Derfor takket boligselgeren ja til kupping

Publisert
21. august 2016

Men ekspertene advarer mot den økende trenden.

Før visning fikk Tom Underland (67) inn et bud han følte han ikke kunne takke nei til. Det bekymrer ekspertene.
 
De senere årene har antall forhåndsbud, også kalt kupping, økt betraktelig. Det fikk Tom Underland erfare da han skulle selge sin enebolig på Føyka i Asker. Boligen han har bodd i de siste 16 årene hadde en prisantydning på 5,9 millioner, men endte opp med en helt annen salgssum etter to privatvisninger.
 
– Vi hadde en privatvisning med fem stykker, men jeg opplevde ikke kjemperespons. Noe som overrasket meg litt, sier Tom Underland.
 
Han takket derfor ja til å holde én til før den planlagte visningen.
 
– Det var et par som kom hele veien fra Hamar. De virket veldig interessert, og til slutt skriblet de ned et bud på en serviett som de la foran meg på terrassen.
 
Nesten én av seks boliger kuppes  i Asker og Bærum. 
 
Budet var såpass mye over prisantydning at Underland ble interessert med en gang. 
 
Noen timer senere var boligen solgt for 6,76 millioner – hele 860.000 kroner over takst.
 
– Hvis du byr så mye over takst, skal det mye til for at du ikke er interessert uken etter, sier Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.
 
Forrige uke takket en boligselger nei til kupping av eneboligen på Høvik. Den gikk til slutt for 2,7 mill. over takst.
 
Kommersiell tjeneste: Se hvilke boliger som er til salgs her.
 

Annonse

– En nervepirrende prosess

Om lag en måned er gått siden salget, og Underland er i dag fornøyd med utfallet til tross for den store usikkerheten han følte på.
 
– Det var en nervepirrende og stressende opplevelse, men jeg likte paret og deres interesse for huset. Jeg hadde lyst til å selge til dem, sier Underland som konfererte med megler og datteren før han takket ja.
 
Les også: – Kupping er utelukkende negativt.
 
Han fikk bekreftet at budet var godt. Og at budgiverne skulle på flere visninger dagen etter.
 
– Det gjorde at budet mest sannsynlig ikke ville bli stående lenge. Jeg var redd for at de skulle finne noe annet.
 
Sjansene er jo store for at du ville oppnådd mer i en budrunde?
 
Det kunne gå begge veier, men budet var såpass bra og stemte prosentvis godt med det jeg har registrert at det har blitt solgt for i området. Da det også var lite respons på den første visningen, tenkte jeg at det var riktig.
 
Få flere nyheter fra boligmarkedet på Botrend her.
 

Hastverk var ikke avgjørende

Bildene var tatt og alt var klargjort da Underland og megler Mette Aaslestad i Krogsveen Asker la ut boligen for salg i juni. Etter ett år med leting hadde boligselgeren selv blitt boligkjøper og det hastet med å få ut boligen før sommerferien. Underland avviser likevel at hastverk var årsaken til at han aksepterte budet før visning.
 
– Erfaringsmessig er ikke ferien den beste tiden å selge på, så det ble enda et stressmoment, men det avgjørende var at jeg likte paret. De var svært sympatiske, sier Underland.
 
Han følte seg ivaretatt av megleren og forteller at hun ikke la noen føringer, men kun bekreftet om budet var godt eller dårlig. Les mer om hvordan meglerne opplever kuppe-trenden, og se hvor mange boliger som ble kuppet før visning i vår-månedene her.
 
– Jeg pleier som regel aldri å si til selger at de skal akseptere bud før visning. Dette for at de skal vite markedsprisen, og for at de skal slippe usikkerhet i ettertid, sier Mette Aaslestad i Krogsveen Asker.
 
Selv med sine erfaringer, vil ikke Underland komme med noen anbefalinger andre boligselgere.
 
– Det er fritt opp til den enkelte å godta privatvisning og eventuelle bud. Men mitt tips vil kanskje være å følge samme prosedyre ved å kjøpe før man selger slik at man ikke havner i en pressituasjon. 
 
Her kan du lese mer om forekomsten av kupping i boligmarkedet i Asker og Bærum.
 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.