Boligtopp: – Hold hodet kaldt

Publisert
4. oktober 2016

NBBL tror boligprisveksten på Østlandet vil dempes utover høsten.

Det er rådet fra Thor Eek, adm. direktør i   Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL). 
 
Prisen på borettslagsboliger økte 1,3 prosent i 3. kvartal. Det siste året har prisen på borettslagsboliger økt med 5,3 prosent, viser en melding fra NBBL publisert i dag.
 
Tradisjonelt sett har 3. kvartal en moderat prisvekst. Det er ikke tilfellet i år.
 
En gjennomgang av tallene tilbake i tid, viser at stigningen på 1,3 prosent 3. kvartal ligger godt over gjennomsnittet på 0,7 prosent 3. kvartal de siste 15 årene.
 
Gjennomsnittsprisen på borettslagsboliger i 3. kvartal er 2.529.264 kroner, hvorav andelen fellesgjeld utgjør 11,2 prosent. 
 
Les flere nyheter fra eiendomsmarkedet her. 
 

Annonse

Tre årsaker til vekst

 
– Prisveksten har siden påsketider vært sterk. Det skyldes tre årsaker. For det første fører lave renter til at vi låner mer. For det andre har norsk økonomi snudd til det bedre og den tredje årsaken er psykologi. Det er en forventning i boligmarkedet om at prisene skal fortsette å stige, sier Thor Eek.
 
Her har boligprisene steget med 8 prosent på tre måneder
 

Flere igangsettelser

Nå har han følgende råd til boligkjøpere og myndigheter:
 
–   Det er viktig at boligkjøpere, så vel som myndighetene holder hodet kaldt i dagens boligmarked. Rentebunnen kan være nådd og det er moderate vekstutsikter for norsk økonomi. Og sist men ikke minst, må vi tilbake til 80-tallet sist det ble gitt like mange igangsettingstillatelser i landet samlet sett, sier Eek. 
 
Vil bygge 200 billige leiligheter i Sandvika
 

 
NBBL har tro på at den elleville boligprisveksten vi har sett på Østlandet, og da spesielt Oslo, vil dempes utover høsten.
 
I morgen onsdag kommer fersk statistikk fra Eiendom Norge som viser hvordan boligprisene har utviklet seg i Norge i september.
 
Les flere saker på Botrends forside.
 
Følg oss gjerne på Facebook og Instagram og tips oss her.