe før) kan fibrene reise seg i treplaten.

 

Da kan det være en god ide å pusse bordet med et sandpapir 180-240 eller en pussesvamp når platen er tørr.

 

I noen tilfeller vil dette også kunne gi bordet en ekstra lyst utseende. Slip alltid i treets lengderetning og bruk aldri stålull.

 

Bli bedre kjent med Karn her

Unngå vaskemiddel

Med den riktige behandlingen og pleie kan bordplaten din holde seg fin i mange år, men dette forutsetter at du behandler det jevnt.

 

Du bør faktisk gi bordet en såpebehandling så ofte som en gang hver 14. dag den første tiden, og deretter en gang i måneden eller når overflaten kjennes tørr. Vær oppmerksom på at overdreven bruk av såpe kan gjøre bordplater av eik mørkt.

 

Som daglig renhold av bordet bør du tørke over med en fuktig klut uten vaskemiddel. Vaskemiddelet kan ødelegge overflaten (løser opp det beskyttende såpelaget) og kan gi misfarginger og flekker i seg selv!

 

Gjør dagen til en fargefest

 

Tips:

Hvis du ønsker at bordet skal ha et mer mettet, glansfullt utseende kan du gi bordet en oljebehandlinger i stedet for å bruke såpe.

 

Oljen synker inn i treet og pleier det innenfra, samtidig som at det gjør overflaten tett og hindrer at søl trekker ned i treet.

 

Vær oppmerksom på at dette gjør bordplaten mørkere og (ofte) en mer gullaktig tone, avhengig av hvilken tresort det er!

 

Et godt tips kan være å prøve oljen på undersiden av platen, hvis dette er mulig. Dette vil gi deg et bilde av hvordan fargen og utseende blir.

 

Jeg vil uansett alltid anbefale å rådføre seg med en kyndig medarbeider i en trevare- eller malebutikk!

Lekkert etter såpebehandlingen. Foto: Karn Fjørtoft Kjerstad

 

Les mer på Botrends forside 

 

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.

 

 

Publisert 22. juni.2017 av

Man kan velge hvilket fokus man vil ha her i livet.

 

Noen bemerker med oppgitt stemme om dagen at "nå, nå snur solen", mens andre lar seg glede over at vi faktisk enda ikke har startet på fellesferie, tur til både den ene og den andre fornøyelsesparken og sommermåneden juli.

 

For ikke å minne om hvor mye varme august har å by på?! Nei, her er det for mange lyse netter og glade møter som i stedet bør få fokus.

 

Hva passer vel da bedre enn en real sommerfest? Hvor lista legges i overkommelig hopphøyde, man kommer som man er og hvor barna får testet ut sine leggerutiner.

 

Her får du noen tips til sommerfesten.

 

Karns tips til en vellykket sommerfest

Dispenser med forfriskende drikke i varmen. Foto: Bonaturlig

Spleiselag eller tapasbord

"Du tar med salat, jeg pølser". Spleiselag fungerer fortsatt like bra som tidligere. Deilig for vert/vertinnen, og like deilig for gjestene som føler de får bidratt med noe.

 

Hvis ikke så er tapas ypperlig og ettertraktet mat. Mulig du nå tenker at det er da hinsides mye jobb, men det geniale med småretter er at du kan forberede de i forkant!

 

Kjøttbollene kan lages og stekes, for deretter å hvile seg i fryseren, før de varmes i en herlig, spicy tomatsaus.

 

Potetbåtene kuttes opp og legges i vann dagen før, manchegoèn danderes på fat, og aiolien kan du lage enda tid i forveien.

 

Surdeigsbrødet kjøper du enkelt hos en av de mange som utsalg som selger de beste brød nå, så du slipper behøve å tenke på å lage din egen surdeigskultur.

 

Noe kjøpt, noe hjemmelagd er SÅ 2017! Eller du lager raskt et focacciabrød i stedet.

 

Her er noen enkle tapasfavoritter

 

  • Albondigas (Altså, disse herlige, små, spicy kjøttbollene ... )

 

  • Bakte potetklyfter.

 

  • Stekt chorizopølse.

 

  • Scampi i selskap med chilli og mango.

 

  • Manchego-ost.

 

  • Foccacia eller surdeigsbrød.

 

  • Grønn salat.

 

  • Aioli og godt smør.

 

Og vips, med det har du et favorittbord hvor alle finner noe ganen begjærer.

Tapas er alltid en favoritt. Foto: Bonaturlig

Det meste handler om forberedelser

Om været er usikkert, så er ikke inne alltid det eneste alternativet. Garasjen pyntet med lykter, lysslynger - og klaffebord gir også god, nedpå sommerfølelse.

