Boligprisene opp 1,1 prosent i desember

Publisert
4. januar 2017

Sterk økning i årets siste måned.

Et rødglødende år på   boligmarkedet   ligger bak oss, og nå er statistikken for årets siste måned klar.
 
Boligprisene steg med 1,1 prosent fra november til desember. Årets siste måned hadde en nominell oppgang på 0,5 prosent.
 
Det fremgår av statistikken publisert av Eiendom Norge i dag.
 
Boligprisene er 12,8 prosent høyere enn for 12 måneder siden, og de steg i gjennomsnitt med 8,3 prosent fra 2015 til 2016.
 
– Boligprisveksten sist måned er den sterkeste desember-måneden siden målingen startet i 2003, og prisutviklingen var unormalt sterk over hele landet. Knapt noen områder opplevde prisnedgang, noe som er uvanlig da boligprisene vanligvis synker i desember, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.
 
Les flere eiendomsnyheter her
 
 

Annonse

I Asker i desember steg prisene med 0,3 prosent.
 
Prisene har steget med 15,2 prosent i Asker siste 12 måneder, og 40,3 prosent siste fem år. Boligprisene i Asker er fortsatt blant landets høyeste, med henholdsvis 46.341 kroner pr kvadratmeter, i følge Krogsveen.
 
Bærum opplevde en prisstigning forrige måned på 1,1 prosent.
 
– Prisene i Asker og Bærum har steget med 17 og 19 prosent siste 12 måneder, det er formidabelt og en historisk brå stigning. Markedet er i Asker støvsugd for boliger og det er lite utbud. Vi merker mye aktivitet nå og jeg tror vi ser på et godt vårmarked, sier daglig leder og eiendomsmegler Petter Mamen-Lund i Eie i Asker.
Flere saker fra boligprisstatistikken gjennom 2016
 

Øker presset i regionen

 
Presset har økt på  regionsområdene rundt Oslo. Flere har innsett at man får mer bolig for pengene lenger ut, så fremt man er forberedt på pendling.
 
Områdene rundt hovedstaden kan alle skilte med svært høy prisvekst hver måned gjennom 2016.
 
Fersk statistikk viser at boliger i Asker og Bærum ble 17 prosent dyrer i fjor.
 
Derfor er dette området populært
 
Sover i kø for å sikre seg boliger
 

Lavere volum

 
– Det har vært lavere aktivitet i boligmarkedet i de fleste deler av landet i desember. Når det gjelder 2016 under ett er det særlig Oslo og Rogaland som har dratt totalomsetningen ned, da antall solgte boliger her har sunket med henholdsvis 7,6 prosent i Oslo og 9,9 prosent i Rogaland sammenlignet med 2015, sier Dreyer.
 
Ved utgangen av måneden var det 10.542 boliger til salgs, noe som er 12,5 prosent færre enn for ett år siden.
 
Les meglernes oppsummering fra  2016
 

– Nokså likt

Edvard Chapsang, daglig leder og eiendomsmegler ved Eie Sandvika tror at boligmarkedet de første 6 månedene av 2017 vil bli nokså likt som det vi opplevde i 2016.
 
– Første halvår vil være preget av lavt volum på bruktboligmarkedet og et sterkt press inn mot Oslo og omegn hva gjelder tilflytting. Andre halvdel av 2017 tror jeg blir roligere. Samlet for året vil jeg tippe at vi får en gjennomsnittlig prisvekst på ca. 8-9 prosent på landsbasis, sier han til  Botrend.
 
– Foreldre bør hjelpe barn inn i boligmarkedet

Petter Mamen-Lund i Eie i Asker oppsummerer 2016 slik:
 
– Bærum har større utbud og vekst i volumet i markedet samtidig som Asker avtar gjennom året og har færre omsetninger enn året før. Dette kan være et resultat av for liten nybygging i noen områder, samtidig som det er attraktivt å flytte utover fra Oslo for å få mye for pengene, dette medfører at det ofte frigjøres en bolig i Oslo og ikke i Asker. Denne trenden vil presse prisene oppover.
 
Les mer på Botrends forside
 
Tips oss gjerne her.