Boligprisfesten fortsetter

Publisert
5. april 2016

Sterkeste boligpriser i mars på et tiår.

Boligprisene steg med 3,1 prosent fra desember 2015 til januar 2016. I februar var veksten flat med rekordlave 0,2 prosent.
 
– En svakere vekst enn forventet, sa administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer da.
 
Nå har imidlertid bilde snudd. På dagens pressekonferanse meldte Eiendom Norge om sterkeste marspriser på et tiår. Sammenlignet med februar har boligprisene steget med 1,9 prosent.
 
Korrigert for sesongjusteringer var boligprisene opp 1,2 prosent. 
 
Nå er boligprisene 5,6 prosent høyere enn for 12 måneder siden.
 
Også boligbyggerne opplever rekordpriser på sine brukte boliger.

 

Fremdeles store regionale forskjeller

– Boligprisene utviklet seg sterkt i mars etter en svakere utvikling i februar enn ventet. Man skal være varsom med å konkludere basert på utviklingen i en måned, og spesielt mars denne gang da det var betydelig færre salgsdager enn normalt grunnet påsken, sier administerrende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.
 
Ifølge Dreyer har årets første kvartal hatt en normal start. Det er imidlertid de regionale forskjellene som utpeker seg. Østlandet har hatt en sterkere start på året med rekordhøye priser i spesielt Oslo, Asker og Bærum. Mens kysten fra Aust-Agder og nordover har hatt en svakere vekst.
 
 

– Boligkjøpere i Asker og Bærum er mer selektive

I Bærum er det lokale markedets dyreste bolig lagt ut for salg til den nette sum av 27 millioner kroner. Og i Asker sov Karoline Korsmo Sand (21) tre døgn i bil for å sikre seg sin første leilighet i et nytt boligprosjekt. Og mens boligprisene over hele landet steg med 1,9 prosent, steg de med 2,1 prosent i Asker og Bærum.
 
– En rekordlav rente paret med et unormalt lavt tilbud for årstiden dro prisene kraftig opp i mars, sier områdeleder i Asker og Bærum for DNB Eiendom, Gro Kirchoff.
 
Volumet av antall solgte boliger i distriktet falt med henholdsvis 15,3 og 16 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Totalt ble det solgt 126 færre boliger i Asker og Bærum i årets første kvartal.
 
– Generelt har områder preget av arbeidsledighet fått en god brems, mens den lave renten har fungert som «bensin på bålet» i områder med godt jobbmarked. Vi opplever at kjøperne i Asker og Bærum er mer selektive. Dette erfarer vi også i Oslo. Det er ikke lenger slik at «alt går unna», og ukurante boliger kan ende opp som hyllevarmere, sier Kirchoff.
 

Prisoppgang i alle regioner

I mars var det Hamar og Tønsberg som hadde størst boligprisoppang med henholdsvis 2,5 og 2,4 prosent, mens Stavanger og Sandnes igjen var på bunnen av skalaen med 0,4 og 0,8 prosent.
 
– Alle regioner fikk en prisoppgang i mars, også Stavanger og Sandnes, som har hatt en negativ pristrend lenge. Den geografiske todelingen i boligmarkedet vi har sett det siste året, fortsatte ikke like markant som i tidligere måneder, sier Dreyer som også fremhever at prisutviklingen i mars var særlig sterk i enkelte bydeler i Oslo.
 
– Vi ser at den sterke utviklingen i indre øst også smitter over på bydelene i ytre øst.
 
Det hete markedet har gjort at boligutbygger Selvaag satte omsetningsrekord i årets første kvartal. De solgte 280 boliger til en samlet verdi på 1,1 milliarder kroner.
 
– Spesielt i Stor-Oslo, der Selvaag Bolig har en betydelig markedsandel, er det svært få boliger til salgs samtidig som etterspørselen er stor. Dette har både resultert i godt salg og at gjennomsnittsprisen på boligene våre har økt betydelig. Salget har også vært godt i Trondheim og Bergen, sier administrerende direktør Baard Schumann.

Må sammenligne mars og april

Totalt 6.473 bruktboliger ble solgt i Norge i mars. Det er en nedgang på 25,6 prosent sammenlignet med mars 2015 og blir begrunnet med påskeferien som ble avviklet i slutten av måneden.
 
– Vi må se mars og april i sammenheng for å få et riktig bilde av omsetningen, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

 
Ved utgangen av forrige måned var det 11.543 boliger til salgs – 4,8 prosent flere enn for ett år siden. Og i kontrast med januar og februar hvor mange meldte om rekordlavt utbud.
 
Salgstiden har også gått ned i mange byer, noe som tyder på et godt marked i mange regioner. Korteste salgstiden var i Oslo og Bergen hvor det tok henholdsvis 15 og 22 dager å selge en bruktbolig. I Stavanger og Kristiansand var ventetiden lenger med 73 og 72 dager.
 
– Det er fortsatt store regionale forskjelliger i salgstiden, kommenterer Dreyer.
 
Ikke overraskende er det Oslo som har hatt den sterkeste prisveksten de siste 12 måneden. Den ligger på 9,9 prosent, tett fulgt av Hamar og Drammen som har hatt en vekst på 8,8 prosent.
 
Les mer om bolig på Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.