 

Har du ikke lang nok duk til langbordet, for det er klart mange vil komme på sommerfesten din, så kan man bruke laken eller gardinfag. Og vil du kjøre papirduk som revner i kanten, ja, da er til og med det helt innafor - og det ute! 

Apropos sistnevnte, så kan jo norske somre være litt lunefulle. Sørg for å ha pledd- og puter lett tilgjengelig. Da slipper du å måtte lete kaotisk frem mens gjestene hutrer, og ting bare sklir litt lettere.

 

Det meste handler om forberedelser, og med litt planlegging, så koser man seg bare mer.

 

En ting undertegnede alltid blir tatt litt på sengen av når hun inviterer til sosiale lag, er hvor man skal oppbevare og sette fra seg all maten.

 

Jeg har balansert fat mens jeg har sjonglert med å åpne kjøleskap- og boddører, noe som blant annet har resultert i en brå slutt for 12 stk. panna cottaer.

 

Sørg for at du har ledig plass på kjellergulv, eller tømt et par kjøleskapshyller i forkant.

 

Derfor fortjener du en pause i sommervarmen

Dekorer med vimpelrekker, lysslynger og lyslykter

Når det gjelder pynting, så jubler jo stylisten i meg bare ved tanken!

 

Vimpelrekker, lysslynger og lyslykter som tåler en liten sønnavind uten at de slukner, gir raskt partystemning!

 

Skjøteledninger, tape og stiftemaskin er nødvendige hjelpemidler for å belyse festen så vel som maten for gjestene.

 

Og når mørket kommer snikende, noe som fort skjer når man er i hyggelig selskap, så ligner det med et på ei trang bakgate i Paris med alle sine smålys, levende som elektriske.

 

Alle billigkjeder har nå et variert og godt utvalg av alt du trenger, så du slipper å  bruke opp feriebudsjettet før ferien har begynt.

 

Tryll frem den rette sommerstemningen

Uformell stemning. Foto: Bonaturlig
Koselig med lyslenker. Foto: HouseDoctor DK
Hva med å invitere til piknik på stranden? Foto: HM Home

Inviter og gjennomfør – man angrer aldri

Så om det blir inne eller ute, bestilt mat eller hjemmelagd, linduker eller den i papir, bare inviter og gjennomfør.

 

Man angrer aldri når man sitter samlet rundt et bord med de man bryr seg om, ler og hvor man sammen skaper de beste sommerminner.

 

Avslutningsvis, så kan man i stedet for å gå direkte på en drink, velge denne varianten i stedet. Slikt blir det sommerfest av!

 

God sommer og ferie.

 

Les Tinas blogg - Bonaturlig her (ekstern lenke)

 

Les mer på Botrends forside 

 

Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.

Les mer

Vietnamesisk baguette

Ny helgefavoritt fra Familiematblogg.

Publisert 31. mai.2017 av Familiemat

Hva med å lage en vietnamesisk baguette i helgen? Du synes kanskje det er litt pussig å servere vietnamesiske smaker i en klassisk fransk baguette? Kombinasjonen stammer fra tiden da Vietnam var en fransk koloni, og jeg lover deg at det funker. Godt krydret, langtidsstekt svinekjøtt, servert med en herlig spicy salat toppet med koriandermajones og kanskje litt ekstra siricha saus om du liker det ekstra hot. Baguettene baker du gjerne selv, eller kjøper de ferske om du rett og slett ikke g

Les mer

Etter å ha flyttet fra en stor eplehage og tilbake til storbyen, så var det en drøm å se alle holde på å dekorere sine terrasser i finværet her om dagen. Har du en fransk balkong, en vanlig balkong eller en liten terrasse -  ja, så gjelder det å få mest mulig ut av den og årstiden vi går inn i. Og det utendørs. Her får du flere innlegg fra Bonaturlig 

Les mer
Annonse

Familien Vinje drømte om å bygge eget hus. Da eiendommene ved Ekebergåsen Boligfelt ble lagt ut for salg, slo de til umiddelbart! – Vi ønsket å kjøpe eiendom på Ekebergåsen fordi vi allerede hadde et hus på Lierskogen. Det var nemlig uaktuelt for oss å flytte herfra. Her bor vi landlig samtidig som vi bor sentralt, forteller Asbjørn Vinje. Det var nærheten til marka og de fine solforholdene som fristet han og familien. Samtidig var det en gyllen mulighet til å bygge eget hus. 

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland