Derfor er unge hyttekjøpere mer åpne for utleie.

Publisert
18. april 2017

Boligdama tipser deg om utleie av hytta

Undersøkelser viser at yngre hyttekjøpere  er mer villig til å leie ut hyttene sine enn den eldre generasjon.  De ser dette som en mulighet til å finansiere hyttelivet mens de ennå er unge

Høy døgnpris

Dersom du regner ut kostnadene ved å kjøpe og eie en hytte og deler på tiden du bruker den får du en veldig høy  døgnpris. 
 
Jeg skal ikke gi meg inn på å oppgi noen konkrete tall – det kan bli for mye å svelge for oss hytteeiere.   
 
Les alle Botrends artikler om hyttemarkedet
 
Analytikere har funnet ut at de aller fleste hytteeiere  setter  så mye pris på friluftslivet, friheten og kvalitetstiden de får ved å eie egen hytte at de velger å se bort i fra at det kanskje hadde vært mer lønnsomt å «leie seg inn» de gangene i året  man benyttet fritidsboligen.

De unge er mer åpne for utleie


Om det er den høye døgnprisen, en dyd av nødvendighet for å finansiere fritidsboligen  eller annen innstilling til det å eie og dele ,  som gjør at yngre i større grad er positiv til å leie ut hytta skal være usagt. 
 
Sannsynligvis er det en kombinasjon av alle tre faktorene. 
 
Det som i alle fall er et faktum er at det er en tendens til at stadig flere under 40 år kjøper seg hytte til egen familie. 
 
Stort sett kjøper de  til eget bruk, men er slettes ikke fremmed for  å leie den bort hvis det er påkrevet eller det passer seg sånn.  
 
Den yngre generasjon er blitt vant med fenomener som Airbnb, kjenner til eller har benyttet seg av bilkollektiv ordning  og lignende tjenester. 
 
Videre er de våkne i forhold til nye deletjenester som omtales på sosiale medier. 
 
Det skaper en åpen holdning til det å leie den bort til andre.  Når dette samtidig fører til  at hyttedrømmen kan realiseres før middagshøyden har vi noe som oppleves som en «vinn – vinn»situasjon.

Tips ved utleie


Selv har vår familie hatt hytte på fjellet i litt over 10 år. 
 
Vi tilhører den tidligere normalen som ervervet seg hytte etter fylte  50 år.  Vi har ikke vært avhengig av å leie ut men har allikevel gjort det i av og til, for eksempel skolens vinterferier.  Helt uten problemer. 
 
Det gjør meg muligens kvalifisert til å dele noen tips om hva du bør passe på  hvis du skal leie ut hytta:

  • Bestem deg for hvor mye du vil leie ut og tilpass mengden til etterspørselen
    Det siste bør du ha sjekket ut før hyttekjøpet dersom du baserer deg på større leieinntekter.
  • Ta i betraktning hvor tid og penger du må bruke på utleien og om du vil gjøre det selv eller gjennom et booking byrå på stedet. De tar i så fall provisjon for dette.
  • Ta med skatt i beregningen. Fribeløpet som du ikke trenger å betale skatt for er kr 10.000.  Les mer om skatt her
  • Vær nøye med leietakerne. Kanskje bedre å leie ut til en rolig barnefamilie til en noe rimeligere penge enn maks profitt fra unge gutter på heisatur.  Både av hensyn til hytta og naboene!
  • Ha et låsbart skap eller bod tilgjengelig som du kan plassere personlige ting eller verdisaker i. Men sørg for at gjestene har tilgang til godt utstyr til å lage mat og leve godt i hytta.
  • Be om betaling på forhånd og gjør en klar avtale om rengjøring med leietakerne.

Fritidsbolig med utleieklausul

 
Har du kjøpt fritidsleilighet med utleieklausul sjekk ut hvor mye leieinntekter du er garantert å få inn og når du selv kan bruke leiligheten. 
 
Her vil de som forvalter anlegget stå for utleien og booking av leietakere. 
 
De vil nok forhåpentligvis ha en interesse av å bevare et godt og rolig miljø.  Skjer det motsatte og komplekset får et dårlig rykte, vil det lett kunne gå utover eventuell salgsverdi.
 
Hovedbildet er hentet fra prosjektet Fjellheimen på Sjusjøen. Illustrasjon: Jaf Arkitektkontor/DnB Eiendom.
 
Trude Larsen er Botrends faste bidragsyter om eiendomsmarkedet under vignetten Boligdama. Larsen er til daglig boligkjøpsrådgiver hos Krogsveen. Les alle hennes artikler her.
 
Les flere artikler om boligmarkedet av Boligdama