Bør du ha med en bygningskyndig på visning?

Publisert
21. juni 2017

Boligdama gir deg tips før visning.

«Ta med en bygningskyndig på visning» er et råd som ofte gis fra forbrukerhold. 
 
Og i enkelte salgsoppgaver blir det sågar oppfordret til dette.   Likevel gjøres det svært sjelden.  
 
Kanskje fordi boligsalget går raskt unna, og fordi de fleste ikke ikke ser behovet for dette, eller har kontakt med bygningskyndige fagfolk til daglig.
 
Her får du flere tips fra Boligdama. 
 
 

Annonse

Kjøpers undersøkelsesplikt

Undersøkelser viser at det dagens boligkjøpere er aller mest usikre på, er  å  vurdere boligens tekniske tilstand.  
 
Praksis viser også at mange boligkjøpere sitter igjen med store utgifter etter å ha oppdaget feil og mangler, og 1 av 4 boligsalg ender i konflikt. 
 
Selv om selger og megler har et stort ansvar for å gi riktige opplysninger,  påhviler det også kjøper et stort ansvar gjennom den såkalte undersøkelsesplikten.  
 
Dersom du er i kjøpsposisjon bør du stille deg selv spørsmålet hvorvidt du selv er i stand til å vurdere tilstanden eller om boligsalgsrapporten som følger salgsoppgaven gir deg tilstrekkelig opplysninger for at du skal føle deg trygg.
 
Slik kan du vinne budrunden

Hva kan en fagperson tilføre deg som kjøper?

 
Jeg  har spurt vår samarbeidspartner Aleksander Røv AS – takst og kontroll, om hva han mener en taktsmann som er engasjert av kjøper kan tilføre av  ekstra trygghet.
 
Og hvordan han går frem når han skal være med kjøper på visning.
 
– Jeg pleier å be om at det blir arrangert en privatvisning, og blir med kjøper på denne slik at vi kan gjennomgå boligen i ro og fred.
 
– Vi tar gjerne utgangspunkt i boligsalgsrapporten eller tilstandsrapporten dersom dette foreligger, og går igjennom boliges bygningsdeler, sier han. 
 
I en rapport utført av en takstmann vil boligen allerede være gjennomgått og beskrevet, kunden, den potensielle kjøperen, får forklart tilstanden og de tingene jeg ser både av positive og negative ting.
 
Kanskje oppdages noe rapporten som burde undersøkes nærmere og følges opp etter gjennomgangen.
 
Jeg lager ikke en egen rapport, poenget er selve gjennomgangen og at kjøper skal være bevisst på hvordan tilstanden er før han/hun eventuelt gir bud på boligen. 
 
Har du inntrykk av at folk blir skremt fra å kjøpe boligen etter en gjennomgang dersom det dukker opp negative ting?
 
– Nei, men de blir bedre i stand til å vurdere sin egen risiko og hvilke oppgraderingsbehov som er nødvendige på kort og noe lengre sikt, sier Røv. 
 
Min erfaring er at det er nettopp en slik gjennomgang som må til for enkelte, for å faktisk tørre å legge inn bud i den aktuelle boligen.
 
Fra 2-roms til 3-roms
 
 

Ikke nødvendig for alle boliger

Andelen som tar med en bygningskyndig på visning er økende.
 
Dersom du lurer på om du skal ta med deg en bygningskyndig på en aktuell visning vil jeg anbefale at du gjør følgende vurdering:
 

  • Hvor stor og oversiktlig er boligen, en liten bolig er lettere å vurdere enn en enebolig med kjeller og andre ulumskheter.

 

  • Hva sier boligsalgsrapporten om tilstandsgradene?  Er det stort sett tilstandsgrad 1 er det en stor mulighet for at boligen er i god stand og at ting ikke bør undersøkes nærmere av en fagmann.

 

  • Følg magefølelsen og ditt eget behov for trygghet.  Det er ikke galt å bruke noen få ekstra kroner på å minske din egen risiko når du gjør et av livets største investeringer.

 
Som boligkjøpsrådgiver slår jeg alltid et slag for fagekspertisen.  
 
Boligmarkedet er ikke for amatører, det gjelder også på det bygningstekniske området.  Og bruker du gode rådgivere når du føler behov for det, vil du aldri angre.
 
Trude Larsen er Botrends faste bidragsyter om eiendomsmarkedet under vignetten Boligdama. Larsen er til daglig boligkjøpsrådgiver hos Krogsveen.
 
Bloggen hennes kan du lese her
 
Les mer på Botrends forside 
 
Følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no og send oss gjerne tilbakemelding her.