Bygde drømmehytta på et halvt år

Publisert
30. september 2016

Valgte ferdighytte da de skulle bygge ved Kragerø.

Like ved Kragerø fant det unge paret  drømmehytten  15 år for tidlig. Nå nytes helger og ferier i ferdighytta som ble satt opp på rekordtid.
 
Da nabohytta til Trines (29) foreldre ble lagt ut for salg oktober 2014, var det en mulighet de ikke kunne gå glipp av. Til tross for at Trine og Bjørn-Olav Eikefjord Høstmark Løve (31) hadde et forestående bryllup og en 2 år gammel sønn på slep. Dette var den store hyttedrømmen.
 
– Bjørn-Olav ville begynne med hytta med en gang, mens jeg var mest opptatt av bryllupet, forteller Trine.
 
De inngikk et kompromiss, og dagen etter bryllupet, 20. august i fjor, begynte arbeidet. En falleferdig hytte fra 60-tallet med dyr i veggene skulle jevnes med jorden og erstattes med en splitter ny ferdighytte.
 
 

Annonse

Kommersiell tjeneste: Se hvilke eiendommer som er til salgs her.

Ble kjent med naboene

– Skap et fellesskap og bygg nettverk lokalt, er Bjørn-Olavs beste råd etter å ha vært prosjektleder for hyttebyggingen.
 
Da et par hundre trær skulle felles på tomten, var det greit å vite hvem man skulle ringe. For å være unge byggherrer, er ikke alltid like lett, skal vi tro paret.
 

– Det har gått veldig greit, men vi måtte jobbe litt hardere. Ikke alle trodde vi hadde tyngden, og vi kjente knapt til noen faguttrykk, sier Bjørn-Olav.
 
Det var til tider utmattende å fjernstyre byggeprosessen fra Oslo, men de to var ikke redd for å stille spørsmål. Nysgjerrigheten bidro også til et tettere bånd til lokalmiljøet. Som trappen en snill hyttenabo har bygget, eller den lokal bonden som felte trær mot at han fikk beholde tømmeret selv.
 
– Det er mange som har stoppet opp, vi er jo de eneste unge som har bygget her, sier Trine.
 
Her bygde de minihus i hagen.
 
De har fått en hytte, mye finere enn den de drømte om.
 
– Vi var skeptiske til både rommene og tomten. Jeg var redd badet ville bli like stort som et kott. Men det er det som er så fint med ferdighytter – man kan i teorien gjøre det man vil.
 
Les mer om hyttemarkedet på Botrend her.
 

Tilpasset en aktiv barnefamilie

Blant mange tilbydere av ferdighytter falt valget på Drammens Hus & Hytter. Trine og Bjørn-Olav falt for hyttas fasade, men har gjort endringer både innvendig og utvendig. De har gjort hytta større enn utgangspunktet. Den er på 100 kvadratmeter – maksgrensen i Bamble kommune.
 
Oslo-familien kjøpte småbruk i Sverige.
 
– Vi har valgt stor gang med fliser fordi vi er småbarnsforeldre, større bad og tre gode soverom. Stuen og kjøkkenet er ganske likt utgangspunktet, sier Trine.
 
– Vi har dratt litt i alle ender og makset ut på terrassen også, sier Bjørn-Olav.
 
Få siste nytt fra boligmarkedet på Botrend.
 

Budsjettet er hemmelig, men paret har brukt større summer på tekniske løsninger som riktig belysning og veiledning fra en lokal lysdesigner. Det er kun én ting paret angrer på, og det er kjøkkenet.
 
– Vi falt for et kjøkken fra Marbodal, men det har vært litt knotete med levering og retur av varer kontra IKEA. Når man lager hytte på fjernstyring er det alfa omega at alt går på skinner, sier Bjørn-Olav.
 
Seks måneder etter at plattingen ble lagt, kunne de flytte inn. I år gjenstår det øvrige interiøret, og neste år går de løs på hagen.
 
 

Viktige hyttetips:

  • Det finnes flere tilbydere av ferdighytter. Både til sjø, fjell og innmark.

 

  • Man kan velge mellom mer moderne, til tradisjonelle tre- og tømmerhytter.

 

  • De fleste leverandørene leverer hyttene som byggesett, i moduler eller med ferdigkuttede materialer. Det er ikke uvanlig at man må hyre inn håndverkere som rørleggere, elektrikere og snekre i tillegg.

 

  • Man kan velge å bruke leverandørens montør, gjøre det selv, eller få andre til å montere ferdighytten.

 

  • Det er vanlig at hytten er under 100 kvadratmeter da det er maksgrensen for hyttestørrelse i mange kommuner.

 

  • Man må søke kommunen man skal bygge i, og selv påse at alle forskrifter følges for å unngå bøter eller riving i ettertid.

 

  • De ulike kommunene har også ulike regler hva gjelder fasade og utseende på hytta. Sørg for at du er oppdatert på hva som er lov å sette opp når du skal bygge hytte.

 

  • Byggherrene i denne saken søkte Bamble kommune og fikk alt godkjent i løpet av to uker. Svarfristen varierer likevel fra sted til sted, og tidspunkt for når søknadene sendes inn.

 

  • Det finnes også såkalte minihytter som kommer ferdig montert fra fabrikk. Disse monteres rett på den fundamenterte grunnen på hyttetomten. Størrelsen kan variere fra 9 kvadratmeter og opptil rundt 40.

 
Les mer på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.  Og følg oss på Facebook og Instagram under Botrend.no