Boligpolitikk og markedskrefter

Publisert
4. april 2016

Kommentar fra Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse.

Innbyggerne i Asker og Bærum vil ha eneboliger. Men det bygges leiligheter, skriver Roger Bjørnstad, sjeføkonom i Samfunnsøkonomisk Analyse i denne kommentaren.
 
Ifølge Boligbørsen steg prisene på eneboliger i Asker og Bærum med 6 prosent fra fjerde kvartal i fjor til første kvartal i år. Dette vitner om et hett eneboligmarked. Veksten er omtrent den samme som årsveksten i Norge som helhet.
 
Prisene på leiligheter var halvparten så sterk. Ser vi i forhold til første kvartal i fjor, er bildet det samme. Eneboliger steg med 12 prosent, leiligheter med 6 prosent.
 
Kommunene har fått kritikk for ikke å åpne for mer boligbygging for å avlaste den sterke befolkningsveksten i Oslo. Det er særlig leiligheter det i så fall ville blitt bygget mer av. Boligbørsen tyder imidlertid på at det særlig er flere eneboliger det er behov for. Det er bygget 994 nye eneboliger i Asker og Bærum de siste fem årene – og 3.155 leiligheter.
 
Øye i Prognosesenteret etterlyser strategi for boligbygging i Oslo.

Annonse

Vil ha flere eneboliger

Boligbørsen reflekterer at boligkjøperne heller vil ha flere eneboliger. Det er i strid med noen av prinsippene i vekststrategiene for Oslo-regionen, med fortetting langs kollektivknutepunktene.
 
Eneboliger er arealkrevende. Fortetting nær knutepunkt betyr flere leiligheter.
 
Les siste nytt om boligmarkedet på Botrend her.
 
Det illustrerer hvordan en relativt fornuftig boligpolitikk ut fra samfunnsperspektiver ikke nødvendigvis passer med innbyggernes ønsker og behov – og hvordan det frie boligmarkedet reagerer på en slik «mismatch».
 
Denne kommentaren ble først publisert i Budstikka.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.