Byttet villa på Jar med gårdsbruk i Østfold

Publisert
18. oktober 2016

Familien Risberg Osen fikk drømmeliv på landet.

– Vi trivdes veldig godt på Jar og måtte gå noen runder før det ble alvor av flytteplanene, forteller Åse Risberg som selv er vokst opp på  Jar. 
 
Gården på Eidsberg ligger idyllisk og solrikt til på en høyde omgitt av skog, jorder og frodig beitemark. Bjørketrær med minst hundre årringer suser over gårdstunet og himmelen breier seg uforstyrret i alle retninger.
 
Her kan du se flere bilder fra gården
 
– Tanken var egentlig et mindre småbruk, så vi fikk mye mer enn vi drømte om, forteller Ole Henrik og Åse og viser rundt på gårdstunet. Haug Øvre er et gårdsbruk på 211 mål, med  en liten dam hvor familien gikk på skøyter i vinter, skog, låve, våningshus og garasje, samt en potetkjeller registrert som kulturminne!
 
Nordmenn drømmer om småbruk
 
 

Annonse

160 år gamle bygninger

– Potetkjelleren er fra før 1850 og er gårdens eldste bygning, ler Ole Henrik og forteller at selv om hovedhuset er fra 1918 er det på tomten dokumentert bebyggelse helt tilbake til 1630.
 
– Vi var akkurat ferdig med å pusse opp huset, barna var godt integrerte på skolen og barnehagen, vi hadde hyggelige naboer, og alt var på stell. Men så var det den drømmen som hele tiden lå der om å leve med dyr, landligere omgivelser og større plass. Og, skulle vi gjøre det, så måtte det skje nå mens barna fortsatt var små, forteller de ferske gårdsboerne.
 

Flest byfolk på visning

 
Familien var på et par visninger på andre småbruk før de fikk gården på Eidsberg, og de var i godt selskap med andre urbane familier.
 
– Det var flest Oslofolk på visning for å si det sånn, humrer Ole Henrik.
 
Familien forteller at de har blitt godt tatt i mot i det nye nærmiljøet sitt.
 
– Også er vi jo ikke eneste ”innflyttere”, den nye rektoren på skolen til barna flyttet fra Røa, ler Åse.
 
Oslo-familie kjøpte småbruk i Sverige
 

– Barna har alle hatt en grei overgang, selv om de selvfølgelig har kjent på det å forlate nabolaget og venner, men vi pleier fortsatt nettverket på Jar med regelmessige besøk til venner og familie.
 
Byttet ut enebolig på Røa med låve i Lommedalen
 

Lever med dyr

 
Det var 18. desember i fjor at Åse og Ole Henrik med barna Mina (8), Scott (7) og Luca (4)  flyttet inn den ærverdige villaen. Siden har familien vokst med valpen Catch, to kaniner, tre kopplam og en drøss egenklekkete høner og haner.
 
– Vi skal nok utvide dyreholdet enda mer, smiler Åse som er utdannet veterinær med doktorgrad i anestesi og smertebehandling på hester.
 
Den driftige familien har ikke ligget på latsiden siden de tok over.
 
Inne på låven og ute på gårdstunet er det satt opp hønsegårder med blant annet håndmalte rugekasser. Barna har fått kalt opp minst 20 høner og haner som nå tripper fornøyd omkring, og rett ved huset går tre fornøyde kopplam rundt på frodig beitemark sådd av far selv med manuell såmaskin.
 
– Vi har funnet mye utstyr på låven, så da ble det såing på gammelmåten, forteller Ole Henrik.
 
Paret vil drive økologisk og bruker blant annet økologisk frøblanding på beite, og har allerede begynt å dyrke egne grønnsaker. Da Botrend var på besøk kunne familien høste alt fra mais, poteter, gulrøtter, tomater, rødbeter, reddiker og agurker.
 
Hos Hildur på Jar har alt en historie
 

Vil bevare husets historie

 
Første eier og byggherre var Løytnant Nils Johansen Fosse (1879 – 1962) som i 1916 forlot Onsøy utenfor Fredrikstad, og satte grunnmuren med granittblokker fra hjemstedet sitt.
 
Risberg Osen er tredje familie som bor på gården.
 
– 1965 overtok eldste datter huset, og hun var dessuten lærer i 38 år på samme skole som barna våre går på nå, men hun hadde ingen arvinger, forteller Åse og forklarer videre at det var de forrige eierne som pusset opp det meste i boligen.
 

– For oss var det bare å flytte rett inn. Det vi har fokusert på i første omgang er å beholde de originale sprossevinduene. Selv om det koster både tid og penger er det verdt det. Huset ville mistet mye av det unike med nytt plant vindusglass. Dessuten var de gamle håndverkerne svært nøye med materialvalg til vinduene og valgte rettvokst malmfuru med tette årringer og uten kvister.
 
Ole Henrik forteller at malmfuru er naturlig impregnert i hele veden, i motsetning til hurtigvokst trevirke som er industrielt impregnert, og aldri trenger helt inn. Så i det lange løp lønner det seg faktisk å restaurere dem.
 
Bjørno gir gamle møbler nytt liv
 
Men å pusse opp på gammelmåten har vist seg å være en utfordring. Det er ikke mange fagfolk som kan det håndverket lenger.
 
– Vi har fått flest tilbud om å rive alt og heller sette inn nye vinduer. Det er nesten ingen som vil eller kan sette i stand det gamle. Det er synd for slik forsvinner jo sakte men sikkert særpreget på alle de gamle, vakre husene rundt om i landet, forklarer Åse.
 
– På eldre hus er det ofret mye tid og omtanke på detaljer som paneler, listverk, dører og vinduer, som skiller dem fra nyere hus, forklarer paret som har fått stor respekt for den gamle måten å bygge hus på.
 
Slow-design gjelder hos Marianne på Jar
 

Originale møbler

 
Huset ble kjøpt med komplette sett møblement fra første eier. I tillegg til flere fotografier og dekorgjenstander. Familien Risberg Osen har valgt å bruke dem som en naturlig del av husets sjarm og særpreg. 
 
– I stedet for å kvitte oss med all historien bestemte vi oss rett og slett for å beholde den og heller blande inn våre egne møbler, forklarer Åse.
 
På spørsmål om virkeligheten har levd opp til drømmen er ikke paret i tvil:

– Den ble bedre! I etterkant har vi lurt på hvorfor vi ikke flyttet før. Vi følte oss hjemme fra dag en, det er en egen ro her på gården som gir oss masse energi og glede. Vi har også fått nytt nettverk med gode venner. I ettermiddag er vi invitert over til nærmeste naboen vår på pølsefest!
 
Slik velger du riktig tregulv
 

Fakta om huset i Østfold

 
Haug Øvre ligger i Eidsberg i Østfold, med Mysen som nærmeste kommunesenter
 
Hovedhuset på 240 bra er fra 1918 og inneholdt mange av de originale møblene og gjenstandene fra første familie som bygde det.
 
Landbrukseiendommens arealer er på 211 daa. Med låve på 494 kvm fra 1936, våningshus, garasje, vann og skog.
 
Les flere saker på Botrends forside