Byggeskikk-ros til Bærums-bolig

Publisert
15. juni 2016

Denne boligen kan heve byggeskikken for norske eneboliger.

Marianne Møller og Ketil Bøe har investert i arkitektur med høy kvalitet. Huset deres kan heve byggeskikken for norske eneboliger.
 
Det mener juryen som står bak Statens byggeskikkpris. Når de tirsdag delte ut årets pris til Våler kirke, ga de samtidig hederlig omtale til eneboligen til Marianne Møller og Ketil Bøe i Åsliveien 17 på Stabekk.
 
– Her er det ingen fiksfakserier, sier Marianne Møller. Hun og ektemannen fikk også Bærum kommunes byggeskikkpris i 2014. Nå lever familien et vanlig liv i det prisbelønnede huset. Her koser de seg i sofakroken, ser på tv, og spiser fredags-tacoen sin.
 
Les flere arkitektur-saker på Botrend her. 
 
 

Egnet til fredagskos

 
– Dette er et behagelig hus å spise taco i. Her er det helt ok, sier Marianne Møller.
 
Familien ønsker at folk skal se huset, men de vil ikke stille opp på foto i sofakroken. Det tar oppmerksomheten bort fra arkitekturen, mener Møller.
 
Sivilarkitekt Knut Hjeltnes som har tegnet huset på 331 kvadratmeter, legger vekt på at naturen skal oppleves som kunst. Trærne utenfor vinduet på biblioteket rammer inn utsikten, og ved entreen er det plantet mose i et smalt uteområde. Peisestuen har vindu mot et mektig tre.
 
– Klarer du å bevare trær i nærheten av huset, ser det ut som om huset hører hjemme der fra starten av. Stedet føles bebodd, sier Hjeltnes.
 
Selger historisk enebolig på Lagåsen
 

Internasjonal interesse

 
Huset fikk i 2015, fikk det Murverksprisen. Og folk har strømmet til. I høst inviterte Oslo Åpne Hus til Åsveien.
 
Arkitekten har hatt besøk av kolleger fra Italia og USA, som har gransket boligen. Nå gleder han seg over at Anne Enger mener huset kan inspirere til å heve byggeskikken for norske eneboliger og småhus.
 
– Dette er hyggelige ord. Filosofien er at det vi driver med skal påvirke verden, og skape noe godt. Jeg håper huset kan inspirere, sier Hjeltnes.
 
Les flere saker på Botrend her. 
 
Denne saken ble første gang publisert i Budstikka.