Årstid avgjør rett tid for boligsalg

Publisert
23. oktober 2015

Her får du meglernes råd.

Tradisjonelt sett faller boligprisene frem mot jul. Folk er opptatt med advent, julebord, juleavslutninger og julekos.
 
Statistikken fra Eiendom Norge viser at januar og august er de beste månedene, mens det er roligere i november, desember og juli.
 
– Fra midten av november og utover så stilner markedet. Det er lite nytt som legges ut, og noe gammelt som ligger over og ofte blir satt ned i pris. Deretter kommer januareffekten, da man har ventet og det har bygd seg opp et volum igjen, forklarer eiendomsmegler Edvard Chapsang.
 
Les flere bolignyheter på Botrend her. 

Type objekt avgjør

– Er det lurt å klargjøre boligen for salg nå, og legge den ut på markedet over jul?
 
– Om man skal selge eller ikke avhenger av type objekt. Hvis det er snakk om en enebolig så vil jeg anbefale å vente. En leilighet med heis for eksempel, kan man nesten selge når som helst. Det samme med en 2- eller 3-roms leilighet. Men barnefamilier har fokus på jul og juletradisjoner. Da er det avslutninger, julebord og en veldig travel tid for mange, derfor er desember en stille periode, sier Chapsang

Ingen fasit

Timing på salg av bolig er naturlig nok svært viktig.
 
– Det er vi svært bevisste på og det har selvfølgelig mye å si. Men det finnes ingen fasit på dette, i Oslo er det hipp som happ når man selger, der har man eksempelvis på Torshov 25 stykker på visning hver gang. Her i Asker og Bærum er det litt annerledes, og vi må i større grad tenke målgrupper. Man må vurdere salgstidspunkt utfra objektet.
 
Han tror vi går mot en rolig måned i november, sammenlignet med 2014.
 
– Det skyldes flere ting, blant annet usikkerhet i økonomien og økt arbeidsledighet. I Asker og Bærum er det mange som jobber i oljebransjen, og et ønske om å få en litt større bolig med den ene stuen eller soverommet ekstra, blir kanskje et ønske i en litt lengre periode enn hva som var utgangspunktet. Folk blir mer tilbakeholdne og forsiktige. Det er helt naturlig. Og ikke minst er det kanskje sunt!, sier Chapsang.

– Ikke vent

Daglig leder og eiendomsmegler Håkon Dybvad i Krogsveen på Bekkestua mener selgere bør komme seg på markedet.
 
 
– Ikke vent. Markedet i Bærum er nå 25 prosent lavere enn på samme tid i fjor. Dette gir seg hyggelige utslag for de som kommer inn på markedet, man oppnår jevnt over god pris og vi ser at flere objekter går over takst, sier han.

Godt marked

Et søk på Finn viser at det er om lag 270 boliger til salgs i Bærum, og av disse er det 70 nybygg.
 
Av de resterende 200 boligene, så er mellom 40 og 50 solgt, som gir om lag 150 enheter igjen til salgs.
 
Av det totale boligsalget i Bærum pr. 1 oktober, så går 52 prosent over takst, 11 prosent til takst og 37 prosent går under takst. Akkurat nå er det få rekkehus og tomannsboliger på markedet.
 
– Et godt råd er derfor å selge nå og fremover i oktober og november når konkurransen er mye mindre, sier Dybvad.
 
Boligmarkedet holder seg jevnt godt i Asker og Bærum, mot andre steder i landet.

Annonse