Derfor leier Bettine (29) ut via Airbnb

Publisert
1. februar 2016

– Jeg har bare positive erfaringer, sier bæringen.

Det siste året har et økende antall nordmenn leid privat overnatting gjennom tjenesten  Airbnb.
 
Sammen med Uber er dette det mest omtalte selskapet innen den nye delingsøkonomien. Konseptet har fått mye omtale ettersom den utfordrer etablerte aktører som taxiselskaper og hotellbransjen.
 
Airbnb har nå over 1,5 millioner registrerte boliger i 34.000 byer i 190 land – og vokser stadig.
 
I følge Finansavisen er det i skrivende stund 9.000 i Norge som leier ut via Airbnb.
 
– Jeg gjør ikke dette som business, nå er det kun fordi det er gøy å åpne hjemmet mitt for andre, sier Helland, opprinnelig fra Bekkestua.
 
Les flere saker på Botrends forside her. 
 

 Ut av komfortsonen

 
Høsten 2014 kastet hun seg ut i det, delvis på impuls.
 
– Det var en periode der jeg pushet meg selv mye og ofte ut av komfortsonen for å utvikle meg selv som menneske. Å skulle invitere fremmede hjem til meg uten å ha kontroll, var en del av dette. Tanken om å åpne hjemmet mitt for fremmede, uten å ha kontroll, satte meg litt ut av spill, og det var derfor jeg gjorde det, sier hun.
 
Har du tips til Botrend-redaksjonen? Send oss en e-post her. 
 
Siden har hun leid ut leiligheten i kortere og lengre perioder til personer fra hele verden. Med beliggenhet rett ved Kirkeveien, mellom Fagerborg og Torshov, er den  nyoppussede  leiligheten populær for både turister og studenter. Det er kort avstand til både Tannlegehøgskolen, Veterinærhøgskolen og Blindern.
 
Bettine Helland har hatt flere studenter som har bodd hos henne mens de har tatt kurs på en av de nevnte skolene.
 
– Det lengste jeg har leid ut er til to amerikanske studenter som var her i fire uker, forklarer hun.
 
Ellers har leietagerne bestått av forskjellige konstellasjoner: fra barnefamilier, ektepar i 50-årene til to søstre som tok med seg moren for å feire 60-årsdagen hennes i Oslo.
 
– Det er der man ser at dette skiller seg fra et hotell. Man kan være mer privat og for eksempel lage egen frokost på kjøkkenet, sier Helland.
 
Nå kuppes visningene
 
Her er sjekklisten før du velger megler
 

Annonse

Liten slitasje

 
Bettine Helland ble raskt såkalt «superhost» hos Airbnb. Både utleier og leietager skriver anmeldelser av hverandre på profilene.
 
– Det er mange som ønsker å leie alt mellom en måned til seks måneder. De aller fleste har korte frister. Nå setter jeg minimum på tre netter og til maks tre personer. Og jeg krever minimum en uke på å forberede utleie, for å planlegge tur og gjøre i stand leiligheten til gjestene, sier Helland.
 
Dette unge paret valgte husbåt på Fornebu
 
Før hver utleieperiode rydder hun bort verdisaker, smykker og de dyreste klærne. Hun legger igjen litt mat og drikke i kjøleskapet, men opplever at alt hun setter ut, blir satt igjen av leietagerne.
 
– Faktisk er det nesten motsatt. De som bor her er for sjenerte til at de spiser noe av det jeg setter frem, og flere ganger har jeg opplevd at de har satt igjen mat, for eksempel hjemmelaget syltetøy fra landet de kommer fra, smiler Bettine Helland.
 
– Hadde du ingen betenkeligheter før du startet?
 
– Jeg trodde det ville være mer slitasje på leiligheten. For meg har det nesten sett ryddigere og renere ut etter at de har reist, enn da jeg dro, sier hun.
 
Slik blir huset til Tone Damli og Markus Foss
 

Kommet for å bli

 
På nyåret har diskusjonene gått om tjenestene som Uber og Airbnb.
 
Statsminister Erna Solberg uttalte nylig at de har kommet for å bli.
 
– Uber og Airbnb og andre tjenester er kommet for å bli, men vi har en jobb foran oss når det gjelder reguleringer. Digitalisering skaper en global økonomi i den ene enden og i den andre: Nye markedet lokalt gjennom urbane beboere som får liv i død kapital, ved å tilby sitt hus og bil på denne nye markedsplassen. Det er ikke verre enn det, sier hun til VG.
 
Slik det er i dag, har ikke brukerne av Airbnbs tjenester opplysningsplikt overfor norske skattemyndigheter.
 
– Det er noe vi kunne tenke oss, både med tanke på å få bedre innsikt i hvordan segmentet opptrer, men også med tanke på kontroll, sier assisterende skattedirektør Nina Funnemark til Finansavisen
 
Bettine Helland har foreløpig sluppet å ta stilling til skattekravene som eventuelt måtte komme. Hun kan tjene 20.000 kroner på å leie ut, før hun må skatte av det.
 
– Foreløpig har jeg ligget under den grensen, så jeg har ikke tatt noe stilling til det.
 
– Jeg tror ikke disse tjenestene vil eksplodere så voldsomt i fremtiden. Faktisk tror jeg at det går motsatt vei; vi vil ha mer luksus som et hotellopphold gir, og vi vil ha den oppvartningen som følger, spår hun.
 
Se det lekre badehuset på Ormøya
 

Annonse