Bygde betonghus på familietomten

Publisert
6. oktober 2015

Betongdrøm på Snarøya.

Da Hedvig traff Knut, hadde han så vidt påbegynt ungdomsdrømmen – å bygge et betonghus på familietomten.
 
– Jeg vil beskrive huset som en betongkloss; sett utvendig må jo den beskrivelsen kunne sies å være treffende, sier Hedvig Bugge Reiersen om familiens nybygde hjem på Snarøya.
 
Knut Ditlev-Simonsen hadde så vidt påbegynt prosessen før han traff Hedvig for syv år siden. Og i fjor sto betonghuset ferdig.
 
– Det var Knuts drøm fra hans tidlige ungdomsår at huset som én dag skulle bygges på tomten skulle være i betong. At betongen ble et såpass sentralt materiale skjedde underveis i prosessen, gjennom samarbeidet med arkitektene og leverandøren av betongen, sier Hedvig.
 
Hun står i den grønne hagen på kollen med utsikt over Oslofjorden.
 
Knut er oppvokst på familietomten, og familien på fire har nå hans mor og to søsken som nærmeste naboer.
 
– Vi er heldige som er omgitt av familie. Vi har direkte tilgang til sjøen der vi kan fiske torsk fra brygga, eller ta kveldsbad om sommeren, sier Hedvig om den fantastiske beliggenheten.
 
Hver uke viser Botrend frem unike leiligheter og eneboliger, få mer inspirasjon her. 

Annonse

Ga arkitektene fritt spillerom

Huset er tegnet av Siri Moseng og Kaja Bergliot Poulsen i Mopo arkitektur.
 
– Vi fikk tidlig tillit til arkitektene og bestemte oss for å la dem få nokså fritt spillerom, etter at visse forutsetninger ble klargjort fra vår side, forteller Hedvig.
 
For når familien først gikk for et arkitekttegnet hus ønsket de å la arkitektene få utfolde seg. Samtidig har dialogen vært tett hele veien.
 
– De har lyttet til våre tanker og behov. Siri og Kaja har vært flinke til å konkretisere våre nokså løst beskrevne drømmer for hvordan huset én dag skulle bli, sier hun.

Åpner seg mot sjøen

Arkitektene er på besøk denne formiddagen for å planlegge uteområdene. Vegetasjonen på kollen skal bevares.
 
– Boligen representerer en tosidighet; den ene siden av huset åpner seg mot sjøen med store og lysfylte rom, mens planløsningen mot veien er mer kompakt og lukket, forklarer Siri Moseng.
 

Mer enn et designhus

Materialvalget i huset har hovedsakelig falt på betong og ask. Innredningen består av gamle møbler kombinert med ny design.
 
Det nye huset skulle være tilpasset familiens behov, så paret tenkte nøye gjennom hvordan de som familie lever livet sitt. Derfor er det blitt flere steder i huset der man kan slappe av; som sittebenk på kjøkkenet for matglade tilskuere, og kosekrok i stuen for dem som vil lese bøker.
 
Med stadige gjester på besøk skulle langbordet i stuen ha plass til 16 middagsgjester uten for mye styr. Og boligen måtte også være robust:
 
– Huset må tillate lek og moro, slik at vi slipper å være redde for riper i gulvet eller merker i sofaen, sier Hedvig.
 
– Dessuten må det se bra ut også når det ikke er ryddig – og det er det som oftest ikke. Vi ville ikke leve i et typisk designhus, men ha et hjem som vi trives i. Og det gjør vi. Det funker!

Dette er betonghuset på Snarøya

Enebolig over to plan, oppført i ­betong.
 
Tegnet av arkitektene Siri Moseng og Kaja Bergliot Poulsen i Mopo ­arkitektur.
 
Her bor: Knut (40) og Hedvig (35), Sienna (7) og Sara (3).
 
1. Inspirasjonskildene våre: – Vi blir ofte inspirert når vi er ute og reiser, som da vi var på Sri Lanka i fjor.
 
2. Vårt yndlingssted hjemme: – Det må være på kjøkkenet i første etasje, som er husets hjerte.
 
3. Det vi ønsker oss aller mest: – Vi ønsker å innrede takterrassen. Her planlegger vi blant annet å sette opp et utekjøkken.
 
4. Det siste vi skaffet til boligen: – Jeg kjøper stadig nye planter. Gjerne grønne kaktuser og sukkulenter, da jeg ikke har særlig grønne fingre.
 
5. Kjæreste eiendel: – I utgangspunktet har vi ikke én kjær eiendel, men vi har flere møbler som følger med oss fra tidligere, blant annet stolene som står i stuen. Dem er jeg oppvokst med.
 
6. Kommer aldri over dørstokken: – Det er mye, sier Hedvig og ler. – Men for å nevne noe må det være elektriske duppeditter og «fake» ting; som et kunstig juletre.
 
7. Vårt beste innredningstips: – Velg enkle løsninger som fungerer. Hjemmet vårt er vedlikeholdsfritt og robust; man slipper å være redd for å ødelegge ting.

 
Denne saken ble først publisert på Budstikka.no
 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.