Nytt hus i gammel stil

Publisert
5. oktober 2015

Rev gammel trevilla i Bærum

Da ekteparet Liisberg rev sin gamle trevilla og bygget ny, ønsket de å gjenskape sjelen og stemningen fra den opprinnelige boligen.
 
– Målet var, at selv om tilnærmet alt er nytt, skulle det likevel se ut som om huset har stått her i 100 år. Vi får ofte spørsmål om vi har renovert et gammelt hus, forteller Birgitte Næss Liisberg (52).
 
Det tar ekteparet som en kompliment.
 
Boligen deres ligger på en av Stabekks unike tomter, på en høyde med sol hele dagen og 360 graders utsikt fra Kolsås til Holmenkollen, videre til Oslo sentrum og utover fjorden mot Drøbak.

Ønsket seg ikke funkis

– Det var aldri aktuelt å bygge funkishus. For det første satte reguleringsplanen klare krav til byggestil. Videre er ikke funkis helt vår stil. Vi har vært veldig tro mot egen smak, det er jo tross alt vi som skal bo her, forklarer Birgitte.
 
Det opprinnelige huset på tomten var barndomshjemmet til ektemannen Christen (53) og ble bygget i 1914.
 
Birgittes svigerforeldre kjøpte huset i 1965, og bodde der frem til Christen og Birgitte overtok i 1997.
 
For tre år siden bestemte familien seg for å rive trevillaen og bygge en ny bolig.
 
– Valget var absolutt ikke enkelt, det var jo hjemmet vårt som vi var veldig glade i, forteller Birgitte.

Annonse

Sjeldent hus

Men det gamle huset bar preg av manglende vedlikehold over år, og i samråd med døtrene kom Birgitte og Christen frem til at riving og nybygg ville være den beste løsningen.
 
De var heldige med å få det lokale firmaet Øyli Bygg AS med på laget, og byggmester Brigt Øystese forteller at det har vært en spennende bolig å bygge.
 
– Det har rett og slett krevd noe annet av oss som håndverkere. I forhold til moderne arkitektur, der hver centimeter er en del av kalkulasjonen, har vi måttet spille på lag med huset selv.
 
Øystese forteller videre at det sjelden bygges slike hus i dag, og for alle involverte, som i all hovedsak er lokale håndverkere, var det et morsomt og minnerikt prosjekt.

Gjenbruk av hagen

– Under byggeprosessen la vi vekt på å redde mest mulig av den gamle vegetasjonen, forteller Birgitte, som er en erfaren og ivrig hobbygartner.
 
Familien ønsket en frodig hage som blomstrer i takt med årstidene. Det var også viktig at hus og hage skulle harmonere godt med hverandre. Hjelp til dette fikk de av Guri Haavi Hagedesign på Stabekk. For å understreke det opprinnelige ble all stein fra gamle murer spart, og nye støttemurer er murt opp av den originale steinen.

Herskapelig, men hjemmekoselig

Inne i huset har gamle møbler fått nytt liv med nye stoffer.
 
Farger, tapet og tekstiler er holdt i klassisk stil og varme nyanser, som fremhever boligens nærmest herskapelige, men likevel hjemmekoselige preg.
 
– Til interiør, gardinsøm og fargevalg har jeg fått god hjelp av møbeltapetserer Inger Eide, også fra Stabekk, sier Birgitte.

Dette er boligen på Stabekk

Fakta: Bolig kledd i kjerneved av senvokst furu. 420 kvadratmeter fordelt på tre etasjer, samt underjordisk garasje.

 
Her bor: Birgitte og Christen, døtrene Christina, Benedicte og Henriette samt labradoren Milla.
 
Arkitekt: Helge Løkeland.
 
Boligen er nominert til Bærum kommunes arkitekturpris i 2014 av Elisabeth Laache og Ole G. Klevan og Merete Gram og John Clarksom. 
 
1. Våre inspirasjonskilder:  – I byggeprosessen var det de utrolig flinke håndverkerne som var involvert, alle svært kunnskapsrike innen sitt
fagfelt. Nevnes må Brigt og Petter i Øyli Bygg AS, Inger Eide og Guri Haavi.
 
2. Yndlingssted hjemme:  – Uten tvil kjøkkenet og verandaen, når været tillater det.
 
3. Det vi ønsker oss mest: – Gulvteppe og taklampe til finstuen.
 
4. Det siste vi skaffet oss: – Stolen (arvestykke) som vi fikk trukket i stoff med Venezia-motiv.
 
5. Husets kjæreste eiendel: – Den gamle krystallkronen som har fulgt huset.
 
6. Dette kommer aldri over dørstokken: – Møbler i minimalistisk design.
 
7. Vårt beste innredningstips: – Stol på egen smak, og skap et hjem for dem som skal bo der.

 
Denne saken ble først publisert på Budstikka.no