Publisert 20. juni.2017 av

I Tove Tronstads garasje på Billingstad står gressklipperen i ro hele forsommeren. Men blomsterengen er langt ifra vedlikeholdsfri.

 

Først kommer blåveisen, etter det hvitveis – og blå fiol. Så kommer hvitkløver og natt og dag. Aller sist kommer blåklokkene.

 

Dette er ikke et utdrag fra Elsa Beskows «Blomsterfesten», men blomstringens gang i Tronstads ville hage.

 

Nå er det prestekrager, rødkløver og strå som kiler nakne legger.

 

– Flere som går forbi her sier det ser ut som en god idé å la gresset gro, fordi de tror det sparer meg for arbeid. Sannheten er at jeg bruker mye tid på å luke, sier Tove og napper opp et par gule «svevere».

 

Løvetann har hun heller ikke noe til overs for.

 

– Nei, de dominerer fullstendig, hvis de får lov. Jeg er ingen forsvarer av løvetannen.

 

Drømmen om en vedlikeholdsfri hage

Prestekrage (Leucanthemum vulgare) er en flerårig plante. Foto: Trine Jødal
Mange ulike roseslag i hagen til Tove. Som denne: Souvenir de la Malmaison. Foto: Trine Jødal

Opprinnelig en skogstomt

– Hvordan er det blitt så vilt?

 

– Blomstene vokser her naturlig. Det blir ikke det samme om du sår blomstereng fra pose. Vi bygde hus her i 1955 og opprinnelig er dette en skogstomt, sier Tronstad.

 

– På 90-tallet fjernet vi en del trær, steiner og røtter. Det er en næringsfattig morenegrunn og har aldri vært pløyd eller gjødslet. Det er bare et tynt lag med jord over steinete grunn, fortsetter Tronstad, som ledet arbeidet med å miljømerke produkter, den gang hun var i jobb.

 

Denne hagen blomstrer hele året

 

Hun har også en del eldre rosesorter og stauder på den halvannet mål store tomten på Billingstad. Hagearbeidet gir glede og holder henne i ånde.

 

– Det er godt å bli fysisk sliten av å grave i jorden. Da jeg var i jobb, fikk jeg råd av en fysioterapeut om å bli like sliten i kroppen som jeg var i hodet. Da startet jeg for alvor med hagearbeid. Det rådet tror jeg mange i dag også hadde hatt glede av å følge.

 

– Er det ikke vakkert?

 

Toves nabo, Åse Gjesdal (72), stikker innom for å plukke prestekrager til gullbryllupsfeiringen sin.

 

– Jeg hadde nemlig prestekrager, rødkløver og sankthansblomster i brudebuketten da jeg giftet meg med, Knut, mannen min.

 

Les flere saker om uterom på Botrend

Tove Tronstad hjelper nabo Åse Gjesdal med å plukke prestekrager til gullbryllupsfeiringen hennes. Foto: Trine Jødal
Jens Munch-rose i hagen på Billingstad. Foto: Nina K. Abrahamsen

Les mer på Botrends forside

 

Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no

Foto: Nina K. Abrahamsen
Les mer
Annonse

Kommersielt innhold fra Plantebørsen. Rottingstoler eller minimalistiske møbler? Liker du det rustikke eller romantiske? Uansett hva du leter etter, finner du det mest sannsynlig hos Plantebørsen i Lier. Nå er sommeren her – og ferien rett rundt hjørnet. Utover sommeren blir det mange fine dager og kvelder på terrassen. Hos Plantebørsen finner du det du trenger for å gjøre verandaen koselig. De har mange gode tips til hvordan du kan innrede terrassen din.– Mange kunder kommer ti

Budstikka (c) 2016. Ansvarlig redaktor: Kjersti Sortland