Bli med inn i verkstedet til smykkedesigneren

Publisert
25. august 2016

Ronja Allum debuterer på Oslo Design Fair neste uke.

– Har du alltid vært interessert i design?
 
– Hjemme var det alltid plass til mine prosjekter og noen å spørre om hjelp som hadde kunnskapen til å hjelpe. Mamma tegnet og malte mye da jeg var liten og da ble det naturlig for meg å sitte sammen med henne å tegne. Jeg fikk eksperimentere med materialer og verktøy og jeg fikk lov til å være nysgjerrig. Materialene ble ofte hentet fra naturen, både fordi den var nært tilgjengelig der vi bodde og fordi naturens eget design alltid har fascinert meg.
 
Navn: Ronja Allum (33).
 
Holder til: På det historiske forsvarsverket Blaker Skanse i Sørum kommune, sammen med kunstnerfellesskapet KunstSkansen.
 
Utdannelse: Kunsthøgskolen i Oslo, avdeling for metall- og smykkekunst.
Les hva toppdesignerne mener om årets interiørtrend.
 
– Husker du det første du lagde?
 
– Jeg har tegnet så lenge jeg kan huske og lærte tidlig å sy klær, men da jeg var rundt ni år gammel, fikk jeg ideen til min første smykkeserie. Det skulle være anheng formet som elefanter. Mange materialer ble utprøvd. Jeg skar elefanter ut i tre og formet dem i leire, men ble ikke helt fornøyd med resultatet før jeg fikk en gullsmedforretning i Larvik til å støpe en liten elefant i sølv til meg, basert på min egen voksmodell. Å se den transformasjonen fra voks til metall var en nøkkelopplevelse.
 
Hylles i ny tapetkolleksjon
 
– Hva blir du inspirert av?
 
– Naturen med sine former, farger og strukturer er en viktig inspirasjonskilde i tillegg til kunnskap om naturen og biologi. Men mye inspirasjon kommer direkte gjennom det fysiske arbeidet med håndverksteknikker og ulike materialer.
 
Slik velger du kunst til hjemmet
– Hva ønsker du å formidle med kunsten?
 
– Jeg jobber med å undre meg over former, farger og funksjoner for så å transformere og injisere inntrykk og refleksjoner tilbake til verden gjennom fortellinger i materialer og form. Temaene vil på denne måte variere, men jeg vil si at det ikke nødvendigvis handler så mye om å formidle, men mer om å dele, dele fascinasjon.
 
– Høydepunktet i din karriere?
 
– Da karrieren ikke har vart så lenge, har jeg ikke så mye å ta av, men jeg deltok med den interaktive installasjonen ”Biophilia” ved Black Box teaters kunstfestival ”++” i november i fjor. Det var interessant å se hvordan folk forholdt seg til et arbeid hvor de selv måtte være deltagere og det ga mersmak.
 
– Planer for høsten?
 
– Første prosjekt ut i høst er Oslo Design Fair, hvor jeg vil presentere to nye smykkeserier og designprosjektet «Røys», et samarbeidsprosjekt med keramiker Anja Borgersrud. Senere blir det KunstSkansens årlige utstilling i oktober, hvor jeg skal delta med en skulptur i stål og porselen. Parallelt med dette kommer jeg til å arbeide videre med smykkekunstprosjektet ”On The Origin” som skal stilles ut til våren.