Nesøya-hus blant få privathjem som åpnes under arkitekturfestival.
En lørdag i september kunne befolkningen i Oslo-regionen besøke det private hjemmet tegnet av arkitekt Knut Hjeltnes.
Her kan du se flere bilder fra hjemmet.
Det var i forbindelse med Open House Oslo, der privatpersoner inviteres til å komme på innsiden av arkitektoniske mesterverk i Oslo og Akershus.
Disse, både offentlige og private bygg, er til vanlig stengt for publikum, men dette var en mulighet for eksklusiv innsikt.
– Det pleier å komme mange, jeg tror det var over 100 innom på Stabekk da jeg var tilstede der, forklarer Hjeltnes, som vil være i Villa Poulsson/Lærum på lørdag.
Interessert i arkitektur? Finn flere fantastiske boliger her.
Annonse
Utilgjengelig tomt
Prosjektet på Nesøya startet i 2011, og eiendommen i Øverbergveien ligger på nabotomten til Herodd, arkitekt Magnus Poulssons (1881-1951) private hjem.
Det har lagt føringer for prosjektet.
Tomten er bratt og småkupert, med flere majestetiske furutrær og nærhet til sjøen.
– På mange måter har det vært et vanskelig oppdrag, men også svært interessant. Både på grunn av tomtens beliggenhet og den umiddelbare nærhet til det kjente huset på nabotomten, forklarer Hjeltnes.
Det var trange rammer, ikke minst reguleringsmessig, som blant annet satte krav om saltak med spesielle vinkler. Men også fordi det var et lite område av tomten som kunne benyttes.
Tomten lå dessuten slik til at, for å optimalisere solforholdene og utsikten, måtte man planlegge svært nøye.
– Utfordringen lå i å lage et hus der oppholdsrommet har kontakt med utsikten, men også får sol både fra vest og sør. Det er hovedgrunnen til at huset har fått atriet. Med det har «hullet» i midten klart å fange hele dagens lysspill, forklarer Hjeltnes.
Se betonghuset på den bratte Jar-tomten
Det var viktig for både huseier og arkitekten å bevare landskapet så mye som mulig intakt. Gjennom hele prosjektet er det bare hugget ett tre (som var dødt) og det er gravd ut minimalt på tomten.
– Huset står på fast fjell. Det har en betongdel, som utgjør en hybel. Det er her vann og avløp kobles til huset. Resten av huset møter bakken med 60mm stålsøyler, boret ned i fjellet, forklarer Hjeltnes.
At trærne og naturen rundt ikke er berørt, gir en helt egen stemning, mener arkitekten.
– At det står krøllete furuer på utsiden gir ikke bare en unik stemning inne, men påvirker også det lokale klima på Nesøya. Det blir mindre vind, det gir skygge og det bidrar til mangfold i dyrelivet, sier han.
Annonse
Rolig uttrykk
Det var hele tiden arkitektens ønske at tak og vegger, og undersiden, skulle ha samme utforming.
Huset kan betraktes fra seks sider, kledd med malmfuru /weatherboard.
– Det vil gråne mer med årene og få en jevnere gråfarge, som også kler Herodd. En lodden, tradisjonell kledning, men brukt på en mer moderne måte, forklarer arkitekt Hjeltnes.
Interiøret har et rolig utrykk, der poppelfiner er brukt i nær sagt alle rom.
– Det handler om å gjøre det så homogent som mulig. I tillegg til noe bruk av stål, er gulvet av ask. Det skaper et stille interiør.
Respekt for det gamle
I 2015 åpnet Oslo Åpne Hus 165 bygninger og park- og hageanlegg og rundt 42 000 mennesker dukket opp for å se. I år satses det på ny folkefest.
Arrangementet er gratis og åpent for alle. Noen av stedene vil ha begrenset adgang, men de aller fleste vil ha guider, arkitekter eller huseiere til stede.
Powerhouse på Kjørbo i Sandvika er også en del av Oslo Åpne Hus.
Erik Collett, styremedlem i Oslo Åpne Hus, forklarer hvorfor Villa Poulsson/Lærum på Nesøya er valgt ut.
– Huset ligger som nærmeste nabo til Herodd, og med dette nye huset viser arkitekt Knut Hjeltnes stor respekt, der de to husene er i en slags dialog med hverandre. Det kan være interessant for folk å se hvordan en arkitekt, med en særegen strek, kan vise slik forståelse for eldre arkitektur, sier Collett.
Les flere saker på Botrends forside her.
Følg oss på Facebook og Instagram – og kontakt oss gjerne her.