Boligkjøpere kniver om objekter i desember

Publisert
5. desember 2016

Bolig gikk 1,1 millioner over prisantydning i Bærum.

Historisk sett roer boligmarkedet seg mot jul.  Mot høytiden er folk mer opptatt av alt som har med jul å gjøre, og færre boliger kommer ut for salg.
 
Boligprisene  har også en tendens til å falle mot jul.
 
Statistikken fra Eiendom Norge viser at januar og august er  de beste månedene, mens det er roligere i november, desember og juli.
 
Her får du flere eiendomsnyheter
 

Annonse

Men  boligmarkedet i 2016 har vært alt annet enn vanlig. Prispresset har vedvart, det er lavt utbud og mange interessenter.
 
Daglig leder, advokat Johan Orlin ved Aktiv Eiendomsmegling på Bekkestua, har ingen tro på at dette vil avta.
 
– Markedet roer seg på den måten at det blir færre omsetninger mot jul. Dette gir enda mer press på de eiendommene som ligger ute, sier han og legger til:
 
– Det forsterkes i 2016 fordi det har vært lavt utbud hele året.
 
Jobber bevisst mot lokkepriser

Langt over prisantydning

Et eksempel på et fortsatt brennhett marked, er boligen i Falkeveien på Bekkestua som nylig ble solgt for 9,3 millioner kroner. Prisantydningen var på 8,2 millioner kroner – altså endte det 1,1 millioner kroner over prisantydning.

– Det finnes ingen lignende boliger i markedet, og vi hadde stinn brakke på begge visninger. Når det ikke er tilsvarende boliger i markedet, gir det ekstra trykk på de få boligene som er, sier Orlin hos Aktiv Eiendom.
 

«Propp» i systemet

Botrend har flere ganger skrevet om en  «propp» i  boligmarkedet,  som fører til lavt utbud. Flere eksperter peker på at det bygges for lite, noe som bidrar til denne «proppen».
 
De som sitter med større eneboliger og ønsker å kjøpe  leiligheter,  sliter med å finne objekter. Dermed fristilles ikke eneboliger som er ønsket av de som vil oppgradere fra leilighet til rekkehus/tomannsbolig eller enebolig.
 
Sterk vekst i boligbyggingen
 

Bør ikke vente

Orlin i Aktiv Eiendomsmegling råder de som lurer på om desember er en god måned for salg, til å komme seg på markedet.
 
– Det er ingenting i veien for å selge i desember da det er lite utbud. Kjøperne er der hele året og du bør la behovet styre salgstidspunktet, sier Orlin.
 
Meglerkontoret planlegger nå salget av en moderne funkisbolig på 340 kvm til 15 millioner kroner for salg før jul.  Boligen har en tre-roms utleiedel i tillegg, og slike boliger ville tidligere bli «satt på vent» til markedet tar seg opp over nyttår. Slik er det ikke lenger.
 
– Jeg antar at det vil medføre stor interesse i dagens marked, sier Orlin.
 
Det har vært et svært godt år for dyre boliger.  Så langt i år er det tinglyst 13 boliger over 40 millioner kroner, og   aldri tidligere har det vært omsatt like mange dyre boliger  i løpet av et år.
 

Press i Asker og Bærum

 
Tidligere i høst forklarte sjefen for Eiendom Norge hvorfor presset har blitt så stort i Asker og Bærum. Hele saken kan du lese her.
 
– Det er klart at Oslo har et betydelig etterslep når det gjelder bygging av nye boliger. Det gir også ringvirkninger for Asker og Bærum, sa administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Meyer.
 
– Oslo er i tillegg for alvor i ferd med å etablere seg som en hovedstad. Det betyr at mange flere vil flytte til områdene rundt også, forklarer Hosle-mannen.
 
Denne uken legger Eiendom Norge frem sin boligprisstatistikk for november.
 
Les mer på Botrends forside
 
Kontakt oss gjerne her, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no