Den vanskelige familiehytta

Publisert
1. juli 2016

Det er duket for familiedrama i skjærgården.

Hvis du trodde det var krevende å feire jul med nær familie, kan du glede deg til norsk sommer og familiedrama i skjærgården.
 
Vi er utrolig privilegerte. Vi har, stort sett, alt vi trenger. Sannsynligvis også mer enn vi behøver.
 
Hus, båt og fine feriesteder til å bruke er så selvsagt for en askerøring og bæring. Vi vet at det ikke er selvsagt, men likevel har vi en slags forventning til at det skal være sånn. Vi er kanskje for godt vant. Like godt som naboen i hvert fall!
 
Som liten skulle jeg ønske vi kunne være hjemme i ferien også, bare litt. Nå vil jeg helst reise bort. Hele sommeren. Som voksen føler man seg kanskje satt av alle hjemmets plikter, fordi man vet hva et hushold krever. Som at tøyet ikke vasker seg selv.
 
Det blir ikke riktig feriefølelse av å sitte i det man burde ha gjort. Nei, da er det best å være milevis unna alt som bør gjøres. I beste fall, riste av seg tanken i et kaldt bad i norsk skjærgård.
 

Annonse

Les flere saker fra våre bidragsytere her.
 
Jeg er også privilegert. Jeg har vokst opp med tilgang til to sommersteder ved sjøen og fått være med tanter til fjells. Så ofte vi ville. Vi har ikke eiet helt egen hytte før den seneste tiden, men basert oss på opphold mellom og med besteforeldre, altså deres foreldres velvilje.
 
Planer, besøk, venner, fiender og rutiner. TP, dårlig vin og mygglys. Og Det vanskelige spørsmålet; «kan vi låne hytta?» For det kan du alltid. Bare ikke akkurat den helgen. Eller den uken, for da kommer de på besøk. Og vi hadde tenkt til å slappe av. For vi kan ikke ha besøk hele ferien.
 
Da må de som spør, akseptere det. Akkurat som våre foreldre, har akseptert det før oss. Og dette er tralten.
 
En liten svipptur unna hjemmet ligger drømmehytta på Brønnøya.

La oss kalle en spade for en spade

La oss ha en ting klart for oss. Vi har en STOR, rosa, elefant i rommet. I strutteskjørt. Som ingen vil snakke om. Og når vi først er i gang; la oss kalle en spade for en spade. Vi er forskjellige. Vi har forskjellige behov.
 
Og det er vel og bra. Men når disse menneskene, disse behovene møtes, snakker vi real kollisjonskurs. Én dag er overkommelig. Dag to kan man ta seg sammen. Men dag tre, ja, da stinker fisken som en klok dame en gang sa.
 
Slik styler du til sommerfesten.
 

Ferie for deg er ikke det samme som ferie for meg

Det er vanskelig å være forskjellige sammen. Som på sommerhytta. Som i utgangspunktet er trang, uten takhøyde. Bokstavelig talt. De voksne bes legge ned en hederlig innsats. For alle har ferie, ikke sant? Alle vil slappe av, hente seg inn, ikke gjøre noen ting, gjøre masse, ikke bli snakket til, ta det obligatoriske morgenbadet eller ikke.
 
Ved å akseptere hverandres mål og mening, uten å la det gå på bekostning av hva man selv vil få ut av ferien, har du kommet et godt stykke på vei. Les harmoni. (Jada!)
 
Og det er ikke sikkert at vi alltid skal gjøre de samme tingene, ha den samme døgnrytmen eller spise de samme måltidene og det samme til middag. For ferie for deg er ikke det samme som ferie for meg. En bra ting. En ting å respektere.
 
Bruk sommeren til å male gjerdet – tipsene får du her.
 

Har du litt ekstra god tid i sommer – kan du finne mange spennende saker om interiør og design på Botrend her.
 

Vi har det alltid så fint når vi er forskjellige sammen

Hei mamma. Vi kommer vi. I uke 29. Vi har med oss tre barn, ti tusen bagger med leker og vanngevær og sengetøy, tre forskjellige pakker med grøt og barnemat, popps og våtservietter uten parfyme. Antibak og Eurax og førstehjelpkit, fordi dere ikke har. Jeg gleder meg, som vanlig. For vi har det alltid så fint når vi er forskjellige sammen.
 
God sommer du som leser dette. Måtte dramaet du opplever være som beskrevet i en god pocketbok på kampanje, og at sommernatten blir lang.
 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.