Fra hvitt til fargerikt på en sommer

Publisert
4. juli 2017
Tekst av
Elin Reffhaug Craig

Kaja og Simen malte alle rom i leiligheten.

Da Kaja og samboeren flyttet inn i leiligheten for tre år siden, var den gjennomgående hvit.Så endret de alt.

Her kan du lese mer om bruk av farger på Botrend.

Annonse

– Man blir påvirket av å jobbe med en  fargeekspert som  Dagny Thurmann-Moe,  smiler Kaja Kvernbakken (34).

Hun og samboeren Simen (33) bor i en leilighet i Gamlebyen i Oslo som de oppdaget på Finn.no for tre år siden.

– Et lykketreff, sier Kaja i dag.

De overtok den 82 kvm store leiligheten noen måneder senere, og da var den helt hvit med slitte vegger.

Sentrumsleiligheten fra 1890-årene hadde da stor takhøyde, to store stuer, men med slitne og gamle gulv.

Se Ramsøskar-boligen: – Fargene får meg i godt humør

Glade i farger

Paret har aldri bodd i en så fargerik leilighet før, men er glade i, og opptatt av farger.

– Vi har bodd steder med hvite vegger, så fargene har vært i møblene, teppene og kunsten på veggene. Men uansett hvor vi har bodd, så har vi savnet fargene. Vi skulle male, men hadde tenkt til å ta ett og ett rom, men så ble det hele leiligheten på en gang. Noen uker i fjor sommer malte vi alt, forklarer Kaja.

Først prøvde de seg frem på egen hånd. Men under et møte som Kaja hadde med fargeeskperten Dagny Thurmann-Moe i forbindelse med sistnevntes bok, så fortalte Kaja at de skulle i gang med å male leiligheten.

– Ja, men kan ikke jeg hjelpe dere med fargesetting, og så kan vi ta bilder til boken, foreslo Dagny.

Og slik ble det.

Slik lykkes du med mørke farger

Fargekjenner

Simen og Kaja hadde klare meninger om fargebruken. Kaja jobber som forlagsredaktør for illustrerte bøker, og har tidligere jobbet som strikkedesigner.

– Da vi skulle male ville vi ha en følelse av Marokko hjemme i vår egen stue. Derfor valgte vi mettede toner.  Stuen er i terrakotta – en lun og sosial farge.

Kjøkkenet har paret malt gult, både for å lysne rommet, men også fordi det føles som å komme inn til solskinn hver gang.

De som kjenner Kaja vet at hun elsker fargen lilla. Hun har lilla briller, og siden den regnes som en kreativ farge,  passer det 34-åringen godt.

– Jeg elsker å holde på med prosjekter og lage ting. Det å ha et lilla kontor virket riktig for meg.

Sett farge på interiøret

Ikke opptatt av trender

– Er du opptatt av interiør og innredning?

– Både ja og nei. Jeg vil ha det fint rundt meg, men jeg følger ikke med på trender og vil ikke ha det riktig. Jeg er ikke opptatt av at det skal være som i et boligmagasin. Det er viktig å leve et godt liv, ikke ha den mest moderne og kuleste leiligheten.

Kaja og Simen har beholdt benkeplater og har samme baderoms-, og kjøkkeninnredning som da de flyttet inn. De satte opp en vegg i den store stuen, så det ble til en stor stue og to kontorer. I stuen er det bygget pallesofaer.

– Vi har nesten dobbeltseng i stuen hvor vi kan slange oss rundt, strikke og lese. Alle kan komme på overnattingsbesøk.

På soverommet har de malt en mørk blåfarge nettopp fordi den er rolig. Kaja føler at hun sover mye bedre nå enn i det hvite soverommet hun hadde tidligere.

– Jeg anbefaler farger – det er kjempedeilig, og gjør rommene mer behagelig å være i. Før hadde vi mange stearinlys, men det er en utfordring nå. Vi har krøpet til korset og skaffet oss mer elektrisk lys siden fargene tar litt av lyset. Men det er det verdt!

På dette kontoret velger hver ansatt sin tapet

Her bor: Kaja (34) og Simen (33).

Inspirasjonskilder: – Steder jeg har vært som jeg synes er fine. Vi har vært i Marokko, og likte fargene og interiørstilen, med benker langs vegger med madrasser og fine utskjæringer og ornamentikk.

Yndlingssted i hjemmet: – Først stuen og så kontoret. Jeg skriver og jobber med bøker, vever og tegner.

Det du ønsker deg mest: – Et godt gangmøbel, et sted jeg kan henge jakker og sette sko. Det er en smal gang i mur, og jeg har ikke funnet noe som kan henges opp der.

Det siste du skaffet: – Simen kjøpte et stort garderobeskap fra Blomqvist. Et 1800-tallsskap med utskjæringer og speil, så det skal på hans kontor.

Din kjæreste eiendel: – Kanskje notatboken min. Den er jeg veldig, veldig glad i. Jeg er også veldig glad i min skinnende blå Parker fyllepenn.

Dette kommer aldri over dørstokken: – Man skal aldri si aldri.

Ditt beste tips til andre som vil ha mer farger i hjemmet: – Tenk over hvilke farger du liker. Hvilke farger føler du deg vel i? Det er lov til å begynne med lyse farger. Det trenger ikke være sånn som hos oss med mettede farger. Ikke bry deg om motefargene. Jeg anbefaler å male taket, for det gir en så utrolig lun følelse når taket også har farge og ikke er en hvit boks der oppe.