Bli fargeekspert med Dagny Thurmann-Moe

Publisert
26. januar 2017

Vil lære folk om farger med boken Farger til folket!

I to år har hun «gått svanger». Forrige uke ble den endelig lansert: «Farger til folket!» skal sørge for at vi nordmenn skifter ut de hvite veggene og den grå sofaen med favorittfargen. For de siste 15 årene har Norge blitt et stadig mer fargeløst samfunn, ifølge Dagny Thurmann-Moe. Eller Farge-Dagny som mange kaller henne.
 
– Jeg håper den kan inspirere folk til å kaste seg ut i en fargerik verden. Og at vi sammen kan ta diskusjonen videre. Ikke bare i hjemmene våre, men også i arkitekturen som jeg mener bærer galt av stede nå, sa Thurmann-Moe da hun lanserte boken forrige uke.
 
Lanseringen var lagt til Mikadosuiten på Grand Hotel. En suite på 72 kvadratmeter som Thurmann-Moe selv fargesatte i sin tid som kreativ leder for Fargerike. Her er alt fargelagt – selv karmene – uten at det blir for mye.
 
– Folk er redde for å gjøre feil. Blande farger som egentlig ikke passer sammen, eller at de skal gå lei fargene med tiden. Tvert imot ser vi at det er omvendt! De som velger grått som hovedbase, maler om igjen etter 3 til 5 år, mens gjennomsnittsnordmannen pusser opp hvert 18 år, forklarer Thurmann-Moe.
 

Annonse

Etterlyser mer fargekunnskap

Dagny Thurmann-Moes første bok utgis av Cappelen Damm og har fått et førsteopplag på 3.000 eksemplarer. I løpet av knappe 200 sider går fargeeksperten gjennom teori, arkitektur og offentlige rom, interiør og mote. Til og med bilparken vår er viet noen sider. 
 
– Boken skulle være noe mer enn en pyntebok. Noe man kunne lære av, sier Thurmann-Moe som til daglig driver eget fargestudio hvor hun driver rådgivning og utvikling av fargepaletter for privatpersoner og bedrifter.

 
Hennes klare misjon er: Farger gjør deg glad. Og føler du deg trygg på farger, er det mye lettere å bruke dem.
 
– Forskningen har kommet frem til at vi ikke fungerer så godt i de hvite boksene og grå miljøene vi omgir oss med i dag. Miljøer som ligner naturen er bedre for oss, og de siste 70-80 årene er vi kommet stadig lengre unna vårt naturlige habitat, sier Thurmann-Moe som begynte å lese faglitteratur om farger allerede på ungdomsskolen.
 
Les mer om fargebruk her
 
Hun slår et slag for å lære mer om fargebruk i arkitekt- og interiørarkitektutdanningene, men også utbyggere og beslutningstagere i offentlige instanser må lære mer. 
 
– Fargene i byene er i ferd med å forsvinne. Det er rett og slett trist.
 
Les også: – Fargene får meg i godt humør
 

Farger i interiøret

I boken presenteres fem vidt forskjellige hjem som viser god bruk av farger. Vi får også et innblikk i fargeekspertens private hjem på Nordstrand i Oslo.
 
Her er hvite vegger og grå sofaer er erstattet med alskens farger – noen mer utfordrende og «krevende» enn andre. 
 
– Jeg ville vise frem ytterpunktene – fra vilt og maksimalistisk til litt mer duse og forsiktige hjem. Uavhengig av hvilken stil du har skal du se at det er mulig å bruke farger, sier Thurmann-Moe.
 
Les også: Denne fargen bør du velge nå, ifølge Farge-Dagny
 

Hun mener alle kan bli sin egen fargekonsulent. Det kan være litt krevende i begynnelsen, men guiden i boken kan hjelpe deg på vei, foreslår hun. 
 
– Når det gjelder interiør er det beste tipset å begynne med veggene. Velg en litt dus nyanse – gjerne en farge du liker godt. De møblene som er nøytrale vil da stå seg enda bedre mot de fargede veggene, forklarer Dagny Thurmann-Moe.
 
– Og så er det sånn at farger kler farger. Så etter hvert som du innreder vil det være lettere å kombinere.
 

Her er Farge-Dagnys beste tips:

 

  •  Tenk hele hjemmet under ett slik at rommene hører sammen uten at de blir like.
  • Tre farger: Blått, grønt og brunt er gode farger å bruke. Det er gode og nøytrale farger som det er lett å få suksess med.
  • Velg flere nyanser av den samme fargen du har på veggen. Gå opp og ned i skala for å få mer dybde i rommene.
  • Begynn med de tre grunnfargene og tilføy andre etter hvert som du føler deg tryggere.
  • Sett opp en fargepalett. Boken viser deg hvordan, eller du kan forhøre deg med en fargekonsulent.
  • Pinterest er et godt verktøy. Søk opp eksempelvis «blå vegg» og se ulike løsninger.
  • Bruk kunst eller arvestykker med affeksjonsverdi som utgangspunkt når du skal jobbe videre med farger.
  • Ikke følg trender, og kjøp kun det du virkelig elsker. Det er lov og lurt å bruke lang tid.

 
Les mer på Botrends forside
 
Ta gjerne kontakt med oss her, og følg oss på Facebook og Instagram @botrend.no