Bli med inn i jungelhagen på Blommenholm

Publisert
26. august 2016
Tekst av
Bettine Nicotra

Blomsterdekoratøren flytter stuen ut i hagen.

I det man rusler inn den rolige gaten på Blommenholm levnes det ingen tvil om hvor det skjuler seg en blomsterdekoratør.Tor Gundersen (53) har nemlig gjort om den tidligere så ustelte hagen til en tropisk jungel i  Bærum.

Annonse

– Hver eneste dag steller og ordner jeg i hagen. Nå om dagen går det mye i klipping og forming av trær og busker, forklarer Tor mens han klatrer rundt i bedene i grønne Crocs.For blomsterdekoratøren er hagearbeid terapi. Så er det også terapi å komme på besøk til den asiatiskinspirerte mannen.

Lyden av sildrende vann fra de mange fontenene og fuglekvitter fra skogen virker avslappende – både for Tor og gjester som kommer innom.

– Ofte kommenterer folk at «de får senkede skuldre» når de kommer hit, sier han.

Det er også meningen. Store bregner, blader og slyngplanter rammer inn hagen som en levende gardin.

– Jeg har forsøkt å skape min egen oase ved å mure meg inne med beplantning, sier han og ler humoristisk av seg selv og sin lidenskap for det grønne.

Drømmehagen som blomstrer hele året

Startet på «scratch»

I 2003 dukket retroboligen fra 1968 opp for salg. Tor fattet kjapt interesse og falt umiddelbart for den enkle hagen med haugevis av potensial.

– Da jeg flyttet inn i februar 2003 fikk jeg ikke det store inntrykket av hvordan hagen ville se ut når snøen gikk bort. Men da våren kom så jeg at det kun var noen få trær, busker og hekker her.

Da startet det eviggående prosjektet med å fjerne busker, klippe ned trær og beplante.

– Det var jo gull for meg! Med upløyd mark var det bare å begynne på «scratch», sier han.

Flyttet til bobåt på Fornebu

Bygd seg rundt hele huset

Først kom terrassen mellom garasjen og stuen til. Men med tiden har Tor bygd terrasser i ulike nivåer rundt hele boligen.

– Endelig kan jeg gå tørrskodd rundt huset, sier han og viser vei mellom de ulike sonene.

Hver plass har sin funksjon med ulik møblering, belysning og utsikt. Terrassene er delt opp i tre soner – atriumsplassen, kveldsterrassen og selskapssonen.

Annonse

Grønne planter, treverk og belysning er gjennomgående både ute og inne.En serie stålamper fra India lyser opp fra kontorplassen i stuen og videre ut på terrassen – og visker ut skillet mellom inne og ute.

Det er nemlig et mål for den travle blomsterdekoratøren som i tillegg jobber som hagedesigner og produktutvikler for blomsterrelaterte produkter.

Hvalstrand bad i ny drakt

Fast plass

I hagen er få peoner og orkideer. Her er mest grønne vekster, et burgunder lønnetre foran inngangspartiet og flere mørkerøde planter som harmonerer med den mørke husfargen.

– Det største privilegiet med å bo her er definitivt de naturlige grensene mellom inne og ute, forteller han.

Interiørarkitektens løsninger

Stuen flyttes ut i hagen hele året gjennom. I vinterhalvåret sitter Tor på sin faste plass utenfor stuen under tak, med kjeledress og en varmende kaffekopp i hånden.

Hvis han sitter stille da. Det gjør han nemlig svært sjelden, men det er kanskje ikke så rart skal man skape en jungelhage i Bærum.

Eneboligen på Blommenholm

  • Enebolig over 150 kvadratmeter med 1,2 mål tomt.
  • Her bor: Tor Gundersen (53).
  • Inspirasjonskildene mine: – Jeg inspireres av naturen og når jeg reiser rundt i Asia.
  • Mitt yndlingssted: – Benken på terrassen utenfor stuen. Eller nei, jeg sitter sjelden stille. Som regel finner du meg i aktivitet rundt i hagen med en saks i hånden.
  • Det jeg ønsker meg aller mest: – Har vel ikke noen spesielle ønsker, bortsett fra en helårs vinterhage. Men det er et stort prosjekt, og jeg vet ikke helt hvor jeg skulle plassert den.
  • Det siste jeg skaffet til hagen: – En serie med hengende strålamper fra India som er fordelt inne og ute. Lampene er med på å viske ut grensene mellom eksteriør og interiør.
  • Kjæreste eiendel: – Alle mine eiendeler har jeg et nært forhold til, så det er vanskelig å plukke ut en.
  • Kommer aldri inn i hagen: – Hadde du spurt meg for 10 år siden ville jeg svart tujahekk og bark. Men det har jeg faktisk skaffet meg nå – da jeg rett og slett trengte en hekk mot naboen, og skulle dekke et område.
  • Mitt beste hagetips: – Vær ærlig mot deg selv og din personlige smak. La individualismen råde! Ser det ut som hjemmet og uteområdet ditt er tatt rett ut fra en katalog blir det ganske usjarmerende.

Tips eller innspill? Kontakt oss her.

Les flere saker på Botrends forside her.
Nyhetsbrev fra Botrend

Ja, takk – jeg vil gjerne abonnere på Botrends nyhetsbrev.