Boligene i Asker og Bærum ble 17 prosent dyrer i fjor.
– Bærum har seks golfbaner. Det virker råflott å la noen få mennesker disponere så store arealer samtidig som man sliter med tomtemangel og henger etter med boligbyggingen, synes administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Carl O. Geving.
Eiksmarka-mannen luftet den kontroversielle ideen første gang i DN i november. Og har mener fortsatt at den bør vurderes:
– Bærum er gått fra landbruksbygd til en kommune med høy grad av fortetting. Alle vet at denne utviklingen bare vil fortsette, og da må man tenke nytt. Det er bedre å bygge boliger på golfbaner enn å bryte markagrensen, mener Geving.
Annonse
Opp fra 6.100 til 52.700 kroner
– Der det er mange biler på veiene, der stiger boligprisene, sier NEF-sjefen.
Asker og Bærum er som kjent fulle av lange og stadig økende bilkøer.
- Boligprisene i Asker og Bærum er økt med 760 prosent fra første kvartal 1993 til fjerde kvartal 2016 – opp fra 6.100 til 52.700 kroner pr. kvm (P-rom) i snitt. Justerer vi for prisstigningen i perioden, blir veksten på 434 prosent.
- Prisene har økt mest i Østre Bærum – opp 824 prosent til 61.900 kroner pr. kvm. Prisene i Vestre Bærum har økt med 721 prosent til 47.600 – og i Asker med 698 prosent til 46.800 kroner pr. kvm.
Boligpriser som fortjent?
Boligbørsen viser at en gjennomsnittsbolig på 120 kvm i Asker og Bærum nå koster 6.3 millioner kroner, og at en tilsvarende bolig kostet 732.000 kroner i første kvartal 1993. Det tilsvarer 1,1 million kroner inflasjonsjustert.
Så hvor ender dette?
Budstikka har bedt fem erfarne eksperter spå prisutviklingen i 2017 og deres konklusjon er klar: Prisene skal videre opp. Kanskje 11 prosent, hvis vi regner gjennomsnittet av ekspertenes spådommer.
De er enige om at det bygges for lite i forhold til etterspørselen – både i Asker og Bærum og i Oslo.
– Situasjonen er alvorlig, og det er nesten så man kan si at man har fått priser som fortjent. Spesielt Bærum kommune, som nesten har hatt en vegring for å regulere for nok nye boliger. Kommunal sendrektighet har gjort at de i dag sliter med et stort etterslep, sier Prognosesenterets Bjørn-Erik Øye.
Er stigende boligpriser egentlig positivt?
Kan ikke temmes
Det nytter likevel ikke for Asker og Bærum å temme den elleville boligprisspiralen alene:
– Vi tror det høye prisnivået i Oslo vil fortsette å presse prisene opp i nabokommunene. Boliglånsforskriften med krav om 40 prosent egenkapital for lån til sekundærboliger i Oslo vil dempe investeringsetterspørselen da det blir vanskeligere å få slike lån. Dette kan bidra til det blir noe høyere etterspørsel etter boliger til investeringsformål blant annet i Asker og Bærum, tror konsernsjefen i Obos, Daniel Kjørberg Siraj.
Tips oss gjerne her , og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no