Betonghusene på Snarøya i The Wall Street Journal

Publisert
12. juli 2016

Bak prosjektet ligger en lang familiehistorie.

På den grønne kollen med utsikt over Oslofjorden holder søskenparet Knut Ditlev-Simonsen og Helen til. De har bygd hus ved siden av hverandre.
 
På familietomten bor også moren og deres yngre bror i hver sin bolig.
 
I fjor sommer besøkte vi betongboligen til Knut Ditlev-Simonsen og hans kone Hedvig Bugge Reiersen.
 
Nå har The Wall Street Journal skrevet om søskenparets boliger.
 
– For noen uker siden kom journalisten på besøk, og i forrige uke kom fotografen innom. De var interesserte i arkitekturen, og det er selvsagt gøy for både arkitektene og oss, sier Hedvig Bugge Reiersen.
 
I fjor gikk Bærum kommunes arkitekturpris til MOPO for Helens bolig
 
Her bygde tre søsken trippelbolig – også på Snarøya

Moren ønsket å ha dem boende

Husene er tegnet av Siri Moseng og Kaja Poulsen i MOPO arkitektur – et forholdsvis lite, norsk arkitektfirma.
 
– Vi ble oppringt av journalisten Jeff Marcus som hadde funnet hjemmesiden vår på nett. Han hadde valgt ut noen prosjekter fra siden vår og disse to husene var blant dem. Vi foreslo derfor å vise dem sammen som «The sibling houses», og det ville han gjerne, sier Kaja Poulsen.
 
Det var ikke tilfeldig at akkurat disse boligene ble valgt.
 
– Knut og Helen er vokst opp på Snarøya i likhet med meg, og vi har kjent hverandre fra barndommen av. Moren deres ønsket å ha dem boende på tomten, og de ønsket å bli. Det ligger derfor en lang historie bak tomten og prosjektet, forteller Kaja Poulsen.
 

Annonse

 De to betongboligene er like, men samtidig svært forskjellige. 
 
– Husene er tegnet på tilnærmet like tomter, men med forskjellige familier med ulike ønsker og behov. Begge boligene har tilnærmet likt avtrykk, plasseringen er nokså lik – oppå en topp, og husene henvender seg mot sjøen med en lukket bakside mot veien. Husene har også felles adkomst med like trapper og garasjer, sier Kaja Poulsen før hun fortsetter;
 
– Knut og Hedvigs hus er som et gigantpuslespill med betongelementer. Uttrykket er rått med betong og flatt tak, etter et sterkt ønske fra Knut. Helens hus er i betongelementer og massivtreelementer. Massivtreelementene er kledd med grove furubord og barndomshjemmet på nabotomten der moren bor, var en viktig referanse for Helen.
 
Minimalistisk og moderne bolig på Snarøya

Spennende arkitektur

«The sibling houses» er også utstilt i den nordiske paviljongen under årets arkitekturbiennal i Venezia som varer frem til 27. november 2016.
 
Arkitekturbiennalen er en viktig arena for arkitektur – med over 60 deltagende land og rundt 300 arkitekturprosjekter presentert.
 
Over 100 av prosjektene er norske, med «The sibling houses» i kategorien «Foundational».
 
Arkitektene har dessverre ikke sett utstillingen enda.
 
– Men det er spennende at ulike prosjekter vises slik at man får se bredden av arkitekturproduksjonen for tiden. Siden arkitekturbiennalen er en viktig arena, er det verdifullt for unge og mer uetablerte kontorer som oss å få være med, forteller Kaja Poulson.
 
Les flere saker på Botrends forside her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.