Boligkupper måtte ut med 80.000 kroner per kvm

Publisert
19. september 2016

Betalte godt for 38 kvm stor leilighet i Sandvika.

Leiligheten i Lychesvingen i Sandvika ble lagt ut med en prisantydning på 2.490.000 kroner, og ble raskt lagt merke til i markedet, i likhet med mange andre sentrumsnære  leiligheter.
 
– Etterspørselen er veldig høy! I Lychesvingen fikk jeg 28 navn på listen i løpet av få dagers markedsføring, sier eiendomsmegler Fredrik Morris Michaelsen i Privatmegleren Thøgersen og partnere.
 
Det hadde tydeligvis også kjøperen fått med seg, og før de andre interessentene fikk sukk for seg hadde vedkommende fått i havn en avtale med selgeren, noe som førte til at boligen ble solgt for 610.000 kroner over prisantydningen.
 
– Prisen vi fikk for denne leiligheten var vanvittig god! 3,1 mill for 38 kvm er over 80000 kroner per kvadratmeter, fortsetter Michaelsen.
 
Les flere saker fra eiendomsmarkedet her. 
 

Annonse

Frarådes av Forbrukerrådet

 
Botrend  og  Budstikka  har flere ganger skrevet om boligsalg som er resultat av privatbud eller forhåndsbud, altså  bud fremsatt før annonsert visning.
 
Forbrukerrådet er ikke begeistret  for at boliger selges utenom markedet, og det er heller ikke Fredrik Morris Michaelsen.
 
– Det oppleves urettferdig for interessenter og man er aldri sikker på om man har oppnådd markedspris. Jeg som megler mister også muligheten til å rådgi kjøper og selger i budprosessen slik jeg skal etter eiendomsmeglerloven, sier Michaelsen.
 
Eiendomsmegleren ønsker ikke en lovendring som forhindrer at bud kan mottas privat, men legger seg på linje med  Norges Eiendomsmeglerforbund, som arbeider for at meglere skal få lov til å informere andre interessenter om slike private bud.
 
– Det vil være feil å frata huseier sin suverene rett til å råde over egen eiendom som også innebærer retten til å godta eller avslå ethvert bud på eiendommen. Det kan være en løsning å se på budreglene som forhindrer megler å informere om bud som er mottatt privat, slik NEF foreslår, sier han.
 
Kommersiell tjeneste: Her kan du se boliger til salgs
 

– Håp om tre millioner

 
Forbrukerrådet gjennomførte en undersøkelse i Oslo i forbindelse med kupping av bolig før visning.
 
Der viste det seg at boligeiere som takket nei til det private budet og holdt seg til planen de hadde med megler, fikk vesentlig mer gjennom det ordinære salget.
 
1 av seks boliger kuppes
 
Michaelsen tør imidlertid ikke påstå at boligselgeren i Sandvika ville fått mer hvis han hadde gjennomført visning og budrunde.
 
– Jeg hadde et fjernt håp om å nå tre millioner kroner ettersom boligen er såpass kul og har en spesiell beliggenhet, men om vi hadde fått mer er aldri godt å vite. Og det er en av grunnene til at det er ønskelig med en budrunde. Da får både kjøper og selger en bekreftelse på at prisen er riktig. Prisen her ble høy, men markedet for enkelte objekter er helt ekstremt om dagen, fastslår eiendomsmegleren.
 
– Fra  1. august 2016 til i dag har 73 prosent av alle omsetninger i Asker og Bærum gått over prisantydning.
 
27 prosent har blitt solgt til eller under prisantydning. Det betyr ikke nødvendigvis at de har fått en dårlig pris, for det kan også være et tegn på at selgers prisforventning har påvirket til en kunstig høy utropspris, noe markedet reagerer dårlig på, avslutter han.
 
Les flere saker på Botrends forside her
 
Denne saken ble første gang publisert i Budstikka.