Bærumsdesign på nye Gardermoen

Publisert
20. januar 2017

Torsteinsen Design og Dysthe Design står bak de nye ventemøblene.

Nye Pir Nord på Gardermoen har fått 1.700 sitteplasser signert Bærums-designerne Torsteinsen Design og Dysthe Design.
 
Siden 1998 har ventemøblene «Gardist», signert den anerkjente industridesigneren Sven Ivar Dysthe fra Rykkinn, gitt hvile til trøtte reisekropper på Gardermoen. Når nye Pir Nord åpnes om tre måneder, står norsk design igjen i høysetet.
 
– Det er et slektskap mellom møblene, slik at de skal kunne stå i samme rom. Vi har bygd videre på noen av erfaringene til Sven Ivar, og brakt noe nytt inn. Teknisk sett er møblene modernisert med el-uttak, sier Fredrik Torsteinsen i Torsteinsen Design om nye «Transeat».
 
Både huden og de karakteristiske sømmene i seteryggen er brakt videre, men fasongen er annerledes. Setene står tettere inntil hverandre, men er bredere og lavere i ryggen. Armlener i aluminium og heltre skaper et naturlig skille til sidemannen, og gir støtte. Men en sovesofa er det definitivt ikke.
 
– Det er hele poenget med armlenet, sier Solveig Torsteinsen lattermildt.
 
– Men det er laget med en omtanke for kroppsnære og gode naturmaterialer. Bare kjenn hvor godt det føles ut når du tar på huden og heltreet på armlenet.
 
Les mer om norsk design her

Annonse

Et godt sted å oppholde seg

Det er den vestlandske møbelprodusenten Fora Form som står bak produksjonen også denne gangen. De er en av Skandinavias ledende leverandører av stol, bord og sittegrupper til kontraktsmarkedet, og i høst leverte de fra seg totalt 1.700 sitteplasser.
 
De tre designerne Vidar Øverby, Solveig og Fredrik Torsteinsen har tatt turen til Gardermoen for første gang siden leveransen, og syns det er gøy å se hvordan de reisende har omfavnet de brune skinnmøblene. En stor gjeng har tatt plass like bortenfor, mens en ung jente har tatt av seg skoene og satt seg i skredderstilling med PC-en på fanget.
 
– Vi har reist mye i prosessen og studert flyplassmøbler inngående. Særlig Fredrik løfter og titter på alt, sier Vidar Øverby.
 
Les også: Dette hjemmet er full av tekniske og bærekraftige løsninger
 
De har ingen klar favoritt, men mener de Skandinaviske flyplassene skiller seg ut ved å være varmere og mer menneskelige. Den nye piren er tegnet av Nordic – Office of Architecture.
 
– Det er atmosfæren med naturbetong, tregulv, interiør og godt lys. Det er vanskelig å sette ord på det, og for menigmannen holder det at man liker å oppholde seg her, sier Øverby.
 
Les mer om arkitektur på Botrend

Viktig for industrien og designbransjen

Den nye piren er et prestisjeprosjekt, mener Solveig Torsteinsen. At et stort offentlig prosjekt har valgt flere norske aktører er uvanlig, og bør være et eksempel til etterfølgelse.
 
– Vi har ingen bred industri i Norge lenger, men det blir heller ikke produksjon uten et marked.
 
–Innkjøpsordningene handler i stor grad om pris, og du skal være sterk for å argumentere mot. Men jeg tror det er mulig å forene god norsk design i alle produksjonsleddene. Dette prosjektet viser at det går an. Både for industrien og designbransjen.
 
Les også: Bærums fineste hus ligger i Lommedalen
 

Fakta: Nye Oslo Lufthavn

  • Utbyggingen av nye Oslo Lufthavn startet våren 2011.
  • Offisiell åpning blir 23. april 2017.
  • Utvidelsen av flyplassen representerer en videreutvikling av norsk byggeskikk med utstrakt bruk av naturmaterialer, og med enkle, nøkterne løsninger.
  • Ankomst- og avgangshallen er utvidet, togstasjonen vil ligge mer sentralt i anlegget. Kapasiteten i avgangshallen har økt med 34 nye skranker.
  • Nye Pir Nord skal håndtere både utlands- og innenlandstrafikk, adskilt i to nivåer.
  • Piren er 300 meter lang og har et areal på 63.000 kvadratmeter. Den inneholder 17 nye flyoppstillingsplasser, samt butikker og spisesteder.
  • Den nye piren har et mer moderne arkitektonisk uttrykk enn gamle delen som ble åpnet i 1998.
  • Flere norske aktører er involvert i utvidelsen av flyplassen. Nordic – Office of Architecture står bak den nye arkitekturen
  • Torsteinsen Design og Dysthe Design har tegnet de nye ventemøblene «Transeat».
  • De er en videreutvikling av flyplassens opprinnelige ventemøbler «Gardist» – tegnet av Sven Ivar Dysthe fra Rykkinn
  • Det er lagt stor vekt på naturmaterialer, holdbarhet og mulighet for enkel og fortløpende vedlikehold.
  • Møblene er levert av norske Fora Form.
  • Kilde: Oslo Lufthavn, Torsteinsen Design

 
Les mer på Botrends forside
 
Følg oss gjerne på Facebook og Instagram på @botrend.no