Boligprisene opp 0,9 prosent i september

Publisert
5. oktober 2016

Boligprisveksten vil fortsette ut 2016.

 
Hver måned legger  Eiendom Norge  frem statistikk som viser utviklingen av de norske eiendomsprisene.  Fra juli til august gikk prisene  opp med 2,8 prosent.
 
I dag kom sist statistikk som viser en nedgang på 0,1 prosent fra august til september i år.  Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,9 prosent.
 
Prisene er nå 10,0 prosent høyere enn for ett år siden.
 
Her får du siste nytt fra eiendomsmarkedet. 
 
– Den sterke trenden vi har sett i det norske boligmarkedet i 2016 fortsatte i september. Utviklingen er primært drevet av en sterk prisoppgang i Oslo-regionen. I landet for øvrig har de fleste steder hatt nedgang i prisene, noe som er normalt i september, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.
 
I Bærum var prisoppgangen på 0,7 prosent, mens den i Asker falt med 0,3 prosent i september.  Boligprisene her er fortsatt blant landets høyeste, med 44.500 kroner pr kvadratmeter i Asker.
 
 

Annonse

«Magisk grense»

Tolvmånedersveksten har nå nådd det som Christian V. Dreyer betrakter som «en magisk grense for mange», nemlig 10 prosent. 
 
– Ikke siden starten på 2010 har vi sett en tosifret tolvmånedersvekst. Vi forventer også at den vil stige ytterligere i fjerde kvartal, forklarer Dreyer.
 
12 måneders veksten er ved utgangen av september på 18,5 prosent i Oslo, -5,3 prosent i Stavanger, 3,6 prosent i Bergen og 8,6 prosent i Trondheim.
 
– Forskjellene i 12 måneders veksten viser at det fortsatt er en tredeling av det norske boligmarkedet med Oslo og Stavanger som ytterpunkter, mens resten av landet har en mer moderat utvikling. Oslo skiller seg nå klart fra resten av landet, og det er nå bydeler i Oslo som har over 20 prosent vekst siste 12 måneder, sier Dreyer.
 
Fjerde kvartal er normalt sett et kvartal der boligprisene synker. Det tror ikke Dreyer blir tilfellet i år.
 
Her kan du lese flere betraktninger fra Christian V. Dreyer
 

Nedgang flere steder

De fleste regionene hadde som forventet en negativ utvikling i boligprisene i september. Den svakeste utviklingen av byene hadde Stavanger og Sandnes med en nedgang på 1,2 prosent.
 
Sterkest utvikling hadde Oslo med en oppgang på 1,3 prosent.
 
Ved utgangen av september var det 11.580 boliger til salgs, noe som er 14,6 prosent færre enn for ett år siden.
 
– Utbudet av boliger for salg har vært lavt i hele år. Det er riktignok regionale forskjeller med lite boliger til salgs på Østlandet og god balanse mellom tilbud og etterspørsel på Sør- og Vestlandet. I Stavanger er det 40,1 prosent færre boliger til salgs sammenlignet med september i fjor. Det er et tydelig tegn på at markedet er i bedring der, sier Dreyer.
 
Det tok i gjennomsnitt 34 dager å selge en bolig i september, mens det i tilsvarende periode i 2015 tok 31 dager. Lavest salgstid var det i Oslo og Drammen der det i gjennomsnitt tok henholdsvis 13 og 18 dager å selge en bolig.
 
Boligtopp: – Hold hodet kaldt
 

Rekordsalg lokalt

Dermed ser det ikke ut til at boligprisveksten bremser på Østlandet med det første.
 
De siste månedene har mange boliger i Asker og Bærum blitt solgt godt over prisantydning.
 
En bolig i Nadderudveien på Bekkestua gikk  hele 3 millioner kroner over prisantydning, mens det er satt flere  rekorder i Asker ved salg av leiligheter.
 
Kommunaldirektør i Bærum, Arthur Wøhni,  fortviler over utviklingen.
 
 – Jeg synes det er skremmende, særlig tatt i betraktning alle dem som står utenfor og skal inn på dette markedet, sier han til Budstikka.
 
Han er likevel uenig i at det bygges for lite i kommunen.
 
– Jeg opplever at boligmarkedet i Bærum har god balanse og at markedsaktørene stort sett får bygd det de ønsker å bygge.
 
Les flere saker på Botrends forside her.