Bærums fineste hus ligger i Lommedalen

Publisert
19. oktober 2016

Tomannsbolig vant Bærum kommunes arkitekturpris 2016.

Vinneren av Bærum kommunes arkitekturpris for 2016 er en tomannsbolig i Lommedalen. På Trulsebråten, i en bratt sydvendt skråning, ligger det som nå anses for å være Bærums fineste hus.
 
– Det er veldig motiverende å se at det vi har lagt ned så mye arbeid i blir verdsatt, sa arkitekt Anna Røtnes i Praksis A, som sammen med Eskil Tin i TINTIN Motor mottok prisen som ble delt ut for femte gang.
 
Den høythengende prisen ble delt ut av Bærums ordfører, Lisbeth Hammer Krog, i rådhuset onsdag kveld, og det var en stolt ordfører.
 
– Jeg er veldig stolt over at vi har en arkitekturpris. Kunst og arkitektur går gjerne hånd i hånd. Vi har mange bygg her i vår kommune. I en debatt hvor vi skal bygge mer og fortette i fremtiden, så tror jeg arkitekturen er helt avgjørende, sa Hammer Krog.
 
Les mer om de andre kandidatene her.
 
Les også: Dette boligtårnet vant Oslo bys arkitekturpris.

Annonse

Dobbeltbolig med mange kvaliteter

Det er juryens fem medlemmer, Eirik Bøe, Morten Larsen, Adnan Harambasic, Beate Hølmebakk og Hanne Høybach, som har vurdert de ti innsendte bidragene. I år spenner de fra nye stasjonsbygg til rehabilitering av Mellom Jong gård og privatboliger. 
 
 

Under utdelingen av prisen ble fire prosjekter trukket frem og presentert for annerledes og fremragende arkitektur; Grinilund kirke, Jardar klubbhus, enebolig i Gamle Drammensvei 84 på Stabekk og Fornebuporten.  
 
Men det var tomannsboligen i Lommedalen som utmerket seg mest, ifølge juryen;
 
– Tomannsboligen er bygget som en generasjonsbolig på en topografisk krevende tomt. Arkitektens etterrettelige arbeid med husets tilpasning til terreng og god innlevelse i de to familienes forskjellige behov har resultert i en bygning med mange kvaliteter.
 
Slik bygde de drømmehuset på den vanskelige tomten i Asker.
Tomannsboligen i Trulsebråten 9 B-C ligger utfordrende til i en bratt sydvendt skråning og er tegnet av Praksis A as ved Anna Røtnes og TINTIN motor as ved Eskil Tin.
 
Byggningsarbeidet er utført av Tømrermester Torstein Newth AS og tiltakshaver er ekteparene Nina Hesselberg, Georges Midre og Siri Midre og Pål Pettersen.
 
– Familien har eid tomten siden 50-tallet, og det er en usedvanlig vakker tomt med knauser og busker. En sånn familieeiendom som dette er et sted mange er glad i. Det er mange som har en historie her, så da vi skulle bygge en bolig for to familier til, så ønsket vi å beholde den flotte stemningen, fortalte arkitekt Anna Røtnes. 
 
Løsningen ble å plassere selve boligen på det stedet som var mest utilgjengelig. En stor utfordring, men også svært spennende, ifølge arkitektene.
 
Les også: Asker-familien fikk arkitektene til tegne nytt hus på tomten til slekten.
 

Høy kvalitet i alle ledd

Boligen er byget opp av to lukkede volumer med innerom og uterom med carport, terrasser og utetrapp. Et kontinuerlig tak dekker uterommene og skiller de to enhetene fra hverandre samtidig som de er ett. Det fungerer også som solskjerming av de to fasadene og åpner opp for helårsbruk. Nettopp formen og fasaden med variasjon av tette og åpne konstruksjoner, får skryt av juryen som mener boligen er visuelt stimulerende.
 
– Huset har interessante konstruktive løsninger, og både treverk og stålarbeider holder en høy håndverksmessig kvalitet. Det er juryens oppfatning at tomannsboligen holder et meget høyt arkitektfaglig nivå.
 
Se bilder fra Knut Hjeltnes-huset på Nesøya.
 
Utvendig er huset kledd med ubehandlet panel som etter hvert vil gråne. Tak og vegger i uterommene, samt inngangspartiene er malt i grønntoner som harmonerer med landskapet rundt.
 
Store vinduer med felt av liggende panel gir et skyggespill til fasaden og bryter opp de store flatene.  
 
Les mer om arkitektur på Botrend.

Delt ut for femte gang

Bærum kommunes arkitekturpris har som formål å motivere privatpersoner og utbyggere til å tenke kvalitet og god arkitektur. Prisen kan gis til nybygg, tilbygg, uteanlegg, restaurering av kulturminner, eller et konkret tema bestemt av juryen.
 
Det er femte året på rad at prisen deles ut. Hittil har to eneboliger på henholdsvis Stabekk og Snarøya, Nansenparken på Fornebu og Bekkestua stasjon vunnet prisen.
 
Les mer om de prisvinnende boligene her: Strømstangveien 7G på Snarøya, og Åsveien 17 på Stabekk.
 
– God arkitektur bidrar til felleskapet. En god planløsning og høy kvalitet gir en tilleggsverdi som handler om å skape noe som varer lenge og om estetisk verdi. Vi ønsker at Arkitekturprisen skal holde et høyt nivå, og at det skal oppfattes som stor prestisje å få den, sier juryformann Eirik Bøe.
 
Kjenner du til noen fine hus vi bør skrive om? Tips oss her. 
 
Les flere saker på forsiden av Botrend. Og følg oss på Facebook og Instagram under Botrend.no