Byttet ut enebolig på Røa med låve i Lommedalen

Publisert
3. juni 2016

Slo til med en ombygd låve fra 1800-tallet.

 
Et helt uaktuelt prosjekt – langt utenfor byen. Så var det her i Lommedalen familien skulle ende opp.
 
Ved en ren tilfeldighet fant paret den ombygde låven i Lommedalen i Bærum. For med tre barn i en tomannsbolig på Røa, var nemlig planen å finne en enebolig i samme område.
 
– Men en dag strakk vi søkeområdet helt til Asker og Bærum for moro skyld, og da kom denne låven opp. Et fantastisk spennende objekt, men i utgangspunktet helt uaktuelt da låven lå langt utenfor byen. Vi dro likevel på visning – mest for nysgjerrighetens skyld, og fant fort ut at vi faktisk kunne tenke oss å flytte hit, sier Gry Lønne (35).
 
Nora (7), Vera (4) og Albert (2) leker med togbanen på det store soverommet i underetasjen. Her er det fritt frem for lek og moro.
 

I dette huset har alle rom betong

 

This poll is closed!
Poll activity:
Start date 28-11-2016 19:21:02
End date 31-12-2016 23:59:59

Poll Results:

Synes du låven i Lommedalen fortjerner å bli Årets Botrend-hjem?

 

Lot følelser gå foran fornuft

For ett år siden flyttet småbarnsfamilien inn.
 
– Vi valgte å flytte hit fordi vi elsket huset. Det er langt fra praktisk for en småbarnsfamilie, men vi har latt følelser gå foran det praktiske, sier Gry som er forskningssjef i Regenics AS.
 
Det første året har gått til planlegging. Prosjektet er nemlig langt fra ferdig. Blant annet skal flere av de store rommene deles opp, og kjøkkenet utvides – for å bli mer familievennlig.
 
– Boligen var på en måte et «skall». Vi falt spesielt for de store glassfasadene og den åpne følelsen man får i hovedetasjen, sier Karl (34).
 

Annonse

 Låven ligger på Grindatunet som tilhørte Løvenskiold frem til 2000-tallet.
 
– Det sies at det var tre bygninger og en ørretdam på tunet. Hovedhuset var jaktbolig, og annekset ble brukt som redskapsbod. Låven huset kopplam, forteller Gry.
 
Nå bor familien i låven og annekset, mens deres gode naboer bor i hovedhuset og i det nybygde huset som har kommet til der ørretdammen en gang lå.
 
Valgte ferdighus – endret alt
 
Saken fortsetter under bildene

Fra falleferdig til fabelaktig

En gammel laftet del fra rundt 1850-tallet, og et nyere påbygg fra rundt 1920 var utgangspunktet da den falleferdige låven ble satt i stand av tømrer og finsnekker Michael Dyke i 2005.
 
Ønsket var å benytte opprinnelig materiale, men det meste var råteskadet, så kun noen laft, en dør, et vindu og et tregulv ble gjenbrukt.
 
Ombyggingen av den verneverdige låven ble gjort i samarbeid med en riksantikvar, som blant annet har sett til at den gamle delen har fått mose som isolasjon mellom laftet.
 

Annonse

 

Takhøyden og bjelkene var noe av det paret falt for. Og ikke minst detaljene – som at alt jern er smidd eller sveiset og spesialtilpasset boligen av Sjur Axel Pehrson, som tidligere holdt til på Bærums Verk.
 
Trappekonstruksjonen er sveiset i jern, med gelender i glass. Dørhåndtak er etter gamle modeller. Her oppdager man stadig nye detaljer – som en hestesko på veggen.
 
Siden boligen har sitt særpreg har paret valgt å gå for en renere, mer minimalistisk stil.
 
–Man skal kanskje ha en spesiell interesse for å velge et slikt hus? Nå skal det sies at vi hadde bryllupsfesten vår i et rålokale av en låve, med maskiner og redskaper som innredning. Det er mulig at disse assosiasjonene fikk oss til å slå til med dette huset, sier Gry.
 
Les også om det oppussede småbruket fra 1700-tallet

Ombygd låve i Lommedalen, Bærum

  • Opprinnelig en låve fra 1850-tallet, med påbygg fra 1920-tallet. Renovert i 2005.

 

  • Her bor: Gry (35) og Karl (34), Nora (7), Vera (4) og Albert (2).

 

  • Inspirasjonskildene mine: – Jeg inspireres veldig av New York-loft. Jeg elsker de kalde og røffe lokalene preget av bjelker og murstein eller betong, gjerne med en metalltrapp som går opp til en liten mesanin. Disse lokalene har masse særpreg og er oftest veldig praktiske. Innredningen, som gjerne er en god blanding av nytt og gammelt, gir varme til boligen til tross for de kalde lokalene.

 

  • Mitt yndlingssted hjemme: – Etter at Lamino-stolen kom i hus er dette et nytt favorittsted. Den er fantastisk god å sitte i. Her har jeg god utsikt over stuen og ut vinduet mot Toppenhaug. På kalde kvelder kan jeg også slappe av her og nyte synet av flammene i peisen.

 

  • Det jeg ønsker meg aller mest: – Får man tre ønsker? Realistisk og akkurat nå er det Georg Jensens Masterpiece alterlysestake (design 1085). Høyt på ønskelisten står Charles Eames EA219 kontorstol i brunt skinn – den ville passet helt perfekt på kontoret på hemsen. For fremtiden ønsker jeg å gå til anskaffelse av Børge Mogensens Spanish Chair.

 

  • Det siste vi skaffet til boligen: – Lamino-stolen designet av Yngve Ekström – vi må ha litt svensk design i hus.

 

  • Kjæreste eiendel: – Jeg er nyforelsket i Lamino-stolen, men jeg er nok enda mer glad i de tingene jeg har assosiasjoner og minner til.

 

  • Kommer aldri over dørstokken: – Bilder med tekster som «love, laugh, live».

 

  • Mitt beste innredningstips: – Skap din egen stil, og innred slik at du trives.

 
Bonderomantikk i Vollen
 
Les flere saker på Botrends forside her.
 
Har du tips eller innspill? Kontakt oss her.