– Byen skal være fargerik

Publisert
6. mars 2016
Tekst av
Elin Reffhaug Craig

Kristine Five Melvær designer utemøbler for Vestre.

– Vi har fått en fantastisk respons på møbelserien, smiler Kristine Five Melvær (31) fra Bekkestua.

Under Stockholm Furniture Fair, verdens største og viktigste møteplass for skandinavisk møbeldesign, lanserte møbelprodusenten Vestre sin nye kolleksjon My Town.

En svært sentral del av kolleksjonen er Kristine Five Melværs møbelserie Pop.

Bærumsdamen har fått en pangstart på karrieren, og har samarbeidet med blant andre Magnor Glassverk og flere ganger vært representert på 100 % Norway-utstillingen i London.

– Det har vært veldig spennende å tegne utemøbler, som er en ny kategori for meg, smiler hun som er utdannet både grafisk designer og industridesigner. Serien vil blir hovedsakelig å finne i offentlige byrom.

Annonse

Gjensidig respekt

Og det er disse to elementene, grafisk design og industridesign, som nå nesten bokstavelig talt er sveiset sammen. For noen år siden jobbet Melvær som grafisk designer hos byrået Dinamo på Lysaker. Møbelprodusenten Vestre var en av kundene, og Melvær jobbet med den visuelle identiteten deres.

– Jeg falt for Vestre allerede da. Alt de gjør er med hjertet, og de er kompromissløse på kvalitet, forklarer Melvær.

Hun og firmaet holdt kontakten i etterkant, og et samarbeid kom i gang i fjor høst basert på gjensidig respekt.

– Jeg er spesielt stolt over at vi har fått Kristine med på laget. Hun representerer den nye generasjonen designere. Byen skal være fargerik, mangfoldig og leken, akkurat som Pop, sier Jan Christian Vestre, daglig leder i Vestre.

– Vi ventet bare på muligheten til å finne et prosjekt som passet, forklarer Vestre til Botrend.no.

Møbelprodusenten har også samarbeidet med kunstner Cathrine Knudsen om en kolleksjon utemøbler i forbindelse med NRK Tv-aksjonen i 2015.

Frodige oaser

Kolleksjonen Pop skal skape lune og frodige oaser som skjermer for storbyens larm.

–  Verden har aldri vært mer urban enn i dag. Vi blir stadig flere mennesker på jorda, og det stiller krav til hvordan vi planlegger byene våre. Vi slår et slag for den åpne, grønne og tilgjengelige storbyen, forteller Jan Christian Vestre.

Designeren Kristine Five Melvær liker kombinasjonen av at Vestres møbler har en kvalitet som åpner for lang levetid og som treffer mange brukerne.

– Jeg liker godt tanken på at møblene skal stå ute i det offentlige rom. Kombinasjonen av at møblene brukes av alle typer mennesker, og at de er så robuste, er fin, sier hun om møblene som er produsert i både Norge og Sverige.

Møbelmerket Hallo Oslo med ambisiøs debut

Annonse

Skygger som bladverk

I oktober i fjor leverte hun de første skissene, og deadline var Stockholmsmessen. Til sammen består serien av elleve produkter: tre typer benker, bord, tre «byvegger» og fire plantekasser. De ulike møblene kan settes sammen på utallige måter. Serien gir en luftig følelse, men er samtidig stødig. Designet er inspirert av kvister som forgreiner seg og holder lette blader.

– Jeg er opptatt av de grønne lungene i de stadig mer fortettede byene, og har jobbet med hvordan møblene kan være med på å skape gode situasjoner for mennesker og beplantning. Jeg har også latt møblenes former være inspirert av naturen. De perforererte platene kan minne om blader, og understellet om kvister, forklarer Five Melvær, som samtidig er opptatt av å åpne for andre assosiasjoner i møte med møblene.

– Jeg jobber ofte med subtile assosiasjoner. Jeg vil ikke presse en tolkning på brukerne, de skal også kunne lese egne ting ut fra produktet. Da tror jeg man har mulighet til å treffe flere brukere, og at forståelsen av objektene kan utvikle seg med brukeren og dermed vare lenger, sier designeren.

Byveggene har perforeringer som er dimensjonert så planter kan klatre i dem. Skyggespillet når solen faller på dem minner om skyggene til bladverk. Veggene kan brukes på mange måter, som for eksempel frittstående vegger, som espalierer i plantekassene, eller som grid man kan feste ulike ting på, forklarer designeren.

Nye oljen

En eventuell oljekrise i Norge kan skape nytt liv for innovasjon i Norge. Nå roper flere på at norsk design kan bli den nye oljen.

– Vi merker at det er betydelig større interesse for norsk design og møbler nå, også en økende interesse fra utlandet. Nå må vi smi mens jernet er varmt og legge til rette for denne fremtidsnæringen, sier Jan Christian Vestre til E24.

Norsk ferdigvareindustri, der møbelprodusentene utgjør en vesentlig del, omsetter for 115 milliarder kroner, der 55 milliarder er eksport. Dansk ferdigvareindustri er tre ganger så stor, og svensk ferdigvareindustri er fem ganger så stor, ifølge E24.

– Norge har nå alle forutsetninger for å bli en møbelstormakt, og vi må våge å tenke større, sier Vestre.

Les flere saker på Botrends forside her.

Tips eller tilbakemelding? Send oss en e-post